elpapiotr 10.02.2016 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 (edytowane) Proszę - typowe instalacje podłogowe :(www.kopos.pl/soubory/katalogy/kns_pl_6_podlahove_systemy.pdf) Edytowane 10 Lutego 2016 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACUŚ1719504074 11.02.2016 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 Myśle że jeżeli zastosujesz kanał, to mogą być późniejsze problemy z przeciąganiem nowych przewodów, dlatego że pilot który będziesz wprowadzał do kanału, będzie się okręcał wokół przewodów znajdujących się już w kanale, i wciągnięcie nowego będzie trudne, lub wręcz niemożliwe. Możesz wytłumaczyć jaśniej, jaki masz plan z późniejszym przeciąganiem tych przewodów. Rozwiązanie które Ci zasugerowałem, sprawdza się w przypadku kiedy chcesz dociągnąć na przykład dwie nowe żyły, wyciągasz wtedy te które są, doczepiasz dwie nowe i wciągasz.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pan_robotka1719513372 11.02.2016 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 Elpapiotr: tak jak pisałem nie chcę prowadzić tej instalacji w podłodze tylko w ścianach. Powodem mojej decyzji jest duży problem w razie potencjalnej awarii/konieczności ingerencji w instalacje, związany z koniecznością demontażu podłogi.. W przypadku ścian kłopot wydaje się mniejszy... Ale podlinkowany sytem mógłby częściowo spełniać moje wymagania, ale nie widzę w nim trójników i kolanek... Jacuś: Celna uwaga - dzięki. A co jeśli w górną częśc kanału zamontuję pręt stalowy, powiedzmy FI 6. Przewody miedziane będą w zlokalizowane w dolnej części kanału a główka pilota będzie wyposażona w mocny magnes który będzie się bezpiecznie ślizgał w górnej części kanału "przyklejony" do stalowego pręta? Przekrój kanału to prostokąt postawiony na krótszym boku, powiedzmy 40x80mm. Mój plan, tak jak wcześniej pisałem, to możliwość dodania lub odjęcia kilku nowych przewodów w przyszłości w kanałach ściennych pomiędzy puszkami. Jest to rozwiązanie na wypadek jeśli będę chciał rozbudować instalacje alarmową lub wdrożyć jakieś funkcje "inteligentnego domu". Odległość między puszkami to powiedzmy max. 10m. Czy to wogóle wykonalne? PR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 11.02.2016 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 Pomysł taki sobie, da się to zrobić tylko po co, taniej będzie położyć nadmiarową ilość przewodów. Potencjalna awaria przewodów to ingerencja fizyczna użytkownika, jeśli elektryk wykona to solidnie z dokumentacją foto żadnej awarii nie należy się spodziewać. Robiąc koryta i tak pewnie nie przewidzisz do końca gdzie przyszłościowo będziesz potrzebował zasilanie, skrętkę itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACUŚ1719504074 11.02.2016 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 Zgadzam się z Remiks. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pan_robotka1719513372 13.02.2016 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 Dzięki za rady. Rozumiem że będzie taniej położyć więcej przewodów. Ale wciąż mnie nurtuje pytanie czy jest to możliwe? A jeśli tak, to dokładnie jak to wykonać i jaki system zastosować? Najchętniej bym usłyszał od kogoś kto coś podobnego ma u siebie. z poważaniem PR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 14.02.2016 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 Posłuchaj kolegów. Wykonywanie w ten sposób instalacji nigdy się nie sprawdzi - owszem, jakby to było jakieś pomieszczenie techniczne, zakład - można o tym pomyśleć ale to są już inne rozwiązania - w typowej mieszkaniowce nie ma to żadnego sensu. Jeżeli chodzi o instalację IB, czy alarmu - musisz to od A do Z zaplanować teraz, same przewody alarmowe to grosze, dokładając teraz większą ilość przewodów i tak wyjdzie to taniej i pewniej aniżeli kombinowanie z kanałami, rurkami, do których i tak będzie zbyt trudny dostęp, żeby bezinwazyjnie rozbudować instalację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HappySoldier 16.07.2024 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca Witam, planuję położyć w domu instalację elektryczną w korytach kablowych pod posadzką. Z racji że będę miał sporo obwodów (około 100) przewodów również będzie dużo, także peszle odpadają. Macie może jakieś namiary na dokumentację / filmiki / artykuły w tym temacie? Na yt jest kilka filmów o tej tematyce, jednak poszukuję czegoś więcej. Planuję puścić korytko główne przez środek domu i odejście do każdego pokoju. Podejścia pod każdy punkt w krótkich peszlach. Oczywiście wysokie napięcie i niskie napięcie w odrębnych korytkach, minimum 20cm od siebie. Główne pytania jakie mnie nurtują to: 1. Ile miejsca zostawić w takim korytku, aby kable miały "luźno"? 2. Zakładając że instalacja jest dobrze zaprojektowana, czy może wystąpić problem z grzaniem się przewodów z racji ich ilości? 3. Czy kable mogą na siebie w jakiś sposób negatywnie oddziaływać? 4. Instalacja w korytkach wydaje się łatwiejsza do zrobienia i późniejszego rozkładania styropianu, stąd dziwi mnie, że jest o tym bardzo mało materiałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwerty1986 18.07.2024 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 100 przewodów w korycie? Izolacja się stopi od grzania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 18.07.2024 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca Proszę bardzo - wzięte z netu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HappySoldier 18.07.2024 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 100 przewodów w korycie? Izolacja się stopi od grzania... Nie wiem z której części odczytałeś że 100 przewodów w jednym korytku.... Jednak jeśli jest problem ze zrozumieniem to postaram się wyjaśnić. Cel mojego postu był właśnie taki żeby nie było takich problemów jak np. przegrzanie. Korytek będzie co najmniej kilka, gdyż będą rozprowadzane w różne części domu. Maksymalna wysokość korytek to 50mm, więc pewnie będę używał coś w stylu 50x100mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwerty1986 19.07.2024 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca Gdzie napisałem, że w 1 korytku? Będzie jakaś wentylacja pod posadzką? 100 obwodów o niczym nie mówi (nie podałeś co będzie zasilane w tych 100 obwodach). Zresztą kto robi 100 obwodów w domu. 20-30 bym zrozumiał, ale 100? Do każdego gniazda oddzielny obwód? Bez sensu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HappySoldier 22.07.2024 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca W większości to będzie (3x2,5) dla gniazdek (max. 6-8 na obwód), oświetlenie (3x1,5) to max. 5 punktów na obwód więc według mnie nie powinno występować grzanie przewodów. Dodatkowo sporo gniazd będzie na osobnych obwodach, dla tych które mają mieć możliwość sterowania. Liczba przewodów wynika z tego, że instalacja będzie robiona w topologi gwiazdy + automatyka. Tak naprawdę podział na obwody mam już przemyślany. Interesuje mnie głównie temat czy przewody prowadzić w peszlach czy w korytach. W peszlach to mi wyjdzie całą podłoga z peszli, a w korytkach można to zrobić zgrabniej. Nie wiem tylko czy są jakieś przeciwwskazania.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts