Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z8-semka Olci I Sebka :)

Recommended Posts

Po południu pojechałem odebrać wycenę na pokrycie dachu. Firmę jak wcześniej wspomniałem prowadzi mój znajomy i nie wiem czy oferta jest dobra czy tylko mi się wydaje. Jeśli chodzi o pokrycie to wygląda to następująco (podam niektóre rzeczy z wyceny): dachówka Creaton Harmonica brąz glazurowana, chyba jedyna glazurowana dachówka, która zyskała nasze uznanie. Widziałem cały dach nią pokryty wygląda naprawdę spoko:) Wracając do pozycji w wycenie:membrana Vaxo XXL160g/m2, rynny tytanowe( są niestety tylko w jednym kolorze, wiadomo jakim i to średnio nam się podoba, zobaczymy jak będzie), znajdują się oczywiście dachówki krańcowe, gąsiory, łaty, kontrłaty. Po prostu wszystko co potrzebuję do pokrycia. Cena..... 16.000 zł i do odliczenia 15% Vatu. Uważam, że to dobra cena, nie wiem jak WY??

Pod wieczór pojechałem z powrotem na budowę, na inspekcję. Wieniec wylany, komin powoli zostaje murowany, mimo, że nie wiem czy wymienią mi te rury. Przedstawiciel Schiedla był na budowie i powiedział, że wymienią na 80% no ale to nie 100%. Nie zapłaciłem za nie, więc jakoś nie specjalnie mi ciężko z tą sprawą.

wieniec.jpg tak wygląda zalany u mnie wieniec

widok.jpg widok na inne domki z góry, kurcze fajnie tam na górze:)

komin z góry.jpgkomin.jpg komin z różnej perspektywy

Zostały już zamówione materiały na ściany działowe i szczytowe.

Aha... bym zapomniał, kierownik budowy załatwił mi fajną rzecz w firmie Xella, w zamian za to, że umieszczę ich reklamę na swoim budynku na 3 miesiące dostanę zwrot pieniędzy za bloczki 2%, za zaprawę 0,5%, za nadproża 0,5%. Może nie będzie tego bardzo dużo, ale coś koło 400 zł. Zawsze na coś będzie:) TO jest taka zorganizowana akcja... nie żeby dać piątaka, ale nazywa się Kompas Budowy. Do juterka pa

Edytowane przez mest

• Odpowiedzi 521
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

TO jest taka zorganizowana akcja... nie żeby dać piątaka, ale nazywa się Kompas Budowy. Do juterka pa
Ha ha, "czy jest tu jakiś cwaniak? Nie? To daj piątaka!". "Chłopaki nie płaczą" kiedyś robili super komedie:D. 4 stówki, czemu nie, każdy grosz się przyda. Nigdy nie słyszałem o takiej membranie, trochę egzotyczna nazwa. Dołożysz dwie, trzy stówki do rolki i masz markową. Na tym bym nie oszczędzał . U mnie Tyvek Pro z paskiem klejącym. Po sklejeniu folia tworzy jedną całość. Przy dachówce jest możliwość podwiewania sypkiego śniegu pod pokrycie, a jak wwieje pod dachówkę to dlaczego nie pod membranę na zakładach. Poszukaj gdzieś w necie opinie o tej folii, późniejsza teoretyczna wymiana będzie bardzo kosztowna. Nie chcę straszyć ale już taki jestem zapobiegawczy, wszystko robię na "zaś" :D

Cena z łatami wygląda nieźle.

Dwie sprawy mi przychodzą do głowy w tym momencie - jaki masz planowany rozstaw wiązarów?

U mnie jest dość duży -110cm. Gdzieś na FM czytałem później że duże rozstawy powinny się przekładać na większe przekroje łat.

Dość późno wyszedł też problem omijania komina wiązarami, coś tam się nie zgrało.

Membraną bym się aż tak bardzo nie przejmował, jeśli nie mieszkamy na strychu.

Bodajże kszhu w ogóle nie dał membrany pod dachówkę. Na dziadka domu (kilkaset metrów od mojego, dom jakieś 80 lat) też nie ma membrany pod dachówką i więźba w dobrym stanie.

Okna,okna....

jejku nie sądziłem, że nie będę mógł przez nie spać. Mam olbrzymi problem z wyborem. Mam wycenione okna z: Oknoplastu ponad 19.000 za Pro Evolution z roletami termo. Kolejna wycena za okna Salamander z roletami 15.800, dostałem też jedną wycenę na okna na profilach Brugmann, ale chyba wycena nie jest dokładnie na to co chciałem, bo wynosi "jedyne" 11.100 zł. Rozmowa była przez telefon (czego nie lubię, wolę osobiście) więc, może nastąpiły nieścisłości. Chcieliśmy zdecydowanie 1-kwaterowe, ale .... przynajmniej w jednym są zgodni wszyscy sprzedający, że może być problem z regulacją i że okna są ciężkie. O tym pisał też gorbag, więc nie wiem czy jest sens się w to pchać. Z drugiej strony widok przez okna zawsze będzie taki sam, wyjdę z założenia.... nie ma bunkrów, ale też jest zaje....... - cytując szanownego pana Laskę:)

mest gdzie Wy dokładnie budujecie

mam super ekipe od okien w Warszawie. montowali nam okna rok temu a ostatnio znajomym. mają profil Schuco i Veka

maja bardzo dobrych fachowców, robią szkolenia dla ZMS zrzeszenia montażystów stolarskich.

a ze biuro maja na swojej dzialce to i koszty niższe, co przekłada się na ofertę cenową

my porównywalismy ceny w oknoplascie, vetrexie i wszędzie było bardoz drogo

Może poszukam też troszkę dalej od siebie, czyli Zielona góra, Głogów. Może coś się uda znaleźć. Najgorsze jest to, że gdzie nie pójdę to mają tylko jakie wycinka okna i mi pokazują , że tu 3 szyby, tam komory. Super, cieszę się z tego, ale nie mogę zobaczyć jak okno będzie u mnie wyglądało, całe okno a nie wycinek. Tylko w oknoplascie mieli zamontowane całe okna i do tego różne i to mi się spodobało.

Na budowie od czwartku spokój, pokosiłem trochę trawę bo już masakrycznie zarosło. Decyzja, którą muszę podjąć to jakie słupy chcę? Tzn. na pewno będą lane tylko jaka średnica do takiego domku? 20, czy 25? Wydaje mi się, że 25 mogą być za grube. Niestety nie widzę tego wizualnie. Od jutra zaczynają murować ścianki działowe, albo lać właśnie słupy i muszę się szybko zdecydować.

P.S.

Poza tym zapowiada się jutro pracowity dzień. W tym tygodniu przydałoby się wybrać już okna i zamówić dachówkę, bo na wszystko niestety trzeba będzie trochę poczekać.

Po dwóch dniach nieobecności powracam do Was-Rodacy:)

Zacznę może od tego czego już jesteśmy pewni czyli, czyli dachówka:) Wybraliśmy Creatona brązowa, glazurowana a tak się zarzekaliśmy, że nie będzie świecąca, zobaczyliśmy ją na dachu i ..... naprawdę ładna:) zamiast rynien tytanowych, tutaj walory estetyczne zadecydowały wybraliśmy rynny stalowe Galeco, ładny czekoladowy kolor, kurcze no podobają nam się bardzo:) przy membranie ostatecznie zostaliśmy tej co pisałem. Wiem, że Tyvek jest bardzo dobry, ale kolega,który nam sprzedaje dachówkę, sam u siebie też ma taką folię a dach ma... krótko mówiąc bardzo ładny. Dachówka karpiówka, dach pokrzywiony na pewno stać go na lepszą membranę, skoro wybrał tą... po prostu mu zaufałem:)

Kolejna sprawa-wiązary. Podpisałem umowę na wiązary i wpłaciłem już pierwszą ratę 3840 zł. Całość kosztuje 14500. Czas oczekiwania koło 3 tygodni, więc wydaje mi się, że to dobry czas:)

No i w końcu OKNA Będąc u znajomego od dachówek podpytałem o okna i polecił firmę, w której jeszcze nie byłem. Mówił, że mają bardzo dobry montaż a także są pomocni w razie jakichkolwiek problemów po montażu, więc pojechaliśmy. Dzisiaj dostałem wycenę i chyba na te okna się zdecydujemy. Już piszę co i jak. Okna na profilu Veka Softline 82, ponoć jakaś nowość bo na stronie producenta nie znalazłem, albo źle szukałem. Okna 7-komorowe, 3-szyby o współczynniku u=0,5. Jednostronny kolor orzech na zewnątrz. W standardzie mamy: czterostopniowy uchył, zaczep antywyważeniowy, okucia Activ Pilot firmy Winkhaus,mikrowentylacja, klamki secustik. Do okien oczywiście rolety, na taras na silniku elektrycznym, reszta chyba nie. Okna będą jednak jednokwaterowe, no podobają nam się jak cholera. Nie będą też pewnie często używane bo będzie rekuperacja, więc może nie trzeba będzie bardzo często regulować. Możemy dodać jeszcze okucia select, czyli kryte zawiasy, dopłata 20 zł do okna, ciepłą ramkę nie wiem ile dopłąty bo nie ma:p ale kwestia dogadania i cena 14000 zł za wszystko. Ja jestem zadowolony i na 90% jesteśmy zdecydowani. Podobało mi się też podejście w tej firmie, wad chyba nie było. Wszystko rzeczowo i profesjonalnie. Skoro cena "prawie" promocyjna to może skusimy się na okno tarasowe przesuwne. Dopłata koło 1000 zł, ale zobaczymy jeszcze:)

Aha i w sumie chyba najważniejsze. Powstają u nas ściany szczytowe:) Jedna jest a druga w trakcie. Współczuję tym naszym budowlańcom, w taką gorączkę robić. Dziś były 32 stopnie. I jeszcze jedno pomiędzy kominami popękała nam zaprawa:( nie wiem co z tym robić. Każdy mówi, że i tak dojdzie tynk, ale nie wiem czy to dobrze.

szczytowa.jpg szczytowa1.jpg -gotowa ściana szczytowa

szczytowa2.jpg - w tle widać część drugiej ściany

komin pękniety.jpg -komin

Kolejny gorący dzień budowy.

Dzisiaj będzie krótko, bo jest już późno a właściwie prawie same zdjęcia:)

wejście.jpg są już dwie ściany szczytowe i kolumny:)

gospodarcze.jpg - tutaj panowie coś źle wypuścili odpływ. Jest w spiżarni;) ale, że ocieplenie będzie grube to się przekujemy za ściankę do pomieszczenia gospodarczego i podłączymy umywalkę.

kuchnia.jpg - ruszyła już też budowa ścianek działowych, włąsciwie już 2 dni się robią, widok na kuchnię

pokojr.jpg- widok na pokój

Spotkanie w sprawie instalacji

Dzisiaj na budowie spotkanie w sprawie instalacji wod-kan, gazowej, układanie podłogówki. Wszystko robi jeden gościu. Rozmawialiśmy około 2 godziny i w sumie dużo rzeczy nie rozumiałem o których mówił. Przedstawiłem mu czego ja się spodziewam i ma zrobić wycenę. Pokazywał mi m.in ceny rozdzielaczy. Cholera drogie jakieś koło 1000 zł jeden firmy Kan, może to i droga firma ale po co mi takie, albo inaczej chyba nie stać mnie na takie:) Wstępnie wycenił instalację wod-kan na 2400 z materiałem-też nie tanio i mówił, że trzeba zrobić dwa odpowietrzenia kanalizy. Słuchałem, słuchałem i nie wiem czy ma rację cz nie. Widać, że się zna, opowiadał fachowo, dla mnie chyba za bardzo.

Za przyłącze gazowe od linii działki do domu wstępnie 3000 zł, odległość 12m.

Tak sobie myślę, że szkoda, że asolt nie mieszka bliżej bo wtedy pewnie chciałbym, żeby mi wszystko zrobił. Jest z polecenia, ma dobre opinie, takich ludzi mi trzeba z wiedzą i doświadczeniem. Nie stać mnie na fuszerkę.

Wyszła też przy okazji inna sprawa związana z kabiną w łazience, nie wiem czy starczy dla niej miejsca:( trochę mnie to zdenerwowało. W projekcie jest ładnie wrysowana, ale to tylko w projekcie, w rzeczywistości mam 82 cm od ściany do drzwi i jeszcze dojdzie tynk i kafelka. Ja tego nie widzę i nie wiem co zrobić.

Edytowane przez mest

Dawno nie pisałem bo nie ma o czym. Dzisiaj miałem mieć montowane wiązary ale od poniedziałku tak lało, że mam jezioro na działce i nie ma wjazdu. Jesteśmy wstępnie umówieni na przyszły tydzień, zobaczymy jak wyjdzie. Dzisiaj były pomiary okien, kolejna osoba odradza nam okna jednokwaterowe - nam się one podobają najbardziej, ale nie wiem jak wyjdzie. Parę dni temu nastąpiły też konsultacje wykonawców z firmą od wiązar odnośnie ścian szczytowych na ile mają być wysokie. Chyba się dogadali:) i wszystko jest już wiadome. Podocinali bloczki i wylali wieniec na razie na jednej ścianie szczytowej. Nie ukrywam, że martwi mnie to trochę jak to się zazębi. Zobaczymy mam nadzieję, w przyszłym tygodniu.

P.S.

makowa panienko wcześniej miałem 15 warstw bloczków, licząc od wieńca do najwyższego punktu, ale nie wiem czy teraz coś się nie zmieniło. Jutro będę na budowie to zrobię zdjęcie i wkleję.