mest 09.08.2013 14:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 (edytowane) Na razie mam takie prace, że nic nie musi schnąć, odstać itp; ale niedługo się zaczną przerwy technologiczne:) Po tynkach trochę odczekam zanim zaczniemy podłogówkę, myślę że nie trzeba mnóstwa czasu ale z półtora tygodnia odczekam. W sumie sam nie wiem jak to będzie w końcu nie kładę płytek czy nie maluję, więc sobie będą spokojnie schły. Pogoda sprzyja:) Elektryk "dopiero" dzisiaj kończy a wczoraj już dzwonili tynkarze, czy nie mogą dzisiaj wejść sobie pogruntować i pozabezpieczać okna i inne rzeczy. Powiedziałem, że jak się dogadacie z Panem pod napięciem to wchodźcie:) Z hydraulikami mam ogólnie umowę na kwotę 4300. Za instalację wod-kan uczknęli sobie 1500 zł, trochę dużo, ale później dostaną mniej więc jakoś nad tym nie ubolewam. Za materiały wyszło mi 2370zł. Mam w tym oprócz niezbędnej instalacji także pociągnięty kranik na zewnątrz i zainstalowane pojemniki na filtry. Ogólnie jestem z panów zadowolony. Wstępnie dogadaliśmy się tez odnośnie przyłączy: wodnego i kanalizacji. Wycenili na 6000 zł razem z materiałem. Byłoby taniej gdyby nie to, że mamy oczyszczalnie podciśnieniową w gminie i trzeba specjalny pojemnik wkopywać w ziemię który kosztuje.... 5000 zł. Na szczęście u nas gościu sprowadza z Czech takie pojemniki i będę miał za 270, plus inne materiały 1300. Koparka już w cenie, więc chyba nie jest najgorzej. Sam nie wiem. Dzieje się wszystko szybko, nieskromnie myślimy czy nie uda się spędzić Sylwka w naszym domku:) Dobra koniec. Teraz zdjęcia z budoby jak mówi córka przyszłego szwagra:) - już coś wstępnie wymyśliłem jak je zabudujemy:) - jest i kuchnia:) - kable do rozdzielni - dziwne rzeczy mi się porobiły na chudziaku:( to chyba nie są pęknięcia? Zastanawiam się czy nie jest to od jakiejś tarczy jak coś cieli. Edytowane 10 Sierpnia 2013 przez mest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 10.08.2013 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 witamWidze ze spotykam tu sąsiada z lubuskiego:).Swietny projekt,ładnie prowadzisz te budowe ,tempo imponujące. Dom ,,prawie,, jak mój ,w końcu z tej samej firmy projektowej.pozdrawiam i powodzenia w budowie będe zagladał tutaj choć czasu mam mało bo tez nadganiam u siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 11.08.2013 06:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Witam serdecznie kolejnego gościa w swoim dzienniku:) Na budowie minimalny postęp ale jakże potrzebny do prawidłowego wykonania tynków:) mianowicie gruntowanie:) ściany zmieniły kolor na żółty nie wszystkie jeszcze bo był także elektryk i nie chcieli sobie wchodzić w paradę. Dobrze, że chłopaki się dogadują. Panowie od tynków poczuli się już jak u siebie w domu stąd pojawił się stolik kawowy . Mam nadzieję, że po tynkach My także poczujemy się powoli jak u siebie w domu:) Odnośnie przyłącza wod-kan chyba się zdecydowałem. Musimy ustalić tylko termin. Na tą chwilę mam ludzi w miarę ustalonych, kto kiedy wchodzi i jaki zakres prac wykonuje:) Powoli rozglądam się za styropianem na podłogówkę i trzeba coś kombinować z projektem na WM. Asolt robi mi już projekt na podłogówkę, ale pewnie ma natłok prac i trochę to trwa. W przyszłym tygodniu się przypomnę jeśli nic nie dostanę. Dopiero sierpień a już naprawdę dużo rzeczy zrobionych. Nieśmiało powiem, że jestem z siebie na razie dumny:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 19.08.2013 15:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 118 dzień budowy Jak dobrze policzyłem to właśnie ponad 100 dni budujemy Nasz domek:) Z ciekawych rzeczy na budowie to dzisiaj przedostatni dzień tynków, jutro ma przyjechać kierownik i ocenić. W sobotę był mój kuzyn, który pracuje w Niemczech także na budowie i powiedział, że tynki naprawdę I klasa,to prawda, że gładkie jak cholera. Zobaczymy co powie kiero:) W czwartek zaczynamy przyłącze wod-kan a w przyszłym tygodniu przyłącze gazowe. Zastanawiam się gdzie zamówić styropian na podłogę? W lokalnych hurtowniach dziwne firmy bytują a my zdecydowaliśmy się na Termoorganikę Platinum Plus EPS 0,31. Mam nadzieję, że taki będzie właściwy;) Będziemy układać najpierw warstwę 5 cm, a na nią 10 cm. Na dniach muszę zabrać się za drenaż, ale nie za bardzo mam kiedy. Na pewno to zrobię. Pierwszy krok już zrobiłem jest żwir na działce:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 21.08.2013 18:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 No to tak.... tynki skończone, kierownik odebrał, baa nawet lekko pochwalił-szok. Kuchnia zamówiona. Szacunkowy czas dostarczenia grudzień, styczeń, można wcześniej ale się nie wyrobimy;) jutro miało być przyłącze wod-kan - nie będzie. Rury nie dojechały, ma być w piątek? Zobaczymy. Dachówek nadal nie ma. Jezu szlak mnie z tym trafi, jutro będę rozmawiał co i jak. I tyle... chyba lekko straciłem wenę budowlaną, trzeba się jakoś zmobilizować Pa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 22.08.2013 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Tak wygląda nasza chata od kilku dni Na 3 zdjęciu widoczna bruzda w ścianie, którą będzie szła rura gazowa. Dzisiaj zaczęliśmy też wykopy pod drenaż,pomagał mi tato i dziewczyna więc szło dosyć szybko, niestety późno zaczęliśmy i prace przeniesione na jutro. No właśnie a co jutro?? Tego nikt nie wiem, chyba będą hydraulicy ale nie potwierdzili, że będą, no ale też nie odwołali zobaczymy co przyniesie dzień. Dobranoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 23.08.2013 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Jest woda i prawie kanaliza Mamy już podłączoną wodę i kanalizację z tym, że kanalizacja jest u nas podciśnieniowa i musieliśmy zaopatrzyć się w jakiś dziwny zbiornik koszt 2400 i to dlatego tak tanio bo miejscowa hurtownia sprowadza je z Czech. W Polsce koszt takiego około 4500-5000. Jezu tyle kasy za gówno, w tym przypadku dosłownie Zbiornik wkopany, ale muszą jeszcze przyjechać i wpiąć rurę od tego zbiornika do głównej nitki kanalizy. Ile wyjdzie za całość dowiem się w poniedziałek, wtedy rozliczę się za materiał. Aaaaaa niech będą jeszcze jakieś zdjęcia na koniec:) - studzienka rewizyjna od kanalizy - rura "wodna" już w domku - wykop pod wodę, musieli chłopaki kopać głeboko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 24.08.2013 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Dzisiaj nie ma mnie na budowie, ale domek cały czas w głowie i powiem Wam, że cholera jestem w jakiejś kropce:( Nie mam koncepcji na dalsze prace... nie wiem czy najpierw sufity, czy ogrzewanie z wylewkami a może za niedługo jak wyschną tynki ocieplenie z zewnątrz? Jak prace szły to szły a teraz jakby brakuje mi, nie wstydzę się powiedzieć wiedzy do dalszych działań. Tak wyszło, że co prawda jutro niedziela ale czeka mnie szpadel i kopanie dalej pod drenaż, a że nigdy do świętych nie należałem no nawet z ochotą idę coś porobić bo nie chce mi się siedzieć w domu. Wstępnie też mam podliczone ile wydaliśmy za SSZ, a no właśnie.... dojechały dachówki i w poniedziałek Panowie dokończą dach:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 24.08.2013 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Eee tam, nie narzekaj, poleciałeś z robotą jak "przeciąg". Ja osobiście zabrałbym się za podłogówkę i posadzki. Jeszcze jest ciepło na zewnątrz i podłogi powinny ładnie sobie schnąć, tynki też odparują większość wilgoci. Płyty gk na suficie też niebardzo lubią takie ilości H2O. W tym czasie możesz zacząć ocieplanie, styro, klej siatka, kilkanaście dni roboty i będzie po zawodach. Tynk możesz zrobić za rok jeżeli nie masz nadmiaru gotówki w tym sezonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 24.08.2013 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Tynk planowałem od początku na przyszły rok bo nie wiem jak mi wyjdzie z wyrównywaniem terenu w tym roku. Zrobię na gotowo i znając życie ktoś się oprze brudną ręką albo może nogą także "kolor" w przyszłym roku a za samo ocieplenie ile mogą zawołać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 24.08.2013 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 a za samo ocieplenie ile mogą zawołać? Wszystko zależy od okolic i gatunku wykonawcy. U nas w kilku miejscach słyszałem 18zł/m2 za ocieplenie bez tynku. Z tynkiem na nasz domek szacowali 7-10 dni. Kolejność podawana przez Artixa to standard i chyba nie ma co eksperymentować, czyli płyty jak już trochę ujdzie wilgoci z domu. Weź pod uwagę, że podobno z końcem roku kończy się ulga, czyli jak masz fakturę w tym roku, to można część VATu odliczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 26.08.2013 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 No to mogę oficjalnie napisać. Mamy SSZ Byli dzisiaj dekarze i dokończyli dzieła. Ostatecznie zapłaciłem za pokrycie dachu 6000 zł. Od razu poprosiłem, żeby zrobiono instalację odgromową. Opinie na forum przeczytałem różne. Ja dla świętego spokoju zrobiłem. Za dużo mam do stracenia. Brakło tylko uchwytów na ściany do "drutu". Za materiał wyszło mi 650 zł. Robocizna 800 zł. Cholera u mnie w regionie wszyscy widocznie są bogaci skoro są takie stawki. No i najważniejsze. Podsumowaliśmy wydane pieniądze za SSZ i kosztowało nas to 113 tys. zł Do odliczenia mamy coś około 7000 zł. Uważam, że nie jest źle, no ale zawsze mogło być lepiej. W porównaniu do domków moich szanownych forumowiczów, to głównie rolety i ściany szczytowe murowane podniosły koszt. Aha i jeszcze jedna ważna rzecz. Poległem z drenażem:( ktoś nam to będzie musiał zrobić. Takie prace to nie dla mnie. Niestety:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 27.08.2013 08:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 (edytowane) Drogi styropian na podłogęZadzwoniłem dzisiaj do przedstawicielki termoorganiki na nasz region, żeby dowiedzieć się gdzie najbliżej mogę kupić styropian. Zawsze to szybciej zadzwonić do jednej osoby niż obdzwaniać każdą hurtownię. Sama przyznała, że w pobliżu mojej miejscowości jest problem z kupnem, ale jest 1 hurtownia która sprowadza taki styropian. Zadzwoniłem i cena... 238 zł/m3, drogo jak za wszystko u nas. W internecie dużo taniej, no ale za mało go potrzebuję. Na ocieplenie zamówię pewnie w internecie. Elektryk cały czas sobie coś tam działa. Jest to na razie jedyna rzecz, która mnie wyniesie dużo więcej niż zakładałem. Myśl o tych kabelkach doprowadza mnie do czarnej rozpaczy:( no ale działamy dalej. Edytowane 27 Sierpnia 2013 przez mest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 27.08.2013 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 U mnie było 222zł/m3, ale od tego czasu trochę drożał. Podobno od jakiegoś czasu każdego 6 dnia miesiąca trochę drożeje. Żeby załapać się na minimalną ilość do dostawy możesz już kupić styropian na ściany Jeśli oczywiście masz gdzie go złożyć. Podobno dobrze jak trochę poleżakuje, a nie jedzie wprost z produkcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kori 27.08.2013 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 113tys ale materiał + robocizna łącznie?? jeśli tak to bardzo doby wynik ja w tej kwocie nie miałam nawet sso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 27.08.2013 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 113tys ale materiał + robocizna łącznie?? jeśli tak to bardzo doby wynik Akurat na FM jest trójka inwestorów budujących ten dom i wyniki są porównywalne - to cena za materiał i robociznę SSZ. Najmniej chyba wychodzi Makowej Panience, mi około 100.000zł, a niby najwięcej mestowi, ale jak odliczy VAT i uwzględnimy wartość dodaną w postaci rolet, to nawet taniej mu wychodzi niż u mnie. Można uznać, że to wynik standardowy, a na pewno dałoby się taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kori 27.08.2013 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 pogratulować wyniku, moja połowa bliżniaczka o pow 120m wychodzi więcej;-) a iby odpada jedna świadana z oknami i powinno być taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 27.08.2013 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 Pewnie dałoby się taniej, nie będę wyliczał co, bo to już bardzo ciekawie opisał na swoim blogu gorbag. Nie wiem dlaczego, ale cały czas mam wrażenie,że coś pominąłem przy tych wyliczeniach i że powinno wyjść więcej. Prześledziłem zapiski i faktury i chyba nie chce wyjść inaczej, jeszcze jutro dogłębnie prześledzę od nowa. Przypomniało mi się, że mam jeszcze ganek i taras w tej cenie:) ale w instalacjach Was przegonie, że hoho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kori 27.08.2013 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 a co planujesz ze będzie azzz tyle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 27.08.2013 12:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 Właśnie nic szczególnego, ale np. robocizna mojego elektryka 4500 zł a gorbaga 2200 coś takiego chyba. Materiały na elektrykę już mam coś koło 3000 zł a jeszcze nie mam rozdzielni i jej uzbrojenia. Ceny różnią się strasznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts