Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Jestem tu nowy i proszę o wyrozumiałość.

Proszę o rady i pomysły odnośnie budowy domu który wybraliśmy z żoną:

Z293 z pracowni Z500.

Działka nasza. Problem to gliniasta ziemia, dość podmokła- w dolnej części działki po zimie i ulewach zbiera sie trochę wody. Droga szutrowa (nie mam rowu). Spadek niewielki lecz w stronę sąsiada- u niego znacznie więcej wody. Planuję podwyższenie terenu o jakieś 30-50cm- Znajomy powiedział że najlepiej piachem małopyłowym ubijanym warstwowo co jakieś 20-30cm i woda nie będzie u mnie problemem, lecz nie wiem czy ma racje. Może sudnię chłonną z odpływem pod drogą do cieku po drugiej stronie drogi.

Co do kosztów to biorę kredyt w kwocie 230tys w 4 transzach Jak myslicie czy jest to mozliwe aby wybudowac za ta kwote do przyzwoitego stanu ten dom.

Proszę o rady co do tego projektu. Zaczynamy budowę za miesiąc. :)

Edytowane przez marektk

Planuję wybudować go do stanu deweloperskiego za około 200tys zl a reszta + oszczędności na wykończenie dołu + góra łazienka z jedną sypialnią. Patrząc na załamanie na rynku budownictwa to chyba są szanse. Powoli, powoli wykańczać. Edytowane przez marektk

Za duży i za drogi projekt na ten budżet.

Podniesienie terenu o 30-50cm, nawet dla małej działeczki, to od licha i trochę kubików piachu. Podniesienie o 30cm działki 6-arowej to prawie 200m3 piasku. Raczej mądry drenaż trzeba zrobić, a podrównać tylko tam, gdzie to niezbędne.

Decyzję o tym czy go będziesz budować podejmiesz sam. Niestety te środki, które posiadasz mogą nie wystarczyć na developerke. Jeśli już chcesz mimo to podjąć sie tego to musisz sobie zdawać z tego sprawę. Dobrze by było gdybyś umiał zrobić sam bardzo dużo, żeby nie pisać wszystko. Niestety standard wykończenia... no sam wiesz. Życzę Ci aby udało Ci sie zrealizować marzenie, ale będzie Cię to sporo kosztować. Pozdrawiam:)

Dzieki za opnie

Moge liczyć na pomoc rodziny typu hydraulika ogrzewanie prace ziemne wykonczenie. Sam elektryk z zawodu. Cos tam sie zdziala samemu.

Materialy tez po kosztach- podczepie sie pod duza budowe (przyjaciel buduje bardzo duzy obiekt- zaproponowal uspusty).

No to walcz - marzenia trzeba realizować i jeśli już za m-c ruszasz to pewnikiem wykonawca uzgodniony. Jeśli nie to górale czasem się sprawdzają jeśli miałbyś ich jakoś ulokować. Projekt ładny i może się udać w tej kwocie. Jak będziesz miał pomoc choćby nie fachową rodziny to dużo można ugrać. Myśleć i kombinować i naprawdę kupa kasy zostaje - życzę aby się udało.

• 7 months później...

Ludzie prosze was. Widac, ze sami eksperci. Kolego nie sluchaj, buduj bez obaw, widzac po dacie wpisu to juz pewnie skonczyles. Ja skonczylem wlasnie ten projekt, calosc bodowana przez firme, nie tknalem palcem, a zaplacilem za wszystko, materialy i robocizna 136 tys zlotych. Oczywiscie stan surowy z dachem pokrytym ceramiczna dachowka i to nie najtansza, wiec jak planowales 200 tys zl na stan deweloperski, to rusz sie do roboty, a wszystko jest mozliwe.

Pozdrawiam wszystkich profesjonalnych.