KK2012 14.03.2013 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 (edytowane) Witam! Zamierzam wyłożyć sobie jak najtaniej podjazd oraz dojście domu i furtki łącznie 60 m2. Będą na tym stały 2 osobówki, jednak chciałbym, aby mogła po tym w razie czego przejechać awaryjnie np. koparka lub wywrotka. Teren jest gliniasty, na chwilę obecną błoto po każdym deszczu. Jaką kostkę powinienem nabyć? Kostki betonowej się obawiam, ponieważ z czasem podobno traci kolor i staje się zwyczajnie brzydka. Myślałem o granicie, jednak łupanego granitu chciałbym w miarę możliwości uniknąć, gdyż bardzo ciężko to odśnieżać. Z drugiej strony jest chyba najtańszy z granitów, granit równy jest z kolei dosyć drogi. Macie jakiś pomysł? Edytowane 14 Marca 2013 przez KK2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.03.2013 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 nie ma czegoś takiego jak tanio i dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KK2012 15.03.2013 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomciow 15.03.2013 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Też jestem przed tym samym dylematem. W maju planuję zakupy, przeglądam fora, googluję, itp. Skłaniam się ku Libetowi Akropol i piccola solaro i do niedawna byłem pewny wyboru... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twister718 15.03.2013 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 (edytowane) Też jestem przed tym samym dylematem. W maju planuję zakupy, przeglądam fora, googluję, itp. Skłaniam się ku Libetowi Akropol i piccola solaro i do niedawna byłem pewny wyboru... Witam Chciałbym doradzić by kostki piccola i wszystkich innych podobnych kostek do niej (kostki z posypka) nie dawać na całe podwórka, tam gdzie często jeżdżą auta itp, ponieważ w jej wierzchnia warstwe bardzo łatwo wchodzi zanieczyszczenie i strasznie ciężko jest ją doprowadzić do czystości (działa jak papier scierny). Fajnie sie prezentuje w jakis wstawkach, wykończeniach i jako dodatek do jakiejś innej "gładkiej" kostki Jeśli miałbym polecić firmy produkujące kostke to z praktyki polecę, polbruk, libet, jadar, mordaka, kolejność przypadkowa, czytałem temat o libecie i wydaje mi się że każdej firmie może zdarzyć się jakas partia felerna i ważne jest by potrafili wyjść z tego z twarzą i by ich klient był zadowolony Pozdrawiam Polakowski Kamil Edytowane 15 Marca 2013 przez twister718 literowka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.03.2013 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 tylko autor nie chciał betonu.A kamień - jaki ma się wybór? Szary granit, bo wszystko inne leci cenowo w górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 16.03.2013 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 tylko autor nie chciał betonu. A kamień - jaki ma się wybór? Szary granit, bo wszystko inne leci cenowo w górę. 60 m2 to bardzo nie wiele - ja przy tak małej powierzchni i ograniczonym budżecie poszedłbym w granit - minus to tylko odśnieżanie ale też można opanować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.03.2013 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Rozwiązań jest oczywiście wiecej, ale wszystkie droższe od zwykłej kostki szarej granitowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 17.03.2013 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Rozwiązań jest oczywiście wiecej, ale wszystkie droższe od zwykłej kostki szarej granitowej. nie wszystkie. Zdecydowanie najtańszym rozwiązaniem będzie położenie łupka granitowego. Koszt materiału nawet kilkukrotnie mniejszy niż w przypadku kostki. Efekt wizualny - przecudny. Sam będe kładł łupek, najpóżniej w przyszłym roku. Będziemy bazowali na szarym, ale mamy też zamiar dokupić trochę rudegi i czarnego, zeby pokombinować z jakimiś wzorkami. O tyle mam dobrze, że do Strzegomia mam około 60 km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.03.2013 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Pionan - czy ty czytałeś pierwszego posta? Myślałem o granicie, jednak łupanego granitu chciałbym w miarę możliwości uniknąćAutor nie chce łupka ze względu na problemy z odśnieżaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KK2012 18.03.2013 12:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Dzięki za odpowiedzi. Cóż, dowiadywałem się w sprawie cen kostki libet i chcą około 80 zł za m2. Trochę sporo jak za malowany beton. Poza tym mam informację, że malowane kostki z czasem płowieją, już chyba wolę ewentualne zarastanie mchem granitu. Koszt nieregularnej kostki granitowej 7/9 to ~ 60 zł z dowozem, czyli wyszłoby mnie 3600 zł. Cena chyba najbardziej atrakcyjna poza oczywiście brukiem a la stacje benzynowe. Jest jakaś wada w postaci odśnieżania, ale z drugiej strony mam spory podjazd i może to być zaletą np. w postaci lepszej przyczepności. Taki granit nie wygląda też zbyt dobrze, mam tym wyłożony parking w firmie, szału nie ma w porównaniu do kostki o regularnych kształtach z różnymi wzorami. Jesteście w stanie podać pełne koszty ułożenia takiego granitu? Koszt kostki z dowozem to ~ 60 zł za m2, robocizna 35 zł za m2. Z czym muszę się jeszcze liczyć? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twister718 18.03.2013 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Dzięki za odpowiedzi. Cóż, dowiadywałem się w sprawie cen kostki libet i chcą około 80 zł za m2. Trochę sporo jak za malowany beton. Poza tym mam informację, że malowane kostki z czasem płowieją, już chyba wolę ewentualne zarastanie mchem granitu. Koszt nieregularnej kostki granitowej 7/9 to ~ 60 zł z dowozem, czyli wyszłoby mnie 3600 zł. Cena chyba najbardziej atrakcyjna poza oczywiście brukiem a la stacje benzynowe. Jest jakaś wada w postaci odśnieżania, ale z drugiej strony mam spory podjazd i może to być zaletą np. w postaci lepszej przyczepności. Taki granit nie wygląda też zbyt dobrze, mam tym wyłożony parking w firmie, szału nie ma w porównaniu do kostki o regularnych kształtach z różnymi wzorami. Jesteście w stanie podać pełne koszty ułożenia takiego granitu? Koszt kostki z dowozem to ~ 60 zł za m2, robocizna 35 zł za m2. Z czym muszę się jeszcze liczyć? Pozdrawiam! Witam Chciałbym się tylko dowiedzieć z ciekawości co rozumiesz przez "malowany beton" czy to kostka w kolorze i zaimpregnowana? I jaka kostke wybrałeś za to okolo 80zł? Za położenie policz troszke więcej, coś okolo 50zl/m2 zależy kto i gdzie kładzie a jeśli to podjazd to będzie to bardziej słuszna cena w przypadku gdy ma raz na jakiś czas wjechać coś cięzkiego bo przydała by sie przyzwoita podbudowa. Nie wiem po ile jest tłuczeń więc podam tylko że piasku z cementem na kazdy 1m2 i głębokość 30cm wchodzi za okolo 10zl-12zl, worek cementu + piasek i pod to by się przydał tłuczeń jak jest glina Pozdrawiam Polakowski Kamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KK2012 19.03.2013 07:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Kostka za 80 zł za m2 to Libet solaro lub nero. Koszt wykonania został już ustalony na 35 zł. Tłuczeń jak najbardziej. Nie wiem jednak w jakich proporcjach to zrobić przy mojej glinie tzn. ile tłucznia i ile zostawić na piasek z cementem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twister718 19.03.2013 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Kostka za 80 zł za m2 to Libet solaro lub nero. Koszt wykonania został już ustalony na 35 zł. Tłuczeń jak najbardziej. Nie wiem jednak w jakich proporcjach to zrobić przy mojej glinie tzn. ile tłucznia i ile zostawić na piasek z cementem. Witam Każdy kto kładzie kostke ma jakieś swoje preferencje i sprawdzone zastosowania, ilu brukarzy tyle różnych sposobów, moja propozycja jest wybrać jak pod ciężarowke przy gliniastym terenie 50cm i od samego spodu robić mięszanke cementowo piaskowa i ubijać warstwowo bez użytku tłucznia Podaje taka propozycje ponieważ jakoś nie mam przekonania do tłucznia choć wiele firm stosuje tłuczeń jako pierwsza warstwe stabilizującą, z drugiej strony słyszałem ze tłuczeń trzyma wilgoć i dlatego skłaniam sie ku samej podbudowie z cementu i piasku w celu osuszenia terenu pod kostka. Pozdrawiam Polakowski Kamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomciooo 19.03.2013 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Myślę, że z tą ceną 35zł/m2 za ułożenie kostki granitowej 7/9 to trochę przesadziłeś. Przy tak małej powierzchni (60m2) musisz liczyć przynajmniej 60zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twister718 20.03.2013 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Myślę, że z tą ceną 35zł/m2 za ułożenie kostki granitowej 7/9 to trochę przesadziłeś. Przy tak małej powierzchni (60m2) musisz liczyć przynajmniej 60zł. Witam Autor tematu znalazł juz wykonawcę i ustalil cene na 35zł/m2 wiec ceny już są, teraz potrzeba koncepcji wykonania by wybrać odpowiednią Pozdrawiam Polakowski Kamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 22.03.2013 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 Kostka za 80 zł za m2 to Libet solaro lub nero. Koszt wykonania został już ustalony na 35 zł. Tłuczeń jak najbardziej. Nie wiem jednak w jakich proporcjach to zrobić przy mojej glinie tzn. ile tłucznia i ile zostawić na piasek z cementem. 35 zł za robociznę? W tym jest korytowanie, wywiezienie ziemi, przygotowanie podbudowy i ułożenie? Trochę mała ta cena... delikatnie mówiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 22.03.2013 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 35 zł za robociznę? W tym jest korytowanie, wywiezienie ziemi, przygotowanie podbudowy i ułożenie? Trochę mała ta cena... delikatnie mówiąc. 35 zł to pewnie za betonkę. - a za granit za taką małą powierzchnię to na oko od 50 - 60 zł w górę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 22.03.2013 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 35 zł to pewnie za betonkę. - a za granit za taką małą powierzchnię to na oko od 50 - 60 zł w górę Nawet za "betonkę" to jest cena podejrzanie niska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 23.03.2013 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 Chyba że to cena za kostkę z tzw. odzysku. Kiedyś robili kolejną warstwę drogi i w ramach remontu wywali starą kostkę (kocie łby) - poszły za dość śmieszne pieniądze - jak leci. Jak się dołożyło kilka złotych robociarzom to i nie zdemolowali tego wydłubując z ziemi. Droga była do kamieniołomu to i musiała swoje wytrzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts