Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o komentarz do wyceny szyb zespolonych

Recommended Posts

Witam,

Wysłałem prośbę o wycenę szyb zespolonych do dwóch firm - 1500x900 6/12/4 w najprostszej konfiguracji: szkło float + powietrze. Ogółem 10sztuk.

Z firmy starglass dostałem wycenę na 1250zł

z firmy drutex na 3000 zł

Mógłbym bez zastanowienia skorzystać z oferty 1, ale...

różnica w cenie jest ogromna więc o coś musi chodzić!

Czy ktoś z Was ma doświadczenia z szybami tych firm? Czy tak niska wycena jak w starglass jest w ogóle możliwa możliwa - wyszło poniżej 100zł/m2, podczas gdy w drutex ponad 200pln/m2.

Czy oni stosują zupełnie inne technologie ramki, inne uszczelniacze, inne szkło? Nie liczę, że od samego producenta dostanę wyjaśnienie...

dzieki za odpowiedzi i pozdrawiam

Lech

Za wymiane nie policzyli, bo z pania z drutexu rozmawialem telefonicznie i dokladnie dopytalem co mi sprzedaje. stargllass za dolozenie powloki niskoemisyjnej i argonu doliczyl mi 200 zl na calym zamowieniu:)

Witek, masz na mysli to ze policzyli mi w starglassie jena szóstkę i powietrze po obu stronach?:D?

Charlie: tak, nieotwierane w drewnianej konstrukcji. Dość prosta robota.

Nie znam zakładów produkcji szkła od strony "technologicznej" ale w samym pakiecie niewiele można zrobić źle (przynajmniej tak się wydaje komuś, kto nie dotykał tematu z bliska).

"Renomowanym" producentem szkła przy tych dwóch to mógłby być Glaspol, Efektor czy Presglas.

Wg mnie od strony "technicznej" te dwie szyby nie będą się różniły i różnicę widzę tylko w podejściu obu firm do tematu.

Witam,

Wysłałem prośbę o wycenę szyb zespolonych do dwóch firm - 1500x900 6/12/4 w najprostszej konfiguracji: szkło float + powietrze. Ogółem 10sztuk.

Z firmy starglass dostałem wycenę na 1250zł

z firmy drutex na 3000 zł

Mógłbym bez zastanowienia skorzystać z oferty 1, ale...

różnica w cenie jest ogromna więc o coś musi chodzić!

Czy ktoś z Was ma doświadczenia z szybami tych firm? Czy tak niska wycena jak w starglass jest w ogóle możliwa możliwa - wyszło poniżej 100zł/m2, podczas gdy w drutex ponad 200pln/m2.

Czy oni stosują zupełnie inne technologie ramki, inne uszczelniacze, inne szkło? Nie liczę, że od samego producenta dostanę wyjaśnienie...

dzieki za odpowiedzi i pozdrawiam

Lech

Witam. Jeżeli jesteś z warszawy to możesz wysłać lub zadzwonić bezpośrednio do producenta z zapytaniem o cenę do firmy AGC Warszawa. produkcja szyb zespolonych. znajduję się w Falenicy. masz 13,5 m2 . myślę że powinni ci zrobić taką ilośc.

Śmiej się :)

przynajmniej piszę prawdę. Tak jak dla klienta niemal każde okno jest takie same, tak dla mnie wyglądają szyby (oczywiście odróżniam pakiet sklejony przez szklarza i wytarty brudną szmatą - widziałem taki - stara koszulka się facetowi pruła i zostawił nitek, że hoho!)

To wolny kraj i każdy ma prawo do proponowania swojej ceny.

Trzeba mieć na uwadze , iż poszczególne firmy mają różne :

- koszty stałe

-koszty kredytów, leasingów, obsługi finansowej,

-materiały i komponenty

-technologie i procesy produkcji

-odległość od punktów zaopatrzenia

-ideologie biznesu

-stopień informatyzacji i automatyzacji produkcji

- itd itp.

Czasy z cenami urzędowymi na szczęście są już tylko albo historią, albo codziennością w niewielkiej części gospodarki - np. ceny papierosów.

6/16/4 z argonem Ug=1,0 10 szt za ok 3.200,- z 23% VATem, tak wychodzi z cennika jaki posiadam, wykonanie szyby bez Argonu może być troszkę tańsze choć.... jako niestandardowe na dzisiejsze czasy może być skalkulowane zupełnie inaczej

Podejrzewam że cena Drutów jest bardziej zbliżona do faktycznej

Edytowane przez jareko