Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Robić instalację odgromową czy nie ?

Robić instalację odgromową czy nie ?  

137 użytkowników zagłosowało

1. 1. Robić instalację odgromową czy nie ?

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 98
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

czy ktoś zastanawiał się nad tym, że jezeli będzie osiedle domków a wśród tych domków 10% będzie miało piorunochrony to jeżeli piorun będzie musiał walnąć w któryś z nich to wybierze własnie któryś z domków z piorunochronami?

Takie zjawisko nie występuje :o Piorunochron jest po to i dzaiała tak aby ochronić budynek przed pożarem lub innymi następstawmi uderzenia pioruna. Piorunochron nie "zwabia" piorunów :D . No chyba że postawicz sobie wielometrowy maszt na dachu :wink:

Pozdrawiam

sss napisał:

czy ktoś zastanawiał się nad tym, że jezeli będzie osiedle domków ...

No cóż, piorun wali gdzie popadnie - nie ważne czy jest tam instalacja piorunochronna czy nie. Jesli nie bedzie instalcji odgromowej to w najlepszym razie "zsunie" sie po mokrej scianie a w gorszym wykorzysta naszą instalacjie elektryczną i troche popruje ściany. Jedyne co piorun preferuje to narożniki, "ostre kąty". I dlatego tam dajemy przewody odgromowe, żeby go bezpiecznie sprowadziły do ziemi. Niestety piorunochron nie ściąga wyładowań. Mogą to zrobić wysokie elementy konstrukcji budowlanych ( praktycznie nie zależnie od tego z jakiego materiału są wykonane). Dlatego nad obiektami scisle chronionymi przed wyładowaniami (np. reaktorami chemicznymi) montuje sie dość gęste siatki przewodów odgromowych, aby czasem piorun nie przemknął sie miedzy nimi.

pzdr

Darek

Oczywiście, że piorunochron nie jest wabikiem na pioruny. Ale jak zawsze jest jakies "ale" albo mi przynajmniej się tak wydaje :wink: Znam 3 przypadki uderzenia pioruna w domek i jeden w blok. Z domkami wszystkie sytuacje były podobne. Były to domki z instalacjami piorunochronnymi jako jedne z nielicznych w swoim otoczeniu. W jeden z domków piorun trafiał kilka razy. Facet zdemontował instalację. No i kilka lat ma spokój. Co Wy na to?

Oczywiście, że piorunochron nie jest wabikiem na pioruny. Ale jak zawsze jest jakies "ale" albo mi przynajmniej się tak wydaje :wink: Znam 3 przypadki uderzenia pioruna w domek i jeden w blok. Z domkami wszystkie sytuacje były podobne. Były to domki z instalacjami piorunochronnymi jako jedne z nielicznych w swoim otoczeniu. W jeden z domków piorun trafiał kilka razy. Facet zdemontował instalację. No i kilka lat ma spokój. Co Wy na to?

Piękna i wzruszająca legenda :wink: :D (bez obrazy)

Pozdrawiam

Czysty przypadek :wink: .

Moglibyście podać argumenty za i przeciw instalacji odgromowej ?

Wiem, że nie jest obowiązkowa, ale wiele ludzi robi, jeszcze więcej nie robi.

Przeciw to koszty. Domy sąsiadów stoją w okolicy od kilkunastu lat i ... żadnemu piorun nie przywalił :)

Mój będzie mniejszy ... aczkolwiek działki są duże - prawie po 2 tys m2

Oczywiście, że piorunochron nie jest wabikiem na pioruny. Ale jak zawsze jest ......
Ktoś naczytał się niezłych bajek. Sam też różne słyszałem: że siekiery dobrze przyciągają pioruny (zasłyszane na wsiach), albo na magnesy. Można sie nieżle pośmiać.

Samo zjawisko jest dość dobrze poznane, w Stanach, Rosji i we Francji robi sie przeróżne eksperymenty (począwszy od prowokacji wyładowań, poprzez wyładowania sztuczne), sprawdzane są czestości uderzeń w zależności od różnych uwarunkowań. Badania prowadzone są w także w rejonach aktywnych (np. na Javie). Widomo, ze czy jest instalacja czy jej nie ma to "bije" tak samo. Jesli instalacji nie ma - to droga wyładowania jest przypadkowa (znane są przypadki ze piorun "przeszedł" przez środek pokoju).

Przeciw to koszty. ....
Na szczeście w Polsce wyładowania są na tyle rzadkie, że na ogół instalacje można sobie darować. Moim zdaniem, nie jest ona aż tak kosztowna, ale na pewno dachu nie upieksza.

pzdr

Darek

Ooooo, to ciekawe. W ciągu ostatnich 10 dni na mojej działeczce były 4 burze z piorunami Nie, to naprawdę nie jest często ;-)

Pojecie często czy nie czesto jest bardzo subiektywne. Są rejony świata, gdzie nasilenie burz jest kilkakrotnie wieksze. Wielu ludzi uważa, że jest ono na tyle małe, iż można sobie darować instalację piorunochronną . Nie ma wymogów instalowania tej instalacji o ile budynek nie spełnia pewnych kryteriów (patrz przepisy). Ja jednak osobiście zalecał bym jej zrobienie - chociażby dlatego, zeby pewniej sie czuć podczas burzy (zagrożenie dla życia). Na ogół instalacjia piorunochronna nie zapobiegnie w zniszczeniu/uszkodzeniu urządzeń. Przepiecia spowodowane bezpośrednim uderzeniem są na tyle duże, że jakieś straty będą - ale od tego jest ubezpieczenie - aby je pokryło.

pzdr

Darek

• 2 weeks później...
Czy będzie instalacja odgromowa w domu czy nie, jedno chyba nie podlega dyskusji. Sprzęt domowy i tak będzie do wyrzucenia ;) a i elektryka może wysiąść :) Jeżeli dom nie jest zrobiony z elementów drewnianych, czy łatwopalnych to co ma się zapalić ? Ja narazie nie robię, chociaż przyznam że prowizorycznie przy robieniu fundamentów zrobiłem i wyprowadziłem z ziemi otok.

Ja zrobię instalację odgromową bez względu na wszystko!! Prawdopodobieństwo uderzenia pioruna będzie raczej nikłe, ale będę się czuł bezpieczniej!! Moja sąsiadka nie miała instalacji odgromowej, a mimo że w okolicy jest całkiem sporo wysokich budynków, piorun walnął w jej dom w nocy, i miała piękny świetlik w dachu... Miała szczęście że chwilę wcześniej wstała i wyszła do kuchni po coś do picia...

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...