tojato 20.08.2009 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 Stoje przed takim samym problemem, moja skarpa znajduje sie z dwoch stron domu,dodatkowo jedna od strony północnej,łacznie 70m2.Z tego co dotychczas wyczytałem najlepsza roslina do obsadzenia bedzie irga demera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joaniko 20.08.2009 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 Damon- bluszcz zimozielony- nie gubi lisci na zimę. http://img37.imageshack.us/img37/3719/kopia11.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.08.2009 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 od północy dobra jest irga szwedzka lub Dammera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madwo 21.08.2009 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 kora nie zjeżdza jak się listewkuje poziomo, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 22.08.2009 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 Mam pytanie od. drewnianych palisadek ( takich zrobionych np. z cieńkiej brzozy) . Na jakiej głębokości umocować taką obwódkę z tych palików żeby wytrzymało napór roślin , ziemi ,wody i żeby ogólnie mówiąc po jakimś czasie nie poluzowało się. I jeszcze jedno ;czy można np. przez zimę pomoczyć to drewno w oleju ( takim z silników) i czy rzeczywiście zabezpieczy on drewno przed zgniciem. Czy ktoś z Was praktykował taki sposób konserwacji , czy potem za bardzo to drewno nie śmierdzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 22.08.2009 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 Cienka brzoza, gruba zresztą też, po roku w ziemi się rozleci.A swoją drogą, wylewasz na działkę zużyty olej silnikowy? I smród to akurat najmniejszy problem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 22.08.2009 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 U nas po czterech latach skarpy nie widać. Obsypana korą - nie zsuwała się nigdy (nie mamy geowłókniny). Na skarpie posadziliśmy jałowce i trzmielinę. Po czterech latach nawet chwasty nie rosną ani nie trzeba dosypywać kory bo po prostu cała skarpa jest zarośnięta i miejsca na chwasty brak Na dole daliśmy murek oporowy ułożony wprost na ziemi z gazonów betonowych (koszt 300 zł w sumie ale to 3 lata temu) bez żadnej zaprawy - jakieś 20 metrów bieżących (może mniej). "Murek" powoli jest przykrywany przez trzmielinę więc i jego nie będzie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 23.08.2009 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 bk a możesz pokazać zdjęcia tej skarpy? z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 23.08.2009 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 aha- do Mirka- nie pisałam że wylewam olej na działkę tylko że chcę w takim oleju ( bo ponoć dobrze konserwuje) wymoczyć paliki z brzozy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 23.08.2009 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 Paliki oczywiście zgniją, olej zostanie w glebie. Prościej wylać... mniej roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joaniko 26.08.2009 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Kochani, pomozcie! Ja uwazam, ze nalezy czyms wzmocnic te skarpy przed posadzeniem roslin , maz chce tylko posiac trawe..., powiada, ze potem bede sobie systematycznie wyrywala trawe i sadzila co chce..... chyba zwariowal nie wiem czym wzmocnic , siatka?, palisady raczej nie, bo drogie.... bruk juz polozony, schody jak widac- rowniez... skarpa - strona polnocna moze jalowce plożące wystarczą? http://images49.fotosik.pl/187/02ea22a2c8f3c51fmed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 26.08.2009 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 nasza skarpa okolo 80 co 100cm, okolo 60cm z tego to usypane jest z ziemi gliny z wykopków pod szambo, -poleżało pare miesięcy- (zimę) , ubiło się przez ten czas, na to poszło w kwietniu 1wywrotka dobrej ziemi i odrazu w maju sadziłam byliny i 1roczne kwiatki siałam,,,, nic mi nie spada, nie zsuwa się, nawet jak były duże deszcze to tez OK,.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 26.08.2009 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Kochani, pomozcie! Ja uwazam, ze nalezy czyms wzmocnic te skarpy przed posadzeniem roslin , maz chce tylko posiac trawe..., powiada, ze potem bede sobie systematycznie wyrywala trawe i sadzila co chce..... chyba zwariowal nie wiem czym wzmocnic , siatka?, palisady raczej nie, bo drogie.... bruk juz polozony, schody jak widac- rowniez... skarpa - strona polnocna moze jalowce plożące wystarczą? http://images49.fotosik.pl/187/02ea22a2c8f3c51fmed.jpg Trochę podobnie jak u mnie / tylko ja mam trochę więcej skarpy / - a u mnie - jestem właśnie w trakcie jej obsadzania : http://images45.fotosik.pl/177/1d6ad33ed59097f7med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joaniko 26.08.2009 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 pablitoo- dzieki! to czarne to agrowloknina? slicznie wyglada, nawet trawke masz tłuściejszą , moja mlodziutka, dopiero zasiana wystarczy ta agrowloknina i dziurki na rosliny? potem kora? a nie bedzie sie zsuwala? ? niczym wiecej nie umacniałas??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madwo 26.08.2009 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 jalowce na polnocna to nie bardzo, one lubia słońcez zimozielonych jest chojna kanadyjska nadajaca se do cienia, cisy (ale nie kojarze chwilowo odmian płożacych)Elfir ci pewnie napisze zestaw:)byliny okrywowe do cienia: funkie, bodziszki niektóre, wietlica japońska, jasnota plamista, kopytnik pospolity, epimedium, ciemiernik, rdest wirginijski, miodunka pstra,dąbrówka, aspidistra, kosmatka, kokoryczka, szczawik, ułudka wiosenna jezeli na odchwaszcona glebe posadzisz okrywowe w duzych plamach (min m2), ladnie sie zageszcza i nie beda sie chwascicnie trzeba kosic, beda trzymac skarpe bo nie jest strasznie stromamozesz ewentulanie narzucic duze plaskie kamienie, kilka! tylko ja bym dała z włoknina wiecej zabawy jest i zanim to urosnie bedzie lyso, niektóre okrywowe zageszczaja sie w jeden sezon, kora moze zjezdzac i tzreba sie bawic zeby nie zjezdzała(listewki itd) tyle ode mnie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joaniko 26.08.2009 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 dzieki madwo.masz racje z jałowcami, kawalek skarpy za schodami ( niezbyt widoczne na zdjeciu) nachodzi jednak na zach/poludnie- tam jalowce OK, prawda?Czy moge jednak na samej gorze skarpy ,tej od zach/poludnia- posadzic krzaki roz? a pod nimi te jalowce nieszczesne...? Zeby je widziec z okna, pieknie kwitna malutkimi rozowymi kwiatkami.Oraz, czy mozna przesadzac okolo 10 letnie krzewy roz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.08.2009 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 och, mozesz całą skarpę obsadzić krzewami róż (jesli jest tylko nasłoneczniona). Do tego kilka głazów piaskowca, budleja, lawenda, perowskia, jakaś grusza wierzbolistna dla cienia na tarasie i masz piękną kompozycję w południowym stylu W zacienieniu róże raczej nie chcą rosnąc. Do suchego cienia mozesz dac irgę wierzbolistną, karłowe odmiany śnieguliczek, mikrobiota Jesli bedziesz tam podlewać to dodatkowo nadaje się m.in dereń rozłogowy "Kelseyi", cis "Repandens", Mahonia repens, tawulec pogięty, barwinek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joaniko 26.08.2009 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Elfir- zawrót głowy!!dziekuje serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madwo 27.08.2009 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Róze na skarpe ja poleciłabym okrywowe. Np. odmiany:The Fairy ,Nozomi Alba Lovely Fairy10 letnia róze ostrożnie, zeby nie uszkodzic miejsca szczepienia. jeszcze chyba za wcześnie i za sucho jest, poczekaj jeszcze miesiąc. Potem na zime koniecznie kopiec zeby nie przemarzła.Ale bedzie to trudne logistycznie, korzen ona ma wielki i kłuje, trzeba owijać i mecyje wielkie, wiec trudno takie stare róże ruszać. Mysle ze lepiej nowa posadzić, nie jest taka droga, a róze nie sa az takie długowieczne zeby sie przy starych upierac, chyba ze jestes z nia emocjonalnie zwiazana:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joaniko 02.09.2009 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Kawalek skarpy nachodzi na poludnie.Zakupilam bez miniaturowy i dyptam czerwony.Zastanawiam sie, jak mam je posadzic. bez dorasta do 1,5 m, dyptam podobno wolno rosnie. Dostane 4-5 letnie sadzonki, wiec za duzo nie zobacze podczas sadzenia. Chcialabym naprzemiennie, na samej gorze skarpy. W tym miejscu jest ona o lagodnym spadku Chcialbym krzaczki widziec przez okno.Nie wiem czy obydwie roslinki beda lubily swoje towarzystwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts