Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zdemontować i wyczyścić rotametry ?

szczukot

Recommended Posts

• 1 month później...

No to prosze o pomoc w naprawie tego co zepsulem :)

Zabralem sie za demontaz rotometru. Odkrecilem gorna czesc (nad belka). No i nie chcial sie dac wyciagnac do góry. Caly czas trzymal go ten trzpien co schodzil w dol. Po 'przylozeniu wiekszej sily' rotametr wyszedl, ale ....

W dolnej czesci (tej pod belka) jest druga jego czesc. Odkrecilem calosc z dolu. Rura tam w srodku ma ksztalt stozka, zwezajacego sie u gory. Woda plynac z belki, wlatuje w ten stozek i pcha krazek ktory w nim jest w dol. Im nizej go popchnei tym wiecej jej leci.

No i ten krazek przymocowany byl do tego trzpienia z gory.

Jak to teraz zlozyc ?? W reku sie da, ale w belce nei mka jak. Jak wcisnac ten trzpien na krazek ? Krazek jest w tym stozku zupelnie luzny i nie przymocowany.

Fantom

ps. Nie udalo mi sie jakos rozebrac gornej czesci, aby wyciagnac z niej trzpien.

ps2. Wprawdzie do sezonu grzewczego daleko, ale .....

Edytowane przez szczukot

Dobra ... spanikowałem :)

Po przymierzeniu okazało się, że jak założę krążek na trzpień to uda mi się go potem wepchać już w belce do tego dolnego nypla.

Tylko jak zrobić, aby wyciągac te rotametry bez 'wyrywania' trzpenia ? Zachlastam sie jak z kazdym bede sie tak meczyl. Moze oryginalnie dalo sie to wyciagnac, ale teraz stozek jest tez zasyfione a przez to wezszy.

Czyli w sumie wracam do tematu : czym wyczyscici to "czarne cos" ?? Grafit to jest ?? To nei jest kamien kotlowy.

Fantom

ps. Kupie dzisiaj cole i zaleje jeden rotametr. Jak zadziala, to po prostu zaleje do belki do srodka coli. I po jakims czasie ja spuszcze zaworkiem. A potem moze doleje jeszcze jakis inhibitor : http://www.karbon.com.pl/chemia-instalacyjna/47-ogrzewanie/54-fernox-preparaty-do-instalacji-co-i-cwu.html?showall=1&limitstart=

No to chyba najlepsze rozwiązanie - zalać całą belkę.

Inne rozwiązanie - wywalić te rotametry i kupić komplety nowych, inna sprawa że dobrej klasy to wydatek ok 20PLN/kpl.;)

No to wodę w instalacji to jakiś straszny syf miałeś :bash: , bo musi się łatwo rozebrać, a nic nie urywać - ktoś to przecież złożył do kupy.

No z wstepnym rozmow z hydraulikami wynika, ze kaloryfery w srodku sa czyms smarowane, i potem robi sie z tego chyba grafit. Czyli jakby to nie jest wina wody.

Sama wode zbadalem dosc dokladnie przed budowa - z 20 parametrow sprawdzilem i jest ok.

Na razie zalalem jeden rotametr cola i czekam. Ale jakos nie widze, aby plyn wchodzil do tej przezroczystej czesci :( Tam normalnie woda sie wlewa ?

Fantom

A po cholerę to czyścisz!

Osad zawsze się robi, ale to nie znaczy, że nie działa. Rotametry i te przeźroczyste kieliszki służą tylko do wstępnej regulacji przepływów. Potem zostawiamy i nie ruszamy. To że są brązowe te plastikowe kieliszki w niczym nie przeszkadza.

Nie piernicz bzdur - zawsze to zawsze, a to bzdura

No z wstepnym rozmow z hydraulikami wynika, ze kaloryfery w srodku sa czyms smarowane,

Fantom

Ty z hydraulikiem o tym nie gadaj - bo to fachowiec od łączenia doopy z Wisłą. Z instalatorem pogadaj. próbowwałeś w coli poruszać tym tłoczkiem w rotametrze, a przed zalaniem go rozkręciłeś na max-a?

Grzejniki stalowe płytowe są fosforowane w środku, z tego i mikroelementów i jonów we wodzie kotłowej zawartych robi się osad czarny, ale nigdy taki co u ciebie, że go ścina jak skała.

No to kurde pozostaje wymiana rotametrów ;)

polecam ten typ:

http://allegro.pl/przeplywomierz-rotametr-rozdzielacz-do-ogrzewania-i3183117461.html

niekoniecznie te akurat, chodzi o typ

ale czy będzie pasował do belki, to musisz dopytać sprzedawcy, ważna wysokość belki, bo jak wiadomo - standard belki jest, ale co producent to inna ...

No i po dzisiejszym poranku chyba tak musi byc - wymiana :( coal sie nei wlala i caly czas zasyfione w srodku. Wogole sie zastanawaim, czy to nie czasami te tloczki/wskazniki poziomu tarly o scianki i je tak zasyfily.

A ja mam 16 petli .... - 350 zl :(

Co do wskazanych, to mam bardzo podobne - firmy TECE (czyli niby dobre).

Fantom