Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z8-semka Olci I Sebka :)

Recommended Posts

Eee noo piękna robota, tylko dwa kołki na płytę, zupełnie wystarczająco, kołnierze ładnie wpuszczone i zaślepione. Inwestor i ekipa "debeściaki":yes:. Po zapaćkaniu klejem też mi się ściany podobały do momentu podświetlenia lampą wieczorem ale spoczko. Jak będą jakieś nierówności to druga, wyrównująca warstwa kleju wszystko pokryje. Ekipa od moich przyszłych tynków twierdzi, że zazwyczaj szpachlują podwójnie przed docelowym tynkiem, wtedy powierzchnia jest idealnie prosta. Widziałem u sąsiada jak fajnie nakładali klej szerokimi szpachlami i ściany jak dla mnie wyglądały idealnie. Ja się pierniczyłem takim maleństwem z drabiny, także bez fachowej ręki tutaj się nie obędzie:). Dobrze, że nie zapowiadają jakiś mrozów, klej powoli sobie wyschnie.

• Odpowiedzi 521
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mest, trochę Cię podręczę :)

Czy planujesz jakieś ocieplenie szczytówek od środka, czyli od strony strychu? Bezpośrednio na wieńcu jest ytong, ocieplony z jednej strony bardzo ładnie, a z drugiej (tam gdzie zimą będzie prawie tak samo zimno jak na zewnątrz) będzie jakaś izolacja?

Przy użytkowych poddaszach dochodzi problem ocieplania szczytówek od góry. U nas to już chyba przesada, ale przynajmniej do pewnej wysokości ścianę wewnątrzną można by zaizolować.

Hejka gorbag, dręcz ile chcesz w końcu ktoś, coś ode mnie chce:) cały czas to ja zadawałem pytania i pewnie jeszcze wiele zadam:)

Jeśli chodzi o ściany szczytowe to tutaj też mam pewne przemyślenia bo, na poddaszu będzie rekuperator i chciałem zrobić takie mini pomieszczenie w taki sposób, żeby ściana szczytowa nad salonem i kuchnią była jedną ze ścian bocznych tego mini pomieszczenia i właśnie zastanawiałem się nad ociepleniem jej. Wokół zrobię jakiś stelaż i nabiję płyty OSB tylko czy to nie za duże obciążenie dla konstrukcji, wezmę cienkie płyty i je chyba też ocieplę. Na poprzedniej stronie jest zdjęcie ściany zaciągniętej klejem i jak się dobrze przypatrzysz to tam na górze między tą kratownicą wykonawcy także mi powkładali styropian, żeby nic zawiewało.

Jutro zdam relację z budowy, bo dzisiaj mnie nie będzie. Wczoraj byłem chwilkę i... prace posuwają się do przodu. Tyle mogę napisać. Większą chwilę coraz częściej poświęcamy na chodzenie po sklepach i oglądanie paneli, kafelek itd:) Upatrzyliśmy sobie panele Quick Step i chcieliśmy je zobaczyć żywo. Dla mnie niespodzianka,dla większości pewnie już nie, że... panele bez montażu 99 zł/m2, z montażem 87/m2?? O co chodzi. Z montażem wyjdzie taniej i to zdecydowanie, ale czy warto?? Panele oglądaliśmy w komforcie.

Trzeba już zamawiać wełnę na ocieplenie stropu. Cały czas się gryzę, czy aby nie za duży ciężar będzie na profilach. 30 cm to nie mało, może chociaż o 5 cm zmniejszyć? Nie wiem też ile rolek taśmy paroszczelnej zamówić do sklejania folii i czy warto brać tą droższą, np. Isover Vario?

Kończy się rok i fajnie by było jak najwięcej rzeczy kupić, żeby odzyskać jakieś pieniądze z US. Mocno zastanawiam się też nad piecem, chciałbym taki, żeby w przyszłości któryś z forumowiczów służył pomocą. Junkers ma wiele osób, Immergas niekoniecznie.

