Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

[b]CZY MURATOR POWINIEN WYKLUCZAĆ Z FORUM FIRMY???[/b]

Tomasz W.

Czy chcesz żeby na pytania odpowiadali zawodowcy pomimo tego że przy okazji siebie reklamują???  

53 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy chcesz żeby na pytania odpowiadali zawodowcy pomimo tego że przy okazji siebie reklamują???

Recommended Posts

Prowadzę firmę handlowo-instalacyjną udzielając odpowiedzi na różne pytania z mojej branży przy okazji użytkownicy forum mogą sprawdzić po ile mogą u nas kupić np. kocioł.

jako "reklama" w stopce była informacja w stylu kompletacja dostaw na terenie całego kraju

dostałem upomnienie że jak się nie poprawię to mnie wyrzucą z forum

drogi forumowiczu czy przeszkadza Ci taka drobna reklama jeśli przy okazji dostajesz odpowiedź rzeczową na nurtujące Ciebie pytania ... od osoby która zawodowo zajmuje się tematem który Cie interesuje ....

ja nie wiem .... proszę o wypowiedź .... może ja się mylę ... a może trzeba zmodyfikować regulamin

pozdrawiam

Tomasz W.

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To nie firmy piszą posty tylko ludzie. Niektórych ludzi czasami trzeba utemperować, bo przesadzają.

W Twoim przypadku zapewne chodzi o posty w stylu: "w zakresie materiałów do instalacji sanitarnych zapraszam do rozmów oferujemy wysokie upusty z dostawą do klienta". To brzmi jak nachalna reklama - a jej mamy dość na stronach papierowego Muratora. Puszczaj takie teksty na priva - to nie będzie kłuło w oczy.

A to ci dopiero. Jeszcze nie dostałem upomnienia. Nie zabiorę głosu w ankiecie bo nie do mnie ona skierowana.

Normalnie jestem osłabiony pomysłowością moderatora.

drogi pawle k

ta ankieta to nie pomysł moderatora tylko mój

jest to moja odpowiedź na upomnienie za zupełnie skromną i nienachalną informację w stopce o kompletacji i dostawie materiałów na terenie całego kraju

druga sprawa to piszesz że nie zabierzesz głosu a twój głos został odnotowany na nie ....???

pozdrawiam

tomasz w.

Nie mam nic przeciwko temu, aby wypowiadali się fachowcy. Jeśli nawet przy okazji reklamują swoje usługi, to każdy forumowicz ma wybór: skorzysta lub nie. Kto jak nie zawodowiec z branży może lepiej poradzić ?

reniu

jak to się dzieje że twoja odpowiedź jest na tak a w sondażu są na tą chwilę już trzy na nie ??

To nie firmy piszą posty tylko ludzie. Niektórych ludzi czasami trzeba utemperować, bo przesadzają.

W Twoim przypadku zapewne chodzi o posty w stylu: "w zakresie materiałów do instalacji sanitarnych zapraszam do rozmów oferujemy wysokie upusty z dostawą do klienta". To brzmi jak nachalna reklama - a jej mamy dość na stronach papierowego Muratora. Puszczaj takie teksty na priva - to nie będzie kłuło w oczy.

sławku tak naprawdę życie to ciągły handel ... dobrami uczuciami układami itd

moja "reklama" to mała zwykła stopka którą poprzedzały zazwyczaj odpowiedzi na temat .....

puszczanie na priva to spam ... też niewskazane .... dlaczego mam kombinować przecież nikogo do niczego nie zmuszam

jak widzę odpowiedź która wg mnie jest kiepska to jadę dalej i się nad nią nie rozczulam

dlaczego więc murator nie wspiera drobnej przedsiębiorczości

co się stanie jak ktoś do mnie napisze ....

kupi materiały taniej niż mógł ....

wykonamy mu dobrą fachową instalację ....

pozna odpowiedź i rozwiąże swój problem ....

moim zdaniem problem polega nie na naruszeniu dobra uczestników forum czyli Twojego tylko na nieuiszczeniu opłaty za reklamę ....

Oddałem głos na tak, bo informacja w stopce nie jest nachalna, można z niej skorzystać i można ją zignorowac, ale przykład wypowiedzi który podał slaw, to już jednak za wiele. Forum słóży do wymiany zdań a nie do reklamy i nachalnego szukania klientów. Jak będziesz dobrym doradzcą to forumowicze sam się do ciebie zgłoszą po pomoc w zakupie, a ty aby zachować dobry obyczaj poprosisz ich na priwa. Dobry przykład to jareko z wątku o oknach.

Nie możesz na forum namawiać nikogo do skorzystania z twoich usług, ale możesz dyskretnie poinformować (np. w stopce), że takie usługi prowadzisz.

Wg. mnie stopka to najmniej dokuczliwe miejsce na reklamę. Jeśli post wnosi coś do dyskusji to dyskretny link do miejsca gdzie można się czegoś więcej dowiedzieć jest pożądany.

Spam to informacje niechciane - natomiast jeżeli ktoś wyraźnie pyta o podobną firmę to nie będzie taktował odpowiedzi jako spam.

Co do opłat za reklamę to chyba nie masz racji - pojawia się tutaj wiele namiarów na firmy nie reklamujące się w Muratorze - tylko ich forma nie drażni tak bardzo jak Twoje niektóre odpowiedzi. Przyznam, że mnie osobiście nie przeszkadzają Twoje wypowiedzi, ale skoro zwróciłem na nie uwagę - jako na odbrobinę zbyt nachalne to chyba rozumiem moderatora.

Ja wpisałam tak, gdyż uważam, że na forum fachowcy powinni też sie wypowiadac i pomagać innym dokonac pewnych wyborów oraz "prostować" niektóre wypowiedzi mniej doswiadczonych forumowiczów. To, co jest napisane w stopce absolutnie mi nie przeszkadza, sama zadecyduje, czy skorzystam z usług tej, czy innej firmy. Byleby nie było reklamy swojej firmy w tresci wypowiedzi.

Po prostu przedstawiciele firm musza uwazac na treść swoich wypowiedzi.

Co do opłat za reklamę to chyba nie masz racji - pojawia się tutaj wiele namiarów na firmy nie reklamujące się w Muratorze - tylko ich forma nie drażni tak bardzo jak Twoje niektóre odpowiedzi. Przyznam, że mnie osobiście nie przeszkadzają Twoje wypowiedzi, ale skoro zwróciłem na nie uwagę - jako na odbrobinę zbyt nachalne to chyba rozumiem moderatora.

w niektórych wypowiedziach mogło się zdarzyć tak że zachwalałem rozwiązanie lub produkt który stosujemy i sprawdziliśmy. czasami trudno powstrzymać się od powiedzenia ... panie kup pan to i to to będzie dobrze .... staram się udzielać fachowe odpowiedzi czyli minimum reklamy ona powinna być moim zdaniem dokładnie w stopce jedna mała linijka ... to taka premia za poświęcony czas...

teraz siedzę od dwóch godzin odpwiadając na różne pytania które spłynęły mailem może skończy się to sprzedażą a może nie ale z pewnością osoby z którymi rozmawiam będą wiedzieć co jest dla nich dobre i ile za to można zapłacić

Witam,

Moim zdaniem, a jestem raczej młodym uczestnikiem FORUM, można w nim dojrzeć działy, w których można się zareklamować np. ogłoszenia drobne, natomiast w mojej opini w wątku wymiana doświadczeń lub sondaże nie powinno umieszczać żadnych reklam, nieważne małe czy duże, subtelne czy nachalne, w stopce czy w główce :lol: Inaczej z czasem FORUM z "w miarę" niezależnego źródła wiedzy może stać się najtańszym i najefektywniejszym nośnikiem reklamy: wiadomo czytelników dużo, zaufanie do fachowości piszących duże, więc darmowy marketing zapewniony. Oczywiście, zaraz ktoś się odezwie, że reklama nie musi być wyraźna, może być zakamuflowana, i że niektórzy na FORUM to zakamuflowani pracownicy firm, którzy pomogają w kreowaniu zbytu... to prawda, zresztą nie dawno była sytuacja z niejaką JULIĄ "zachwalającą" firmę KASTA, potem okazało się, że ona tam pracuje.... no generalnie bałagan, niepotrzebny hałas i moje wrażenie że ktoś nas wkręca :-? ! Kiedy chcę poszukać reklam korzystam z mass-mediów, w FORUM chciałabym mieć spokój ze spamem :wink:

Kończę, pozdrawiam i sorry za przydługi wątek...

I ja oddałem głos na TAK.

Jeżeli osoba pisząca przedstawia się otwarcie, że robi w biznesie, to nie mam nic przeciwko temu. Kupić nie muszę, a wszystkie informacje i sugestie od ludzi pracujących w ogólnie pojętej branży budowlanej przyjmuję z zainteresowaniem. I tak decyzja końcowa należy do mnie.

A to ci dopiero. Jeszcze nie dostałem upomnienia. Nie zabiorę głosu w ankiecie bo nie do mnie ona skierowana.

Normalnie jestem osłabiony pomysłowością moderatora.

drogi pawle k

ta ankieta to nie pomysł moderatora tylko mój

jest to moja odpowiedź na upomnienie za zupełnie skromną i nienachalną informację w stopce o kompletacji i dostawie materiałów na terenie całego kraju

druga sprawa to piszesz że nie zabierzesz głosu a twój głos został odnotowany na nie ....???

pozdrawiam

tomasz w.

Nie zrozumiałeś mnie. Osłabiony jestem pomysłowością moderatora, że wysłał Ci takie ostrzeżenie. Wiem, że ankieta to Twój pomysł.

Nie zabrałem głosu bo nie jest ona do mnie skierowana. Mój głos nie może być zaliczony ani na tak ani na nie. Jeśli stało się inaczej to ankieta jest manipulowana.

Moja odpowiedź to "tak".

Uważam, że postawienie sprawy fair tzn. umieszczenie informacji w profilu, iż wykonuje się konkretny zawód, świadczy usługi w danym zakresie, czy też prowadzi firmę jest ok. Jeśli jeszcze informacje udzielane na forum są fachowe, to myślę, że jest to najlepszą reklamą. Rozwiązanie, które proponuje Józia uważam za b. dobre. Jeśli zadaję pytanie na Forum i odpowiada na nie człowiek, który "siedzi w temacie", to budzą one moje większe zaufanie. Czy to grzech, że część z nas prowadzi jakieś własne firmy? Sądzę, że nie. I chwałą Bogu, że zaglądają tu też fachowcy. A nikt nie zmusi mnie siłą, abym skorzystała z usług tej czy innej firmy. Jeśli będzie odpowiadała mi oferta, cena itp, to skorzystam. To jeno moja decyzja.

Tomku, umieść w stopce informację, którą zaproponowałą Józia. Jeśli ktoś będzie zainteresowany napisze Ci na priva.

Moim zdaniem nie powinno być reklamy na forum. Forum Muratora jest bezpłatne bezinteresowne i absolutnie nie powinno służyć do celów komercyjnych. Jest dział ogłoszeń i tam firmy mogą sobie pisać swoje adresy i się reklamować. Jak najbardziej jestem za tym aby fachowcy z firm pisali na forum i oczywiście jak mają na to ochotę mogą umieszczać informację że się tym czy tamtym zajmują zawodowo. Natomiast reklamie jestem stanowczo przeciwny.

Pozdrawiam