EwelinaW12 27.03.2013 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Witam, zastanawiam się jak najlepiej urządzić 33m mieszkanie. We wnęce chce postawić 2m szafę i tapczan, natomiast nie mam pomysłu jak urządzić resztę mieszkania. Chciałabym mieć wygodną kuchnię (tzn., żeby 2 osoby mogły razem gotować), stół dla czterech osób (na co dzień miejsce dla 2 osób), kanapa (dla gości- żeby mogły się przespać 2 osoby) na pewno TV. Niby na rysunku coś jest pokazane, ale nie do końca mi się to podoba. Kuchnia raczej musi być po tej stronie co jest narysowana, nie można jej przenieść na drugą stronę mieszkania (np. naprzeciwko łazienki). Chciałabym wydzielić 3 cześć: kuchenną, dla gości i sypialną. Najbardziej chciałabym, żeby TV można było oglądać siedząc przy stole i na kanapie. I nie wiem jakie meble mogłabym wstawić do ogrodu, żebym bez problemu mogła je wstawić do komórki na zimne dni. Czy ktoś ma jakieś pomysły? Byłabym wdzięczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.03.2013 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 (edytowane) A może jeszcze osobną pralnię i gabinet? Wnęka "sypialniana" ma szerokość 230*230 - długośc łóżka to 200 cm, a wygodna szerokość to min. 160 cm. Czyli zostaje 30 cm i 70 cm na przejście. A tu ma się jeszcze zmieścić czteroosobowy stół i rozkładana kanapa dla gości i szafa na ubrania dla dwóch osób. Edytowane 27 Marca 2013 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwelinaW12 27.03.2013 16:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 We wnęce chce postawić tapczan (pisałam już o tym)- czyli łóżko jednoosobowe 200*90- na ścianie od sąsiada i szafę 200* wys. do sufitu, więc tak naprawdę interesuje mnie rozmieszczenie kanapy, stołu i TV oraz mebli kuchennych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.03.2013 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 (edytowane) Mozna tak: http://images37.fotosik.pl/2012/7883dde7e6d0106egen.jpg Duża szafa w najciemniejszym kącie mieszkania. Sypialnia wydzielona ścianką od strony dziennej, dodatkowo można zasłaniać zasłonką (kolor czerwony) zawieszonej na szynie sufitowej w kształcie litery L Kanapa dwuosobowa 160 cm szerokości. Naprzeciw kanapy system do przechowywania z miejscem na TV. Za kanapą stół, który można wysunąc na środek kuchni. Kuchnia powiększona o częśc korytarzyka. Płyta w kcuhni i zlew przesunięte w stronę okna (zapomniałam to zrobić na rysunku) **** Zakładałam, że jak chcą gotować dwie osoby, to i spać w jednym łóżku też chcą dwie Z jednym łóżkiem: http://images34.fotosik.pl/609/3c9c001c725fc4b7.jpg Edytowane 27 Marca 2013 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwelinaW12 27.03.2013 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 (edytowane) Dzięki bardzo za propozycje. Nie myślałam o tym, żeby przestawiać ściany, ponieważ wiąże się to z dodatkowym kosztem. A poza tym, myślałam o tym, żeby zrobić jedną przestrzeń tylko wydzielić części, a tylko miedzy minisypialenką, a pokojem dziennym postawić np.parawan.. Ale bardzo spodobały mi się pomysły przestawienia drzwi do łazienki i wydłużeniem ściany kuchennej, żeby zmniejszyć przedpokój, tylko zastanawiam się czy istnieje jeszcze taka możliwość. I myślałam o tym, żeby mieć jak mniej szaf, bo to chyba zagraca przestrzeń (w moim przypadku miniprzestrzeń) Edytowane 27 Marca 2013 przez EwelinaW12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.03.2013 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Fajnie mieć mało szaf, ale gdzie będziesz trzymać kurtki, buty (w ubłoconych kozakach będziesz wchodzić do sypialni?), mop, wiadro, szczotki, środki czystości, deskę do prasowania itd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.03.2013 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 W przypadku kuchni trzeba tylko ściankę wyburzyć, nie trzeba dostawiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lelik 27.03.2013 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 proponuję w taki sposób: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwelinaW12 27.03.2013 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 (edytowane) To może wstawię jedną szafę do minisypialni, a drugą mniejszą szafę w przedpokoju na ścianie od strony łazienki i kuchni, tylko wtedy chyba nie może przesunąć drzwi do łazienki ani ściany kuchennej, bo wtedy szafa się nie zmieści............ Ta ściana od kuchni miała być specjalnie po to, żeby lodówka była schowana (tzn. żeby nie było jej słychać, jak zacznie głośniej pracować) Edytowane 27 Marca 2013 przez EwelinaW12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwelinaW12 27.03.2013 18:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Po konsultacji okazało się jednak, że chyba wszystkie ściany muszą zostać tak jak są. Zastanawiam się nad tym, żeby w tej jednej, niewydzielonej przestrzeni (tzn. korytarz, aneks kuchenny, pokój) położyć panele laminowane AC4? Co o tym myślicie? Czy takie rozwiązanie się spr.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 27.03.2013 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Trochę Was wszystkich zmartwię.Wszystkie propozycje są niezgodne z przepisami. W mieszkaniu jednopokojowym nie ma możliwości połączenia kuchni z pokojem. Aneks kuchenny może być częścią komunikacji ale nie pokoju.Inaczej będzie problem przy najbliższym przeglądzie, np kominiarskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.03.2013 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 (edytowane) Robert - Jesteś pewny tego przepisu? W jaki sposób w takim razie przechodza takie projekty apartamentowców? http://3.bp.blogspot.com/_Eqifx4Ax0xM/TPWciVxuy_I/AAAAAAAADgo/8L9xAvtDcOM/s1600/awiator-kawalerka.JPGhttp://s-trojmiasto.pl/zdj/c/9/101/300x0/1017725-Rzut-kawalerki-o-powierzchni-2408-m-kw-z-oferty-deweloperskiej-Wielki-stol.jpghttp://www.nieruchomosci.egospodarka.pl/zdjecia/mieszkania/katowice/mieszkanie-na-sprzedaz-ul-bazantow,23648187,1-orig.jpgZdjęcie ze strony dewelopera. Moja kuzynka też kupiła kawalerkę, w której kuchnia jest aneksem w pokoju. Projektant tego wnętrza też chyba o tym nie wiedział:http://cdn5.urzadzamy.smcloud.net/t/photos/thumbnails/20326/kawalerka_600x0_rozmiar-niestandardowy.jpg Edytowane 27 Marca 2013 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 27.03.2013 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Tak, jestem pewien:Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie § 93. 1. Pomieszczenie mieszkalne i kuchenne powinno mieć bezpośrednie oświetlenie światłem dziennym. 2. W mieszkaniu jednopokojowym dopuszcza się pomieszczenie kuchenne bez okien lub wnękę kuchenną połączoną z przedpokojem, pod warunkiem zastosowania co najmniej wentylacji: 1) grawitacyjnej - w przypadku kuchni elektrycznej, 2) mechanicznej wywiewnej - w przypadku kuchni gazowej. 3. W mieszkaniu wielopokojowym kuchnia może stanowić część pokoju przeznaczonego na pobyt dzienny, pod warunkiem zastosowania w tym pomieszczeniu wentylacji grawitacyjnej lub mechanicznej z podłączeniem do niej okapu wywiewnego nad trzonem kuchennym, a także z zapewnieniem odprowadzenia powietrza z pomieszczenia dodatkowym otworem wywiewnym, usytuowanym nie więcej niż 0,15 m poniżej płaszczyzny sufitu. A jak takie coś przechodzi? Widziałem większe kwiatki - patrz ostatnie rewelacje jak zamienić dom jednorodzinny w budynek wielorodzinny.Ale na poważnie, są możliwości - np odstępstwo od przepisów ww. rozporządzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manhatan17 27.03.2013 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Jeżeli kuchnia nie może był całkowicie otwarta to może takie coś? : http://www.dachyonline.pl/galerie/d/drzwi-harmonijkowe-presi_1003.jpg http://drzwi-wewnetrzne.org/wp-content/uploads/2011/09/drzwi-harmonijkowe-1.jpg Takie rozwiązanie jest ciekawe jeżeli te segmenty drzwi są szersze i zsuwane na jedną tylko stronę. Jednocześnie zgodnie z przepisami a w razie potrzeby otwarte na max i mamy praktycznie otwartą kuchnię. W tym przypadku zrobić takie na całą szerokość przejścia między kuchnią a pokojem dziennym aby zsuwały się na ścianę z oknem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.03.2013 00:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Jak widze realizacje wnętrz takich kawalerek przez architektów wnętrz, to oni się specjalnie nie przejmują tym przepisem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwelinaW12 29.03.2013 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Mini projekt: 1. Łóżko-tapczan 90cm na 200cm 2. Szafa do sufitu- 60cm na 200cm, dwu-drzwowia z 2 lustrami 3. Szafa do sufitu - ok. 60cm na 200cm, dwu-drzwowia z 2 lustrami 4. Regał i TV 5. Kanapa 200cm 6. Stół 80cm na 120 cm (Krzesła po lewej stronie na co dzień będą zsunięte) 7.Mała półka na drobiazgi Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts