bohusz 25.03.2013 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 No trzeba by od początku proces spalaniaodzysk (wyłapanie) ciepła z tego procesu zagospodarowanie tego ciepła Ale jak się domyślam, temat dotyczy samego procesu spalania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 25.03.2013 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 No trzeba by od początku proces spalania odzysk (wyłapanie) ciepła z tego procesu zagospodarowanie tego ciepła Ale jak się domyślam, temat dotyczy samego procesu spalania Dokładnie........... ale on ma tu niestety decydujący głos..........Otwórz nam wreszcie oczy romole;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bader 26.03.2013 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Wkleiłeś linki kaset dorabianych do kominków otwartych...Bez związku, bo to odrębny temat ...Szukaj dalej... Tak nawiasem, w swojej nieświadomości odkryłeś knyf, w jaki Niemcy chronili swój rynek, a żabojady się wściekały, że ich wkłady mają szlaban na sprzedaż w D. Wystarczyło stworzyć inne prawo dla wkładów , z uliczką dla kaset No to masz http://www.ofen.edingershops.de/Kamineinsatz:::10.html - polecam Harka 70 i 90 z poborem powietrza z pomieszczenia i do tego jak pięknie wszystkie normy spełnia , nawet DIN PLUS ( chociaż to nie norma ) http://www.kamineinsaetze.eu/warmluft-kamineinsatze-gerade-verglasung/ i kwiatki nie różniące się od Pam , Arysto i inszych Robi Ren' ów http://www.germaniatherm.de/ - polecam filmik - prawie jak Lechma Dalej opowiadaj bajki i strasz Łunią ..... pzdr. ps. A propos , w którym to niby państwie zakazano instalacji otwartych ( tradycyjnych ) kominków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 26.03.2013 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Witam. Nie to żebym się w Wasz dialog "wtrancał" ... w tych linkach widzę same produkty z Polski, Czech i Słowacji ... A tak a propos ... z tego linku ostatniego to wkłady "krateczek" spełniają już normy "BImSchV", które zaczną obowiązywać w Niemczech i Austrii dopiero za dwa lata ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romole 26.03.2013 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 TERMOKAUST - ten piec zmusza do myślenia...- dwuetapowe spalanie. W palenisku drewno zostaje odgazowane, części lotne przechodzą przez dyszę napowietrzającą (podgrzane powietrze;)!) i w drugiej komorze nad paleniskiem zostają dopalone.- sprawność liczona na 84,6%,- rozdział powietrza do spalania na pierwotne (80%) oraz wtórne (20%),- ruszt,- emisja spalin - wcześniej Margot pokazał tabelę składu spalin. Spalanie w temperaturze 850-1000*C daje odpowiednie wyniki! Jest to piec z dużą bezwładnością cieplną. Sterowanie procesem spalania odbywa się tylko poprzez dawkowanie opału"Zmniejszenie dopływu powietrza ogranicza jedynie tempo rozkładu drewna, ale pogarsza znacznie skuteczność dopalania." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 26.03.2013 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Witam. Bez rusztu. Piec "steruje się" sam. Nawet jak się nie zadba o to żeby zamknąć dopływ powietrza w odpowiednim momencie, to wyreguluje to sam piec, nie dopuszczając do tak szybkiego wychłodzenia wnętrza jak przy innej konstrukcji. Konstrukcja ma prawie sto lat, tyle że do tej pory nikt nie porwał się na to żeby ją sprefabrykować, udoskonalić, unormować i poddać gruntownym badaniom w razie gdyby Unia wprowadziła kiedyś (a są zakusy) zakaz murowania "dowolnych" pieców przez zdunów, którzy do tej pory jakoś sobie przez ostanie tysiąclecie "radzili" z "niską emisją" ... Pozdrawiam. PS. Aaa ... jeszcze najpierw też "sam" nagrzeje sobie komin ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bader 26.03.2013 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Witam. Nie to żebym się w Wasz dialog "wtrancał" ... w tych linkach widzę same produkty z Polski, Czech i Słowacji ... A tak a propos ... z tego linku ostatniego to wkłady "krateczek" spełniają już normy "BImSchV", które zaczną obowiązywać w Niemczech i Austrii dopiero za dwa lata ... Pozdrawiam. I o to chodziło Co by Eniek durectw nie produkował. A o krateczkach wiem.... szybko przeskoczyli tego durnego konika Widmo Łunii krąży ...... po Europie:P Mus się przygotować na ARMAGEDON pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bader 26.03.2013 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 TERMOKAUST - ten piec zmusza do myślenia... - dwuetapowe spalanie. W palenisku drewno zostaje odgazowane, części lotne przechodzą przez dyszę napowietrzającą (podgrzane powietrze;)!) i w drugiej komorze nad paleniskiem zostają dopalone. - sprawność liczona na 84,6%, - rozdział powietrza do spalania na pierwotne (80%) oraz wtórne (20%), - ruszt, - emisja spalin - wcześniej Margot pokazał tabelę składu spalin. Spalanie w temperaturze 850-1000*C daje odpowiednie wyniki! Jest to piec z dużą bezwładnością cieplną. Sterowanie procesem spalania odbywa się tylko poprzez dawkowanie opału "Zmniejszenie dopływu powietrza ogranicza jedynie tempo rozkładu drewna, ale pogarsza znacznie skuteczność dopalania." .........czyli d..a zbita.... a klient to pytia delficka, która z góry wie jakie będzie nocne zapotrzebowanie na ciepło??? Czy może wstanie nad ranem w zheblowanym zimnem ( lub przegrzanym ) domu rozpalic ( lub otworzyć okno ) ??? Już to przerobiłem - mieszkałem w domu z piecami kaflowymi i mimo niewątpliwego uroku nie dziwię się ,że odeszły w niebyt. pzdr. ps. do spalania w takich temperaturach nie potrzeba wcale termokausta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romole 26.03.2013 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Witam. Bez rusztu. Piec "steruje się" sam. Nawet jak się nie zadba o to żeby zamknąć dopływ powietrza w odpowiednim momencie, to wyreguluje to sam piec, nie dopuszczając do tak szybkiego wychłodzenia wnętrza jak przy innej konstrukcji. Mniemam, że to zasługa kanałów opadowych i dolnego podłączenia komina? Dlaczego bez rusztu, jak go tam wyraźnie widać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romole 26.03.2013 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Bader, ja się odniosłem tylko do paleniska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 26.03.2013 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Witam. Bader ... Ty tu nas z Eńkiem nie poróżniaj bo my obaj som w opozycji przeciw Tobie Poza tym to trochę nie masz jak zwykle racji w temacie pieców ... Romole ... to nie ruszt a "korek" do dolnej komory zbiorczej. Kanały opadowe i dolne podłączenie są tylko pewnym naturalnym ułatwieniem dla odprowadzenia spalin. Wychładzaniu przeciwdziała sam konstrukcja pieca oraz szczeliny powietrzne w palenisku, które też nagrzewają komin w początkowym czasie spalania się drewna. Ale i tak oczywiście lepiej zadbać o zamknięcie pieca w odpowiednim momencie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bader 26.03.2013 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Witam. Bader ... Ty tu nas z Eńkiem nie poróżniaj bo my obaj som w opozycji przeciw Tobie Przeca wiem Regularnie przecież dokonuje okrążenia i biorę Was do niewoli Poza tym to trochę nie masz jak zwykle racji w temacie pieców ... Pozdrawiam. Poza tym jak zwykle wspaniale wyjaśniłeś na czym polega mój ''brak racji " i gdzie mylę się pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 30.03.2013 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 romole Życzę Ci WESOŁYCH ŚWIĄT! Wszystkim pozostałym dyskutantom też zdrówka życzę, niektórym głównie spokoju psychicznego, o który jak widać coraz trudniej. :) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 30.03.2013 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 Podobnie jak Piotr życzę Wszystkim ZDROWYCH I POGODNYCH ŚWIĄT. Jak na razie pogoda dopisuje... aby spędzić je przy kominku w rodzinnym gronie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romole 30.03.2013 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 Ale jajcarskie Święta! Podczas spaceru po śniegowym lesie kręciła mnie taka jedna choina...No, nic - do grudnia wytrzymasz... Wesołego Alleluja!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 31.03.2013 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2013 Pokój temu wątkowi ;).Pokój Wam wszystkim .miłośnikom zdrowego palenia w kominki. Wszystkiego co najlepsze.Serdecznie pozdrawiam............eniu i ciebie też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bader 03.04.2013 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Wybacz Romolku , ale chyba Elfir jest szybszy niż błyskawica i wywalił mi temat w ''studnię zapomnienia" , dlatego pozwalam sobie nadużyć gościny http://forum.muratordom.pl/showthread.php?213908-Uwolnić-wewióra-! pzdr. ps. może też mnie wywalą i myszy będą grasować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.04.2013 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Temat o wiewiórze przeniosłam do "Uwagi o Naszym Forum". Tam przynajmniej zagląda czasem admnistracja. Ja nie mam uprawnień do usuwania kont czy blokowania użytkownikom dostępu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bader 04.04.2013 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Miałeś rację. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 06.04.2013 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 Hej spece, to ile się dzisiaj bierze za postawienie tego TermoKausta w domciu? Mnie to nie interesuje bo schładzać domu otwartymi oknami nie chcę, ale padło pytanie w rodzinie czy warto to do odnawianego właśnie drewnianego domu wstawić? Brutto wyjdzie za sam piec pewnie kilkanaście tysięcy, ile za dobrego zduna trzeba dzisiaj liczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts