Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

uziom do instalacji elektr. a uziom do ins. odgromowej

Recommended Posts

Ja myślę, że postawiono tu znak równości pomiędzy instalacją odgromową a odgromnikami zamontowanymi w rozdzielni.

Takie jest moje zdanie, które nie koniecznie musi odpowiadać prawdzie.

Nie przypominam sobie by producenci odgromników podawali jakąkolwiek wartość rezystancji uziemienia dla swych produktów.

Należy jednak pamiętać, że istnieje związek pomiędzy powierzchnią zajmowaną przez uziom fundamentowy a jego rezystancją.

Np: rezystancja uziomu fundamentowego w budynku o powierzchni 100m2 raczej nie przekroczy 10omów.

Oczywiście owa rezystancja jest zależna od rezystywności gruntu.

Należy również pamiętać iż żadna norma nie podaje żadnej wartości rezystancji uziemienia GSW.

Edytowane przez kkas12

@sciema: Co do połączenia - wygląda na to, że podłączenie kotłowni do otoku masz wykonane poprawnie. Z tym nieodpowiednim połączeniem chodzi o to, że czasami spotyka się taką sytuację, gdzie szyna wyrównawcza jest podłączona do złącza kontrolnego na którymś z przewodów odprowadzających odgromu. Jeśli nastąpi przerwa gdzieś pomiędzy złączem a uziomem, to jeden z przewodów schodzących z dachu jest praktycznie wprowadzony do budynku a potem prowadzony przez część instalacji elektrycznej, co jest niedopuszczalne.

Jeśli uziom krzyżuje się z jakimś kablem, to dobrze by było włożyć jedno i drugie w tym miejscu i w najbliższym sąsiedztwie w jakąś rurę izolacyjną, np. Arota.

.

dzięki za treściwą odpowiedź, teraz już rozumiem. Moje podłączenie kotłowni idzie osobno do uziomu otokowego.

masz na myśli coś takiego :

http://allegro.pl/rura-oslonowa-dzielona-arot-a-110-ps-naprawa-rury-i3197044074.html