Aedifico 06.03.2013 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Witam Mam mały problem. U znajomego ,który kupił mieszkanie od dewelopera jest wykonana wewnętrzna instalacja gazowa (przewó gazowy miedziany) w taki sposób,że z wiatrołapu wykonane jest przejście rury gazowej do kuchni i później poprowadzone poziomo po ścianie na wysokości 71 cm od poziomu podkładu cementowego. Nad rurą gazową są umiejscowione gniazda elektryczne około 50 cm i w pobliżu rury gazowej gniazdo trójfazowe (około 20 cm). Z doświadczenie jakie posiadam zazwyczaj rury gazowe były prowadzone po wejściu do budynku pionem pod sufit i później pod sufitem rozprowadzone do odbiorników. Pierwszy raz się spotykam z sytuacją,że instalator poprowadził przewody gazowe 71 cm nad posadzką i to za meblami kuchennymi, utrudniony będzie dostęp do przewodów. Z tego co kojarzę zawsze powoływany jest zapis w projektach: Odległość rur gazowych od niektórych urządzeń wynosi: 10 cm od pionowych przewodów wodnych i centralnego ogrzewania, 10 cm od puszek elektrycznych i ponad nimi, 60 cm od gniazd włączników i innych iskrzących aparatów elektrycznych. W tym przypadku rury gazowe nie są prowadzone na puszkami elektrycznymi i w odległości mniejszej niż 60 cm od włączników i gniazd elektrycznych. Skąd się bierze przepis lub norma pogrubiona, nie ukrywam ,że nie udaje mi sie jej znaleźć. Pytanie czy normalną praktyką jest wykonywanie przewodów gazowych nie pod sufitem tylko 70 cm nad posadzką. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 17.03.2013 09:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Nikt nic nie wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 18.03.2013 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 UWAGA UWAGA !!! NIE JESTEM BUDOWLAŃCEMNie znam teraźniejszych norm, ale w "perelowskich " blokach w kuchni rura gazowa jest właśnie tak poprowadzona , około 70 cm nad podłogą. Wszystko można schować za szafkami - estetycznie . A górą , to wtedy rura na wierzchu , a zabudowywać na stałe jest zakazane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 18.03.2013 18:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 UWAGA UWAGA !!! NIE JESTEM BUDOWLAŃCEM Nie znam teraźniejszych norm, ale w "perelowskich " blokach w kuchni rura gazowa jest właśnie tak poprowadzona , około 70 cm nad podłogą. Wszystko można schować za szafkami - estetycznie . A górą , to wtedy rura na wierzchu , a zabudowywać na stałe jest zakazane. Żaden przepis nie zabrania zabudowac płytą g-k tylko należy wykonać rewizje i wentylację zabudowy. Tutaj natomiast jest jasny przepis,który mówi,że ponad osprzętem elektrycznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 18.03.2013 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 @Aedifico, ja mam tak w projekcie, wejście do kuchni na podobnym poziomie, od kuchenki przez ścianę do wiatrołapu, tam pod sufit, i dalej...Instalację wew. tak wykonywała ekipa "z gazowni", nie wspominali że coś "nie teges".Gniazda prądowe chyba są w kuchni na tej ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 19.03.2013 04:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Niestety tu się właśnie kłania nieznajomość lub ignorancja przepisó przez projektantów, instalatoró a nawet pracowników gazowni - przy czym moje soświadczenie mói,że Ci ostatni w szczególności szeregowi pracownicy to mają w ogóle mgliste pojęcie na temat jakichkolwiek norm i przepisów a przepisy są jasne i precyzyjne , choć i obecnie zmniejszono ichrestrykcyjność. Sprawa jest prosta - gaz ziemny pod syfitem, gaz płynny przy podłodze, wydaje się,że jakiekolwiek interpretacje w tym względzie to jawne łamania obowiązujących przepisów: Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie z dnia 12 kwietnia 2002 r. (Dz.U. Nr 75, poz. 690) Rozdział 7. Instalacja gazowa na paliwa gazowe § 164. [Rozwinięcie] 3. Przewody instalacji gazowej, w stosunku do przewodów innych instalacji stanowiących wyposażenie budynku (ogrzewczej wodociągowej, kanalizacyjnej, elektrycznej, piorunochronnej itp.), należy lokalizować w sposób zapewniający bezpieczeństwo ich użytkowania. Odległość między przewodami instalacji gazowej a innymi przewodami powinna umożliwiać wykonywanie prac konserwacyjnych. 4. Poziome odcinki instalacji gazowych powinny być usytuowane w odległości co najmniej 0,1 m powyżej innych przewodów instalacyjnych, natomiast jeżeli gęstość gazu jest większa od gęstości powietrza - poniżej przewodów elektrycznych i urządzeń iskrzących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek244 24.11.2014 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 WitamZ przytoczonego przepisu rozumiem, ze rura gazowa od gazu ziemnegonie moze isc przy podlodze tak zeby sie schowala w cokole szafek i zmywarki? Jeden wykonawca mowi ze moznadrugi ze musi byc 40 cm nad podloga, tylko wtedy trzeba sie wkuwac za zmywarka w sciane co myslicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts