Elfir 27.03.2013 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Koszty robocizny w ogrodnictwie są wysokie, jak w każdej branży całkowicie uzależnionej od pogody. W Polsce od 3-5 miesięcy to przestój - pracy nie można wykonać, ale pensję pracownikom trzeba płacić. Niektóre firmy, te tańsze, radzą sobie zawieszając działalność na czas zimy i co roku przyjmując przypadkowe osoby na sezon do pracy. Firma, która wyszkoliła pracowników tego nie może zrobić, bo za dużo zainwestowała w ich wiedzę i umiejętności i tym samym nie jest w stanie obniżyć ceny swoich usług. W tej chwili straty firm i szkółek sa ogromne, bo przynajmniej od trzech tygodni powinen rozpocząć się sezon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bea_m 27.03.2013 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 (edytowane) A dlaczego czujesz się oszukana? Czy firma nie ma prawa do cenienia swoich usług? Projektanta ogrodów znajdziesz również w cenie od 0,5 do 5 zł/m2 pow. działki. Czy ten, co ceni się najwyżej kogoś oszukuje? brutto. Oszukuje jeżeli twierdzi że na naszym rynku wszyscy ceny maja takie same. Rozmawiamy o cenie robocizny wycenianej na podstawie wyliczeń obu firm (jedna potwierdziła ilości poprzedniej) . Oczywiście ceny podstawowej uslugi były identyczne za to dodatki miały kosmiczną cenę. Diabeł tkwił w szczegółach Aha. Zadzwonilam do firmy. Podziękowałam. Przeprosiłam. Pan sie nie gniewa bo i tak cały czas mają robotę a jeżdżenie i praca nad wyceną jest w ich ryzyku zawodowym . To dobrze Edytowane 27 Marca 2013 przez bea_m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.03.2013 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 (edytowane) Pytanie czy ci tańsi nie oszukują fiskusa? "Oczywiście ceny podstawowej uslugi były identyczne " - czyli nie oszukali twierdząc, że ceny sa takie same na rynku Edytowane 27 Marca 2013 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bea_m 27.03.2013 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 (edytowane) Pytanie czy ci tańsi nie oszukują fiskusa? Jako stary handlowiec rozmawiałam z firmami w cenach netto. Wiadomo że co się należy urzedowi to tak czy inaczej trzeba zapłacić. Jeżeli chodzi o ceny podstawowe to mialam na myśli wykonanie podstawowej usługi która miala zmienic mój dom. Potem doszły szczegóły: glify, nadproża.... Wyszło na to że każdy policzył inaczej. Edytowane 27 Marca 2013 przez bea_m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 28.03.2013 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Jako stary handlowiec rozmawiałam z firmami w cenach netto. Wiadomo że co się należy urzedowi to tak czy inaczej trzeba zapłacić. Jeżeli chodzi o ceny podstawowe to mialam na myśli wykonanie podstawowej usługi która miala zmienic mój dom. Potem doszły szczegóły: glify, nadproża.... Wyszło na to że każdy policzył inaczej. To jak rozmawiasz z firmami w cenach netto to zgodnie z polskim i europejskim prawem musisz o tym wyraźnie powiedzieć i napisać to w umowie, ofercie, itp. Jeżeli tylko piszesz, mówisz o jakiejś kwocie to zgodnie z prawem w domyśle jest to CENA BRUTTO i AMEN! Mnie wnerwia takie coś, jak mi któryś wycenia, przychodzi do płacenia, ja proszę o rachuneczek a ten mi wciska, że on ceny netto podawał a jak chcę rachunek to on teraz podatek doliczy! Nie ma tak, dzięki Bogu Szkoda tylko, że klienci nie są tego świadomi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zachari 28.03.2013 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 To jest mniej więcej tak: masz do wyboru kupić Daewoo Matiz'a za 2000.00 i Mitsubishi Pajero za 215 000.00. Czy czujesz się oszukana przez Mitsubishi że tyle kosztuje? Ludzie no nie dajmy się zwariować. Trawnik można zrobić za 4.00 / m2 i za 12.00/m2. Jak myślisz z którego będziesz zadowolona bardziej. Jeśli twierdzisz, że ta tańsza oferta jest taka super to poparz choć przez moment na pracę tej tańszej ekipy. Może się okazać, że w efekcie zapłacisz dwa razy za swój ogród. Mam jednak nadzieję, że tak nie będzie. Na materiałach można tak przyoszczędzić, że cena wyjdzie bardzo kusząca a ty i tak się raczej nie zorientujesz na początku, że nie dali tego i tamtego. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.03.2013 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 W omawianym przykładzie jak widże chodziło o firme budowlaną a nie ogrodniczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.04.2013 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Daj spokój z reklamą Porosa to firma, która reklamuje się zdjęciami z banku foto i robi projekty na zasadzie kopiuj+wklej Wie o tym całe środowisko ogrodnicze w Poznaniu i ma zlewkę z ich klientów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Masiwa 13.06.2013 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Poważnie? To mi zabiłeś ćwieka... ja pamiętam jeszcze ich starą stronę z animacjami i dźwiękami strumyka w tle Są tyle lat na rynku, że wydawało by się, że to solidna firma. Ech trudno dziś już znaleźć zaufanych wykonawców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts