mest 28.05.2013 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 kori a do czego potrzebna jest wentylacja przy kominie do pieca kondensacyjnego? Ja mam mieć tylko wentylację przy kominki. W sumie zakładam też wentylację mechaniczną, więc może też dlatego nie jest potrzebna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 30.05.2013 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 Dzisiaj dzień wolny na budowie i to po pierwsze za sprawą święta, którego ja osobiście nie obchodzę i dlatego, że padał deszcz. Budowlańcy mam nadzieję, że wypoczęli i jutro, oczywiście jeśli nie będzie padał deszcz, stawią się z ogromną werwą do pracy. Dzisiaj dzień zleciał na przemyśleniach odnośnie kominów i chyba już wiem jakie będą. Jutro podejmę ostateczną decyzję i je zamówię. Jutro także zdecyduję się na firmę odnośnie wiązarów. Tymczasem wczoraj mury poszły już znacząco do góry co bardzo mnie cieszy. Bardzo przyjemny widok gdy się teraz wjeżdża na budowę Wewnątrz czujemy się wspaniale, może tylko troszkę przydałoby się posprzątać Tutaj muszę wziąć przykład z gorbaga:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kori 31.05.2013 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 u nas była doatkowa wentylacja bo wiadomo komin w kotłowni a kotłownia musi bys wentylowana i musi dochodzić powietrze do pieca kondensacyjnego. drugo saplinoy do komina - umiejscowiony w garażu i od razu wentyluje garaz my również będziemy mieli wentylacje mechaniczną mamy już projekt teraz tylko czekamy .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 01.06.2013 13:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2013 (edytowane) Nadszedł i u mnie dzień podsumowania wydatków za Stan Zerowy. Nie miałem założonego konkretnego kosztorysu na ten etap. Po prostu wyszedłem z założenia, że muszę go zrobić i tyle. Moim pośrednim odnośnikiem(nie ukrywam tego) był Stan Zerowy kolegi gorbaga. Myślałem, że uda mi się zejść troszkę poniżej jego kosztów. Wyszło natomiast bardzo podobnie ale materiały na 23% więc będzie coś do odliczenia i różne warunki geograficzne. Musiałem dużo piachu nawieźć, żeby zasypać wszystko i w sumie zostało jeszcze dookoła. Poniżej poniesione wydatki. Niektóre materiały zostały na później, jak cement, czy pręty. Stan Zerowy:Materiały: - beton B10 2,8m3 - 585,48- stal - 1.300,00- beton B20 12m3 (za dużo go było) + pompa - 3099,20- papa izolacyjna na ławy 4,2 termozgrzewalna - 366,30- izolbet A - 188,00- piasek do murowania 0-2mm 18t (zdecydowanie go zostało, ale się przyda) - 350,00- bloczek betonowy 792 szt - 2613,60- dysperbit 6x20 kg - 276,00- cement 800 kg (został jeszcze) - 352,00- piasek do zasypywania 13x 25T - 4.420,00- beton B15 11m3 + pompa - 2970,14- rury kanalizacyjne - 861,87- gwoździe 5kg - 33,25- pianka niskoprężna - 24,70- smołowiec - 8,56- Admix 3x5L - 56,43- rura fi50 niebieska 3m - 14,28- rura drenarska fi 80 3m - 9,66- Atlas Grawis S 5x25kg - 79,80- Atlas Grawis U 3x25kg - 61,29- miarka drewniana - 9,31- Styropian Yetico gr.15 cm 5,1m3 - 887,23- folia kubełkowa 46m2 - 218,04- siatka z włókna szklanego 39m2 - 89,70- papa podkładowa 2 rolki - 110,40Robocizna: - ściągnięcie humusu - 300,00- geodeta-wytyczenie budynku na 4 osie - 400,00- zapłata za wykonanie Stanu Zerowego - 7.000,00- koparka do zasypywania fundamentów - 800,00CAŁOŚĆ: 27.654,48 P.S.Chyba udało mi się wszystko dodać, mogą być jakieś minimalne różnice, ale na pewno nie mają dużego wpływu na koszty. Edytowane 1 Czerwca 2013 przez mest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 01.06.2013 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2013 Masz troszkę więcej zrobione w tej cenie, bo z ławami pod schody i słupy. Nad schodami zaczynam się dopiero zastanawiać jak je zrobić.Dla większości materiałów nie mam cen w głowie, ale pamiętam, że sam styropian był u mnie parę stówek droższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kori 01.06.2013 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2013 mest ile zakładasz na kolejne etapy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 01.06.2013 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2013 (edytowane) Myślę, że za SSZ max. wyjdzie mi 110 tys. zł może czegoś nie ująłem i wyjdzie więcej.Pewnie z czasem się okaże, ale tak po cichu liczę, że może się uda zejść lekko poniżej "setki" jednak będzie ciężko. Zadecyduje tutaj głównie dachówka i okna. Nie ukrywam też, że tutaj chciałbym troszkę zaoszczędzić. Oczywiście nie w ten sposób, że do wybory są okna 2 i 3-szybowe i wybieram pierwszą opcję, ale np. niekoniecznie muszę mieć kolor z obu stron. U mnie od wczoraj leje non stop, więc nic się za bardzo nie dzieje. Mam już postawioną jedną całą ścianę, ale zapomniałem wziąć aparat i zrobić zdjęcia. Jak jutro się uda to podzielę się z Wami:) P.S. kori a o co chodzi z tym trójnikiem 45? Bo ja mam chyba 90. Byłem w jednej hurtowni i też gościu coś mówił, że przydałoby się zamówić 45 stopni. Da się to później jeszcze zmienić? Edytowane 1 Czerwca 2013 przez mest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 02.06.2013 18:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 Wpadłem dzisiaj szybciutko na działeczkę a tam mury coraz wyżej. Moi budowlańcy chyba czekają, aż jest przerwa w deszczu i przyjeżdżają działać dalej:) widok ogólny z drogi widok z łazienki i sypialni tutaj zastanawia mnie ten próg pod drzwi tarasowe?? Nie wiem czy to jest chwilowo ułożone czy ma to być na stałe? Może ktoś wie czemu to służy? Tam gdzie są drzwi wejściowe jest podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kori 02.06.2013 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 my mamy trójnik 45st tak aby dym z wkłądu od razu leciał do komina, mniejsza bariera dla spalonego powietrza. ładnie Wam idzie, trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 03.06.2013 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 Mija kolejny deszczowy dzień na budowie i powoli zaczynam się martwić. Co prawda budowlańcy trochę roboty zrobili ale działka jest coraz bardziej zalana i nie wiem czy woda nie zrobi moim fundamentom krzywdy? Na ostatnim zdjęciu jest wszystko pokazane. Na kolejne dni też zapowiadany jest deszcz. Chyba zrobię ten drenaż jak się trochę ociepli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 04.06.2013 16:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Dzisiaj na budowie nic się nie działo bo lało jak cholera. Teraz powoli wychodzi słońce, mam nadzieję, że się utrzyma do jutra. Moim największym zmartwieniem jest teraz moja działka. Nie mam pojęcia jak ją podnieść do góry? do którego bloczka obsypać fundament? Jaką ziemią to zrobić? Czarna jest droga jednak na wierzch by coś wyrosło muszę ją dać. Tylko ile cm? Działka jest w dole, domek wyniosłem troszkę nad poziom drogi, no ale do drogi muszę to wyrównać. Jest otwarty na wszelkie pomysły bo to dla mnie ciężki orzech do zgryzienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 06.06.2013 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 43 dzień budowy Wczoraj zostały zaszalowane i zalane słupy betonowe i w zasadzie nic więcej znaczącego się nie działo. Natomiast jutro, czyli dzisiaj trzeba było załatwić dużo spraw. oto wspomniane słupy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 06.06.2013 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 Dużo spraw do załatwienia czyli nie ma szansy na nudy. I tak powinno być . Ładnie domek sobie rośnie, szkoda tylko, że pogoda nie dopisuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 06.06.2013 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 44 dzień budowy Dzisiaj z rana uzgodniłem parę szczegółów z szefem firmy a później ruszyłem załatwiać sprawy. Pojechałem do pierwszej firmy wycenić dach. Firmę prowadzi mój znajomy ze swoim ojcem i właśnie od nich dowiedziałem się,że dachówka brązowa, matowa to nie do końca dobry wybór ponieważ po kilku latach mech,którym porośnie będzie ciężki do usunięcia. Nie wiem na ile ma to pokrycie w rzeczywistości. Poza tym dachówki, które mieli, nie za bardzo mi się podobały a były 4 rodzaje brązowych. Wszystkie jakieś takie dziwne. Natomiast jedna dachówka chyba Koramica błyszcząca brązowa, była naprawdę ładna i na nią mam dostać wycenę+wszystkie inne dodatki. Cholera nie wiem jak się ta dachówka nazywa. Zobaczymy ile wyjdzie, nie spodziewam się, że będzie tanio. W następnej firmie wizyta była krótka, dowiedziałem się, że nie wyceniają dachu z projektu tylko na podstawie tego co przedstawi dekarz. Podziękowałem i wyszedłem. Pojechałem za oknami. Założenia były następujące: Okna trzyszybowe, jednostronnie lub obustronnie kolor, chciałbym aby okna były bez szprosów i jak to się mówi 1-kwaterowe, ale okazuje się,że te okna 150x150 są za duże i będą za ciężkie na 1-kwaterowe.Mają coś pomniejszyć. Koniecznie rolety, które też będą w kolorze okien. Zobaczymy jak to będzie. Jutro mam dostać wycenę. Następnie Oknoplast. Uuuu. Bardzo ładne okna i drogie okna. Dostałem już dzisiaj wycenę. Okna Platinium Evolution barwione dwustronnie+rolety termo. Cena 19.200. Jak dla nas za drogo. Mają coś jeszcze pozmieniać. Cholera same rolety to koszt 7400zł. Montaż 3400zł. Odjąć rolety i połowę za montaż cena nie jest aż tak tragiczna. Zadzwoniła też dziewczyna, która kiedyś zajechała na naszą budowę i też u niej wyceniliśmy okna. Są na profilach Brugmann. Chyba dobrze piszę. Nie znam bliżej tej firmy. Tyle o oknach. Kolejna sprawa przyłącze gazu. Tutaj to już wgl tragedia. Zanim zrobią przyłącze to muszę mieć instalację wewnętrzną, mają na to 6 miesięcy, ale tylko do końca listopada. W przyszłym roku dopiero od kwietnia. Nie wiem co teraz robić, czy uda się jeszcze w tym roku czy raczej nie. Z drugiej strony czekać aż do kwietnia?? Jak się nie zacznie używać gazu miesiąc od podłączenia to min. kara wynosi 1000zł. Powaleni ludzie. Najważniejsze-mury skończone Od jutra zaczynają skręcać zbrojenie i w przyszłym tygodniu wieniec i niech sobie "stygnie" przed wiązarami. Zdjęcie tarasu od strony ogrodu. Bardzo mi się to podoba, będą naprawdę duże, ładne okna. Pierwszy raz inwestorka na zdjęciu. Widok na łazienkę i sypialnię Kolejne dwa pokoje Jedyne betonowe nadproże ale już w środku domku także bez żadnego wpływu na parametry. Zdjęcia nie będzie bo można max 5 na post:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 07.06.2013 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 No ładny dom! Gdzieś już podobny widziałem.Na forum jest trochę osób z oknami trzyszybowymi jednokwaterowymi 150x150 (właściwie ciut mniej). Pamiętam, że coś więcej pisała o nich dusiaka w dzienniku budowy Anatola. U mnie chyba wspominali, że to największe skrzydło jakie mogą zrobić otwieralne. Ostrzegali też, że może wymagać regulacji częściej niż przy normalnych oknach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 08.06.2013 17:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 Dzisiaj panowie kończyli szalowanie wieńca i wygląda to w następujący sposób: a także pojawił się kolejny problem...kominy. Przywieźli wczoraj i okazało się, że jedna część rury ceramicznej jest pęknięta a w 4 kolejnych częściach jest nadszczerbiony kołnierz. Nie było mnie przy odbiorze, na szczęście szef firmy spisał protokół. Dzisiaj dzwonię i mówią, że pęknięty wymienią, a że nadszczerbione nadają się do użytku. Budowlaniec mówi, że on się pod tym nie podpisze i na to gwarancji nie udziela, więc przekazałem to hurtowni a oni, że powtórzą szefowi a on oddzwoni. Nikt się nie skontaktował. Aż mi się wierzyć nie chce, że kominy Schiedla mają takie wady i dopuszczą takie systemy do użytku. Na szczęście nie płaciłem za te kominy jeszcze. Nie wiem na czym stoję. Ciężka ta hurtownia jest. Ostatnie moje zamówienie od nich. Zastanawia mnie dlaczego nie chcą wymienić? Pewnie myśleli, że uda się wcisnąć. Poniżej zdjęcia. Czekam na Wasze opinie. Być może ja się mylę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 09.06.2013 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 Wydaje mi się, że nawet jeśli te uszczerbane nadają się do użytku, to trzeba upomnieć się o całe. Jak mocujesz wiązary?U mnie na etapie wylewania wieńca umieszczono w odpowiednich miejscach kotwy, bez murłaty. Tak chyba jest też u fotohobby.Można też przykręcać później kątowniki do wieńca, a można przez murłatę - jak w projekcie. Wybrałeś już kogoś do wiązarów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 09.06.2013 15:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 Odnośnie kominów trafiłem na bardzo ciężką hurtownię do rozmów. Nie mam pojęcia dlaczego oni tak robią. Zobaczymy co będzie jutro. Odnośnie wiązarów, wybrałem firmę i będziemy montować je za pomocą jakiś specjalnych śrub, ale nie zalewając je we wieńcu (moja ekipa nigdy tego nie robiła, nie chciałem, żeby coś poszło nie tak) ani nie montując do murłaty. Dla mnie najważniejsze teraz to decyzja odnośnie gazu. Jeśli nie w tym roku to roboty chyba będę musiał skończyć na tynkach, nie wiem jak się zachowują wylewki bez ogrzewania. Ciężki orzech do zgryzienia. Kiedy wgl się robi instalację gazową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 09.06.2013 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 Jeżeli nie były wcześniej przygotowane i zalane z wieńcem mocowania to tak jak chce Twoja ekipa, można zamocować kątowniki kotwami stalowymi (Hilti, Fisher) lub tak jak u mnie kotwami chemicznymi. Większe zaufanie mam do chemii. Wiercisz otwór, wydmuchujesz resztki, wtłaczasz klej i wciskasz pręt gwintowany. Za godzinkę można dokręcać na maxa. O wylewki się nie martw, moje przezimowały bez problemu bez wstawionych okien (wylewane na początku października). Do zimy masz jeszcze trochę czasu, posadzka ładnie sobie wyschnie i nic jej nie będzie. Co do wyszczerbionych rur, sam nie wiem, powinny być całe. Jak nie wymienią na nowe to wstaw je dla świętego spokoju w części nad dachem (ostatnie dwie lub trzy rury) lub przy podłodze, tam nie ma wysokich temperatur, wlot spalin będzie wyżej także nie będzie problemu z bezpieczeństwem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 11.06.2013 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Prace zWIENCzone Dzisiaj z rana jak jechałem na działkę to już z daleka roztaczał się taki piękny widok Zawsze to ja czekałem na beton, dzisiaj czekali a właściwie nie czekali na mnie;) i dobrze:) Bardzo fajnie wygląda zalewanie betonu z innej perspektywy niż ziemia:) W kolejnym poście wstawię późniejsze zdjęcia, bo w tym zabraknie miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts