Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ścianki działowe a podłoga na gruncie

Jacek06

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów!

Mam projekt MAŁEGO d06 - po modyfikacji na 3pokojowy - większy salon ok 30 m2 i duża sypialnia za nim. Kominek obok kuchni-za nim pom. gospodarcze (zamienione miejscami,obok wiatrołapu - z lewej gospodarcze a z prawej łazienka). Powiększone drzwi/okna w salonie 235x180 cm i 165x180 cm (jedno takie też w sypialni). Ganek ustawiony centralnie po środku ( wraz ze zmianą usytuowania pom.gosp.). Od kilku lat nic nie robiłem poza bud. garażowym w głębi działki. Teraz jednak od wakacji planuję budowę. Pozdrawiam! To tytułem przedstawienia się.

Aby ograniczyć koszty wybrałem lokalnego -małego wykonawcę. Od razu drobny problem i moje pytanie do tych co już wybudowali.

Z projektu wynika (rysunek) ,że ścianki działowe (chcę z suporexu) zaczyna się na ostatniej warstwie betonu o grubości ok. 5 cm. Wykonawca twierdzi, że powinienem je zacząć od grubej płyty chudziaka a pod nimi jeszcze lekko pogrubić podkład z betonu . Wg. mnie na pewno będzie spory mostek termiczny pod wszystkimi działówkami - może to i dobre ale tylko w duże upały letnie. Wtedy ocieplenie ze styropianu (np extrudowanego) pominie powierzchnię pod ściankami.

Proszę o opinie tych co wykonywali już ścianki działowe nie z regipsów, bez warstwy z ławą fundamentową. Jak to technicznie wykonywaliście?! Pozdrawiam JaceK