Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z8-semka Olci I Sebka :)

Recommended Posts

Okna,elektryka,alarm

Miałem napisać wczoraj, ale zasnąłem jak tylko wróciłem do domu. Oj działo się działo, było mnóstwo ludzi i co chwilę jakieś konsultacje, przesunięcia itd.

Wczoraj montowali nam okna, zaczęli kłaść elektrykę i powyprowadzali kable na alarm.

Okna są naprawdę ładne i mega duże, widok przez nie wspaniały, jedyne co bym poprawił to okno na taras, niepotrzebnie dzieliliśmy na 4, starczyłoby spokojnie na 3. Nie zdrapaliśmy jeszcze taśmy ochronnej z zewnątrz, ale kolor orzech bardzo nam pasuje do dachu:)

okno tarasowe wenatrz.jpg okno tarasowe zewnatrz.jpg

okna.jpg - okna tuż przed zachodem słonca

okno lazienkowe.jpg - mleczne okno łazienkowe

P.S. Zdjęcia z elektryki w następnym poście

• Odpowiedzi 521
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeśli chodzi o elektrykę to zrobioną mamy już sypialnię i garderobę, dzisiaj lecimy dalej. W sypialni będzie oświetlenie centralne na suficie, wyłącznik schodowy, w końcu nie będę musiał wstawać i gasić światła by móc się znowu położyć. Włącznik a zarazem wyłącznik będzie tuż nad szafkami nocnymi, będzie tam też kontakt i włącznik kinkietów, każdy ma swój pakiet:) Na wprost łóżka będzie tunel na kable TV, oprócz tego gniazdka elektryczne, gniazdo LAN i TV. Garderoby nie komentuję bo nie ma co, gniazdko i włącznik to wszystko co się tam znajdzie. Rozprowadzone zostały także kable do czujek na alarm i założona skrzynka na zewnątrz budynku.

elektryka sypialnia.jpg - przyszłe miejsce zapalenia światła

elektryka sypialnia1.jpg - dwia "prysznice" z kabli nad łóżkiem

elektryka ouszki.jpg - puszki na gniazda pod TV, są już kable, ale były czymś zastawione

Podałbym już przybliżony koszt SSZ, ale nie mam jeszcze zapłaconego i dokończonego dachu. Cały czas czekam na te dachówki. Denerwuje mnie to trochę, ale ważne, że nie jest to przerwa taka która powoduje przestój na budowie. No i nie mogę do końca napisać, że mam SSZ :(

Edytowane przez mest

Tarasowe tak jak pisałem nie widzi mi się wcale, może z czasem się przekonam. Wczoraj miałem niesamowitą akcję z robieniem drzwi. Cała otoczka tej roboty była porażająca, śmiechu co nie miara. Pojechałem na budowę i okazało się, że nie mam klucza od blaszaka ( jeden ma elektryk a drugi panowie od dachu) a tam jest przedłużacz (w tym momencie najcenniejsza rzecz) i co robić?? Szpadel miałem na dworze to zrobiłem.... podkop :) Dobrze, że była ze mną mama to uwieczniła mój wyczyn:)

blaszak podkop.jpg - nogi już po drugiej stronie

blaszak podkop1.jpg - a tu już wyjście z "okopów"

Trochę się pozdzierałem, ale nie jest źle. Najgorzej było wygiąć kręgosłup w miejscu gdzie jest stelaż garażu.

Dostałem też projekt kuchni, nie wiem czy fronty i blaty będą w tym kolorze chodziło mi głównie o rozmieszczenie mebli i sprzętu. Są dwie wersje jeśli chodzi o lodówkę a wygląda to tak:

1.jpg

4.jpg

5.jpg - zabudowana lodówka

c.d.n.

Edytowane przez mest

Tarasowe tak jak pisałem nie widzi mi się wcale, może z czasem się przekonam. Wczoraj miałem niesamowitą akcję z robieniem drzwi. Cała otoczka tej roboty była porażająca, śmiechu co nie miara. Pojechałem na budowę i okazało się, że nie mam klucza od blaszaka ( jeden ma elektryk a drugi panowie od dachu) a tam jest przedłużacz (w tym momencie najcenniejsza rzecz) i co robić?? Szpadel miałem na dworze to zrobiłem.... podkop :) Dobrze, że była ze mną mama to uwieczniła mój wyczyn:)

[ATTACH=CONFIG]204176[/ATTACH] - nogi już po drugiej stronie

[ATTACH=CONFIG]204177[/ATTACH] - a tu już wyjście z "okopów"

Trochę się pozdzierałem, ale nie jest źle. Najgorzej było wygiąć kręgosłup w miejscu gdzie jest stelaż garażu.

Dostałem też projekt kuchni, nie wiem czy fronty i blaty będą w tym kolorze chodziło mi głównie o rozmieszczenie mebli i sprzętu. Są dwie wersje jeśli chodzi o lodówkę a wygląda to tak:

[ATTACH=CONFIG]204178[/ATTACH]

8.jpg - lodówka wolnostojąsa Samsunga, strasznie mi się podoba to czarne szkło( tylko palce widać)

[ATTACH=CONFIG]204180[/ATTACH] - zabudowana lodówka

Fiu, fiu, ale tempo! Super postępy! Jak już są okna to naprawdę widać, że to dom.

Mam właśnie pytanie odnośnie okien. Nie mogę się dopatrzeć, czy ten próg pod oknem tarasowym to był robiony wcześniej, czy też dopiero teraz z montażem okien? Bo jeszcze nie kładłeś styropianu na podłogę, tak?

Tynkarz, który zajrzał do mnie na początku prac elektryków twierdził, że standardem w przypadku BK jest bruzdowanie w ścianie pod kable elektryczne, bo nie jest to trudne, chociaż trochę się kurzy. Elektrycy twierdzili że oczywiście nie trzeba (to akurat zrozumiałe z ich strony), ale w końcu przynali rację tynkarzowi i praktycznie wszystkie kable wpuścili w ścianę. Kable po wierzchu szły tylko po wieńcu, albo po działówkach. W sumie wówczas tego tynkarza odesłałem, bo miałem na oku innego, ale ostatecznie to jednak on zrobił nam tynki.

Czy robiłeś już przymiarki do tynkarza i rozmawialiście może o montażu kabli? Zapewne z wpuszczonymi kablami tynk może być nieco cieńszy.

A ja się jeszcze spytam o te okna. Widzę, że wszyscy montowali okna przed ociepleniem podłogi. Nam natomiast radzono, aby najpierw ocieplić - wyciągnąć styropian za próg okna tarasowego - i dopiero po tym montować okna, jak już podłoga będzie wyższa. No i nie wiem teraz, bo nikt tak nie robi, a ta metoda jest ponoć cieplejsza. Może ktoś mi napisze coś na ten temat?

Moje okno balkonowe było montowane już po ociepleniu i wykonaniu posadzki. Ekipa wycięła sobie brzeg podłogi i dokopała się do fundamentu, do którego mocowali kotwy trzymające całe okno. Na kotwach leżą dwa lub trzy grube profile podokienne, a dopiero na nich okno balkonowe. Z uwagi na ciężką przesówkę, próg musiałbyć bardzo sztywny, stąd te profile. Cały próg ocieplę 20cm styro, myślę, że nie będzie problemu z mostkiem cieplnym.

Wydaje mi się, że okno balkonowe zamontowane na gotowej posadzce będzie za wysoko, powstanie wysoki próg. Musiałoby być opuszczone kilka centymetrów, żeby nie potykać się zbytnio o dolny profil. Nie jestem pewien czy balkonowe montuje się na ociepleniu, Widziałem okna montowane na specjalnych kształtkach podparapetowych z xps (illbruck), fajnie likwidują mostek cieplny ale okna nie są takie ciężkie. Otwierane balkonowe musi być solidnie zakotwione i osadzone na sztywno. Firma sprzedająca i montująca stolarkę powinna dostosować montaż do danej sytuacji, może wystarczy oprzeć ramę na podłodze, a może trzeba by ją osadzić dodatkowo na profilu podokiennym usztywniającym próg. Podłoga pewnie będzie ocieplona EPS100, może pod ramą powinien być twardy xps? Sorki mest za :offtopic:

Dyskutujcie sobie u mnie. Nie przeszkadza mi to. Dziennik i tak prowadzony jest w bardzo luźnej formie:) dzisiaj mieliśmy spotkanie na budowie z hydraulikami i od jutra wpadają robić wodę i kanalizę:) Ustaliliśmy parę rzeczy, czyli w kabinie będzie panel, kabina niestety 80 większa nie wejdzie. Bateria ścienna do wanny a ... no właśnie do umywalek nie ustaliliśmy. Jutro przedzwonię i powiem. Aha dwa okna mamy do wyregulowania. Jedno wgl się nie zamyka a drugie chodzi ciężko. To tyle z nowości. Edytowane przez mest

Z oknami tak bywa, szczególnie z ciemną okleiną potrafią na słońcu nieźle się nagrzewać i profile sobie lekko pracują. Po niedawnym montażu trochę osiądą i po regulacji nie powinno być problemów. Moje nawet nie wiem czy się otwierają :D. Zamieniłem klamki na Secustik ( z zabezpieczeniem przeciw otwieraniu z zewnątrz) i przed wyjazdem firma miała je zamontować, czego oczywiście nie zrobiła bo i po co. Ustalali jeszcze jeden termin ale się nie pojawili. Ruszę temat po powrocie, mam nadzieję, że okna są właściwie zamontowane i nie zwichrowane bo inaczej mnie krew zaleje:).

Mijają kolejne dni budowy.

Hydraulika zrobiona a elektryka nadal idzie:) Woda robiona z rury TeCe w otulinach, materiał droższy, ale jak zapewniało mnie parę osób to naprawdę warto. Wyszedłem z założenia, że to co będzie pod tynkiem lub wylewką musi być dobrej albo bardzo dobrej jakości i tutaj nie uznaje kompromisów bo nie stać mnie będzie później na naprawę. Pojechałem zrobić zdjęcia ale.... rozładował się telefon i zdjęcia będą z wczoraj albo przedwczoraj (czyli prace jeszcze niedokończone).

wc gospodarcze.jpg - stelaż WC w "małej łazience" :)

wc lazienka.jpg - stelaż w łazience, tej prawdziwej

lazienka podejscia.jpg - ciepła i zimna woda do wanny, tam będzie bateria naścienna i podejścia do umywalki.

pralka podejscie.jpg - rury do pralki

Robiąć podejście do umywalki w łazience panowie tak wykuli ścianę, że przebili się do pokoju, będę musiał to jakoś zalepić przed tynkami:) Nie ma zdjęć z kuchni no bo jak wcześniej pisałem nie zdążyłem.

Edytowane przez mest

Pościągaliśmy też taśmy z zewnątrz okien, baliśmy się,że zapomnimy i później trzeba będzie skrobać tym bardziej, że u nas słońce świeci jak szalone. Aaaaaa..... właśnie nie napisałem najważniejszego odnośnie okien. Zostały wyregulowane i chodzą teraz wyśmienicie. Mam nadzieję, że nic się nie zmienić w tym temacie, tzn. nie opadną ;) Panowie bardzo profesjonalni, mili. Mówili, że jakby coś się działo to proszę dzwonić i przyjadą na pewno. Super... takie załatwianie spraw lubię. Dostaliśmy też wycenę na kuchnię 30.000. Trochę drogo tym bardziej, że tak naprawdę nie wiemy za co:) bo chcieliśmy głównie projekt, żeby wiedzieć gdzie zrobić "przyłącza" elektryczne i hydrauliczne. Jutro jedziemy dowiedzieć się jakie szafki wchodzą w tą wycenę. Na pewno wszystko na blumach. Sprzęt dosyć drogi. Można zaoszczędzić na mikrofali bo jak dla mnie za droga i nie ma tego co bym chciał żeby miała, okapie, lodówce w sumie też. Koniec. Reszta jutro :)

okna tarasowe.jpg- po zerwaniu taśmy okna naprawdę są piękne. Trafny wybór tutaj był i przenikalność dla całego okna 0,75 więc ładne i ciepłe.

Edytowane przez mest