turalyon 02.02.2014 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 Faworyt to minimum 500 tys za deweloperski stan przy tanich ekipach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzia2505 02.02.2014 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 dzieki na a Rumcajs? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 04.02.2014 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Różnica będzie dość spora, bo po podłogach domy mają 181 (Rumcajs) i 303 m2 (Faworyt). To jest 120 m2, więc już stan surowy zamknięty będzie przynajmniej stówę droższy. Pod klucz, zakładając, że standard wykończenia obu budynków byłby taki sam, zrobi się z tego nawet 300 tysięcy różnicy.Poziom skomplikowania i liczba elementów podrażających myślę, że jest zbliżona (w jednym 3 lukarny, w drugim dwie + wole oczko, po jednym balkonie, Faworyt ma więcej okien połaciowych, okna łukowate - droższe od standardowych i wykusz). Rumcajs ma bardzo ciasny garaż.W opisie projektów nie mogę znaleźć informacji o wysokości ściany kolankowej. Dla domów z poddaszem użytkowym, szczególnie przy dachach czterospadowych i kopertowych, to bardzo ważna informacja, bo ten wymiar decyduje o funkcjonalności pomieszczeń.Patrząc na stosunek powierzchni użytkowej do powierzchni podłóg w pomieszczeniach poddasza, sądzę, że Faworyt ma wyższą kolankową.Pamiętaj, że można uzyskać zbliżonym kosztem większą powierzchnię, wybierając budynek prostszy konstrukcyjnie. Tu oba budynki są jak na swój metraż dość drogie w budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 14.02.2014 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Oba projekty będą drogie w budowie,skomplikowany dach ,balkony itp.Ja bym wybrała Rumcajs po małych przeróbkach np likwidacja jednego z trzech kominów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpbud 28.02.2014 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 Niestety, poprzedni autorzy postów mają rację. Oba projekty będą drogie w budowie i z tym trzeba się liczyć. Osobiście wybrał bym jednak drugi projekt, ale co nie co bym zmienił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MargaretK 27.03.2014 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Witam,Budowaliśmy dom w 2005 r, mały 90m2 pow. użytkowej + poddasze z kopertowym dachem, o podstawie kwadratu,(10x10) strop drewniany. Zwracaliśmy uwagę na to aby bryła była prosta bez żadnych wykuszy, które zwiększają koszty. Mury i kominy stawiał nam znajomy ( za grosze), przy całej reszcie pomogła rodzina, rodzice i wujkowe oraz nasi znajomi. Z materiałami i jako takim wyposażeniem wew. zmieściliśmy się w 100 tyś. zł. - no ale to było 9 lat temu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewenementka 12.06.2014 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Buduję : http://z500.pl/projekt/720/Z273,kompaktowy-dom-parterowy-z-trzema-sypialniami-przekryty-dachem-kopertowym.html Na dzień dzisiejszy, mam SSZ - koszt 85 tyś, okolice Rzeszowa. Myślę, że w kwocie 250 tyś zmieszczę się napewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ana. 13.06.2014 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Chciałabym mieć dostępne 250 tys.Za te pieniądze miałabym super ogród,wentylację mechaniczna i dom wykończony z pełnym wyposażeniem:wiggle:Wydałam 200 tys.brakuje mi na ziemie do ogrodu , oświetlenie,dekoracje okien i takie tam drobiazgi.Elewacja zrobiona ,kostka ułożona:pAle nie ukrywam,że maż sporo robił sam( fundamenty,strop,malowanie,klejenie styropianu na elewacji,ogrodzenie:rolleyes:No ,ale coś za coś,chyba się opłacało po 10-ciu miesiącach od wbicia łopaty za 2 tygodnie przeprowadzka:wiggle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanek33 16.06.2014 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 brat się wybudował za 200 z hakiem a on z opolskiego także można? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Braziliana 16.06.2014 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 (edytowane) Jeśli wszystko zlecimy ekipom budowlanym i firmom z zewnątrz, to na pewno w takiej kwocie się nie zmieścimy. Ale wykonując pewne prace samodzielnie, możemy naprawdę sporo zaoszczędzić. Procentowo wygląda to naprawdę pokaźnie. Np. na pracach przy tarasach zewnętrznych, czyli konkretnie: * pracach ziemnych wraz z zasypkami i obsypkami * stawianiu ścianek tarasuoraz * układaniu posadzek i okładzin schodów i tarasów możemy uzyskać oszczędność od 55% do 64%. Edytowane 23 Lipca 2014 przez Braziliana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 17.06.2014 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Jeżeli mowimy o,niedużym domu w okolicach 100-120m2, to za 250000 mozna spokojnie go postawic i wyposażyć. Jedyny wymóg to dobrze szukać i porównywać ceny. Praca własna również obniża koszty budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojcikowa 24.06.2014 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Czy z bardzo dużą pracą własną, bez kosztów działki i ogrodzenia za te 250k wprowadzilibyśmy się do tego domu? http://www.archeton.pl/projekt-domu-aleksandriatura_1329_opisogolnyPrzy czym góra byłaby w stanie deweloperskim, a dół powiedzmy, że w stanie prawie pod klucz- pozostałyby drobne prace.. A co z większym metrażem? np: http://www.domoweklimaty.pl/pl/projekty/2876/projekt-domu-absynt-ii Czy może mogę liczyć na pomoc w wybraniu innego, podobnego w stylu projektu, którego budowa zamykałaby się mniej więcej w kwocie 250k? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 24.06.2014 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Ten dom ma 179 metrów netto. Drugi jeszcze większy. Come on... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.06.2014 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Mój prosty domek kosztowal 280 tyś do deweloperskiego 160 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sokrates3 13.07.2014 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2014 WitamJa z zona takze jestesmy na etapie wyboru projektu domu... Jestesmy troche ograniczeni szerokoscia naszej dzialki bo waha sie ona w granicach 16-17 metrow. Wpadly nam w oko 2 projekty:http://wybieramprojekt.pl/projekt-domu-z293-ad84/lub http://wybieramprojekt.pl/projekt-domu-brzoza-am53/ Jak myslicie w jakiej cenie bysmy sie zamkneli? Jaka bedzie roznica w cenie pomiedzy projektami? Prosze o wszelkie sugestie. Moze polecicie inne rozwiazanie? Z gory dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.07.2014 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 zetka tansza bo prostsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekFTW 15.07.2014 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 @ Elfir, a na ile pi razy oko wyceniasz Noelia? http://www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/noelia/4553 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.07.2014 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 Noelia jest bardzo popularnym projektem, we wątku o Noeli nie musisz pytać o szacunki, ci, co budują podadzą ci dokładne kwoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sokrates3 19.07.2014 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2014 zetka tansza bo prostsza Elfir a jakie koszta bys przewidzial do obu projektow? SSO i SSZ... Widze, ze sporo sie udzielasz na forum wiec znac sie bedziesz.... Z gory dzieki za wszelkie podpowiedzi i sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.07.2014 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2014 różnica między SSO a SSZ to okna. Myślę, że podana przez pracownię wartość - 150 tyś jest realna, gdy wynajmujesz firmę. okna w kosztorysie to 23 tyśJa płaciłam podobnie, tylko, że miałam okno suwane zamiast drzwi tarasowych a na parterze fixy. Największym problemem tego domu jest jego kiepska wartość zapotrzebowania na energię. Garaż bez jakiejkolwiek cieplnej dylatacji z domem, ścianka z luksferów. Inaczej rozwiązałabym też kotłownię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts