Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hej!

Będziemy budować nasz pierwszy dom!

Szukaliśmy czegoś prostego, skromnego i w miarę taniego w budowie.

Jak już wspominałam to nasz pierwszy dom i w zasadzie nasza wiedza na temat budownictwa jest równa 0.

Wydaje nam się, że Aspen spełni nasze wymagania. Dom mają zamieszkiwać 3 osoby. Chcemy dostawić wiatę na samochód jeszcze.

Wjazd na działkę jest od wschodu. Czy ten projekt nadaje się na taką?

Czy jakieś rozwiązania wewnątrz są według Was nietrafione? Co byście zmienili?

Liczymy na Waszą pomoc :)

• 2 weeks później...

AAA zapomniałam podać linka i pewnie dlatego nikomu się nie chce szukać tego projektu :p Podaję więc tutaj: http://projekty.lipinscy.pl/Aspen/

Szukaliśmy jeszcze innych projektów, ale ten najbardziej nam się podoba.

Wymyśliliśmy prostą zmianę, bo doszliśmy do wniosku, że wolimy mieć jeden duży pokój (nasza sypialnia) i drugi mniejszy (sypialnia syna), więc połączylibyśmy wtedy te dwa mniejsze pokoje.

Zastanawialiśmy się też czy da się w jakiś sposób wykorzystać poddasze. Nie mówię tu o jakichś pokojach, a raczej o takim pomieszczeniu na jakieś rzadko używane drobiazgi?

Troszkę mnie razi w tym projekcie koniecznośc budowania dwóch kominów - od pieca i od kominka.

Przy wjeździe od wschodu zbudowałabym wersje lustrzaną - wówczas okno jadalni wypada na południe. Jeśli macie wystarczająco szeroką działkę mozna od południa powiększyć przeszklenia i zrobić dodatkowy taras przy kuchni.

W sumie prosty projekt, ale lubię się bawić w zmiany, więc:

http://images39.fotosik.pl/2002/f6de37cd1c51bc6e.jpg

Przeniosłam kotłownię i dorobiłam spiżarkę

Edytowane przez Elfir

Hej!

Dzięki za podpowiedzi :)

Strasznie mi się spodobała zwłaszcza Twoja pierwsza przeróbka! :D Otwarta kuchnia wydaje mi się lepsza i nowocześniejsza, więc super. Czy taki duży dodatkowy garaż to duży koszt? No i spiżarka to moim zdaniem konieczność i zastanawiałam się gdzie można by ją umiejscowić. Twój pomysł Elfir bardzo mi się podoba :D

Jeszcze raz dziękuję za opinię.

Jakby ktoś jeszcze miał jakieś uwagi to bardzo proszę! Każde słowo może okazać się przydatne.

Pozdrawiam!

na poddasze mozna zrobić schody rozsuwane (taka drabina chowana na suficie w kasecie) - wejście na strych może być z kotłowni lub w korytarza przy sypialniach.

Garaż:

1. w wielu gminach garaż zbudowany wraz z domem ma liczony podatek jak pow. mieszkalna, zaś stojący osobno ma podatek wyższy (chyba jak usługi?)

2. garaż najlepiej jak jest powiazany komunikacyjnie z wiatrołapem a nie z mieszkalną częścią domu

3. Jesli garaż jest dobudowany do budynku ale bez połączenia z domem to nie ma różnicy wówczas pod względem użytkowania z garażem wolnostojącym, bo i tak trzeba wychodzić na dwór.

4. Garaż wolnostojący może być wybudowany w jakiejś lekkiej technologii i wówczas jest zdecydowanie tańszy niż garaż w bryle budynku, który musi być w tej samej technologii co budynek

5. Przy niewysokich zarobkach garaż wolnostojący mozna dobudować z czasem, kiedy stanie się po budowie finansowo na nogi. Nie trzeba topić kasy z kredytu w stajnię dla samochodu.

Sa wiec plusy i minusy - wybór nalezy do was

No właśnie tak myśleliśmy też żeby te schody zrobić rozkładane z sufitu, ale chyba trzeba wtedy zmienić kąt nachylenia dachu, żeby to jakiś sens miało.

Zamiast garażu wolelibyśmy wiatę- daszek dostawiony do budynku na dwóch słupach. Na takie coś trzeba też mieć pozwolenie i płaci się od niej podatek?

od wiaty nie płaci się podatku.

Wiata jest sprawą dyskusyjną pod względem prawnym :)

W prawie określone są parametry miejsc postojowych dla samochodów - np. odlełości od budynków i okien.

Wiatę mozna zabudować nie większa niż 5 m długości na samo zgłoszenie.

Słuchajcie, a macie jakiś pomysł żeby zmniejszyć koszt utrzymania takiego domu? Domek niewielki a szacowane koszty ogrzewania dość spore. Projektanci podają takie materiały:

Technologia:

domu standardowego.

Ściany zewnętrzne:

Ściana dwuwarstwowa z ceramiki poryzowanej „Porotherm” (Wienerberger) lub betonu komórkowego „Prefbet” (Xella) grubości 39 - 40 cm (24 - 25 cm ściana murowana + 15 cm wełna mineralna „Rockwool” lub styropian „Termoorganika”, o wsp. λ = 0,042 W/m²K) o wsp. Uo = 0,23 - 0,25 W/m²K

Ściany fundamentowe:

murowane z bloczków betonowych M-6, grubości 0,24 m.

Ściany wewnętrzne:

nośne j.w. w zależności od zastosowanej technologii ścian zewnętrznych

działowe szkieletowe okładane płytami gipsowo kartonowymi

Konstrukcja dachu:

Prefabrykowana konstrukcja dachowa z litego drewna łączonego płytkami kolczastymi - MITEK

Elewacje:

tynki silikonowe lub akrylowe,

podmurówki wykończone np. płytką klinkierową

szczyty i wstawki z drewna lub tynkowane.

Instalacje:

grzewcza i przygotowania ciepłej wody użytkowej: gazowa z zastosowaniem kotła kondensacyjnego typu Vitodens 200 (Viessmann)

instalacje c.o. z zast. systemów „Purmo”

ogrzewanie podłogowe łazienek - meta grzejna „Devi”(Danfoss)

Izolacje termiczne:

z wełny mineralnej „Rockwool” lub ze styropianu „Termo Organika”

Kominy:

W technologii Schiedel.

Stolarka okienna i drzwiowa:

okna PCV o wsp. Uo = 1,0 W/m²K dla szyb i Uo = 1,2 W/m²K dla ramy, wsp. g = 50%max

okna drewniane o wsp. Uo = 1,0 W/m²K dla szyb i Uo = 1,2 W/m²K dla ramy, wsp. g = 50%max

okna połaciowe firmy „Fakro” FPP preselect o wsp. Uo = 1,0 W/m²K dla szyb i Uo = 1,4 W/m²K dla ramy, wsp. g = 50%max

drzwi zewnętrzne firmy „Hörmann” brama garażowa firmy „Hörmann”.

Co można zrobić, żeby trochę bardziej go jednak ocieplić, a nie zapłacić zbyt dużo?

starczy wymienić np. wełnę na styropian a Xellę na tańszy odpowiednik. Przy ścianach dwuwarstwowych zasada jest taka - najtańszy materiał nośny jaki jest dostępny w okolicy (u mnie to był silikat lub BK) i wysokiej jakości materiał ociepleniowy.

kocioł Viessmann też tani nie jest. Junkers jest tańszy

Jak wybierzesz moją przeróbke z przeniesieniem kotłowni odpada ci jeden komin.

Nie mam pojęcia skąd wzięły się okna połaciowe, bo nie widze ich na wizualizacjach.

Nie rób też takich murków przy wejściu i tarasie.

• 11 months później...

Witam.

Też zamierzamy budować aspen lmb67 w wersji lustrzanej. Bardzo nas interesuje czy udało się Państwu zrealizować projekt. Jeśli tak to:

1. Jesteśmy ciekawi jeśli to nie tajemnica oczywiście ile wyszło na stan develeporski bez pieca i ogrzewania

2. Jakie zastosowaliście izolację i jaką grubość na ściany, podłogę i strop.

3. Jaki fundament: ławy (jak w oryginale) czy może płyta i ewentualnie jaka izolacja termiczne i przeciwwilgociowa.

4. Na jaki sposób ogrzewania się Państwo zdecydowaliście. My zamierzamy instalować pompę ciepła z odwiertami pionowymi i rekuperacje bez gwc.

5. Bardzo miłe widziane są zdjęcia z budowy no i mamy nadzieję dzieła końcowego:yes::yes: