Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy zamieszkasz w domu o powierzchni 500 m2?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 79
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 4 weeks później...

400 metrowa chata i tylko 3 sypialnie? :)

Ja mam 6 sypialni i w sumie zastanawialem sie czy nie za malo :)

No i fajny "szklany" dom, ja u siebie w lazience podnosilem parapet, okna z parapetem prawie przy samej podlodze sa fajne ale trzeba miec baardzo duza dzialke.

nabyłem dom 400m2 i wcale to nie jest dużo.. Wiem że brzmi to dziwnie ale mieszkalnej jest 130 salon otwarty z kuchnią/jadalnią + 3 sypialnie i dwie łazienki. Do tego 100m2 sutereny czyli kotłownia, pralnia z gazową kuchnią, ciemnia i dwa pomieszczenia myślę o pingpongu/bilardzie i jakieś małej siłowni, ale jeszcze pasowało by mieć "przechowalnie". 70m "strychu" na 4m wysokości co tu zrobić nie wiem ale jest miejsce na łazienkę, kuchnię i dwa pokoje może mieszkanie kiedyś dla dziecka albo sypialnie dla gości i salę kinową.. w każdym razie jest. 100m2 na firmę i to wszystko. W projekcie jest jeszcze garaż 70 m2(10*7) 2 auta +motocykle kosiarki itd, prawie 500m idealnego domu. Ogrzewam ok 100m następne sto jakieś 13-15' + straty dla reszty domu i puki co 10m3/dobę.

Na tą chwilę widzę że problemem może być wybudowanie takiego domu, ale też stoi ich od groma po inwestorach bez możliwości dokończenia.

Nie wiem co może byc przerażającego w domu 500m2. Dom jak dom byle mieć na niego pomysł, nie prawdą jest że potrzeba worka pieniędzy tylko ogrom własnej pracy, a takie domy mozna nabyć za psie pieniądze, przeważnie mają dobre działki i dobre podwaliny, nikt się nie zastanawiał czy dac 20 kubików więcej na fundamenty ścianę 18 czy 24, tyle że ludzie poszli po rozum do głowy i teraz te "ruiny" nabierają wartości choćby ze względu możliwości podziału na mieszkania czy pod firmy.

Sam miałem konstruktorów, architektów, straż pożarna, kier budów i wiele innych i każdy mówił że ta inwestycja to głupota, na tą chwile nie mieli racji zobaczymy co będzie dalej :)

Edytowane przez night_84

• 1 month później...

Wielki dom to też wielkie kłopoty. Znajomy na zimę spuszcza wodę w basenie (umiejscowionym w dobudówce przy domu). Ogrzanie kilkuset metrów sześciennych wody to zbyt duży koszt nawet jak dla milionera.

Z drugiej strony jeśli stać nas np na oddzielną bibliotekę, siłownię, a w salonie stoi fortepian, wtedy nawet 500 m2 nie jest metrażem nie do zagospodarowania.

• 3 weeks później...
Hehe 500 metrów kwadratowych? Ile sypialni i ile żon do tego? Bo może dam się namówić:) Pewnie fajna sprawa, ale trzeba mieć do tego dużą służbę, żeby to wszystko ogarnąć. Ach, no i zapomniałbym - trzeba być obrzydliwie bogatym

Biorąc pod uwagę, że napisałeś ten post tylko i wyłącznie po to, żeby zareklamować spółkę Vidok z Lublina, to jego wartość merytoryczna jest żadna.

A 500 m2 to wcale nie jest duży dom, zejdź na ziemię.

biorę…

i natychmiast zamieniam na 80m2 o szerokość 4m z XIIIw w miasteczku w górkach na Prowansji, już wysoko i chłodniej, ale morze widać :)))

A serio - to nie. Przedmioty i graty mnie męczą, towarzyska nie jestem, obcych ludzi pałętających mi się po domu sobie nie wyobrażam - a jak inaczej to ogarnąć?????

Normalnie mam bałagan, jedyne miejsce gdzie sama z siebie z nerwicowym biglem robię porządek i ścielę łóżko, to hotele :))) Małż zrozumieć tego nie może…

W domu ze służbą jeździłabym non stop na szmacie :confused:

• 1 month później...
Pierwszy sezon grzewczy prawie za nami. Budynek dalej sie suszy, przez cala zime grzalem dosc mocno (temp na osuszaczu przez prawie caly czas 27*C), wypalone do wczoraj 1480 metrow gazu. Nie jest to moze budynek pasywny, ale jest lepiej niz oczekiwalem. Tak wiec nie zgodze sie ze do utrzymania duzego domu potrzeba byc milionerem.

Pierwszy sezon grzewczy prawie za nami. Budynek dalej sie suszy, przez cala zime grzalem dosc mocno Tak wiec nie zgodze sie ze do utrzymania duzego domu potrzeba byc milionerem.

Ale czy ktos widział zimę tej zimy? U mnie poza dwoma tygodniami mrozów to nazwałbym tę porę roku wczesną wiosną.

Tak, że punkt odniesienia do tej zimy jako sezonu grzewczego to baaaaaardzo optymistyczne podejście w moim przekonaniu.

Jeśli byłoby mnie stać na budowę domu 500 mkw to byłoby mnie stać na jego utrzymanie (w tym sprzątanie). Nie widzę problemu, by mieszkać w takim domu posiadając odpowiednie zaplecze finansowe. I kompletnie nie widzę problemu z zagospodarowaniem go :)

500m^2 to wcale nie duży dom, jednak jak dla mnie to przesadza. Lubię znać miejsca, w których przebywam, posprzątać je samotnie, abym nie czuł się obco, a w takie przestrzeni mogłoby tak być. Inna sprawa jeśli miałbym wielodzietną rodzinę, wtedy przydałoby się, aby odpocząć od dzieciaków.

I tak jak napisał @Nefer, jeśli buduję taki dom, to stać mnie na jego utrzymanie. Jeśli kupuję Ferrari to stać mnie aby je zalać i utrzymać.

Wszystko kwestia definicji - co dla kogo oznacza "majątek".. Jeśli porównasz go z podobnym projektem i technologią domu 150mkw to raczej nieco więcej wyjdzie. Praw fizyki sie nie zmieni.Każdy dom trzeba utrzymać : prąd, ogrzewanie, woda, sprzątanie etc.

Za sprzątanie domu 300 mkw trzeba zapłacić 500-600 pln. Za 500 mkw - relatywnie więcej. To raczej oczywiste.

Mam 305 m2 ( w tym 38m2 garaż ) i 140m2 nieużytkowy strych ( 80 m2 powyżej 2m wysokości ) i szacuję że za 6 m-cy ( wrzesień - marzec ) za CO i CWU zapłaciłem ok.3000 PLN . Piszę - szacuję bo nie mam podliczników a wszystko mam na prąd ( nie mam gazu, nie mam kominka ) a rachunek za całość 4200 PLN.