dorota.k 27.03.2013 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Czyli "tuje" są winne w takim samym stopniu jak Żydzi, masoni i cykliści? Czyli - zabrakło argumentów. Zachowanie typowe. greywolf ma "niestety" 100% racji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 31.03.2013 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2013 Lopesjus nie czepiaj-że się :wiggle:Przeca pisze greywolf, że winni (nieświadomi) ludzie, nie rośliny... greywolf - chapeau bas Już nie będę BTW wszyscy dziś warczą na siebie - to chyba ten przedłużający się luty tak wpływa na nastroje... Już nie będę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ineczka71 02.04.2013 22:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Ajaj! Dyskusja nagle zeszła na niebezpieczne tony Chyba faktycznie wszyscy mamy dość tej "wiosny". Z beznadzieją patrząc na świat dookoła włóczę się po centrach ogrodniczych planując nasadzenia w donicach. Tak dla poprawy nastroju A wracając do działki, to dzięki za propozycje. Dochodzę do wniosku, że może faktycznie trzeba będzie zainwestować w większe rośliny żeby nie czekać na efekt kilka lat (w wieku w jakim my się przeprowadzimy możemy nie mieć na to zbyt wiele czasu;) ) Daglezje musiałam sprawdzić na necie. Piękne są. Pomyślałam też że spróbuję przesadzić kilka brzóz samosiejek z działki mojej mamy. Jak zmarnieją to trudno, przesadzi się kolejne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 27.03.2014 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Nasza podpowiedź - film o sadzeniu iglaków. KLIKNIJ W DOMEK i oglądaj: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 01.05.2014 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 Nasza podpowiedź: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KotKapiszon 30.07.2016 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2016 Witajcie, mam pewną wątpliwość. Otóż mam dom jednorodzinny w stanie surowym zamkniętym. W sumie na samym budynku nie planuje już prac przez najbliższe 2 - 3 lata. Mam też ogrodzenie tymczasowe ze stempli budowlanych i siatki leśnej. Jest ono w dobrym stanie i pewnie może tak zostać na jakieś 2 - 3 lata. Natomiast zastanawiam się, czy nie zająć się ogrodem i nie posadzić już jakiś drzewek typu tujki itp. Czy to ma teraz sens? Na pewno będę robił inne ogrodzenie, na dzisiaj nie wiem jeszcze jakie, na pewno będę podsypywał i równał działkę o jakieś 10 - 15 cm. Czy macie jakieś porady w tym zakresie? Czekać jeszcze czy robić już ogród? Na co zwrócić uwagę i o czym pomyśleć na obecnym etapie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 30.07.2016 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2016 Pewnie, że działaj! Tzn. na pewno sadź śmiało drzewa czy krzewy - one długo rosną! W każdym razie, Ja w tym sezonie jesiennym będę sadził drzewka/ drzewa i krzewy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 31.07.2016 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2016 Popieram dawida. Ja część działki, na której nie będzie domu oraz cały tył, gdzie sąsiad ma płot docelowy również zagospodarowalem drzewkami i krzewami. W tym roku były już pierwsze owoce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KotKapiszon 31.07.2016 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2016 Właśnie dlatego mam chęć posadzić już teraz drzewa i krzewy, które długo rosną. Wprowadzę się pewnie w połowie przyszłego roku i chciałbym już mieć mini ogródek Kiedy najlepiej sadzić tuje, i cisy? A co z tym fantem, że będę podsypywał działkę i robił ogrodzenie? ile odległości zachować od ogrodzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 31.07.2016 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2016 Ja moge poradzic cos na bazie wlasnych doswiadczen. Zaczalem sadzic jakies 5 lat przed rozpoczeciem budowy, lacznie okolo 150 roslin. Tuje / drzewa / krzaki - mix wszystkiego. W efekcie kiedy przychodzi do przesadzania - a prawie zawsze finalnie trzeba cos przesadzic: - tuje, cisy, sosny, slowem wszelkie iglaki przyjmuja sie super - drzewa lisciaste (ktore tez szybko rosna) przyjmuja sie slabo albo wogole .. Wiec mozesz posadzic bardzo male tuje wcale nie w miejscu docelowym. Przez te kilka lat ladnie podrasna (i jest to duza oszczednosc kosztowa). Zrobi sie ogrodzenie i wtedy wsadzi na swoje docelowe miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.08.2016 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2016 1. czy nie ukradną?2. czy masz na tyle dobra glebę, by dały rade bez pielęgnacji?3. czy nie będziesz zmieniał poziomów na działce i nawoził ziemi?4. czy ekipa tego nie zadepcze, nie obsika lub nie podleje resztka zaprawy cementowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KotKapiszon 02.08.2016 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2016 1. Raczej Nie. 2. Raczej Tak. 30 cm czarnej ziemi potem suchy piasek. 3 lata temu było tam orne pole. 3. Będę zmieniał poziomy i nawoził ziemię ok 15 cm. 4. Raczej Nie. I co tu robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 02.08.2016 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2016 sadzic iglaki a później przesadzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 02.08.2016 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2016 Ad 2. U mnie na mazowieckich piaskach (IV i V klasa) drzewka sadzilem w dolach metr głębokich, srednica z 80 cm do których nasypalem czarnej ziemi 700zł za czteroosiowy samochód (ok. 30 m3). Zeszlej wiosny zanim się nie przyjęły dowozilem wodę w baniakach raz na tydzień-dwa. Na trzydzieści kilka nie przyjęły się cztery sztuki. W tym roku miałem już mieć studnię, jednak nie wyrobili się z prądem - więc podlewal tylko deszcz.Ad. 3. 30 cm to żadna niwelacja dla drzewek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 05.08.2016 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2016 I co tu robić? Sadź, jak ci inni tu radzą Ja też od razu posadziłem stare odmiany krzewów i drzew owocowych i obecnie, po 5 latach, zbieram takie plony, że o ich zagospodarowanie trudno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.08.2016 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2016 30 cm ziemi jest zabójcze dla topoli i olszy - sprawdzone w praktyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ackzay 11.08.2016 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2016 Raczej tak, dlaczego nie? Tylko wybierz odpowiednie drzewka. Topoli nie polecam, ale to mnie się osobiście nie podobaja. Może innym bardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojcieszek 12.08.2016 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2016 Skoro masz już stan surowy zamknięty, nie planujesz zmian poziomów, i jest siatka leśna (cholerne zające) to sadź. Tylko poczekaj z tym do jesieni. Szanse na przyjęcie się drzewek drastycznie wzrastają. Szczególnie, że na jesień możesz sadzić drzewka z gołą bryłą korzeniową, a te są znacznie tańsze. Pozostały czas poświeć na dokładne zaplanowanie nasadzeń, zwiezienie na budowę worków z ziemią, i palików. Warto "wzmocnić" glebę podczas sadzenia drzewek, ponieważ często warstwa humusu na terenach pobudowanych jest mocno zniszczona. Ja tak postąpiłem i efekty mam 100% (wszystkie sadzonki [z gołą bryłą korzeniową] się przyjęły) I zgadzam się z przedmówcą Na cholerę Ci te topole " Drewno miękkie. Wciąż gubią gałęzie, śmiecą, zagrażają. Krótkowieczne, szubko wyrasta i zacienia. Na jesień nie przebarwia się na atrakcyjny kolor. Moi ulubieńcy: Sadząc drzewa, bierz pod uwagę takie, które będą atrakcyjne przez cały rok. - dąb czerwony. Szybki wzrost, pięknie ubarwiony na jesień, szlachetny pokrój. Trzeba zaplanować dla niego honorowe miejsce. Dże drzewo, ale odpowiednio cięte, można mieć pod kontrolą. - brzoza - piękna kora, ładny pokrój, ma ten rustykalny klimat, ale też świetnie pasuje do nowoczesnych ogrodów. Można z niej pozyskiwać słodki syrop na wiosnę. Nielubiana przez niektórych (moja żona) za śmiecenie kwiatami. - Klony. Tutaj jest ogromny wybór. Od rodzimych gatunków, po ciekawe odmiany importowane. Klony mają piękną korę, na jesień złocą się i czerwienią, łatwo można je formować, i trzymać w ryzach. http://www.klony.info/ W moim miejskim ogrodzie mam klon Flamingo i pensylwański i kolekcję palmowych (ale palmowe to już są delikatne mikrusy - nie polecam Ci ich na obecnym etapie). Na wsi posadziłem rodzime odmiany. Z "twardych" gatunków, polecam Ci jeszcze głóg, odmiana Scarlet. Pięknie kwitnące, niewielkie drzewko, uwielbiane przez ptaki (owoce). Generalnie ile gatunków, tyle możliwości. Miłej zabawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KotKapiszon 15.08.2016 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2016 Muszę stwierdzić, że nie jestem jakimś wielkim fascynatem ogrodów Być może nim zostanę Bardzo zależy mi na niekłopotliwym ogrodzie czyli takim, gdzie nie będę musiał codziennie 5 godzin go pielęgnować. Chyba najlepiej będzie jeśli skupię się na drzewach iglastych - te wymagają chyba najmniej atencji?? Pozdrawiam i dziękuję za wypowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzinks0 14.03.2017 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 Witam, Mam taki dylemat. Na dzialce 40x30 bedzie budowana parterowka czyli zajmie tak polowe dzialki. Na brzegach dzialki planuje pas drzewek owocowych i taki pas obsyoany kory. Czy moge posadzic te drzewka przed budowa? Czy raczej za duza szansa na ich zniszczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts