letniowoc 15.03.2013 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Hej Odnośnie kosztów budowy. Kiedyś tak luźno mąż rozmawiał ze znajomym budowlańcem i pytał go o koszt robocizny. I ten znajomy najpierw pytał jaki duży dom, jaki kształt dachu (ile lukarn itp) oraz czy będą balkony. Powiedział, że za postawienie domu ok. 10x10m, dach dwuspadowy bez udziwnień, bez balkonów biorą ok. 45 000 zł. To cena za robociznę (fundamenty, ściany, dach). Ale tak jak mówię to była taka luzacka rozmowa, bez konkretnych ustaleń. Czy planujecie okno na klatce schodowej, żeby ją doświetlić? Bo w projekcie nie ma. My też chcemy omijać bank tak długo jak się uda i zacząć budowę za oszczędności. Ciągle chodzi mi po głowie projekt z162... Hmmm, gdyby tylko miał większą kotłownię to byłby idealny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paliszcz 17.03.2013 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 (edytowane) To już moje trzecie podejście do napisania posta, ciągle coś Dostaliśmy odpowiedź od architekta i nie będziemy kupować gotowego projektu. Zrobi nam z92 wg naszych zmian bo inaczej byśmy trochę się wykosztowali (podkreślam, że to znajomy) ale normalnie jest to do zrobienia. Sama już nie wiem czego chcę, zamiana wc ze schodami ma swoje plusy i minusy więc dopiero po spotkaniu z architektem zdecydujemy co robć. Będę informować na bieżąco Strop ? nie mam pojęcia- muszę się douczyć a że teraz czasu nie mam to chyba architekt coś podpowie. Letniowoc- no cena całkiem, całkiem szczególnie, że z dachem. Ciekawe jak by to faktycznie wyglądało. Tak, ja planuję okno na klatce schodowej- najbardziej widzi mi się taki podłużne (niskie) Ten drugi projekt też fajny tylko dla mnie trochę za duże pokoje na górze, można by tam wygospodarować ew. garderobę ale znowu kotłownia zdecydowanie za mała- ( no ale można by wc zmniejszyć ?) Z 92 jednak metrażowo większy... A widziałaś wariant Z162v3 ? ten już bardziej Edytowane 17 Marca 2013 przez paliszcz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
letniowoc 17.03.2013 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 paliszcz - ale mimo, że nie kupujesz gotowego projektu z92, to będziesz zaglądać na wątek i dzielić się postępami z budowy ? Fajnie, że macie znajomego architekta, dogadać się łatwiej i nie złupi z Was pieniędzy:) Ja okno również chce mieć, wąskie i długie. Dobrze, że nie dachowe, odpadnie problem z myciem. Cały czas czaję się wokół tego z 162, podwariant 3 widziałam. Podoba mi się, że zaprojektowali pralnię na górze, tylko znowu te nielubiane przeze mnie schody zabiegowe No i na pewno zamieniłabym gabinet z kuchnią. Ale póki co czekam na decyzję z gminy i odliczam, odliczam, odliczam..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paliszcz 17.03.2013 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Oczywiście, że będę zaglądać bo to zawsze będzie z92 tylko tańszy projekt Najgorsze to czekanie... Mąż odbiera w poniedziałek WZ, a ja kombinuje co z mapkami bo jedni twierdzą że muszą być z gminy a inni że obojętnie od kogo, mnie najgorzej denerwuje fakt, że mało wiem i ciągle okazuje się, że jeszcze coś trzeba załatwić... ale tak to pewnie będzie do samego końca budowy he he. Trzymam kciuki, koniecznie daj znać Jeszcze ogrodzenia nie wybraliśmy takiego tymczasowego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazyl3 19.03.2013 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 A ja z pytaniami praktycznymi. Jaki jest koszt użycia agregatu (prąd) przy budowie domu tej wielkości? Czy prawdą jest, że koszt stropu nad poddaszem jest porównywalny do technologii bezbetonowej (tak twierdzi kierownik ekipy, a mnie się za bardzo nie chce w to wierzyć)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jumar78 19.03.2013 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Witam, Dopisuje się do listy budujących Z92. Byłem chyba pierwszy zakupie tego projektu, gdyż musiałem czekać 3 tygodnie na przysłanie dla mnie od Z500. Projekt został zaadaptowany, mam PnB ekipa także już zorganizowana. Ruszamy jak tylko zejdzie śnieg. Ciekawe są Wasze pomysły na zmiany w projekcie. Ja osobiście tylko dodalem dwa okna - jedno w klatce schodowej i jedno w łazience. Aby wstawić okno w łazience należy przesunąć komin trochę. Dodatkowo co zmieniłem to strop - będzie z płyty żerańskiej (żelbeton). Na pewno taniej i szybciej, a z tego co wiem to równi dobrze. Koszty robocizny SSO łącznie z pokryciem dachówką to 30 do 60 tys (sprawdzone z 7 ekipami).Dwie najwyższe oferty zdecydowanie oderwane od rzeczywistości. Polecane ekipy od znajomych ceniły się 35 do 40 tys. Projekt moim zdaniem to strzał w dziesiątkę. Mam nadzieje, że będę zadowolony w późniejszym użytkowaniu . Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti87 21.03.2013 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 jumar czy podnosisz ścianke kolankową? Fajnie ze nie robisz duzo zmian, bede widziała jak to tak naprawde wygląda. Masz zrobione jakieś wizualizacje, mam nadzieje ze założysz jakiegoś bloga. Jejku ja już naprawde nie moge sie doczekać zeby chociaż ktoś już postawił ten domek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jumar78 21.03.2013 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 jumar czy podnosisz ścianke kolankową? Fajnie ze nie robisz duzo zmian, bede widziała jak to tak naprawde wygląda. Masz zrobione jakieś wizualizacje, mam nadzieje ze założysz jakiegoś bloga. Jejku ja już naprawde nie moge sie doczekać zeby chociaż ktoś już postawił ten domek. [/quote Nie, ścianka kolankowa zostaje bez zmian. Sprawdzałem w domach znajomych, 1m scianki wydaje sie byc ok. Z całą pewnością gdzieś wrzucę, trochę fotek pokazać jak to wygląda. Nie robiłem wizualizacji. Wewnątrz domek przypomina mi pewen domek, w którym bywałem rozwiązanie optymalne. Materiały i ekipa już czeka, tylko pogoda niestety płata figle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paliszcz 22.03.2013 21:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 jumar witamy Czy zamawiałeś kosztorys z Z500 ?Jeśli tak, możesz podzielić się szczegółami ? Albo w ogóle napisz jakie masz kalkulacje odnośnie projektu (ile planujesz z sso, ssz, wykończenie) i w jakim rejonie Polski budujesz ? Będę bardzo wdzięczna za informacje Bazyl nie wiem jak to wygląda z agregatem, szkoda, że doświadczeni nie udzielają się w wątku, myślę, że dużo by pomogli. Co do stropu architekt proponował mi aby napisać do ekip prośbę o wycenę z dodatkowym zapytaniem o strop (porównać ceny;) ). Może głupie pytanie ale od początkującej - co uwzględnić, albo w ogóle jak napisać zapytanie o wycenę ? Beti jak masz jeszcze jakieś wizualizacje to śmiało chwal się bo ostatnie bardzo mi się podobały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti87 23.03.2013 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 (edytowane) prosze bardzo paliszczku niestety w tym programie nie da sie zrobić okna dachowego, ale bedzie ono nad wanna, na przeciwko lustra . Oczywiscie kolorystycznie bede miała inaczej i wogóle pewnie jeszcze dużo zmienie, ale mniej wiecej można zobaczyć jak moze wyglądać moja łazieneczka. Edytowane 23 Marca 2013 przez beti87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti87 25.03.2013 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 (edytowane) Edytowane 26 Marca 2013 przez beti87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazyl3 25.03.2013 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 tyle pamiętam... a wyglądało by to tak: (po lewej moje zmiany, po prawej oryginał)[ATTACH=CONFIG]174936[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]174937[/ATTACH] A czemu garderoba w kwadrat? Nie lepiej dociągnąć ścianę "na równo", a zrezygnować ze ściany między łazienką i pralnią, robiąc dużą łazienko pralnię? Albo schować pralnię za łazienką, przy ścianie szczytowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazyl3 26.03.2013 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 (edytowane) Już, już prawie TO Z kwestii nurtujących: 1. Kuchnia. Chyba zrezygnujemy ze spiżarni, bo nie ma wtedy miejsca na wysokie sprzęty typu lodówka, a z kolei przedłużenie ściany przy spiżarce bezsensownie zmniejszy przejście do salonu. Jakieś pomysły? 2. Okno w łazience będzie Jak również schowek pod schodami (jednak beton). 3. Zastanawiamy się nad górą. Ja jestem za czymś takim: Ale wtedy pozbędziemy się graciarni, którą planowaliśmy urządzić w 2.5 Pozostajemy w oczekiwaniu na sugestie PS. A może od ściany szczytowej wydzielić schowek na graty z przejściem z garderoby?? Czy to very głupi pomysł Edytowane 27 Marca 2013 przez Bazyl3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.03.2013 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 http://images47.fotosik.pl/1770/196aaba299e5d5bf.jpg A w kuchni przesuń okno nieco w kierunku narożnika budynku (jakieś 60 cm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazyl3 27.03.2013 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 A w kuchni przesuń okno nieco w kierunku narożnika budynku (jakieś 60 cm) Ale okno kuchenne czy to, które powstało w ramach likwidacji wykuszu? I czy to nie wpłynie na wygląd budynku, bo jak czytam symetria to podstawa Co do góry, to już sam nie wiem, która opcja lepsza. Czy ta z graciarnią w 2.5 czy ta z łączoną łazienką i garderobą przez całą szerokość. Myślisz, że to dobry pomysł wyciągnięcie tej ściany łazienkowej aż do futryny pokoju po lewej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
intercuuren89 27.03.2013 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 (edytowane) No to jadziem dalej i zapraszam do komentowania pomysłów. Można ostro i bez certolenia się 1. Drzwi jednoskrzydłowe i szafa po prawej od wejścia, a co za tym idzie skrócenie ścianki w holu (zlikwidowanie jednego stopnia schodów, najniższego) i przeniesienie wejścia bardziej na lewo. W tej małej wnęczce która powstanie, regał z książkami W ogóle chyba zrezygnowałbym z drzwi między wiatrołapem a hallem, bo u znajomych co prawda są, ale jeszcze nie widziałem ich zamkniętych Tylko, że fakt, tam nie ma przejścia wiatrołap - kotłownia 2. Zmniejszenie kotłowni kosztem "ościanowania" klatki schodowej i wstawienia doń schodów samonośnych. Zakładając szerokość kotłowni 282 cm i szerokość schodów 90 cm odchodzi jakieś 2,5 m2 kotłowni i zostaje 7,5. Do kotła na ekogroszek chyba wystarczy? 3. Ciągle nie rozwiązany dylemat z górą. Same okna szczytowe (duże), same drzwi balkonowe + francuzy czy francuzy z oknami w odwrócone L. Dziś idę do domu usytuowanego tak jak będzie nasz, gdzie są takie Lki i zobaczę ilość światła w pochmurny dzień jak dziś Jak coś wymyślę, dam znać PS. Wstępna wycena pierwszego wykonawcy to 25 tys. za system "nic cię nie obchodzi". Własny sprzęt (w tym agregat). Tanio, drogo? Witam. My budowaliśmy w tamtym roku taki sam budynek w cenie 32 tys. za stan SSO z wieźbą. Więc sądzę, że wypada trochę się zastanowić co jest przyczyną takiej ceny.. Aczkolwiek trzeba poprosić Pana wykonawcę o dokładny kosztorys. i wtedy wszystko jasne. Pozdrawiam. Edytowane 27 Marca 2013 przez intercuuren89 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazyl3 27.03.2013 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Witam. My budowaliśmy w tamtym roku taki sam budynek w cenie 23 tys. Więc sądzę, że jest to w miarę rozsądna cena. Aczkolwiek trzeba poprosić Pana wykonawcę o dokładny kosztorys. i wtedy wszystko jasne. Pozdrawiam. Stargowaliśmy na 23 właśnie A jak realizacja. Jakieś galerie czy coś. Jakieś rady od praktyków? Plusy i minusy. Wasze przeróbki. Ciekaw jestem wszystkiego PS. Doczytałem na spokojnie i rozumiem, że byłeś wykonawcą, a nie inwestorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.03.2013 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Ale okno kuchenne czy to, które powstało w ramach likwidacji wykuszu? I czy to nie wpłynie na wygląd budynku, bo jak czytam symetria to podstawa Okno od frontu. Chodzi o wstawienie lodówki przy spiżarce, tak aby nie stykała się z krawędzią okna. Co do góry, to już sam nie wiem, która opcja lepsza. Czy ta z graciarnią w 2.5 czy ta z łączoną łazienką i garderobą przez całą szerokość. Myślisz, że to dobry pomysł wyciągnięcie tej ściany łazienkowej aż do futryny pokoju po lewej? Nie gromadź gratów nie będziesz potrzebowal graciarni. Nadal optuję za składzikiem (np. na bombki choinkowe) pod schodami. W tej chwili marnuje się tam sporo miejsca. łazienkę sobie przykładowo urządź i zobacz czy wielkosc wystarczy i sprzęty się pomieszczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
intercuuren89 27.03.2013 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Stargowaliśmy na 23 właśnie A jak realizacja. Jakieś galerie czy coś. Jakieś rady od praktyków? Plusy i minusy. Wasze przeróbki. Ciekaw jestem wszystkiego PS. Doczytałem na spokojnie i rozumiem, że byłeś wykonawcą, a nie inwestorem Przeczytaj jeszcze raz mój post Pomyliłem projekty Posiadam gdzieś fotorelację z budowy, ale nie na tym komputerze jak będę miał czas wrzucę. Jak 23 tys to za metr gdzieś tak 140 zł chyba, że wykonawca robi to na czarno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazyl3 27.03.2013 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Okno od frontu. Chodzi o wstawienie lodówki przy spiżarce, tak aby nie stykała się z krawędzią okna. Ok, ale ponawiam pytanie: czy po takim przesunięciu okna do rogu front domu nie będzie wyglądał głupio? Może jednak rezygnacja ze spiżarni i wysokie szafki na tej ścianie, to lepszy pomysł ?? Nie gromadź gratów nie będziesz potrzebowal graciarni. Nadal optuję za składzikiem (np. na bombki choinkowe) pod schodami. W tej chwili marnuje się tam sporo miejsca. Łatwo powiedzieć. Jesteś chomikiem czy Japończykiem jeśli chodzi o charakter gromadzenia? No właśnie, bombki, choinka, walizka z narzędziami, odkurzacz. Składzik już klepnięty tylko nie naniesiony łazienkę sobie przykładowo urządź i zobacz czy wielkosc wystarczy i sprzęty się pomieszczą. Jeśli rezygnuję z graciarni to na tych 9 m chyba coś się da upchnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts