pompacieplanazywo 29.03.2013 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 (edytowane) Witam, od dłuższego czasu przeglądam forum i przyglądam się wszystkim rozważaniom na temat PC. Ponieważ mam u siebie zainstalowaną PC postanowiłem zrobić ją instalacją on-line. Mam nadzieję że przysłuży się to nam wszytskim, PC którą tam przedstawiem jest pompą fabryczną, z bardzo rozbudwanym sterowaniem, pasywnym chłodzeniem o mocy 8.4kW z kolektórem pionowym. Urządzenie jest zainstalowane w domu niezamieszkałym jeszcze, oznacza to ze temp. docelową jest około 20st C, wyłączone jest również CWU ponieważ bez sensu grzać pusty budynek. W przypadku temp. docelowych czyli 22-23 st. C dochodzi nam około 5-10 PLN tygodniowo ( sprawdzone to zostało ) Miesięczny koszt grzania wody to około 50-60 PLN. Od strony informatycznej mam bardzo dużo danych, w chwili obcnej to wiekszość najwąznniejszych punktów pracy, dodatkowo zainstalowany jest inteligenty licznik energii który daje nam rozbicie pracy pompy na poszczególne taryfy oraz stany pracy ( C.O. czy C.W.U czy pasywne chłodzenie ). Postarałem się też publikować wykresy ( kilka parametrów nałozonych na siebie ) , wszytko to znajdziecie Państwo pod adresem www.pompacieplanazywo.pl Zapraszam do zapoznania się, czekam na spostrzeżenia, konstruktywną krytykę, propozycje zmian. AKurat chyba marzec jest jednym z najzimnijeszych miesiecy w tym roku, pompa działa czwarty sezon. Pompa ma minimalnie wymuszoną pracę w czasie obowiązywania drugiej taryfy, tzn z reguły startuje o 22 i w trakcie dnia od 14 do 16. Oczywiście jeżeli poza tymi przedziałami wystepuję zapotrzebowanie na ciepło to się uruchamia poza tymi godzinami. miłej obserwacjiA. Edytowane 3 Kwietnia 2013 przez pompacieplanazywo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.03.2013 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Szkoda, ze nie podajesz na wstepie, ze to sprawa czysto reklamowa i chodzi glownie o nabijanie licznika odslon stronki. Takie darmowe pozycjonowanie strony firmowej naszymi raczkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 29.03.2013 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Wg mnie post nadaje się do moderacji jako reklama firmy. Po pierwsze link nie prowadzi wcale do strony z wizualizacją. Po drugie jest to instalacja komercyjna. A po trzecie nie wnosi żadnych merytorycznych danych bo w domu jest 18 stopni i nie jest podgrzewana CWU. O kant d...y potłuc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pompacieplanazywo 29.03.2013 17:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 (edytowane) A czy ma to jakieś znaczenie ? informację są ważne, przecież taka inwestycja nie kosztuje parę złotch i nie mówię o samej pompie tylko o całej reszcie.więc mam prośbę, aby osoby które uważają tak jak kolega chcialbympompe i chcą zaprotestować aby nie wchodziły na stronę , wszystkich pozostałych serdecznie zapraszam i postram się podzielić wszytskimi spostrzeżeniami i pomocą, w czasie kiedy relaizowałem własną instalacje , nestety takiej możliwości nie miałem. Oczywiście wszystko co napisałem powyżej to z lekkim uśmiechem na twarzy, chętnie posłucham merytorycznjej krytyki. pozdrawiam i zapraszam Edytowane 29 Marca 2013 przez pompacieplanazywo sprostowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 29.03.2013 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 A czy ma to jakieś znaczenie ? informację są ważne, przecież taka inwestycja nie kosztuje parę złotch, i nie mówię o samej pompie tylko o całej reszcie. więc mam prośbę, aby osoby które uważają i chcą zaprotestować aby nie wchodziły na stronę , wszytskich pozostałych serdecznie zapraszam i postram się podzielić wszytskimi spostrzeżeniami pozdrawiam i zapraszam Po prostu wykup płatny profil i sprawa będzie klarowna. W przeciwnym razie łamiesz regulamin forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 29.03.2013 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Grasz nieuczciwie .Z klientami też? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 31.03.2013 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2013 Dziwne, że admini kasują posty na życzenie osób, dla których są one niewygodne a jednocześnie pozwalają na łamanie regulaminu reklamami Patrząc na wymoderowaną sygnaturę kamieniarz'a mam wrażenie, że są równi i równiejsi :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksus 31.03.2013 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2013 A może to jeden z moderatorów;) Zaszczyciłem wczoraj moja obecnością ów stronę .Dziwnie chodzi.Pompa załączyła się na godzinkę,temp w domu nawet nie drgnęła o 0,1*C czyli dalej 19,5*C po czym się wyłączyła. ''W przypadku temp. docelowych czyli 22-23 st. C dochodzi nam około 5-10 PLN tygodniowo ( sprawdzone to zostało )" Skoro to jest REKLAMA chyba nie żałujesz tych 5 zeta na podniesienie temp w domu do min 21,5*C Brakuje zapisu(archiwum) wykresów co by pozwoliło zweryfikować rzeczywistą pracę pompy. Patrz informacja dobowe pobór prądu 5kw/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pompacieplanazywo 02.04.2013 14:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 (edytowane) witaj aleksus,temperaturę docelową podniosłem do ponad 20 st , nie jest to reklama więc kasa ma znaczenie na razie koszt całej zabawy to parę tysi PLN , więc oczszczędzam już na czym mogę, wykresy są z ostatnich 7 dni i niestety na tym etapie wymagają ręcznej generacji ( okres dowolny ) cała zabawa ruszyła na początku marca, więc nie jest tego za duzo , ale od tego czasu mamy wszystkie dane, przyszły sezon na pewno będzie już bardziej dopracowany i dlatego zostało to zrobione. latem ruszę jeszcze z pasywnym chłodzeniem, gdyż narazie nie było potrzeby. Dobowy koszt każdemu się inaczej generuje, ponieważ jest to ostatnie 24h od zalogowania się do strony, pracujemy jeszcze nad tym i weryfikujemy, na pewno liczniki taryf dla poszczególnych trybów pracy ( CO, CWU w poszczególnych taryfach ) są poprawne , po też to jest tutaj ta strona, aby to przeciwczyć. Co do bezwładości podłogówki to tak jest, przynajmniej u mnie, że niezawsze drgnie temp. wtedy kiedy pompa pracuje, a właścieiwe raczej nie drgnie, albo minimalnie i jak jest zimniej. Przecież zasilanie sporadycznie przekracza 30 st C, a wylewka robi swoje. pzdra. Edytowane 2 Kwietnia 2013 przez pompacieplanazywo literówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 02.04.2013 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Wg mnie post nadaje się do moderacji jako reklama firmy. Po pierwsze link nie prowadzi wcale do strony z wizualizacją. Po drugie jest to instalacja komercyjna. A po trzecie nie wnosi żadnych merytorycznych danych bo w domu jest 18 stopni i nie jest podgrzewana CWU. O kant d...y potłuc. Otrzymaliśmy zapewnienie, że strona jest całkowicie niekomercyjna. Jeśli warunki się zmienią, prosimy o informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.04.2013 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Otrzymaliśmy zapewnienie, że strona jest całkowicie niekomercyjna. Jeśli warunki się zmienią, prosimy o informację. Moze prosciej jest wkleic ten link w jakas przegladarke i samemu sprawdzic niz bazowac na "zapewnieniach". Ja tam nie lubie, jak ktos ze mnie robi walka... nie wiem jak szanowna Redakcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 02.04.2013 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 jak dla mnie jest OK. strona nie wydaje sie byc przykrywka do jakiegos szarego interesu, a podawane dane na pewno sie przydadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.04.2013 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Aaaa, widze ze "cwaniak" zmenil juz ta stronke. Wczesniej to byla tam strona firmy instalujacej pompy ciepla i wiercacej DZ. Widocznie sie "nie przyjelo" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 02.04.2013 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Aaaa, widze ze "cwaniak" zmenil juz ta stronke. Wczesniej to byla tam strona firmy instalujacej pompy ciepla i wiercacej DZ. Widocznie sie "nie przyjelo" Widziałeś jaki cwaniaczek! Zapewnił redakcję, że instalacja niekomercyjna, usunął (na razie?) reklamę i wszystko gra. Widać zapewnienia instalatorów są na tym forum uważane za prawdę objawioną (choćby przykład ze znikającymi postami) a uwagi szarych userów to tylko ich wymysły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 03.04.2013 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Prosimy o informację, jeśli strona jest komerycyjna. Sprawdziliśmy link - nie ma tam żadnych reklam ani danych firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pompacieplanazywo 07.04.2013 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Witam, w związku ze zbliżającym się koncem zimy, proszę o ew. propozycję co mozna poprawić w wizualizacji na przyszły sezon, tak aby strona była maksymalnie pożyteczna, od lipca dom będzie zamieszkały więc CWU zostanie włączone na stałe, dodatkowo opomiaruję pasywne chłodzenie. I zaczniemy wszytsko do nowego sezonu grzewczego. Nie wierzę że nie ma uwag merytorycznych co do strony , jak na razie największa dyskusja mocno odbiegała od sedna sprawy. pozdrawiamA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pompacieplanazywo 13.04.2013 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 Witam, straszna cisz się tutaj zrobiła, na pewno przed kolejnym zezonem grzewczym będą liczniki zuzytej energi i podliczeniem:- od początku zezonu grzewczego- od początku miesiaca,- w danym dniu oczywiscie z rozbiciem CO i CWU. Czy ktoś może wie ską można "zassac" średnią temp. danego miesiacą w konkretniej lokalizacji ?zbieranie tego do bazy i przeliczanie jest chyba bezcelowe ?czekam na wiadomosci A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 13.04.2013 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 zbieranie tego do bazy i przeliczanie jest chyba bezcelowe ? To chyba jedyna poprawna droga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pompacieplanazywo 15.04.2013 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 To chyba jedyna poprawna droga. OK, zrobimy przymiarki do tego, choć przyrost bazy jest obrzymi, niby to są tylko dane cyfrowe, ale miesiąc do ok 8 GB !!!!! dla kilku parametrów , 10 miesiecy to 80 GB !!!, trzymane jest to na zewnętrznym sewrerze, więc koszt utrzymania tego "dla dobra ogółu" robi się duży. Kilkaset złotych rocznie ;( muszę sie pozastanwiać jak z dostępem do takiej bazy ,OK nie jestem informatylkiem. Dzieki za uwagi a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 16.04.2013 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 niby to są tylko dane cyfrowe, ale miesiąc do ok 8 GB !!!!! dla kilku parametrów , To jest jakiś żart ? Kilka parametrów i 8GB Nie wiem dokładnie ile tych parametrów masz ale u mnie 8 temperatur + aktualna moc PCi + data i godzina dziennie zajmuje 90kB pomiary robione są co 1 min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts