stancel1234 02.04.2013 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Witam serdecznie, mam pytanie na temat projektu domu rzecz jasna z muratora c 303 który jest jeszcze w realizacji. Jednak moja głowę zaprząta myśl iż nie chce ławy fundamentowej tylko płytę fundamentową. Gdyż grunt pod działka jest podmokły i chciał bym się zabezpieczyć przed pękaniem ścian. Zapytałem się o projekt do administracji jednak odpowiedziała mi iż projekt przygotowany jest tylko pod ławy. Czy mogę to po zakupie zmienić u innego architekta na etapie adaptacji ? Jeżeli tak to czy droga jest taka przeróbka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anita_d 03.04.2013 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 (edytowane) Hmm w pierwszej kolejności zatrudnij geologa - on orzeknie jakie jest podłoże i wskazania dotyczące fundamentów. I tak będzie ci to potrzebne do PnB. Jeśli działki jeszcze nie kupiłeś ale jesteś na nią zdecydowany, to też warto wyłożyć kilka złotych i się upewnić. Ostatnio słyszałam o przypadku gdzie ktoś się "zakochał w działce i kupił. Po większych deszczach wyszło, że teren jest bagienny. Zmiany powinny być jak najbardziej możliwe (nie wiem jak wygląda to z projektami muratora, ale większość firm daje zgody na rozmaite adaptacje), ale nie mam pojęcia jaka byłaby cena, najlepiej skontaktuj się z jakimś architektem (potencjalnym wykonawcą) Edytowane 4 Kwietnia 2013 przez anita_d geodeta -> geolog :) thx edde Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 03.04.2013 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Hmm w pierwszej kolejności zatrudnij geodetę... geologa, geodeta tylko od tego co nad ziemią, geolog to ten krecik co kopie ryje wierci i ocenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pompiarz1984 07.04.2013 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 (edytowane) architekt adaptacyjny Ci to zmieni bez problemu. Za ile to zależy od arch.adap, geologie sprawdź sam , wykop dolek i oceń co tam masz, jak torf to i płytka nie pomorze.....swego czasu klient zakupił pod wawą 1000 metrów za 500 tys , nie zrobił badań, realizował projekt z piwnicą. koparka kopała i się dokopała do torfu i nic innego tam nie było. Facet wylał poduszkę z 10 gruszek betonu , na tym wykonali mu ławy, z piwnic zrezygnował, ławy zostaly wzmocnione krzyżowo. Koszta niesamowite, wręcz kosmiczne a i tyle kasy za takie bagno mmmm.... jeśli nie jesteś w stanie sam ocenić gruntu na działce , geolog to podstawa!!!! Edytowane 7 Kwietnia 2013 przez pompiarz1984 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.04.2013 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 architekt adaptacyjny Ci to zmieni bez problemu. architekt tu nie ma nic do gadania ... to jest rzecz konstrukcyjna ... artystów proszę nie mieszać do konstrukcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andy44 13.04.2013 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 Popieram:mad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallange 15.04.2013 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 Po piersze bagania geologiczne , potem projekt płyty musi wykonać konstruktor z uprawnieniami na podstawie projektu kierownik budowy ma prawo wpisem do dziennika budowy dokonać zmiany posadowienia budynku , tak było w moim przypadku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregory67 24.05.2013 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 swego czasu klient zakupił pod wawą 1000 metrów za 500 tys , nie zrobił badań, realizował projekt z piwnicą. koparka kopała i się dokopała do torfu i nic innego tam nie było. Facet wylał poduszkę z 10 gruszek betonu , na tym wykonali mu ławy, z piwnic zrezygnował, ławy zostaly wzmocnione krzyżowo. Koszta niesamowite, wręcz kosmiczne a i tyle kasy za takie bagno mmmm.... jeśli nie jesteś w stanie sam ocenić gruntu na działce , geolog to podstawa!!!! Mógł jeszcze posadowić ten dom na palach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.08.2013 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 ja dokupiłam projekt płyty osobno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts