Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WENTYLACJA MECHANICZNA

Recommended Posts

Mam dwa pytania:

1. W kuchni będzie się znajdowała kuchenka gazowa. Według projektanta instalacji gazowej oprócz wywiewu wentylacji mechanicznej potrzebna jest jeszcze wentylacja grawitacyjna (na wszelki wypadek, gdyby nie było prądu i wentylacja mechaniczna nie działałaby) Czy to prawda?

2. Czy oprócz wywiewu wentylacji mechanicznej dobrze jest umieścić wyciąg nad kuchenką? W obecnym mieszkaniu prawie wcale go nie używam, bo za głośno chodzi.

Ulka

Pawełko - tego to nie wiem bo jeszcze nie używamy okapu (wyciągu kuchennego). Nasz projektant stwierdził, że oprócz wyciągu reku musi być także osobne podłączenie do okapu kuchennego, żeby rekuperator nie wyciągał z kuchni tłuszczu. Pewnie wtedy jak będziemy korzystać z okapu to reku będzie wyciągał więcej powietrza niż normalnie ale przecież okap nie będzie pracował 24 h/dobę więc nie powinno być problemu. Mam nadzieję, że nie namieszałam :D

Odpowiedź dla Ulki:

ad. 1. To prawda.

ad. 2. Okap nad kuchanką przydaje się przy intensywnym gotowaniu, ale jeśli ma nie być używany, szkoda na niego pieniędzy. Okapy rzeczywiście są głośne.

Odpowiedź dla Anny 99:

Byłoby to niezgodne z przepisami. W praktyce zamontowanie we własnym domu, na własną odpowiedzialność, niewielkiego wentylatora łazienkowego uruchamianego okresowo raczej nie spowoduje kłopotów. Wentylatory łazienkowe są raczej słabe - mają niewielki spręż i wydajność. Taki wentylator zamontowany w łazience nie wyssie spalin z kotła w kuchni czy zamkniętego wkładu kominkowego w salonie. Oczywiście w salonie i kuchni muszą znaleźć się wymagane przepisami kanały wentylacji grawitacyjnej. Jeśli ich zabraknie, to mechaniczny wyciąg w łazience może być niebezpieczny!

Odpowiedź dla Maluszka i Pawelka:

Po włączeniu okapu wentylacja nawiewno-wywiewna przestaje być zrównoważona. Konieczne jest wtedy doprowadzenie powietrza z zewnątrz, np. przez uchylenie okna w kuchni albo zastosowanie specjalnego nawiewnika. Jeśli nie zapewni się dopływu powietrza (kiedy dom jest bardzo szczelny) - okap będzie hałasował, jego silnik się zagrzeje, a "wyziewy" z garnków i tak pozostaną w kuchni. Nie będzie to wina "słabego" okapu, tylko jego użytkownika.

Pozdrawiam

Piotr Laskowski

Witam;)

Ja dorzucę jeszcze coś.

Adam pozwolisz, że się znowu powoła na Dz U Nr 75? ;)

No to do dzieła:

Dz.U.Nr 75 poz. 690

par 150 ust 8

Instalowane w pomieszczeniu urządzenia, w szczególności zużywające powietrze, nie mogą wywołać zakłóceń ograniczających skuteczność funkcjonowania wentylacji.

par 150 ust 9

W pomieszczeniu z paleniskami na paliwo stałe, płynne lub z urządzeniami gazowymi pobierającymi powietrze do spalania z pomieszczenia i z grawitacyjnym odprowadzeniem spalin przewodem od urządzenia stosowanie mechanicznej wentylacji wyciągowej jest zabronione

Pozdrawiam

Szacunek dla innych - szacunek dla siebie

witam

u mnie maja byc 4 kominy : w kuchni do wentylacji grawitacyjnej,

w salonie /ktory jest praktycznie niczym nie oddzielony od kuchni i jadalni/ bedzie "koza" czyli nastepny komin,w lazience tak jak w kuchni,oraz w kotlowni piec olejowy.Razem 4 szt.

Czy nie za duzo, czy tak ma byc??!! :-?

Pozdrawiam

witaj,Ulka

jeśli nie gotuje się na skalę przemysłową :wink: , można z powodzeniem zamiast okapu(wyciągu) zastosować pochłaniacz

w jakimś stopniu oczyszcza powietrze z tłuszczu i zapachów, a wymianą na świeże zajmie się wentylacja mechaniczna

ja tak robię

takie rozwiązanie ma jeszcze tę zaletę, że cieplutkie zazwyczaj powietrze z kuchni nie ucieka w komin, tylko jest wykorzystane w rekuperatorze

Aga

W swoim poprzednim poście zamiast pochłaniacza napisałam okap i pewnie dlatego namieszałam. Mam kuchnię elektryczną i projektant stwierdził, że wystarczy nam tylko pochłaniacz, który wyciągnie tylko tłuste powietrze a resztę załatwi wyciąg rekuperatora.

Witam

Odpowiedź dla mattha, chyba ktoś zapomniał o wentylacji w kotłowni i pomieszczeniu ze zbiornikami.

Poza tym jak się nie jest na miejscu to trudno powiedzieć, więc polecam Ci skontaktować się z uprawnionym mistrzem kominiarskim (zrzeszonym w Korporacji Kominiarzy Polskich lub Spółdzielni Kominiarskiej) - pewność fachowej porady i usługi

Pozdrawiam

Szacunek dla innych = szacunek dla siebie

Witam

Odpowiedź dla mattha, chyba ktoś zapomniał o wentylacji w kotłowni i pomieszczeniu ze zbiornikami.

Poza tym jak się nie jest na miejscu to trudno powiedzieć, więc polecam Ci skontaktować się z uprawnionym mistrzem kominiarskim (zrzeszonym w Korporacji Kominiarzy Polskich lub Spółdzielni Kominiarskiej) - pewność fachowej porady i usługi

Pozdrawiam

Szacunek dla innych = szacunek dla siebie

Dzieki Karmanquk za odpowiedz

Ten czwarty komin o ktorym wspomnialem jest wlasnie w pomieszczeniu kotlowni

Pozdrawiem :wink:

• 3 years później...
1. W kuchni będzie się znajdowała kuchenka gazowa. Według projektanta instalacji gazowej oprócz wywiewu wentylacji mechanicznej potrzebna jest jeszcze wentylacja grawitacyjna (na wszelki wypadek, gdyby nie było prądu i wentylacja mechaniczna nie działałaby) Czy to prawda?

Odpowiedź dla Ulki:

ad. 1. To prawda.

Piotr Laskowski

A jakiś paragrafik na to ? Bo było tu tyle dyskusji na ten temat, łącznie z normami i nic takiego nie wyszło w ich trakcie. Z tego co czytałem albo wentylacja mechaniczna albo grawitacyjna.

Witam;)

Ja dorzucę jeszcze coś.

Adam pozwolisz, że się znowu powoła na Dz U Nr 75? ;)

No to do dzieła:

Dz.U.Nr 75 poz. 690

par 150 ust 8

Instalowane w pomieszczeniu urządzenia, w szczególności zużywające powietrze, nie mogą wywołać zakłóceń ograniczających skuteczność funkcjonowania wentylacji.

par 150 ust 9

W pomieszczeniu z paleniskami na paliwo stałe, płynne lub z urządzeniami gazowymi pobierającymi powietrze do spalania z pomieszczenia i z grawitacyjnym odprowadzeniem spalin przewodem od urządzenia stosowanie mechanicznej wentylacji wyciągowej jest zabronione

Pozdrawiam

Szacunek dla innych - szacunek dla siebie

Zapomniałeś dodać, ze w tym samym paragrafie § 150 jest pkt 10.

10. Przepisu ust. 9 nie stosuje się do pomieszczeń, w których zastosowano wentylację nawiewno-wywiewną zrównoważoną lub nadciśnieniową.