Taśmę dwustronną do klejenia folii paroszczelnej do profili kupiłem tu i taką samą. Klei jak wściekła, jest bardzo cienka. Kupiłem 2 rolki, trochę mi zostało. http://folnet.pl/towar/tyvek-tasma-dwustronna-50mm-x-25mb-4 , Do łączenia zakładów folii kupiłem jednostronną, też super klei. Kupiłem chyba cztery rolki. http://folnet.pl/towar/izotec-tasma-jednostronna-50mm-x-25mb-3 Sam musisz policzyć ile jej potrzebujesz. Z tym montażem paneli to czasami bajka bo majsterek wykona usługę z 8%Vat, nic sobie nie odliczysz. Jak wybierzesz sobie panele w Komforcie, sprawdź ich cenę na ich stronie internetowej. Moje w sklepie kosztowały 49.99, a w sklepie on-line Komfortu 39.95. Po zamówieniu były do odbioru za dwa dni w tym samym sklepie, w którym je oglądaliśmy. Zaoszczędziłem 450zł:D.

Proszsz:D . Ja zafundowałem sobie tą skromną folijkę http://folnet.pl/towar/folia-paroizolacyjna-zolta-020mm-2m-x-50m , a tu masz resztę wynalazków http://folnet.pl/grupa/folie-paroizolacyjne Aktywne, nieaktywne, zwykłe i niezwykłe :). Mi się podobała żółta i taką wpakowałem na sufit. Będzie pan zadowolonyyyy:D

Wiem wiem, mest to porządna firma i tak trzymaj :D. W mojej chałupce kleiłem folię tylko po obwodzie ścian ze względu na lekkie działówki budowane już po zakryciu sufitu. Na 45mb spoiny wykorzystałem cztery tuby, piąta starczyła na uszczelnienie skrzynek anemostatów. Wychodziło ok10mb z jednej tuby. Paprałem też tym (podobnym) klejem folie w łazienkach i wiatrołapie. Nie było czasu na zamawianie ale podobny znalazłem w PSB w moim mieście, Den Braven Montagefix-F. Soudal jest niebieski, den Braven zielony, Kleją podobnie, drugi ma trochę większą lepkość.

artix1 jeszcze jedno pytanie i już Cie nie męczę tego wieczoru. Tą folię kleiłeś z zakładką na dół, jakby na ścianę, ja mam już tynki i chodzi mi o to jak później to zaszpachlować? Normalnie do tej folii, która będzie w szczelinie? Nawet nie wiem czy dobrze napisałem o co mi chodzi:(

Kleiłem z zakładką na dół, nie musiałem za bardzo kombinować bo na ściany kleiłem płyty gk i wszystko było nimi zakrywane. Myślę, że jak nałożysz klej w narożniku i lekko dociśniesz folię to po jej ucięciu, płyta gk 12.5 mm z zapasem zakryje to łączenie i będzie można elegancko zaszpachlować narożnik. Jeżeli gipsiarze będą wklejać dodatkowo jakieś narożniki to aż za dużo szczęścia na raz:) Edytowane przez artix1

makowa-panienko odnośnie paneli - dokładnie tak jest jak napisałaś:) wszystkiego się dowiedzieliśmy.

Na budowie było fajnie, ale od 3 dni przeciętnie bo co chwilę pada i nie ma jak za bardzo dokończyć prac. Zawsze sobie chłopaki coś znajdą: a to podbitkę pomalują, a to kołkują, ale już by chcieli zaciągać na cacy, a tu ZONK:(

Przeprowadzkę planujemy koło kwietnia przyszłego roku. Jak wyjdzie? Zobaczymy, jestem nastawiony pozytywnie:)

Wczoraj po raz kolejny oglądaliśmy panele i kafelki. Panele wybrane:) Podobają nam się takie:) http://www.quick-step.com.pl/laminat/perspective-wide/dab-bia%C5%82y-olejowany-deska?id=Flooring_FloorAggregate/005_428184

Panele ogólnie kosztują 119zł/m2 do 15 listopada jest promocja i kosztują 99,95/m2,ale że weźmiemy większą ilość to jeszcze od tej ceny dostaniemy 5 zł rabatu. Myślę, że się zdecydujemy, tj: ponad 1500 zł oszczędności.

Salon ma być wykończony na zasadzie kontrastu, ale dominować będą jasne kolory 70:30 w stosunku do ciemnych, ale z kafelkami do pom. gosp. problem:( nie chcemy zdublować kolorów z dużej łazienki, ale chcemy żeby było ładnie.

Edytowane przez mest

Parę dni mnie nie było, poza tym nie działo się nic bardzo widocznego na mojej budowie. Panowie niby cały czas pracują, ale warunki do dupy i cały czas ciągnie się za nami ta elewacja:( dzisiaj w końcu zrobiłem zdjęcia i coś tam wkleję, a wgl to jakoś ostatnio zmęczony jestem i średnio chce mi się pisać :p

Nie naklejony styropian wokół drzwi, bo cały czas na nie czekam, na ganek brakło grafitowych płyt więc dobrałem trochę białych, nie ma to za bardzo znaczenia na ciepło w budynku:)

http://imageshack.us/scaled/large/543/kau0.jpg

Tutaj już tez wszystko pozaciągane klejem tylko okna nie obrobione bo czekam na parapety, ja bocznej ścianie pojawiły się mikro pęknięcia, nie wiem co one oznaczają.

http://imageshack.us/scaled/large/69/ddhq.jpg

http://imageshack.us/scaled/large/203/fp6e.jpg

Dzień dostawy za mną....uff cały dzień odbierałem dzisiaj przesyłki. W sumie były tylko dwie ale towaru dużo. Najpierw przyjechała wełna Rockwool Rockmin Plus 10 cm i nie spodziewałem się, że tyle ona waży. Musiałem ją nosić od początku budynku aż na taras i później do pokoi. Wyszło 17 paczek. Oto i one, nie wszystko zmieściło się na zdjęciu;)

http://imageshack.us/scaled/large/163/c39x.jpg

Po południu kolejna dostawa wełny Isover Uni-mata. 18 rolek o grubości 18 cm i 15 rolek o grubości 15 cm. No strop nie będzie jakoś mega wypasiony jakąś Profit-matą albo Super-matą. Musi być to co jest.

Tutaj bardziej obrazowo, noszenie z miejsca rozładunku na taras, a później do pokoi. Miejsce leżakowania wełny na razie utajnione;) jak skończyłem noszenie to już było ciemno i ze zdjęciami dałem sobie spokój.

http://imageshack.us/scaled/large/109/klke.jpg

http://imageshack.us/scaled/large/809/5bk4.jpg

Był też dzisiaj Pan od przyłącza gazowego, sprawdził czy jest instalacja i w przyszłym tygodniu będą ruszać z robotą, Tymczasem kończy się zaciąganie domu klejem. Rozmawiałem z wykonawcą odnośnie tych spękań i powiedział, że naprawdę nie wiem czemu. Wszystkie ściany robił tak samo i nigdzie nie ma, ale że sam nie jest zadowolony z roboty to dokupi kleju i siatki i jeszcze raz zaciągnie. No ok nie protestowałem.

Na pewno piętnastka idzie między dolny pas wiązarów, a reszta, zaczynając od dołu to na stelażu Rockmin Plus 10 cm, a na nią 18 Isover, miała być 20 ale jakoś wziąłem 18:) taka konfiguracja jest ustalona na tą chwilę i raczej niewiele może się zmienić.

Wracając do ocieplenia Panowie narzekali na siatkę i rzeczywiście mają racje dobrali z pobliskiego składu i jest o wiele lepsza, także ten zakup nie wypalił przez internet.

Dzisiaj siedzę i głównie przeglądam internet i forum i dosyć mocno zainteresowałem się zamarzaniem wody w instalacji C.O. Hmm w domu minusów jeszcze nie ma, na zewnątrz też... ale mogą się pojawić i co wtedy? Nie wiem też kiedy zacznę odbierać gaz. Może w połowie grudnia. Panowie wejdą zrobią mi sufit nad pom. gospodarczym, kolega położy kafelki i zrobimy kotłownię. Później szybkie odbiory i niech puszczają. To jest scenariusz optymistyczny.

Ta sprawa podniosła mi ciśnienie dzisiaj.

Najpilniejsze wydaje się ocieplenie stropu. Jak będziesz je miał, to można utrzymać temperaturę czymkolwiek.

Jeśli do utrzymania w naszych domach +20 przy -20 na zewnątrz potrzeba coś ponad 3kW mocy, to do utrzymania +5 przy -5 na zewnątrz potrzeba mniej niż 1kW? Mam nadzieję, że podłogówka ruszy mi w ciągu paru dni, ale awaryjnie planowałem 2 olejaki. Można też kupić i odpalić tanią kozę za 300 zł (tego nie planowałem). Dopóki góra jest otwarta, to i tak będzie Ci ciepło uciekało przez dach.