mest 27.10.2013 15:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 gorbag dawaj linki do tych gruntów dodatków itd:) poczytam sobie co i jak:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 27.10.2013 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Nie mam linka. Opakowania mi zostały, ale im się nie przyglądałem.Grunt z Greinplasta, kolorowany na wybrany kolor ze wzronika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 27.10.2013 15:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 A elewacje jaką będziesz robił? Gładka, kornik, baranek? Co tam sobie umyśliłeś? Ja chciałem na gładko, ale każdy mówi, że drogo wychodzi i ekipa musi być bardzo dobra, nie przekonują mnie ta "szpary" w elewacji:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 27.10.2013 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Baranek. Beee! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 28.10.2013 13:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 W końcu nie zapomniałem zrobić zdjęcia obiektu na który bardzo długo czekałem:) a mianowicie ona: długa, biała, elektryzująca... po prostu skrzynka:) http://imageshack.us/scaled/large/28/93rd.jpg Przyszły tez materiały na wentylację mechaniczną: 100 metrów rury, skrzynki rozprężne i rozdzielcze i niedługo bierzemy się za robotę robię trochę inaczej niż w projekcie, przekonał mnie do swojej wizji mój instalator, który dosyć sporo tych instalacji zrobił. Mam nadzieję, że się nie zawiodę http://imageshack.us/scaled/large/15/gzao.jpg http://imageshack.us/scaled/large/15/ll8g.jpg http://imageshack.us/scaled/large/811/e91q.jpg Spotkałem się też na budowie z chłopakiem, który raczej będzie nam wykańczał domek, widziałem jego prace i bardzo mi się podobało jak robi. Od osób u których robił, też same pozytywne opinie, więc chyba nie ma co się zastanawiać ma zrobić kosztorys i dać znać Pisząc wykończenie mam na myśli: kafelki,panele,gładzie, malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 28.10.2013 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 mest niebieskie rury są dedykowane do wentylacji czy kupiłeś tańsze do prowadzenia przewodów w wykopach? Ciekawi mnie to bo identyczne, te smerfowate dawałem na niektóre wywiewy, Nie mają atestu na wentylowanie pomieszczeń niestety. Na wyrzut powietrza są ok:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 28.10.2013 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Kupiłem rury z atestem, typowe do wentylacji. W środku są fajne, gładkie. Układałem też te w wykopach więc mam porównanie:) bardzo duża różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 28.10.2013 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Skrzynki z Alnora, czy to jeszcze jakiś inny system? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 28.10.2013 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Alnor Panie Kierowniku gorbag Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 28.10.2013 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Jak atestowane to spoczko, zmyliły mnie te sznurki wystające z rur. Takie udogodnienie jest w tych zwykłych, łatwiej przeciąga się przez nie przewód. Ale ja jestem upierdliwy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 30.10.2013 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 (edytowane) Wczoraj wróciłem późno, tzn koło 18, ale niestety było już ciemno i nie zrobiłem żadnych zdjęć. Cały czas zastanawiam się nad ociepleniem stropu. Jaka grubość? Cały czas zakładałem 45 cm, ale ... wiązary mają grubość 16 cm więc jak to rozwiązać? Sznurki przywiązać tak żeby wełna opadała poniżej poziomu wiązarów? Nie mogę sobie pozwolić na błąd, bo jeśli ruszt zrobię choć trochę poniżej wieńca to wjadę na kable.Nie wiem też jakiej folii użyć. Planuje kupić wszystko Isovera, a tych folii jest parę rodzajów.Jeśli chodzi o nabicie później płyt OSB to mają się one stykać z wełną czy powinna być między nimi jakaś wolna przestrzeń? Edytowane 30 Października 2013 przez mest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śmig_śmigalska 30.10.2013 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Dzień dobry- wita się nowy gość- Wczorajszy wieczór poświęciłam na lekturę Twojego dziennika. Podoba mi się Twój dziennik, bo zadajesz w nim mnóstwo pytań. Buduję parterówkę, strop drewniany-dach z wiązarów. Też dręczy mnie problem, jak wcisnąć ocieplenie stropu i jak rozłożyć instalację WM. Rurki WM lubią ciepełko. Zobaczę, jaką wybierzesz technologię układania. Mam nadzieję skorzystać z Twoich rozwiązań. Życzę powodzenia. Ś-ś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 30.10.2013 15:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Witam Nowego Gościa:) myślałem też nad ułożeniem 3 warstw. Jedna pomiędzy wiązary a powierzchnię 30 cm poniżej dolnego pasa wiązarów rozwiązać w dwóch warstwach na mijankę. To chyba będzie najbardziej udane posunięcie, ale muszę to jeszcze skonsultować. Rury od WM będą głównie w stropie, mają średnicę 75mm więc bez problemu się schowają. Wszystko na bieżąco będzie relacjonowane:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 30.10.2013 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Jaką planujesz wysokość sufitu? Nie mam pojęcia jak rozwiązać kwestię ocieplenia pod wązarami i jak taką warstwę układać. Ja sznurowałem, powiedzmy metr, wkładałem dolną 20cm warstwę i od razu górną z przesunięciem o pół, znowu metr itd. i po kłopocie. Przy ruszcie opuszczonym o 30cm będziesz miał wieszaki obrotowe i nie wiem do jakiego stopnia można taka konstrukcję obciążać. Przenosząc paczki wełny z garażu do domu, kręgosłup nie był tym faktem zadowolony:). Sporo to wszystko waży. Kierownik budowy albo spece od zabudowy muszą znaleźć najlepsze rozwiązanie. Folii faktycznie jest spory wybór, jak dla mnie musi mieć atest (wszystko tak kupowałem) i być paroszczelna, a czy jes pokryta alu czy jakimś ładnym kolorkiem to już szczegół. Ładnie ocieplasz chałupkę, przypilnuj dokładnego sklejenia ze sobą pasów folii i połączenia jej ze ścianami. Uszczelnianie sufitu samymi gk jest delikatnie mówiąć niewłaściwe:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 31.10.2013 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Przy ruszcie opuszczonym o 30cm będziesz miał wieszaki obrotowe i nie wiem do jakiego stopnia można taka konstrukcję obciążać. U mnie co prawda będzie małe obciążenie na konstrukcję, ale ruszt krzyżowy na wieszakach obrotowych wydaje mi się bardzo solidny. Na swoim, po wykonaniu, stałem, a przedwczoraj ześlizgnęła mi się noga i wpadła z naprawdę dużą siłą na profil główny (na szczęście nie trafiłem na płytę) i nic się szczególnego nie stało. Wytrzymał więc spore obciążenie statyczne i dynamiczne Czytałem metki z opakowań zbiorczych. Zawsze podana jest wytrzymałość dopuszczalna i pod taką oblicza się konstrukcję i rozstawy. Obok wytrzymałości dopuszczalnej jest jeszcze wytrzymałość zrywająca lub coś w tym stylu i zwykle jest prawie 3 razy większa. Rezerwa jest spora, nawet w najcieńszych profilach. Przenosząc paczki wełny z garażu do domu, kręgosłup nie był tym faktem zadowolony:) Zgrzewka czterech rolek Isovera bardzo ładnie się toczy. Chciałem na początku porozcinać i nosić każdą rolkę z osobna, ale dostawca mnie uświadomił. W większości sklepów w okolicy jak szukałem paroizolacji to mieli i oferowali według etykiety "folię budowlaną żółtą", albo nawet samą "folię żółtą". Była tanio, ale to nie o to chodzi. To się nawet nie nazywało paroizolacja. W większości pomieszczeń mam polską paroizolację Marma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 31.10.2013 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Rozmawiałem z rana z wykonawcą i mówił, że można dać w 3 warstwach, ale obciążenia też się trochę boi. Ustaliliśmy, że między dolny pas wiązara pójdzie 12 cm, żeby zostawić 4 cm przestrzeni między wełna a płytą OSB. Ta przerwa jest wskazana prawda? Następnie poniżej dwie warstwy: 20 i 10, czy 15 i 15 z tym, że jedna warstwa z rolki a jedna, ta która ma być na ruszcie bezpośrednio w "kwadratowych kawałkach" Mam nadzieję, że dobrze myślimy. Aha i pytał się mnie dlaczego folia ma być wywinięta na ściany na dól a nie, np. do góry i tam przymocowana do ściany. W sumie to nie wiedziałem co mu odpowiedzieć. I jak to później obrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 31.10.2013 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Nie wiem jak z tą przestrzenią ponad wełną. Taką szczelinę robi się na pewno przy ocieplaniu skosów, kiedy powyżej jest folia dachowa, albo papa na deskowaniu i jakaś wentylacja musi być. W stropie chyba co innego. Będziesz dawał od góry jeszcze wiatroizolację na stropie? Jeszcze do końca nie wiem jak zrobię u siebie, bo przykrywam granulat pierwszą warstwą wełny 15cm, a podłogę i drugą cienką warstwę zostawiam na później. Jakbym robił podłogę z desek, to nie zostawiałbym takiej szczeliny, bo przewiew i tak będzie. Pewnie jednak będzie z płyt OSB i pewnie też nie zostawię. Chyba że samo wyjdzie 2cm, jeśli będę coś nabijał na dolny pas wiązarów, żeby poszerzyć pole oparcia. Nie wiem też czy dam jakąś wiatroizolację pod podłogę. Może tylko przyrzucę jakąś włókniną dla formalności, żeby wełna nie pyliła na strych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 31.10.2013 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 U mnie co prawda będzie małe obciążenie na konstrukcję, ale ruszt krzyżowy na wieszakach obrotowych wydaje mi się bardzo solidny. Na swoim, po wykonaniu, stałem, a przedwczoraj ześlizgnęła mi się noga i wpadła z naprawdę dużą siłą na profil główny (na szczęście nie trafiłem na płytę) i nic się szczególnego nie stało. Wytrzymał więc spore obciążenie statyczne i dynamiczne Zgrzewka czterech rolek Isovera bardzo ładnie się toczy. Chciałem na początku porozcinać i nosić każdą rolkę z osobna, ale dostawca mnie uświadomił.. Miałem "przyjemność" sprawdzić max. dopuszczalne obciążenie dynamiczne łat na dachu i tu niestety dynamika mojego zgrabnego ciała zrobiła swoje, wpadłem po same j..ca wcześniej rozdzierając mocną membranę . Dobrze, że nie łaziłem po ruszcie, bo mógłbym się ekspresowo teleportować do chaupy przez sufit:D. Wełna leżąc sobie spokojnie będzie wywierała równy na całej powierzchni nacisk i jeżeli ruszt będzie zmajstrowany z zapasem nośności to wszystko będzie ok. W materii sufitów podwieszanych ekspertem nie jestem, podszkoliłem się tylko w temacie rusztu na "grzybkach", u mnie stelaż dźwiga tylko płytę gk i 7cm wełny. Te pioruńskie paczki musiałem przenosić ręcznie, na szczęście nie były pakowane w czteropaki, rolka waży 15kg+krajobraz księżycowy wokół domu+brak podjazdu do garażu(wysoki próg). Szybciej było brać po dwie w łapy i transportować kilka metrów do domu. Folii jest całe stado do wyboru, normalnie czacha dymi. Trawiłem temat sporo czasu, chciałem z powłoką alu ale biorąc pod uwagę słabiutki zasięg sieci gsm w mojej okolicy i możliwe dodatkowe ekranowanie tą folią, kupiłem śliczną, żółciutką folię paroizolacyjną ze stosownym atestem oczywiście. Wszystko ładnie posklejane, także tutaj nie martwię się o przenikanie pary wodnej w ocieplenie. Gorszym rozwiązaniem jest zakup super, ekstra drogiej folii, ułożenie na zakład, brzegi wiszące i to wszystko dociśnięte płytami gk. Tak to robią w 90% nasze majstry. Naddatki przy ścianach się odcina i po robocie:). Pary wodnej przy skutecznej WM będziemy mieli chyba nie za wiele, łazienki okresowo, w reszcie pomieszczeń bardziej mnie martwi zbyt niska wilgotność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 31.10.2013 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Aha i pytał się mnie dlaczego folia ma być wywinięta na ściany na dól a nie, np. do góry i tam przymocowana do ściany. W sumie to nie wiedziałem co mu odpowiedzieć. I jak to później obrobić? Chyba nie bardzo jest jak przykleić folię do góry. Folię zamocują do rusztu, przy ścianach przykręcą profile U30 i nie bardzo widzę możliwość jej mocowania do góry. Klej nakłada się pod profil przyścienny, przykleja folię, później obcina jej nadmiar, a płyta gk 12.5mm powinna zakryć to łączenie. Po takich zabiegach będziesz miał izolację paroszczelną . Przerwa między wełną, a osb nie zaszkodzi (ja mam bez), przy tej grubości ocieplenia, wentylacja płyt nie jest chyba niezbędna , strych będzie tylko w środkowej części budynku. Jak jest możliwość to dlaczego nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 01.11.2013 10:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 Ostatnio cały czas jest tak zwany "dziennik z opóźnieniem jednodniowym" i nie zawiodę Was dzisiaj-będzie tak samo:) a zatem efekty pracy z dnia wczorajszego i przedwczorajszego:) Wczoraj finalnie zaciągnięto klejem jedną ze ścian i.... kurcze chapeau bas dla wykonawcy. Patrzyłem na wprost, pod kątem, z boku. Cholera no dobrze to zrobili, podoba mi się, jeśli macie uwagi to PISAĆ http://imageshack.us/scaled/large/534/9trj.jpg http://imageshack.us/scaled/large/845/1kfi.jpg Jedna strona zakołkowana i zaślepiona. Pomysł artixa z którego bardzo chętnie skorzystałem i wykonawcy byli zadowoleni:) http://imageshack.us/scaled/large/801/sjak.jpg http://imageshack.us/scaled/large/14/04k8.jpg Źle obliczyłem ilość kołków i muszę domówić ze zła matematyką daleko nie zajedziemy przy budowie domu:) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts