Kamila Swoboda 24.04.2007 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 zaczynam urządzac taras od strony poludniowej, mam kilka podstawowych pytań:1.proszę o pomysly na kompozycje roślin do donic, które wytrzymują takie naslonecznienie2. jakie rosliny posadzic by obrosly pergolę?3. ktore rosliny wybrac do donic by ewentualnie jesienią wysadzic je do ogrodu, gdy go juz w koncu zaloze? pozdrawiam kamila swoboda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 25.04.2007 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2007 Róże możesz zasadzić - lubią słońce, pnące możesz puścić na pergolę, i do ogrodu też możesz je wysadzić (tylko pamiętaj, żeby przeszadzać z całą, nierozwaloną zawartością doniczki). Zresztą chyba większość roślin da się przesadzić - tak jak kupujesz rośliny w pojemnikach - wysadzać możesz przez cały rok. Może jakies iglaki,albo jakies niskopienne drzewko. Pamiętaj, że musisz bardzo dbać o takie rośliny bo ziemia w doniczce przesycha szybko, zwłaszcza, jak jest słonecznie i gorąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 09.03.2009 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Kupiłam bulwy dalii. Czy mogę je posadzić w drewnianej donicy (taras) czy muszą być w gruncie? A jeśli mogę w donicy to kiedy najlepiej to zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.03.2009 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Możesz sadzić w donicy. Dalie są bardzo wrażliwe na przymrozki - jeśli masz możliwość na noc wnosić donicę do domu/garażu to możesz sadzić teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 10.03.2009 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Wielkie dzięki. Tachać donicy się nie da, więc wstrzymam się z sadzeniem jeszcze chwilkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.03.2009 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Ja czasem sadziłam wczesniej i trzymałam w ciemnym miejscu w domu, a kiedy zaczęła wypuszczać pedy ponad ziemię już robiło się na tyle ciepło, żeby donicę wystawić na dwór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
egry 11.03.2009 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Możesz wsadzić dalie do zwykłych czarnych donicze plastikowych (jedna karpa do jednej), a jak juz zaczną puszczać listki przesadż do tej dużej docelowej. Ja nie spieszę się z podpędzaniem dali. Dość latwo może te młode pędy może zniszczyć przymrozek. Na miejsce stałe wysadzam je po 15 maja, a do doniczek tymczasowych w kwietniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 11.03.2009 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Kupiłam bulwy dalii. Czy mogę je posadzić w drewnianej donicy (taras) czy muszą być w gruncie? A jeśli mogę w donicy to kiedy najlepiej to zrobić? Zainspirowałaś mnie. Podobają mi się dalie, ale nie mam ochoty na zakopywanie i odkopywanie co roku (mieczyki mi wystarczą). Na donice nie wpadłam... Jupiiii. Będę mieć dalie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 11.03.2009 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Ja nie polecam wsadzania do donic - lubią być później zbyt wybujałe. Faktem jest, że kwiatami można sie cieszyć wczesniej, ale moim zdaniem te wsadzone bezpośrednio do gruntu są znacznie ładniejsze i mocniej rozrośnięte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 12.03.2009 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Ja nie polecam wsadzania do donic - lubią być później zbyt wybujałe. A może da się ustalić co powoduje tę wybujałość? Może wczesne podpędzanie? Tak czy siak poeksperymentuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 12.03.2009 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Ja nie polecam wsadzania do donic - lubią być później zbyt wybujałe. A może da się ustalić co powoduje tę wybujałość? Może wczesne podpędzanie? Tak czy siak poeksperymentuję. warto spróbować i sami zobaczycie - może akurat u mnie tak się stało W ubiegłym roku wsadziłam od razu do gruntu - kwitły 2 tyg. później, ale za to wspaniale W tym roku dokupiłam sporo odmian dalii, ale również zamierzam wsadzić bezpośrednio do ziemi, choć donice koszą, koszą, nie powiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
egry 12.03.2009 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 [A może da się ustalić co powoduje tę wybujałość? Może wczesne podpędzanie? Na pewno. Dalie nie mogą "iść" w pędy, wtedy są nadmiernie wybujałe. Poza tym są różne odmiany dalii: jedne wysokie inne niskie. Trzeba się liczyć z tym, że w donicach nie będą tak dorodne jak w glebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 12.03.2009 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Trzeba się liczyć z tym, że w donicach nie będą tak dorodne jak w glebie. Czemu? Czy przez gorszy dostęp do substancji odżywczych i większe wysuszanie gleby? Pewnie będą wymagać więcej troski niż wkopane w ziemię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 24.03.2009 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Ja planuję dalie w donicy i w gruncie. Te które sadzę co roku do gruntu mają metr wysokości. Te, które kupiłam do donicy mają (zgodnie z opisem na etykiecie) wyrosnąć na 40 cm. W najbliższy weekend ma być już ciepło, więc rękawice na dłoń..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 24.03.2009 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Ja planuję dalie w donicy i w gruncie. Te które sadzę co roku do gruntu mają metr wysokości. Te, które kupiłam do donicy mają (zgodnie z opisem na etykiecie) wyrosnąć na 40 cm. W najbliższy weekend ma być już ciepło, więc rękawice na dłoń..... Wedle kalendarza dziś i jutro to najlepsze dni do sadzenia i wysiewania kwiatów. Potem to dopiero 1-3 kwietnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikka55 24.03.2009 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 W ubiegłym roku połowę dalii posadziłam już w końcu marca do donicy, a połowę pod koniec kwietnia wprost do gruntu. I cóż sie okazało? Te w donicy oczywiście wcześniej wyrosły, tzn. zazieleniły się, ale zakwitły w tym samym czasie, co te "gruntowe".Te posadzone wprost do gruntu były dużo ładniejsze i dłużej kwitły, a przeciez to były dokładnie te same dalie.Tak więc w tym roku wszystkie dalie wsadzę wprost do gruntu. W ub. roku miałam sporo pelargonii. Jedna była brzydka, zamierzałam wywalic ją na kompost, ale... Zrobiło mi sie żal i wsadziłam w ogródku wprost do ziemi. Roślinka pięknie się zagęściła i kwitła aż do mrozów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.03.2009 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 U nas dziś mróz i snieg - nie bez powodu mówi się, ze dalie nalezy wysadzac po zimnych ogrodnikach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 25.03.2009 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 U stolicy też. Mam nadzieję, że to już ostatni atak zimy tej wiosny.Ja chcę sadzić!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 25.03.2009 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 U nas dziś mróz i snieg - nie bez powodu mówi się, ze dalie nalezy wysadzac po zimnych ogrodnikach Jednoroczne miałam wysiewać. I co? Mam wysiać w śnieg? Dalie posadzę do wiaderek i poczekam z wystawieniem ich na dwór jeszcze trochę. Ale żeby czekać do maja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.03.2009 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Zawsze wysadzałam w maju. Nie chciało mi sie bawić w doniczki. Wykopywałam cebule tulipanów i w to miejsce szły dalie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts