Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rośliny do DONIC TARASOWYCH

Recommended Posts

• Odpowiedzi 91
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...
Przymierzam się do posadzenia na tarasie roślin w donicach. No i pytanie - co posadzić? Taras ma wymiar 10m(szerokość), 3,5m (głębokość). Jest skierowany na zachód (z lekkim odchyleniem na północ). Dokuczają nam wiatry wiejące z boków i postanowiliśmy jakoś się przed nimi osłonić. Mamy 6 drewnianych donic o wymiarach zewnętrznych ok. 80cmx35cm. Chcielibyśmy postawić po 3 donice na każdym boku tarasu i przybić z tyłu donic kratki (1,8m wysokości). No i teraz pytanie, co posadzić w tych donicach? Musiałoby z tyłu być coś, co będzie się pięło i szybko będzie się rozrastało, żeby w miarę szybko nas osłonić od wiatru, a z przodu donicy musiałoby być coś ładnego, pasującego wymaganiami do pnącej się rośliny i do warunków słonecznych (donice po prawej stronie tarasu będą miały sporo słońca, te z lewej będą stały bardziej tyłem do słońca, więc będą bardziej zacienione). Chciałabym raczej rośliny wieloletnie, żeby co roku za bardzo nie kombinować. No i dodam, że mamy 3-letnie dziecko, więc rośliny na tarasie nie mogą być trujące, bo dzieciom różne rzeczy przychodzą do głowy. Macie jakieś propozycje?

rdest może być za duży na kratkę.

Od strony słonecznej jakiś z botanicznych gatunków powojnika, np. tunguski "Bill McKenzie" - można przycinać na wiosnę.

Od strony zacienionej - akebię lub aktinidię (z resztą aktinidia po słonecznej też może być, np. pstrolistna odmiana).

Z aktinidii ten pożytek ze ma jadalne owoce.

rdest może być za duży na kratkę.

Od strony słonecznej jakiś z botanicznych gatunków powojnika, np. tunguski "Bill McKenzie" - można przycinać na wiosnę.

Od strony zacienionej - akebię lub aktinidię (z resztą aktinidia po słonecznej też może być, np. pstrolistna odmiana).

Z aktinidii ten pożytek ze ma jadalne owoce.

A ja mam akebię od strony południowej :roll: , posadzona w zeszłym roku w lipcu ładnie odbiła, teraz też już ma pierwsze listki. To w cieniu byłoby jej lepiej?

Akebia jak i pozostałe pnące zimozielone rośliny cierpi w słońcu zwłaszcza zimą, gdy nie może transpirować odpowiedniej ilości wody z nagrzanych liści, bo grunt jest zamarznięty. Dlatego reaguje zrzucaniem częsci liści.

Dla niej najlepsze miejsce to półcień lub jakieś osłonięte przynejmniej w południe.

• 2 months później...
Gość elutek
Ja nie polecam wsadzania do donic - lubią być później zbyt wybujałe. Faktem jest, że kwiatami można sie cieszyć wczesniej, ale moim zdaniem te wsadzone bezpośrednio do gruntu są znacznie ładniejsze i mocniej rozrośnięte.

no i się sprawdziło, wybujały... :lol: a jak u Was? :roll:

http://images39.fotosik.pl/140/103b844803c5daecm.jpg

I dobrze, że sadziłaś w normalnym terminie. Co do rzekomego gorszego rośnięcia w donicach, to w zeszłym roku posadziłam pół karpy do ogródka, a mój kolega drugie pół do dużej donicy. Jego dalie były wielkie, wspaniałe, moje mniejsze o pół metra. Czyli niekoniecznie w donicy znaczy gorzej.

• 1 month później...

i to na pewno w donicy? i nie wybujały? :roll:

moje bujają aż miło :lol: :wink:

Ściślej mówiąc we wiadrach plastikowych, które to wiadra zaopatrzone w odpływy i warstwę drenażu wkopane są w ziemię. Nie wybujały i nawet jakieś takie mniejsze niż mi się wydawało, że powinny być. Zrzucam to na karb młodych bulw. Zobaczymy w przyszłym roku.