Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czarodzieje Ogrodów Poznań - nie polecam

Recommended Posts

Koszty robocizny w ogrodnictwie są wysokie, jak w każdej branży całkowicie uzależnionej od pogody.

W Polsce od 3-5 miesięcy to przestój - pracy nie można wykonać, ale pensję pracownikom trzeba płacić.

Niektóre firmy, te tańsze, radzą sobie zawieszając działalność na czas zimy i co roku przyjmując przypadkowe osoby na sezon do pracy.

Firma, która wyszkoliła pracowników tego nie może zrobić, bo za dużo zainwestowała w ich wiedzę i umiejętności i tym samym nie jest w stanie obniżyć ceny swoich usług.

W tej chwili straty firm i szkółek sa ogromne, bo przynajmniej od trzech tygodni powinen rozpocząć się sezon.

A dlaczego czujesz się oszukana? Czy firma nie ma prawa do cenienia swoich usług? Projektanta ogrodów znajdziesz również w cenie od 0,5 do 5 zł/m2 pow. działki. Czy ten, co ceni się najwyżej kogoś oszukuje? brutto.

Oszukuje jeżeli twierdzi że na naszym rynku wszyscy ceny maja takie same. Rozmawiamy o cenie robocizny wycenianej na podstawie wyliczeń obu firm (jedna potwierdziła ilości poprzedniej) . Oczywiście ceny podstawowej uslugi były identyczne za to dodatki miały kosmiczną cenę. Diabeł tkwił w szczegółach :evil:

Aha. Zadzwonilam do firmy. Podziękowałam. Przeprosiłam. Pan sie nie gniewa bo i tak cały czas mają robotę a jeżdżenie i praca nad wyceną jest w ich ryzyku zawodowym . To dobrze :)

Edytowane przez bea_m

Pytanie czy ci tańsi nie oszukują fiskusa?

Jako stary handlowiec rozmawiałam z firmami w cenach netto. Wiadomo że co się należy urzedowi to tak czy inaczej trzeba zapłacić. :bash:

Jeżeli chodzi o ceny podstawowe to mialam na myśli wykonanie podstawowej usługi która miala zmienic mój dom. Potem doszły szczegóły: glify, nadproża.... Wyszło na to że każdy policzył inaczej.

Edytowane przez bea_m

Jako stary handlowiec rozmawiałam z firmami w cenach netto. Wiadomo że co się należy urzedowi to tak czy inaczej trzeba zapłacić. :bash:

Jeżeli chodzi o ceny podstawowe to mialam na myśli wykonanie podstawowej usługi która miala zmienic mój dom. Potem doszły szczegóły: glify, nadproża.... Wyszło na to że każdy policzył inaczej.

To jak rozmawiasz z firmami w cenach netto to zgodnie z polskim i europejskim prawem musisz o tym wyraźnie powiedzieć i napisać to w umowie, ofercie, itp.

Jeżeli tylko piszesz, mówisz o jakiejś kwocie to zgodnie z prawem w domyśle jest to CENA BRUTTO i AMEN!

Mnie wnerwia takie coś, jak mi któryś wycenia, przychodzi do płacenia, ja proszę o rachuneczek a ten mi wciska, że on ceny netto podawał a jak chcę rachunek to on teraz podatek doliczy!

Nie ma tak, dzięki Bogu :) Szkoda tylko, że klienci nie są tego świadomi.

To jest mniej więcej tak: masz do wyboru kupić Daewoo Matiz'a za 2000.00 i Mitsubishi Pajero za 215 000.00. Czy czujesz się oszukana przez Mitsubishi że tyle kosztuje? Ludzie no nie dajmy się zwariować. Trawnik można zrobić za 4.00 / m2 i za 12.00/m2. Jak myślisz z którego będziesz zadowolona bardziej. Jeśli twierdzisz, że ta tańsza oferta jest taka super to poparz choć przez moment na pracę tej tańszej ekipy. Może się okazać, że w efekcie zapłacisz dwa razy za swój ogród. Mam jednak nadzieję, że tak nie będzie. Na materiałach można tak przyoszczędzić, że cena wyjdzie bardzo kusząca a ty i tak się raczej nie zorientujesz na początku, że nie dali tego i tamtego. Pozdrawiam.

• 2 months później...