mordimer_m 30.03.2013 04:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 Na załączonym zdjęciu widać wejście do domu jeszcze przed wykonaniem schodów, a na rysunku ogólny projekt tychże schodów. Proszę o poradę czy na powierzchniach styku schodów ze ścianą (zaznaczone strzałkami) powinno być ocieplenie? Zgaduję, że nie, ale zupełnie się na tym nie znam, a z wiedzą moich wykonawców różnie bywa. W domu nie ma piwnicy a więc za ścianą fundamentową pod drzwiami jest piasek. Natomiast po prawej stronie jest garaż gdzie posadzka jest niżej niż w reszcie domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek-jg 02.04.2013 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Lepiej daj ocieplenie,koszt niewielki a będziesz spokojniejszy w przyszłości.Po zrobieniu schodów ewentualne uzupełnienie izolacji może być niemożliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 02.04.2013 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Na załączonym zdjęciu widać wejście do domu jeszcze przed wykonaniem schodów, a na rysunku ogólny projekt tychże schodów. Proszę o poradę czy na powierzchniach styku schodów ze ścianą (zaznaczone strzałkami) powinno być ocieplenie? Zgaduję, że nie, ale zupełnie się na tym nie znam, a z wiedzą moich wykonawców różnie bywa. W domu nie ma piwnicy a więc za ścianą fundamentową pod drzwiami jest piasek. Natomiast po prawej stronie jest garaż gdzie posadzka jest niżej niż w reszcie domu. Z tego co widać na zdjęciach nie ma przekładek termicznych pod ścianami parteru (bloczki betonowe łączą się bezpośrednio ze ścianą z parteru)więc trzeba pewnie zaizolować cieplnie ściany fundamentowe dookoła budynku, to dlaczego nie dawać izolacji cieplnej pomiędzy schodami a ścianą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mordimer_m 02.04.2013 16:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Zgadza się, ściana fundamentowa będzie ocieplona 15cm dookoła domu, zastanawiałem się nad tymi fragmentami ściany fundamentowej przy schodach. Nie twierdzę, że nie chcę robić, po prostu nie wiedziałem jak to się robi Teraz już wiem, że na tych fragmentach też będzie styropian, dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 05.09.2013 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Zgadza się, ściana fundamentowa będzie ocieplona 15cm dookoła domu, zastanawiałem się nad tymi fragmentami ściany fundamentowej przy schodach. Nie twierdzę, że nie chcę robić, po prostu nie wiedziałem jak to się robi Teraz już wiem, że na tych fragmentach też będzie styropian, dziękuję za odpowiedzi. Jeśli ściany fundamentowe będą izolowane 15 cm styropianem to będzie on także tam gdzie są schody. Taka izolacja i dylatacja schodów od ścian fundamentowych spokojnie starczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mordimer_m 05.09.2013 18:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Jeszcze raz dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts