Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Robić instalację odgromową czy nie ?

Robić instalację odgromową czy nie ?  

137 użytkowników zagłosowało

1. 1. Robić instalację odgromową czy nie ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 98
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Instalacja elektrycnza za licznikiem musi być wykonana zgodnie ze sztuką, ale żadne uprawnienia na wykonanie nie są potrzebne.

Schemat uproszczony wymagany przy pozwoleniu na budowę jest też lekkim naciąganiem, ale jest i niech sobie będzie.

Wykonanie instalacji odgromowej możemy zrobić sobie sami, ale czy to będzie działać to już inna sprawa.

Czemu zaraz wszystko tracić? Nie zamierzasz ubezpieczać domu po zbudowaniu (albo nawet w trakcie budowy?)

Kazde podstawowe ubezpieczenie obejmuje straty wskutek m. in. uderzenia pioruna. Ubezpiecz dom i spij spokojnie.

Jasne, i spalę się żywcem. Po co mi takie ubezpieczenie? Przecież koszt instalacji odgromowej jest znikomy, myślę ze równy rocznej lub 2-letniej składce ubezpieczeniowej.

A ubezpieczac oczywiście zamierzam - ale to swoją drogą, oprócz piorunochoronu.

Wychodząc z tego założenia można by nie zamykać samochodu, albo jeździć pod prąd - przecież jest ubezpieczony :lol:

Trudno oszacować koszt instalacji odgromowej bez zobaczenia domu na

którym ma być wykonana. Koszt całości to przede wszystkim koszt materiału, z wcześniejszej lektury widać jak wiele jest rozwiązań uziomu

czyli tego co jest w ziemi - uziom otokowy, fundamentowy, szpilkowy.

Następna sprawa to dach, z czego jest i sposób skomplikowania połaci.

Myślę że ok. 1 500,00 za dom parterowy z poddaszm- 120-150m2 i z uziomem fundamentowym do ok. 2 500,00 w przypadku uziomu otokowego - koszt bednarki ok. 4,80 zł/kg. Jednak wracając do pierwszego zdania.......

• 1 month później...

Robić i podczas burzy spać spokojnie.

Jestem zwolennikiem instalacji dyskretnych, wykorzystania róznych elementów metalowych (np. rur spustowych od deszczu) tak aby piorunochron nie rzucał sie w oczy. Przewody odprowadzające ukryte w izolacji termicznej budynku. Oczywiście solidne uziemienie fundamentowe (lub minimum otokowe) to podstawa. Drugorzedne znaczenie ma wartość rezystancji. Ważna jest ekwipotencjalizacja w obszarze budynku. Tego nie uzyskamy w przypadku uziemień punktowych.

pzdr

Darek

Robić i podczas burzy spać spokojnie.

Jestem zwolennikiem instalacji dyskretnych, wykorzystania róznych elementów metalowych

(np. rur spustowych od deszczu) tak aby piorunochron nie rzucał sie w oczy.

Jak zapewnisz dobre złącze? np na rynnie i spuście, jeżeli piorun tam zaiskrzy to będzie duża kupa ognia!

Przewody odprowadzające ukryte w izolacji termicznej budynku.

pzdr

Darek

Nie boisz się, że się zapali np styropian.

thalex - bardzo słuszne uwagi (teraz wypadało by mi sie jakoś z tego wybronić :wink: ).

Oczywiście ja podałem hasło/ idee (a nie podrecznik montażysty) - natomiast jakość wykonania zależy od wykonującego instalacje. Istotą wyładowania atmosferycznego jest przepływ dużego prądu, cechującego sie dużym zboczem narastania. Dlatego nawet małe rezystancje styków mogą wyzwalać stosunkowo duże energie. Wykonujący instalację powinien (jest to oczywiste) uwzględnić prawidłowe wykonanie połączeń oraz możliwość późniejszej ich weryfikacji przy okresowych pomiarach.

