szczukot 04.04.2013 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Na rozdzielaczu od podłogówki mam rotametry. Ale po pierwszym roku grzewczym, z wody odłożył się cały syf i są zarośnięte. 1) w Jaki sposób się je demontuje ? 2) w jaki sposób można je wyczyścić ? Najlepiej by je było czymś zalać (kwas octowy ?) Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 04.04.2013 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 zalewasz cola, albo soda kaustyczną. normalnie wykręcasz z belki górną cześć, jak to rotametry starego typu gorgiela, to uważaj przy ponownym montażu, bo tłoczki lubią się łamać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 04.04.2013 15:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Mam takie jak na tym zdjeciu : http://nowoscibudowlane.com.pl/wp-content/uploads/2012/10/Rozdzielacz_TECE-620x467.jpg No te odkrecam i czyms zalewam. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 04.04.2013 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 jakoś szybko Ci sie zasyfiły, ja mam swoje użytkowane chyba trzeci sezon (tyle, ze kanowskie, na powrocie) i wyglądają jak nowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 04.04.2013 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 W pierwszy sezon mi zalazly. A z kotla wyciagnieta garsc czegos na styl grafitu. Cos tam siedzialo w tej wodzie, a w sumie chyba w kaloryferach. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 15.05.2013 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 czy faktycznie soda kaustyczna to dobry pomysl ??Przeciez ona reaguje z metalami - atm jest ich spora czesc. Cola to chyba kwas fosforowy, ale w malym stezeniu.. to chyba będzie lepszy pomysl. Chyba ze cola nie da rady tym 'zabrudzeniom'/ Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 15.05.2013 11:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 (edytowane) No to prosze o pomoc w naprawie tego co zepsulem Zabralem sie za demontaz rotometru. Odkrecilem gorna czesc (nad belka). No i nie chcial sie dac wyciagnac do góry. Caly czas trzymal go ten trzpien co schodzil w dol. Po 'przylozeniu wiekszej sily' rotametr wyszedl, ale .... W dolnej czesci (tej pod belka) jest druga jego czesc. Odkrecilem calosc z dolu. Rura tam w srodku ma ksztalt stozka, zwezajacego sie u gory. Woda plynac z belki, wlatuje w ten stozek i pcha krazek ktory w nim jest w dol. Im nizej go popchnei tym wiecej jej leci. No i ten krazek przymocowany byl do tego trzpienia z gory. Jak to teraz zlozyc ?? W reku sie da, ale w belce nei mka jak. Jak wcisnac ten trzpien na krazek ? Krazek jest w tym stozku zupelnie luzny i nie przymocowany. Fantom ps. Nie udalo mi sie jakos rozebrac gornej czesci, aby wyciagnac z niej trzpien. ps2. Wprawdzie do sezonu grzewczego daleko, ale ..... Edytowane 15 Maja 2013 przez szczukot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 15.05.2013 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Dobra ... spanikowałem Po przymierzeniu okazało się, że jak założę krążek na trzpień to uda mi się go potem wepchać już w belce do tego dolnego nypla. Tylko jak zrobić, aby wyciągac te rotametry bez 'wyrywania' trzpenia ? Zachlastam sie jak z kazdym bede sie tak meczyl. Moze oryginalnie dalo sie to wyciagnac, ale teraz stozek jest tez zasyfione a przez to wezszy. Czyli w sumie wracam do tematu : czym wyczyscici to "czarne cos" ?? Grafit to jest ?? To nei jest kamien kotlowy. Fantom ps. Kupie dzisiaj cole i zaleje jeden rotametr. Jak zadziala, to po prostu zaleje do belki do srodka coli. I po jakims czasie ja spuszcze zaworkiem. A potem moze doleje jeszcze jakis inhibitor : http://www.karbon.com.pl/chemia-instalacyjna/47-ogrzewanie/54-fernox-preparaty-do-instalacji-co-i-cwu.html?showall=1&limitstart= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 15.05.2013 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 No to chyba najlepsze rozwiązanie - zalać całą belkę. Inne rozwiązanie - wywalić te rotametry i kupić komplety nowych, inna sprawa że dobrej klasy to wydatek ok 20PLN/kpl. No to wodę w instalacji to jakiś straszny syf miałeś , bo musi się łatwo rozebrać, a nic nie urywać - ktoś to przecież złożył do kupy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 15.05.2013 16:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 No z wstepnym rozmow z hydraulikami wynika, ze kaloryfery w srodku sa czyms smarowane, i potem robi sie z tego chyba grafit. Czyli jakby to nie jest wina wody. Sama wode zbadalem dosc dokladnie przed budowa - z 20 parametrow sprawdzilem i jest ok. Na razie zalalem jeden rotametr cola i czekam. Ale jakos nie widze, aby plyn wchodzil do tej przezroczystej czesci Tam normalnie woda sie wlewa ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 15.05.2013 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 A po cholerę to czyścisz! Osad zawsze się robi, ale to nie znaczy, że nie działa. Rotametry i te przeźroczyste kieliszki służą tylko do wstępnej regulacji przepływów. Potem zostawiamy i nie ruszamy. To że są brązowe te plastikowe kieliszki w niczym nie przeszkadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 15.05.2013 17:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Ja mam to tak brudne, ze nie widze nawet kawałka wskaznika przeplywu ! Nie mam pojecia ile jest ustawione. Cale szkielko zasyfione. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 15.05.2013 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Ale jak już ustawione to się tam nie zagląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 15.05.2013 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 A po cholerę to czyścisz! Osad zawsze się robi, ale to nie znaczy, że nie działa. Rotametry i te przeźroczyste kieliszki służą tylko do wstępnej regulacji przepływów. Potem zostawiamy i nie ruszamy. To że są brązowe te plastikowe kieliszki w niczym nie przeszkadza. Nie piernicz bzdur - zawsze to zawsze, a to bzdura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 15.05.2013 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 No z wstepnym rozmow z hydraulikami wynika, ze kaloryfery w srodku sa czyms smarowane, Fantom Ty z hydraulikiem o tym nie gadaj - bo to fachowiec od łączenia doopy z Wisłą. Z instalatorem pogadaj. próbowwałeś w coli poruszać tym tłoczkiem w rotametrze, a przed zalaniem go rozkręciłeś na max-a? Grzejniki stalowe płytowe są fosforowane w środku, z tego i mikroelementów i jonów we wodzie kotłowej zawartych robi się osad czarny, ale nigdy taki co u ciebie, że go ścina jak skała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 15.05.2013 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 W sumie nie z hydraulikiem rozmawialem co z serwisantem kotla, to ten czany osad w postaci takich platkow wyciagnal z rurek w kotle. Tloczkiem ruszam, w roznych pozycjach krece, a cola sie do srodka nie wlewa Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 15.05.2013 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 No to kurde pozostaje wymiana rotametrów polecam ten typ: http://allegro.pl/przeplywomierz-rotametr-rozdzielacz-do-ogrzewania-i3183117461.html niekoniecznie te akurat, chodzi o typ ale czy będzie pasował do belki, to musisz dopytać sprzedawcy, ważna wysokość belki, bo jak wiadomo - standard belki jest, ale co producent to inna ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 16.05.2013 06:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 No i po dzisiejszym poranku chyba tak musi byc - wymiana coal sie nei wlala i caly czas zasyfione w srodku. Wogole sie zastanawaim, czy to nie czasami te tloczki/wskazniki poziomu tarly o scianki i je tak zasyfily. A ja mam 16 petli .... - 350 zl Co do wskazanych, to mam bardzo podobne - firmy TECE (czyli niby dobre). Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 16.05.2013 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 bardzo podobne, to prawie takie same, a jak wiadomi "prawie" robi wielką różnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts