Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt na ławach a ja wile na płycie.

Recommended Posts

Witam serdecznie,

mam pytanie na temat projektu domu rzecz jasna z muratora c 303 który jest jeszcze w realizacji. Jednak moja głowę zaprząta myśl iż nie chce ławy fundamentowej tylko płytę fundamentową. Gdyż grunt pod działka jest podmokły i chciał bym się zabezpieczyć przed pękaniem ścian. Zapytałem się o projekt do administracji jednak odpowiedziała mi iż projekt przygotowany jest tylko pod ławy. Czy mogę to po zakupie zmienić u innego architekta na etapie adaptacji ? Jeżeli tak to czy droga jest taka przeróbka ?

Hmm w pierwszej kolejności zatrudnij geologa - on orzeknie jakie jest podłoże i wskazania dotyczące fundamentów. I tak będzie ci to potrzebne do PnB. Jeśli działki jeszcze nie kupiłeś ale jesteś na nią zdecydowany, to też warto wyłożyć kilka złotych i się upewnić. Ostatnio słyszałam o przypadku gdzie ktoś się "zakochał w działce i kupił. Po większych deszczach wyszło, że teren jest bagienny.

Zmiany powinny być jak najbardziej możliwe (nie wiem jak wygląda to z projektami muratora, ale większość firm daje zgody na rozmaite adaptacje), ale nie mam pojęcia jaka byłaby cena, najlepiej skontaktuj się z jakimś architektem (potencjalnym wykonawcą)

Edytowane przez anita_d
geodeta -> geolog :) thx edde

architekt adaptacyjny Ci to zmieni bez problemu. Za ile to zależy od arch.adap, geologie sprawdź sam , wykop dolek i oceń co tam masz, jak torf to i płytka nie pomorze.....swego czasu klient zakupił pod wawą 1000 metrów za 500 tys , nie zrobił badań, realizował projekt z piwnicą. koparka kopała i się dokopała do torfu i nic innego tam nie było. Facet wylał poduszkę z 10 gruszek betonu , na tym wykonali mu ławy, z piwnic zrezygnował, ławy zostaly wzmocnione krzyżowo. Koszta niesamowite, wręcz kosmiczne a i tyle kasy za takie bagno mmmm.... jeśli nie jesteś w stanie sam ocenić gruntu na działce , geolog to podstawa!!!! Edytowane przez pompiarz1984

• 1 month później...
swego czasu klient zakupił pod wawą 1000 metrów za 500 tys , nie zrobił badań, realizował projekt z piwnicą. koparka kopała i się dokopała do torfu i nic innego tam nie było. Facet wylał poduszkę z 10 gruszek betonu , na tym wykonali mu ławy, z piwnic zrezygnował, ławy zostaly wzmocnione krzyżowo. Koszta niesamowite, wręcz kosmiczne a i tyle kasy za takie bagno mmmm.... jeśli nie jesteś w stanie sam ocenić gruntu na działce , geolog to podstawa!!!!

Mógł jeszcze posadowić ten dom na palach.

• 3 months później...