Teraz co do "kupy ognia". Zakładając, że prąd bedzie miał dość dużą wartość 100kA i przebieg standardowego wyładowania - to na przerwie 1mm przewodu fi8 ("przerwie modelującej nieprawidłowo wykonane złącze) powinna się wyzwolić energia porównywana z 1-2 sekunadmi spawania (przy 200A). No oczywiście i od spawania czasami niestety jest kupa ognia (jesli w pobliżu ma sie co zapalić). A jak to się ma do czystego "trafienia" pioruna - gdzie nie ma instalacji odgromowej i gdzie tworzy sie cały kanał ognia.

Co do przewodów odprowadzających ukrytych w izolacji termicznej- tutaj też diabeł leży w szczegółach. Należy zauważyć, że ze względu na duże zbocze narastania prądu - przewody odprowadzające mają charakter prawie czysto reaktancyjny (ok 1uH/m). Powoduje to powstanie dużej róznicy potencjałów miedzy przewodami odprowadzającymi (ściślej ich górnymi odcinkami) a instalacją elektryczną wewnątrz budynku. Przeskok "podpalający syropian" może nastąpić niezależnie czy przewód bedzie na zewnątrz przy scianie, czy już w izolacji termicznej. Ze wzgledu na stosunkowo małą ilość ciepła wydzieloną w samych przewodach - pominąłem możliwość zapalenia sie tą drogą (chyba, że ktoś ma zamiast styropianu - nitroglicerynę :wink: ). Poza tym styropian jest samogasnący. Spotkałem sie z rozwiązaniami wskażników wyłądowania włąśnie ze styropianu samoganącego, gdzie widoczne jego przytopienie wskażuje na przepływ prądu wyłądowania a tym samym na ewentualną konieczność wymiany uziomu.

Jest jeszcze wiele, nie napisanych tu, szczegółów - jednak na obszerność tematu i nie zanudzanie forumowiczów nie ma co poruszać. Mój poprzedni post był reakcją i próbą znależienia alternatywnych rozwiązań, takich, które by satysfakcjonowały wiekszośc budujących aby nie padały z ich ust słowa"co bedę robił instalację - spaskudzi mi tylko dach mojego pieknego domu".

pzdr

Darek

Teraz co do "kupy ognia". Zakładając, że prąd bedzie miał dość dużą wartość 100kA i przebieg standardowego wyładowania - to na przerwie 1mm przewodu fi8 ("przerwie modelującej nieprawidłowo wykonane złącze) powinna się wyzwolić energia porównywana z 1-2 sekunadmi spawania (przy 200A). No oczywiście i od spawania czasami niestety jest kupa ognia (jesli w pobliżu ma sie co zapalić). A jak to się ma do czystego "trafienia" pioruna - gdzie nie ma instalacji odgromowej i gdzie tworzy sie cały kanał ognia.

Mógłyś i tak porównywać ale tylko gdyby twoja spawarka miała napięcie spawania takie jak jest napięcie pioruna.

A może gdybyś się sprężył to potrafiłbyś swoją spawarką rozłupać solidne, takie z 10 metrów wysokie drzewo na pół.

Przeskok "podpalający syropian" może nastąpić niezależnie czy przewód bedzie na zewnątrz przy scianie, czy już w izolacji termicznej. Ze wzgledu na stosunkowo małą ilość ciepła wydzieloną w samych przewodach - pominąłem możliwość zapalenia sie tą drogą (chyba, że ktoś ma zamiast styropianu - nitroglicerynę :wink: ). Poza tym styropian jest samogasnący.

Miałem okazję dowiedzieć się bo paliła się w mojej okolicy fabryka styropianu. Styropian się zgasił rzeczywiście ale dopiero jak się cały wypalił.

I tylko to cię tłumaczy.

Mój poprzedni post był reakcją .............

Sam przyznaję, że się ciebie czepiam ale pretensji chyba nie masz.

thalex oczywiście, że żadnych pretensji nie mam, powiem wiecej miło jest znaleźć kogoś, z kim można sobie w chwili wolnego czasu podyskutować. Chyba jednak gorzej jest jesli kogoś teza zostanie zignorowana/niezauważona przez innych.

Co do spawarki - upieram sie przy swoim. Spawarką wypalę w metalu wiekszą dziurę (w ciągu 2s), niż zrobi to piorun 100kA (a to już jest z tych dużych okazów, bo o ile pamietam to chyba tylko 5% wyładowań przekracza tę wartość- musiałbym zajrzeć do ksiązek /np. Pana Sowy/). Z czego to wynika. Otóż wyładowanie atmosferyczne ma charakter źródła prądowego /dla porównania sieć zasilająca 230V ma charekter źródła napiecia/. Zmniejszanie rezystancji powoduje zmnieszanie wydzielanej energii. Dlatego własnie chronimy domy metalowymi elementami. I dlatego przeskok pioruna na przerwie 1mm wydziela taką enerię a nie inną. Można założyć /w pewnym przybliżeniem/ że przeskok takiego pioruna przez przerwę /powietrzną bądz drewno/ o długości 1m. Wydzieli energię równą 1000 tych moich spawarek. Dodatkowo, musisz zauważyć, czynnik czasu - ja pisałem o 2 sek pracy spawarką, natomiast wyładowanie /przynajmniej faza wysokoprądowa/ trwa ułamek milisekundy. Dlatego porównanie mojej spawarki do pioruna łupiącego drzewo ma sie nijak. Moją tezę mogę poprzeć tabelami wytrzymałości blach przy wnikniecu w nie "pioruna". Jest to zależność miedzy rodzajem materiału, prądem szczytowym wyładowania i minimalną grubością, przy której nie nastąpi wypalenie na wylot dziury.

Co do styropianu, nie wnikając już w to jak on gasnie czy niegaśnie - o to trzeba by było zapytać sie specjalistów, chciałbym żebyś zauważył że pisałem to w cześci dotyczącej wydzielania ciepła w samym materiale przewodu odprowadzającego /bo przeskoki iskrowe omówiłem wcześniej/. O ile pamietam przepływ pioruna o prądzie 100kA podnosi temperaturę przewodów fi8 o jakieś 80st C. No cóż to jest chyba za mało żeby zapalić polistyren, co nie znaczy że nie zapali nitrogliceryny.

pzdr

Darek

No ok. ale ty porównujesz caly czas pracę lub energię ale porównaj moc.

Własnie fakt, że ty spawarką działasz 2s a piorun ułamki ms. oznacza, że jego moc jest milion(y) razy większa od spawarki. Moc równa się I kwadrat razy R.

I=100kA do kwadratu = 10000kA

Opór szczeliny 1mm? nie wiem ale pewnie kupę omów.

Jak to wszystko wymnożymy to właśnie wyjdzie ta kupa ognia! i duuuużżżaaaa temperatura - i tu jest problem.

Piorun rozgrzeje drut do 80 st. C a taką przerwę ; nie wiem, dlatego nie podaję wartości temperatury ale napewno będzie b. wysoka i chyba każdy widział co robi piorun w powietrzu podczas wyładowania

Moc pioruna wydziela się na całej jego długości i w zależności gdzie będzie większy opór to wydzieli się jej więcej.

Podobnie spawarka - Moc wydziela się tam gdzie jest największy opór, dlatego nie topi się cała elektroda a tylko jej koniec gdzie właśnie jest przerwa.

Spawarka jest tutaj wyśmienitym modelem pioruna i jego efektu.

Słabością instalacji piorunochronowych jest ich słaby stan połączeń i dlatego ona a szczególnie połączenia powinny być oddalone od elementów obiektów chronionych. przykład bednarka ułożona na ścianie budynku ale złącze kontrolne już wygięte i odstaje od budynku i podobnie zwody.

ale ty porównujesz caly czas pracę lub energię ale porównaj moc
tak zgadza sie i nie mam zamiaru porównywać (akurat w tym wypadku) inaczej.

Moc równa się I kwadrat razy R. [....] Opór szczeliny 1mm? nie wiem ale pewnie kupę omów.
P=i2R tylko gdy R=const. przypadek szczeliny jest wybitnie nieliniowy. Ma ona "kupę" omów, gdy nie został zapoczątkowany przeskok iskrowy (ale wtedy prąd jest prawie=0), w momencie zapalenia sie łuku, napiecie (w naszym wypadku na 1mm przerwie powietrznej) bedzie co najwyżej kilkaset voltów (i praktycznie niezależne od płynącego prądu) - patrz zasada działania odgromników. Tak wiec dynamiczny opór takiej szczeliny bedzie wtedy ułamkiem oma.

Moc pioruna wydziela się na całej jego długości i w zależności gdzie będzie większy opór to wydzieli się jej więcej.

Podobnie spawarka - Moc wydziela się tam gdzie jest największy opór, dlatego nie topi się cała elektroda a tylko jej koniec gdzie właśnie jest przerwa.

Spawarka jest tutaj wyśmienitym modelem pioruna i jego efektu.

z ust mi to wyjąłeś :)

Piorun rozgrzeje drut do 80 st. C a taką przerwę ; nie wiem, dlatego nie podaję wartości temperatury ale napewno będzie b. wysoka i chyba każdy widział co robi piorun w powietrzu podczas wyładowania

thalex - nie mieszajmy trzech odzielnych zjawisk - przepływ prądu wyładowania w litym przewodzie odprowadzającym fi8, przeskok przez szczelinę 1mm i wyładowanie w powietrzu. Są to trzy odzielne "stany" wyładowania. Dlatego ja je rozpatruję odzielnie (żeby sie nie pogubić). Jak mówie o przepływie przez przewód odprowadzający - to rozważam podniesienie temp o 80stC. Mogę wtedy dodatkowo rozważać przeskoki wtóne do instalacji elektrycznej (przez mur - o czym wcześniej wspominałem) Jak mówie o szczelinie to jest oczywiste że w jej obrebie bedzie łuk elektryczny o temp. (ok 10 tys.stC). Co innego gdy pisałem o wyładowaniu w powietrzu (jeden "wielki łuk"). Jest oczywistym, że w rzeczywistym wyładowaniu będą występowaly te "stany" (przepraszam za nieprecyzyjne określenie) równocześnie. Piorun, zanim uderzy w instalacje - przebiegnie "kanałem" w powietrzu (pomijam szczegóły typu: wyładowanie wstępne, dodatnie bądz ujemne, czy kierunek chmury -ziemia, czy na odwrót). nastepnie "wniknie" w zwód na dachu. Oczywiście samo wnikniecie przysparza niekiedy kłopotów. Widziałem kiedyś "odpaloną" linkę odgromową z sieci 110kV. Dalej - przepłynie on przewodami odprowadzającymi do uziomu, jesli gdzies po drodze bedzie słaby styk - to wiadomo, że tam sie wydzieli jakaś cześć energii wyładowania. Można jeszcze dodatkowo rozważać co sie dzieje po wniknieciu do ziemi (rozkład napiecia krokowego, wyładowania międzygrudkami gruntu - zmieniejszające rezystancję dynamiczną uziemienia itp czy zeszklenie uziomów punktowych po wyładowaniu). Są to bardzo obszerne tematy.

pzdr Darek

Wakmen oczywiście zrób porządny uziom fundamentowy. Koszt wykonania jest praktycznie bardzo niski, a w przyszłości jak znalazł. Ja ze swej strony mogę doradzić aby do uziomu było można podłączyć przynajmniej 4 przewody odprowadzające rozmieszczone w pobliżu narożników budynku. oczywiście miedzy sobą bedą one połączone (w fundamencie).

pzdr Darek

Wakmen oczywiście zrób porządny uziom fundamentowy. Koszt wykonania jest praktycznie bardzo niski, a w przyszłości jak znalazł. Ja ze swej strony mogę doradzić aby do uziomu było można podłączyć przynajmniej 4 przewody odprowadzające rozmieszczone w pobliżu narożników budynku. oczywiście miedzy sobą bedą one połączone (w fundamencie).

pzdr Darek

I tak właśnie zrobiłem. W czterech narożnikach przykręciłem bednarki na skręcone śrubami blachy.