monia i marek 25.03.2009 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Zawsze wysadzałam w maju. Nie chciało mi sie bawić w doniczki. Wykopywałam cebule tulipanów i w to miejsce szły dalie. robię dokładnie tak samo i pięknie kwitną do samych przymrozków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 25.03.2009 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 A jeśli posadzę do gruntu za jakieś 3 tygodnie - w święta, nie będzie za wcześnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.03.2009 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Jesli tylko po świętach nie spodziewasz sie przymrozków - to sadz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izi7 13.04.2009 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 Przymierzam się do posadzenia na tarasie roślin w donicach. No i pytanie - co posadzić? Taras ma wymiar 10m(szerokość), 3,5m (głębokość). Jest skierowany na zachód (z lekkim odchyleniem na północ). Dokuczają nam wiatry wiejące z boków i postanowiliśmy jakoś się przed nimi osłonić. Mamy 6 drewnianych donic o wymiarach zewnętrznych ok. 80cmx35cm. Chcielibyśmy postawić po 3 donice na każdym boku tarasu i przybić z tyłu donic kratki (1,8m wysokości). No i teraz pytanie, co posadzić w tych donicach? Musiałoby z tyłu być coś, co będzie się pięło i szybko będzie się rozrastało, żeby w miarę szybko nas osłonić od wiatru, a z przodu donicy musiałoby być coś ładnego, pasującego wymaganiami do pnącej się rośliny i do warunków słonecznych (donice po prawej stronie tarasu będą miały sporo słońca, te z lewej będą stały bardziej tyłem do słońca, więc będą bardziej zacienione). Chciałabym raczej rośliny wieloletnie, żeby co roku za bardzo nie kombinować. No i dodam, że mamy 3-letnie dziecko, więc rośliny na tarasie nie mogą być trujące, bo dzieciom różne rzeczy przychodzą do głowy. Macie jakieś propozycje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izi7 14.04.2009 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2009 może jednak ktoś mnie wspomoże? Ze mnie zupełny lajkonik ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 14.04.2009 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2009 Mało wymagajacy i szybko rosnący jest rdest auberta - mnie on osłania i od wiatru i od mocnego słońca od środka np. trzmielina (ma różne wybarwienia) lub jakiś ozdobny jałowiec... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.04.2009 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2009 rdest może być za duży na kratkę. Od strony słonecznej jakiś z botanicznych gatunków powojnika, np. tunguski "Bill McKenzie" - można przycinać na wiosnę.Od strony zacienionej - akebię lub aktinidię (z resztą aktinidia po słonecznej też może być, np. pstrolistna odmiana).Z aktinidii ten pożytek ze ma jadalne owoce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izi7 14.04.2009 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2009 dziękuję bardzo za odpowiedzi Już się zabieram do szukania zdjęć roślin o których napisaliście (poza trzmieliną, bo tą znam i jak najbardziej mi się podoba ) A jeśli chodzi o coś pnącego się, to co myślicie o zwykłym winobluszczu - dobrze się to sprawdza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.04.2009 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2009 tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidex 14.04.2009 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2009 rdest może być za duży na kratkę. Od strony słonecznej jakiś z botanicznych gatunków powojnika, np. tunguski "Bill McKenzie" - można przycinać na wiosnę. Od strony zacienionej - akebię lub aktinidię (z resztą aktinidia po słonecznej też może być, np. pstrolistna odmiana). Z aktinidii ten pożytek ze ma jadalne owoce. A ja mam akebię od strony południowej , posadzona w zeszłym roku w lipcu ładnie odbiła, teraz też już ma pierwsze listki. To w cieniu byłoby jej lepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.04.2009 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2009 Akebia jak i pozostałe pnące zimozielone rośliny cierpi w słońcu zwłaszcza zimą, gdy nie może transpirować odpowiedniej ilości wody z nagrzanych liści, bo grunt jest zamarznięty. Dlatego reaguje zrzucaniem częsci liści. Dla niej najlepsze miejsce to półcień lub jakieś osłonięte przynejmniej w południe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 14.06.2009 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 Ja nie polecam wsadzania do donic - lubią być później zbyt wybujałe. Faktem jest, że kwiatami można sie cieszyć wczesniej, ale moim zdaniem te wsadzone bezpośrednio do gruntu są znacznie ładniejsze i mocniej rozrośnięte. no i się sprawdziło, wybujały... a jak u Was? http://images39.fotosik.pl/140/103b844803c5daecm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 14.06.2009 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 no i się sprawdziło, wybujały... a jak u Was? http://images39.fotosik.pl/140/103b844803c5daecm.jpg U mnie nie wybujały, ale jeszcze są niewielkie i nie kwitną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 15.06.2009 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 U mnie wybujały, a jakże. Fotkę zapodam wieczorem. Dziś się otworzył pierwszy kwiatek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 15.06.2009 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Tylko, że ja mam większe wiadra a w dodatku sadzone były w tym roku w normalnej porze sadzenia dalii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 17.06.2009 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 I dobrze, że sadziłaś w normalnym terminie. Co do rzekomego gorszego rośnięcia w donicach, to w zeszłym roku posadziłam pół karpy do ogródka, a mój kolega drugie pół do dużej donicy. Jego dalie były wielkie, wspaniałe, moje mniejsze o pół metra. Czyli niekoniecznie w donicy znaczy gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 28.07.2009 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 U mnie wybujały, a jakże. Fotkę zapodam wieczorem. Dziś się otworzył pierwszy kwiatek nadal czekam na fotkę JoShi, a jak Twoje dalie? kwitną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 29.07.2009 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 JoShi, a jak Twoje dalie? kwitną? A już Ci http://domiogrod.bexlab.pl/wdziecznosc-kwiatow/578/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 31.07.2009 04:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 JoShi, a jak Twoje dalie? kwitną? A już Ci http://domiogrod.bexlab.pl/wdziecznosc-kwiatow/578/ śliczne i to na pewno w donicy? i nie wybujały? moje bujają aż miło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 31.07.2009 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 i to na pewno w donicy? i nie wybujały? moje bujają aż miło Ściślej mówiąc we wiadrach plastikowych, które to wiadra zaopatrzone w odpływy i warstwę drenażu wkopane są w ziemię. Nie wybujały i nawet jakieś takie mniejsze niż mi się wydawało, że powinny być. Zrzucam to na karb młodych bulw. Zobaczymy w przyszłym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts