Ulka 20.04.2004 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2004 Mam dwa pytania: 1. W kuchni będzie się znajdowała kuchenka gazowa. Według projektanta instalacji gazowej oprócz wywiewu wentylacji mechanicznej potrzebna jest jeszcze wentylacja grawitacyjna (na wszelki wypadek, gdyby nie było prądu i wentylacja mechaniczna nie działałaby) Czy to prawda? 2. Czy oprócz wywiewu wentylacji mechanicznej dobrze jest umieścić wyciąg nad kuchenką? W obecnym mieszkaniu prawie wcale go nie używam, bo za głośno chodzi. Ulka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna99 21.04.2004 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2004 W moim domu jest kominek (wkład) w salonie i piec gazowy z otwartą komorą spalania w kuchni (półotwartej). Czy w łazience bez okna o pow. 3,4 m2 mozna zainstalować wentylator wywiewny włączany czasowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 21.04.2004 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2004 My zrezygnowaliśmy z komina wentylacyjnego w kuchni. Zamiast tego okap podłączony będzie do dachówki kominkowej (takiej z daszkiem). No i jest wyciąg z rekuperatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelko 21.04.2004 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2004 Do Maluszka: czy to znaczy, że kiedy używacie okapu (wyciągu kuchennego) to wentylacja przestaje być zrównoważona? Tj. więcej powietrza jest wyciągane niż nawiewane? Może coś źle zrozumiałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 21.04.2004 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2004 Pawełko - tego to nie wiem bo jeszcze nie używamy okapu (wyciągu kuchennego). Nasz projektant stwierdził, że oprócz wyciągu reku musi być także osobne podłączenie do okapu kuchennego, żeby rekuperator nie wyciągał z kuchni tłuszczu. Pewnie wtedy jak będziemy korzystać z okapu to reku będzie wyciągał więcej powietrza niż normalnie ale przecież okap nie będzie pracował 24 h/dobę więc nie powinno być problemu. Mam nadzieję, że nie namieszałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.04.2004 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2004 Odpowiedź dla Ulki:ad. 1. To prawda.ad. 2. Okap nad kuchanką przydaje się przy intensywnym gotowaniu, ale jeśli ma nie być używany, szkoda na niego pieniędzy. Okapy rzeczywiście są głośne. Odpowiedź dla Anny 99:Byłoby to niezgodne z przepisami. W praktyce zamontowanie we własnym domu, na własną odpowiedzialność, niewielkiego wentylatora łazienkowego uruchamianego okresowo raczej nie spowoduje kłopotów. Wentylatory łazienkowe są raczej słabe - mają niewielki spręż i wydajność. Taki wentylator zamontowany w łazience nie wyssie spalin z kotła w kuchni czy zamkniętego wkładu kominkowego w salonie. Oczywiście w salonie i kuchni muszą znaleźć się wymagane przepisami kanały wentylacji grawitacyjnej. Jeśli ich zabraknie, to mechaniczny wyciąg w łazience może być niebezpieczny! Odpowiedź dla Maluszka i Pawelka:Po włączeniu okapu wentylacja nawiewno-wywiewna przestaje być zrównoważona. Konieczne jest wtedy doprowadzenie powietrza z zewnątrz, np. przez uchylenie okna w kuchni albo zastosowanie specjalnego nawiewnika. Jeśli nie zapewni się dopływu powietrza (kiedy dom jest bardzo szczelny) - okap będzie hałasował, jego silnik się zagrzeje, a "wyziewy" z garnków i tak pozostaną w kuchni. Nie będzie to wina "słabego" okapu, tylko jego użytkownika.PozdrawiamPiotr Laskowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 21.04.2004 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2004 Panie Piotrze - bardzo dziękuję za wyjaśnienie Będę pamiętać o uchyleniu okna przy włączonym okapie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ulka 21.04.2004 13:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2004 Panie Piotrze, czy w takim razie, jeśli chciałabym jednak zamontować okap, muszę mieć w kuchni dwa przewody wentylacyjne - jeden do wentylacji grawitacyjnej, jeden do okapu i do tego jeszcze wywiew wentylacji mechanicznej z rekuperatorem? Czy to nie za dużo? Ulka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamkom 21.04.2004 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2004 Ulka Przy stosowaniu wentylacji grawitacyjnej nie wolno stosować mechanicznej. Jak nie ma nawiewu to zrobiłaś piękny syfon. Po włączeniu okapu mechanicznego powietrze może być zasysane przez przewód wentylacji grawitacyjnej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karmanquk 21.04.2004 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2004 Witam;) Ja dorzucę jeszcze coś. Adam pozwolisz, że się znowu powoła na Dz U Nr 75? No to do dzieła: Dz.U.Nr 75 poz. 690 par 150 ust 8 Instalowane w pomieszczeniu urządzenia, w szczególności zużywające powietrze, nie mogą wywołać zakłóceń ograniczających skuteczność funkcjonowania wentylacji. par 150 ust 9 W pomieszczeniu z paleniskami na paliwo stałe, płynne lub z urządzeniami gazowymi pobierającymi powietrze do spalania z pomieszczenia i z grawitacyjnym odprowadzeniem spalin przewodem od urządzenia stosowanie mechanicznej wentylacji wyciągowej jest zabronione Pozdrawiam Szacunek dla innych - szacunek dla siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matth 22.04.2004 01:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2004 witam u mnie maja byc 4 kominy : w kuchni do wentylacji grawitacyjnej, w salonie /ktory jest praktycznie niczym nie oddzielony od kuchni i jadalni/ bedzie "koza" czyli nastepny komin,w lazience tak jak w kuchni,oraz w kotlowni piec olejowy.Razem 4 szt. Czy nie za duzo, czy tak ma byc??!! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_kraków 22.04.2004 04:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2004 witaj,Ulka jeśli nie gotuje się na skalę przemysłową , można z powodzeniem zamiast okapu(wyciągu) zastosować pochłaniacz w jakimś stopniu oczyszcza powietrze z tłuszczu i zapachów, a wymianą na świeże zajmie się wentylacja mechaniczna ja tak robię takie rozwiązanie ma jeszcze tę zaletę, że cieplutkie zazwyczaj powietrze z kuchni nie ucieka w komin, tylko jest wykorzystane w rekuperatorze Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 22.04.2004 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2004 W swoim poprzednim poście zamiast pochłaniacza napisałam okap i pewnie dlatego namieszałam. Mam kuchnię elektryczną i projektant stwierdził, że wystarczy nam tylko pochłaniacz, który wyciągnie tylko tłuste powietrze a resztę załatwi wyciąg rekuperatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karmanquk 22.04.2004 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2004 WitamOdpowiedź dla mattha, chyba ktoś zapomniał o wentylacji w kotłowni i pomieszczeniu ze zbiornikami. Poza tym jak się nie jest na miejscu to trudno powiedzieć, więc polecam Ci skontaktować się z uprawnionym mistrzem kominiarskim (zrzeszonym w Korporacji Kominiarzy Polskich lub Spółdzielni Kominiarskiej) - pewność fachowej porady i usługiPozdrawiam Szacunek dla innych = szacunek dla siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matth 24.04.2004 00:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2004 Witam Odpowiedź dla mattha, chyba ktoś zapomniał o wentylacji w kotłowni i pomieszczeniu ze zbiornikami. Poza tym jak się nie jest na miejscu to trudno powiedzieć, więc polecam Ci skontaktować się z uprawnionym mistrzem kominiarskim (zrzeszonym w Korporacji Kominiarzy Polskich lub Spółdzielni Kominiarskiej) - pewność fachowej porady i usługi Pozdrawiam Szacunek dla innych = szacunek dla siebie Dzieki Karmanquk za odpowiedz Ten czwarty komin o ktorym wspomnialem jest wlasnie w pomieszczeniu kotlowni Pozdrawiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kampinosik 29.04.2007 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 Mam pytanko do użytkowników wentylacji mechanicznej oraz otwartego kominka. Wiadomo, że można mieć wentylację nawiewną-wywiewną przy kominku otwartym. Ale ciekaw jestem jak to dziala w praktyce? Czy wentylacja nie zakłóca ciągu/nie ma problemu z dymem z kominka??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 29.04.2007 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 1. W kuchni będzie się znajdowała kuchenka gazowa. Według projektanta instalacji gazowej oprócz wywiewu wentylacji mechanicznej potrzebna jest jeszcze wentylacja grawitacyjna (na wszelki wypadek, gdyby nie było prądu i wentylacja mechaniczna nie działałaby) Czy to prawda? Odpowiedź dla Ulki: ad. 1. To prawda. Piotr Laskowski A jakiś paragrafik na to ? Bo było tu tyle dyskusji na ten temat, łącznie z normami i nic takiego nie wyszło w ich trakcie. Z tego co czytałem albo wentylacja mechaniczna albo grawitacyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BRATER 03.05.2007 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 czy ktoś może mi pomóc. Mam płytę elektryczną i także elektryczny piekarnik http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=100983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 08.05.2007 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 Witam;) Ja dorzucę jeszcze coś. Adam pozwolisz, że się znowu powoła na Dz U Nr 75? No to do dzieła: Dz.U.Nr 75 poz. 690 par 150 ust 8 Instalowane w pomieszczeniu urządzenia, w szczególności zużywające powietrze, nie mogą wywołać zakłóceń ograniczających skuteczność funkcjonowania wentylacji. par 150 ust 9 W pomieszczeniu z paleniskami na paliwo stałe, płynne lub z urządzeniami gazowymi pobierającymi powietrze do spalania z pomieszczenia i z grawitacyjnym odprowadzeniem spalin przewodem od urządzenia stosowanie mechanicznej wentylacji wyciągowej jest zabronione Pozdrawiam Szacunek dla innych - szacunek dla siebie Zapomniałeś dodać, ze w tym samym paragrafie § 150 jest pkt 10. 10. Przepisu ust. 9 nie stosuje się do pomieszczeń, w których zastosowano wentylację nawiewno-wywiewną zrównoważoną lub nadciśnieniową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 08.05.2007 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 Ale wcześniej par.148.2 zabrania "mieszania" wentylacji grawitacyjnej z mechanicznną.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts