Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 262
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dobrze egry...., pomyslę.

Przeczytalam, ze dyptam lubi glebe nieco wapienna, a ja mam ziemie ze stawu, czarną, zbitą, nie mam pojecia jaka to gleba, kwasomierza nie mam. Sadzonki doszły, musze je wsadzic, wiec odpowiedz pewno przeczytam po fakcie. Moze troszke zwyklego budolanego wapna pomieszac z tą stawowa ziemią..... :roll: , ech jaki czlowiek niecierpliwy

pozdrawiam wszystkich milosnikow dyptamu ( tych poparzonych i nie :wink: )

• 2 weeks później...
jalowce na polnocna to nie bardzo, one lubia słońce

z zimozielonych jest chojna kanadyjska nadajaca se do cienia, cisy (ale nie kojarze chwilowo odmian płożacych)

Elfir ci pewnie napisze zestaw:)

byliny okrywowe do cienia: funkie, bodziszki niektóre, wietlica japońska, jasnota plamista, kopytnik pospolity, epimedium, ciemiernik, rdest wirginijski, miodunka pstra,

dąbrówka, aspidistra, kosmatka, kokoryczka, szczawik, ułudka wiosenna

madwo,

wole cosik zimozielonego i krzaczastego na te polnocna skarpę.

Oprocz chojny kanadyjskiej mozesz cos polecic?

Sasiadka miala wizje w czasie bezsennej nocy. Otoz "widziala" na mojej polnocnej skarpie pas z floksów.

Ta skarpa jest b. dobrze widoczna z jej okna, nie dziwie sie, ze nieustannie o niej mysli;)

Floksy mnie zaciekawiły, ale czy one w cieniu beda tak ladnie kwitły?

Mam piekny egzemplarz parzydełka lesnego, moge go posadzic na polnocnej skarpie?

madwo, piszesz równiez:

Róze na skarpe ja poleciłabym okrywowe. Np. odmiany:The Fairy ,

Nozomi

Alba

Lovely Fairy

chcialbym, zeby kwitły ciągle...., to mozliwe?

Teraz pisze o skarpie zach-poludnie

oraz, moge miedzy nie posadzic kosodrzewine, z tych mniejszych?

elfir, piszesz:

och, mozesz całą skarpę obsadzić krzewami róż (jesli jest tylko nasłoneczniona). Do tego kilka głazów piaskowca, budleja, lawenda, perowskia, jakaś grusza wierzbolistna dla cienia na tarasie i masz piękną kompozycję w południowym stylu

wlasnie staram sie znalezc jakies fajne płaczące drzewko, niestety oprocz podanej przez Ciebie ( chyba płacząca ta grusza) tylko wierzba płacząca przychodzi mi na mysl.

Bardzo bym chciala zeby nawet.....kwitło :oops:

Zimozielone znoszące cień: mikrobiota syberyjska (zimą fioletowy odcień), bukszpan (no ale nie jest rośliną okrywową), irga płożąca, trzmielina Fortunea 'Emerald Gaiety', mahonia, runianka japońska, barwinek pospolity.

Z bylin kwitnących wysokich jak najbardziej parzydło leśne, zawilec japoński (może zastąpić floksy) rodgersja, dzwonek szerokolistny, z niższych serduszka, miodunka pstra, orlik ogrodowy, ciemiernik, kokoryczka wielokwiatowa.

hura!!, mam zawilec japonski, mahonie rowniez:))

trzmielinke rowniez mam, ale ona ma zolte listki i raczej woli isc w pion, chyba, ze ja zmusze do polozenia.

egry- dziekuje pieknie

a powiedz prosze jeszcze, patrzac piętrami, najwyzej sadzic te niziutkie jak barwinek np? Czy sadzic jak mnie poniesie?

Buba, dziekuję.

czekam na zmiecenie piasku z tarasu, bo jest wysypany aby wszedł między kostki bruku, zrobie zdjątko i sie pochwalę.

I trawka juz raz koszona była, narazie tylko ten skrawek trawnika mamy.

Skarpa była nieunikniona, bo podnosilismy fundamenty- zrownywalismy powierzchnie dzialki z droga.

Kochami, a co z jakims drzewkiem płaczącym?

wole cosik zimozielonego i krzaczastego na te polnocna skarpę.

Oprocz chojny kanadyjskiej mozesz cos polecic?

Cisy - z iglastych. Sa odmiany płożące - np. Repandens. Równiez choina ma odmiany płożace (Coles Prostrate chyba się nazywa).

Poza tym irgi zimozielone, są płożące.

Floksy mnie zaciekawiły, ale czy one w cieniu beda tak ladnie kwitły?

Nie

Mam piekny egzemplarz parzydełka lesnego, moge go posadzic na polnocnej skarpie?

Parzydło lesne wymaga gleb wilgotnych i próchnicznych, jesli to im zapewnisz, mozesz całe łany sadzić :)

chcialbym, zeby kwitły ciągle...., to mozliwe?

Teraz pisze o skarpie zach-poludnie

oraz, moge miedzy nie posadzic kosodrzewine, z tych mniejszych?

Róże okrywowe zakwitaja w czerwcu i kwitną do mrozów. Z różami ładnie komponują się karłowe świerki "Nidiformis", "Sander's Blue"

wlasnie staram sie znalezc jakies fajne płaczące drzewko, niestety oprocz podanej przez Ciebie ( chyba płacząca ta grusza) tylko wierzba płacząca przychodzi mi na mysl.

Z małych form płaczących sa również buki, wiąz Camperdownii, wiśnie ozdobne (kwitną)

Grusza wierzbolistna też kwitnie na biało a ma srebrzyste listki, ktore nadaja śródziemnomorski akcent ogrodom.

Elfir- bardzo dziekuję za odpowiedz.

Juz sobie notuje nazwy.

Zatem sen sąsiadki o pasie floksów idzie w niebyt, szkoda:(

Przyszedł mi jesczse na mysl zwykły pospolity bluszcz zimozielony

http://poradnikogrodniczy.pl/pliki/plikidikozdlis/bluszcz.jpg

moze go puscic po skarpie?

Widzialam w Łazienkach ,jak ladnie ten bluszcz idzie po plaskiej ziemi.

Pewnie bede musiala go kontrolowac...

Powiedzcie jesczse prosze, jak sadzic piętrami?

Np roza okrywowa z tymi karłowymi swierkami, podanymi przez Elfir.

Roze wyzej? Czy swierk?

Naokoło domu jest metrowa opaska z bruku, pelni funkcje chodnika, roze moga wpełznąc na nia przecie....hm

znalazłam fotke Prunus pendula 'Pendula Rosea' -wisni ozdobnej, kwitnie na rozowo, płacze jak nalezy :wink:

http://www.mobot.org/gardeninghelp/images/low/C129-0628053cs.jpg

http://www.findmeplants.co.uk/picsinfull/prunus_pendulla_rosea.jpg

piekna:)

A skarpa od południa ? Przy samym tarasie mam posadzone lawendę i zioła (oregano, tymianek, majeranek, lubczyk, rozmaryn, czerwona bazylia), mam nadzieję, że przezimują - przynajmniej część. Potem pas poziomek czerwonych i jasnych, ale zostało mi ponad 10 m bieżących dość stromej skarpy przylegającej do boku domu - co tam posadzić ? W miarę bezobsługowe i niezbyt drogie ?

el-ka, ja mam (na razie) na poludniowej skarpie pas z miniaturowego bzu

--------->Lilak Meyera "Palibin"

http://images6.fotosik.pl/467/4158335e9b696116.jpg

i berberyska, tez miniaturowego----> BERBERYS ADMIRATION

http://images8.fotosik.pl/58/d8ffcc43544241a6.jpg

http://images6.fotosik.pl/499/61417dd9bd651ed7.jpg

bzu kwitnacego nie widzialam jesczse, ale berberysek jest po prostu cudny.

i tez nie wiem, co dalej :oops:

Admiration jest śliczny ale dość drogi ;)

Ja swoją skarpę obsadziłam trzmielinami w różnych kolorach, irgą płożącą, na słońce rzuciłam kostrzewę, dosadziłam świerk gniazdkowy, płożące jałowce i na element pionowy berberysy erecta i małe jałowce, w cieniu funkiami, choiną i tawułkami. Zmieściły mi się też zawilce japońskie, barwinek, fiołki i irysy syberyjskie (cudo).

Trzeba to z głową porozmieszczać. Mam nadzieję, że jak się rozrośnie będzie ładnie, bo długo nad tym myślałam.

patrzac piętrami, najwyzej sadzic te niziutkie jak barwinek np? Czy sadzic jak mnie poniesie?

Jeżeli masz już rośliny to je sobie popmierzej do skarpy czyli rozstaw tak jak miały by sadzone. Barwinek równomiernie po całej skarpie. Większe krzewy w 1/3 i 2/3 wys. skarpy w grupach, a między nimi byliny czy też niskie krzeyw okrywowe.

Czy skarpa spada od razu od tarasu, czy jest tam pas ziemi?

rozplenica jest sliczna, ale sie zrobi.....ciekawie. Elfir, wsadzic ja do wiaderka bez dna?

Tak sobie mysle o tej Penduli, zaczynam sie obawiac, ze ona, jakby to rzec- pretensjonalna nieco,

No bo:

U gory skarpy pld-zach Pendula, tuz przy tarasie, nastepnie roze, swierki, rozplenica itd....

zawrot głowy :lol:

A ja wiem co chcę mieć na skarpie, ale nie wiem jak to zrobić :p

Jest to pas ziemi, ok. 30 m długi:

http://www.mloda.ekrakow.pl/!ola/skarpa.jpg

http://www.mloda.ekrakow.pl/!ola/skarpa2.jpg

na którym rosną już malutkie drzewka owocowe i dołem jest ograniczony betonową palisadą. W połowie jest studnia, którą w przyszłym roku obudujemy kamieniami i drewnem.

Skarpa ma być skalniakiem, bez agrowłókniny. Póki co, jest porośnięta trawą i chwastami :)

Jakim sposobem, po kolei zrobić z tej skarpy skalniaczek?