Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Robić instalację odgromową czy nie ?

Robić instalację odgromową czy nie ?  

137 użytkowników zagłosowało

1. 1. Robić instalację odgromową czy nie ?

Recommended Posts

ja mam dach z blachy (dwuspadowy) i po jednej stalowej rynnie z każdej połaci spuszczonej do ziemi. Dom jest jednym z wyższych w okolicy i stoi 15 m od słupa z transformatorem (nieco niższego od domu). Czy robienie instalacji odgromowej w takim domu ma sens?

Czy jeśli miałybm robić taką instalację, to czy zwody pionowe można np. ułożyć wewnątrz pionowych części rynien, żeby nie szpeciły elewacji ? Mam po jednej rynnie na każdej połaci dachu.

http://strony.aster.pl/mieczotronix/dum/pano08.jpg

• Odpowiedzi 98
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

....Czy robienie instalacji odgromowej w takim domu ma sens?

Czy jeśli miałybm robić taką instalację, to czy zwody pionowe można np. ułożyć wewnątrz pionowych części rynien, żeby nie szpeciły elewacji ?

Tak. Ma sens .

Można zwody poziome ułożyć w rynnie. Można to zrobić każdym przewodnikiem zachowując przekrój.

Na Twoim domu również potrzebny jest drut nad kalenicą pomimo, że masz dach z blachy.

A jak już rozwijać bednarkę to przed wylaniem fundamentów. Tam są najstabilniejsze warunki.

Sa takie stare z lat 60-tych mapki naszego kraju z podziałem na strefy burzowe. I opisane ile uderzeń na km2 w każdej strefie.

Rachunek prawdopodobieństwa rachunkiem prawdopodobieństwa, a prawa Murphiego prawami Murphiego.

my mamy tylko narazie uziom fundamentowy,zastnawialismy sie nad instalacja...ale : w okolicy sa wieksze domki na tzw górce i wysokie drzewa..

Górka, wysokie drzewa, wyższe budynki - czyli wydaje nam się, że najpierw trafi w nie, a nie w nasz/mój niski dom. No cóż , każdy by tak chciał. Niestety przyroda nie bardzo przyjmuje do wiadomości nasze pobożne życznia. Przykład: mieszkałem dwadzieścia lat na osiedlu z wieżowcami. Pewnego kwietniowego dnia (dwadzieścia lat temu) zaczynało się coś dziać z pogodą - krótko mówiąc burza wisiała w powietrzu. Deszcz dopiero zaczynał padać i w pewnym momencie błysnęło i huknęło. Okazało się, że piorun trafił w piętnastoletnią dziewczynę, która była około 50 metrów od wieżowca. Dziewczyna zginęła na miejscu. No a przecież piorun powinien uderzyć w wieżowiec, w sklep nieopodal, przystanek autobusowy (wiata), drzewa przy ulicy. Niestety - wybrał sobie tę dziewczynę, która szła sama chodnikiem.

Ja mam dom parterowy i wogóle nie zastanawiałem się czy zakładać odgromówkę czy nie. Mam i już.

pzdr.

• 11 months później...

W ostatnie burze w lipcu przywaliło tuż obok mojego budynku 2 razy. Raz w słup sieci energetycznej jakieś 40m od mojego budynku a później w drzewo jakieś 30m od dmu. Widać że niewiele brakowało aby przywaliło w mój domek. Pobliskie słupy i drzewa są zbyt niskie aby zapewnić ochrone mojego domu musiałyby mieć chyba z 50m wysokości albo lepiej aby mogły stanowić ochronę.

Pozdrawiam

ja mam odgrom, Mimo, że dom nie na szczycie wzniesienia, a raczej w połowie małej górki, a w pobliżu żadnych drzew, to jak była w lipcu burza włączył się alarm, a ja jak podjechałempod dom, to nie wysiadłem nawet z samochodu, tak pioruny waliły dookoła. Uważam, że lepiej mieć odgrom, ale taki solidnie wykonany.

• 2 weeks później...

Mój dom będzie miał instalację odgromową. Mam pytanie czy zaizolowanie ławy fundamentowej będzie miało negatywny wpływ na uziom fundamentowy. Pytam bo mam wysoki poziom wód grunyowych i ława będzie w izolacji. Dobrze byłoby jakby ktoś kto robił lub jet fachowcem w tej dziedzinie do swojego postu dołączył schemat ideowy takiego uziomu(fundamentowego) lub podał stronę gdzie można znależć taki schemat..

Dziękuję i pozdrawiam

Ważne jest czy na całym obwodzie uziom fundamentowy jest trwale połaczony. Na szczęście od spodu nie zaizolujesz ławy ? :wink:

Polecam strone http://www.edwardmusial.info/pol_wyr.html "połączenia wyrównawcze jako ochrona przeciwporażeniowa uzupełniająca" Aby mieć większą pewność ,że nie wystąpi uszkodzenie odbiorników przy wyładowaniu nie zapomnijcie o ochronie przeciwprzepięciowej . Pozdrawiam.

• 9 months później...

ZDECYDOWANIE TAK TAK TAK

My nie mieliśmy założonej instalacji odgromowej, dwa tygodnie temu piorun uderzył w nasz domek.Koszmar, koszmar i jeszcze raz koszmar.

Zatem jak najbardziej z całego serca polecam założenie piorunochronu, abyście potem nie żałowali.

Uderzenie pioruna w dom to niezwylke rzadki przypadek, a jednak się zdarza..... do tej pory sama nie mogę w to uwierzyc.

Straty są ogromne.... :cry:

• 1 month później...

Witam,

rozpoczęłam budowę w Warszawie i będę miała zakładaną instalację odgromową. Będzie ona zakładana tak, że wogóle będzie niewidoczna. Znalazłam wykonawcę, który trudni się tym od kilkunastu lat i widziałam jego prace. W porównaniu z innymi jest tańszy a robotę wykonuje na prawdę solidnie i terminowo. Można się z nim dogadać finansowo. Robi bez faktury i na fakturę. Podaję namiary: 507-752-431. Pan Tadeusz robi piorunochrony w Warszawie i okolicy.

• 11 months później...

Zrobilem lekka gape i nie wyciagnalem zbrojenia lawy fundamentowej bednarką na zewnatrz, byloby po klopocie.

Elektryk chce okopac caly dom w odleglosci 1-2 metrow (czy wiecej, nie pamietam) i wrzucic bednarke w ziemie dookola chalupy, i to za jedyne 4000+ PLN.

A ja wciaz mysle ze jak piorun walnie to wystarczy powiedzmy 4 wejscia w ziemie, po rogach a nie podkopy jak dookola wiezienia zeby skazancy sie nie przekopali.

Jakies opinie lub doswiadczenia w tym temacie ?