bowess 29.10.2013 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 SSO udało Ci się wybudować z naprawdę dobrym wynikiem finansowym, więc może z resztą prac też osiągniesz wynik lepszy niż przeciętne forumowe.SSZ to jeszcze nie będzie połowa wydatków - zwykle jest to około 40% kosztów.Elfir też słusznie pisze - co najmniej drugie tyle (czyli ze 100) do deweloperskiego, a potem to już spektrum jest najszersze, bo na przykład łazienkę możesz zrobić za 5k a możesz za 30, podłogi możesz wykończyć za kilkadziesiąt złotych metr, a możesz za kilkaset.Masz już budynek. Znasz albo możesz policzyć metry ścian, podłóg sufitów. Właściwie możesz w tym momencie rozpisać sobie dość dokładne wydatki na kolejne rzeczy do zrobienia i będzie konkret. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.10.2013 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Podłoga na parterze u mnie to jakieś 75 m2.Przy płytce (nierektyfikowana) za 50 zł (przecena) to 3750 zł na materiał i co najmniej drugie tyle na robociznę i kleje. Do tego listwy i wychodzi 10 tyś na samą podłogę parteru.Jak chcesz drewno to licz już 150-200 zł/m2. Ale panele już taniej (nawet za 20 zł/m2), zwłaszcza, jak umiesz sam układać. Jak widzisz rozpiętośc cenowa ogromna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 31.10.2013 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Płytki będą w wiatrołapie ,łazience, garażu i kuchnie , resztę panele które sam ułożę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minia111 05.11.2013 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 jak sam potrafisz ułożyć to zaoszczędzisz na robociźnie sporo, u nas robil szwagier z mężem i rzeczywiście dużo taniej wyszlo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amarych 07.11.2013 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Wiadomo, że taniej. Tylko nie można zapominać, że poświęcony czas i wysiłek też ma swoją cenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał29 09.11.2013 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 To zależy jak duży. Np 70m2 bez poddasza, stropem drewnianym przy niewielkim wkładzie własnym można wybudować za 100 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielonysmok 20.11.2013 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 Wiadomo, że taniej. Tylko nie można zapominać, że poświęcony czas i wysiłek też ma swoją cenę. Dokładnie. Znajomy z roboty to taka "złota rączka". Dom buduje praktycznie własnymi rękami (z pomocą ojca i szwagra, któremu wcześniej on pomagał na budowie). Jak robił wykopy pod fundamenty, to przez tydzień we dwóch przy tym robili. Koparka zrobiłaby w kilka godzin i kosztowałoby to pewnie z 800 pln. Czyli wyszło, że 400 pln za tydzień dostali a poszedł im tydzień urlopu. Jak lali fundamenty, to chwalił się że wyszło taniej o prawie 2000 pln. Z tym że we trzech ponad dwa tygodnie się z tym bawili (nie licząc zbrojeń) bo cement i piasek sam się nie rozładuje i nie zmiesza. A tak to przyjechałaby grucha z betoniarni odległej o niecały kilometr i uwinęliby się w kilka godzin. Tak to już trwa drugi rok i ciągle słyszę o wielkich oszczędnościach, ale jak przyjdzie co do czego i facet pokazuje swój kajet, w którym zapisuje wszystko to okazuje się, że zaoszczędził max 20%. Oczywiście na wykończeniówce oszczędności będą większe jeśli ktoś sam umie sobie zrobić, ale... przez trzy lata poświęcać każdą chwilę na pracę na budowie? Dla mnie masakra... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielonysmok 20.11.2013 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 To zależy jak duży. Np 70m2 bez poddasza, stropem drewnianym przy niewielkim wkładzie własnym można wybudować za 100 tys. Można bez większego problemu zlecić to firmie i zapłacić tyle samo. Np. tak: http://www.m3system.pl/ Oglądałem dom wybudowany w tej technologii i cała budowa zamknęła się w dwóch miesiącach (razem z wykończeniówką), właściciele nie kiwnęli na budowie palcem a do tego koszty były na poziomie 1400 pln za m^2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rudi540 27.12.2013 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Można bez większego problemu zlecić to firmie i zapłacić tyle samo. Np. tak: http://www.m3system.pl/ Oglądałem dom wybudowany w tej technologii i cała budowa zamknęła się w dwóch miesiącach (razem z wykończeniówką), właściciele nie kiwnęli na budowie palcem a do tego koszty były na poziomie 1400 pln za m^2. Witam.A ja mam pytanie,ile orientacyjnie może kosztować wybudowanie takiego domu: http://www.domoweklimaty.pl/pl/projekty/3034/projekt-domu-dom-na-stoku-nf40 Dodam,że przynajmniej 80 % prac będzie wykonane własnymi rękami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papi240 27.12.2013 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 jeżeli naprawdę 80% "tymi recoma", przy rozsądnych zakupach stawiam na 200tyspowierzchnia nie za wielka ale jednak 2 stropy, no i piwnice też trzeba jakoś wykończyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rudi540 29.12.2013 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 Witam.A ja mam pytanie,ile orientacyjnie może kosztować wybudowanie takiego domu: http://www.domoweklimaty.pl/pl/projekty/3034/projekt-domu-dom-na-stoku-nf40 Dodam,że przynajmniej 80 % prac będzie wykonane własnymi rękami. Witam.Czy ktoś jeszcze mógłby się wypowiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.12.2013 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 o to, ile kosztuje budowa, musiałbyś spytać kogoś, kto wybudował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
architekt_dls 29.12.2013 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 Witam, zamierzam kupić dom w stanie surowym otwartym. Dom ma powierzchnię 100 m2 parterowy z podpiwniczeniem. Czy może ktoś podpowiedzieć ile będzie kosztować dokończenie domu?Nie mam doświadczenia w budownictwie, a też zamierzam zatrudnić ekipę budowlaną,dlatego proszę Was o radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.12.2013 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 A czym chcesz wykończyć? Parkietem czy panelami? Ile łazienek tam jest? Kuchnia fornir na zamówienie czy laminat z marketu? SSO ma już ocieplenie na ścianach czy nie? Ile jest otworów okiennych? Jaki typ okien planujesz? Jakie parametry? Czym grzany ma być ten dom? Przyłącza są?Stawiam na 100 tyś do 250 tyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 03.01.2014 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Witam, zamierzam kupić dom w stanie surowym otwartym. Dom ma powierzchnię 100 m2 parterowy z podpiwniczeniem. Czy może ktoś podpowiedzieć ile będzie kosztować dokończenie domu? Nie mam doświadczenia w budownictwie, a też zamierzam zatrudnić ekipę budowlaną,dlatego proszę Was o radę. policz ile by kosztowało wybudowanie od podstaw... może wyjdzie taniej zbudowanie od zera - niż wykańczanie tego co już stoi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek85 10.01.2014 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 dasz rade za 260 tys ja w tej kwocie mam zamiar sie zmiesci z dn salomea 2m a brakuje mi juz nie duzo dom stan surowy zamkniety tynki i wylewki sa elektryka i kanał tez, teraz robie c.o. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrorl 13.01.2014 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Dorzuć 50 000 i bądź pewien. Ja właśnie mam prace na ukończeniu zostało tylko wyposażenie drugiej łazienki i drobne prace wykończeniowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gawor5 16.01.2014 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Możesz wybudować taki dom, wychodzi że masz niecałe 2500zł/m2 ... jest to w okolicach dolnej granicy kosztów budowy domu, warto jednak pamiętać że takie tanie w postawieniu domu są droższe w eksploatacji. Dom będziesz zmuszony postawić z tanszych pustaków, które charakteryzuje słaba termoizolacyjność czyli duża część ogrzanego powietrza będzie z niego uciekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefek1980 25.01.2014 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Wydaje mi sie ze koszt pustaków jest pomijalny, zważając na calosc budowy. Ale za jakość materiałów i późniejsza energooszczędność juz kosztuje i to sporo np. Styropian 0,04 a 0,031 i roznica na m3 prawie 100zl a takich wyborow jest mnóstwo. Ale jak dla mnie najważniejszy jest rozsądny koszt budowy ale także koszt użytkowania domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzia2505 02.02.2014 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 Witam .. razem z mężem jesteśmy na etapie wyboru projektu domu . Niestety wachamy sie pomiedzy dwoma..i chcielibysmy wiedziec jak myslicie jaka moze byc roznica cenowa w wybudowaniu tego wiekszego domu ( Faworyt) oto linki http://www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/faworyt_2/2479 http://www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/rumcajs_n_2g/7293 Bedziemy wdzieczni za wszelkie odpowiedzi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts