Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Duży prysznic a odpływ liniowy. Jak długi (ten odpływ)?

grzeniu666

Recommended Posts

Będzie dość duży prysznic, ca. 190 x 90 cm (może 180 x 90), i muszę się zaopatrzyć i zaplanować miejsce dla odpływu liniowego. Zakładałem oczywiście długi odpływ liniowy, ale z oferty rynkowej tych 150-160 jest mało i w niezbyt sympatycznych cenach (okolice 1500 zł). Spadek w kierunku ściany, tej z odpływem. Pytanie: czy rzeczywiście konieczny jest taki długaśny odpływ, czy może 120 cm (kosztujący 2/3 tego) byłby wystarczający. Załączam plan.

odplyw-dlugosc-1a.jpg

Odpływ liniowy możesz zrobić praktycznie dowolnej wielkości, rozmiar kabiny nie ma znaczenia. Najważniejsze to typ baterii lub deszczowni i sposób korzystania. Jeśli zamierzasz używać w kąpieli dużych ilości wody, to zmontuj odpływ z syfonem, które tą ilość wody odbiorą i skierują do kanalizy. Trzeba po prostu zajrzeć do danych technicznych odpływu i deszczowni lub baterii prysznicowej.

Dokładnie to miałam napisać :) Sprawdź, ile wody chcesz faktycznie przez ten odpływ przepuszczać (czyli ile max przepływu ma planowana deszczownica/słuchawka, bicze wodne, i cała reszta cudów, które planujesz) i weź taki, który ma odpowiedni odbiór wody w litrach, żeby ci nie stała na posadzce. Długość nie ma znaczenia innego, niż estetyczny.

noc, wyanna, dziękuję Wam za odp. Cieszy mnie :)

A powiedzcie co będzie lepszym wyborem, pod kątem materiału z którego wykonany:

- ACO Showerdrain C (z, jak piszą, stali konstrukcyjnej, niestety nie jak droższy "E" z nierdzewki"), czy

- Kessel Linearis Compact w konstrukcji z tworzywa (ABS) z rusztem i nakładkami na ramę (czyli części widoczne) z nierdzewki,

(pomijając chwilowo przepływy)

Pozdrawiam!

noc, wyanna, dziękuję Wam za odp. Cieszy mnie :)

A powiedzcie co będzie lepszym wyborem, pod kątem materiału z którego wykonany:

- ACO Showerdrain C (z, jak piszą, stali konstrukcyjnej, niestety nie jak droższy "E" z nierdzewki"), czy

- Kessel Linearis Compact w konstrukcji z tworzywa (ABS) z rusztem i nakładkami na ramę (czyli części widoczne) z nierdzewki,

(pomijając chwilowo przepływy)

Pozdrawiam!

Tak, jak napisała wyanna: "długość nie ma znaczenia" (mam nadzieję, że oboje myślimy o odwodnieniu liniowym?:D). Większą rolę odgrywa konstrukcja syfonu (bo to on jest najsłabszym ogniwem). Dlatego możesz sobie zamontować odpływ 1,90 (przy ścianie), 1,20 (przy ściance) albo 0,9 (przy szybie).

Jeżeli chodzi o odwodnienia ACO E i ACO C, to oba są z "kwasówki". Różnica polega na tym, że wersja E jest polerowana elektrochemicznie (na tzw. "lustro") i ma większy wybór rusztów. Wersja C jest pasywowana i ma mniej rusztów.

Rusztów nie podmienisz, bo szerokości kanałów są różne.

Edytowane przez free_shop

OK, do tych dwóch (ACO 900zł, Kessel 1000zł) znalazłem jeszcze polski Wiper (z syfonem McAlpine, tym, chyba spoko, 800zł). Z nich Kessel ma najmniejszy przepływ (36?), ale i tak chyba wystarczający

Wizualnie widziałem na żywo, Kessel ładnieszy od ACO, tego Wipera podjadę u siebie w mieście obejrzeć (wykonanie, bo obrazki w necie tego nie oddają, wersje do wklejenia płytek).

Myślę jeszcze z jakim kołnierzem kupować. odpływ będzie przy ścianie, ale wersja wywinięta na ścianę chyba odpada bo będę miał wylewki przed tynkami. Pewnie będzie kołnierz płaski (ustawiony do ściany, którą ew. centymetr-dwa podkuję, muszę sprawdzić jak ściana krzywa/prosta), a jego szerokość przykryje tynk i płytki. Wokół odpływu i na ten narożnik pójdzie pewnie jakiś mankiet do takich odpływów. Ma to sens?

radziowi, a wiesz jaki jest syfon w tych Kesmetach (wyższych, zab. 85mm, ew. też w niższych) jakoś się pewnie nazywa (McAlpine? jaki model?). Na fotach (choć to bywa złudne, a na żywo chyba nie mam gdzie zobaczyć) całkiem ładnie w nich wygląda wykończenie widocznych krawędzi w odpływie i pokrywie do wklejenia płytek.

Z jedną mniejszą kabiną nie mam dylematu, po prostu będzie na szerokość. Ale w drugiej, tej o której piszę jest jeszcze sprawa spadków, zakładając że dam ten 1,2m to czy muszę jakoś dodatkowo formować spadek od narożnika lewo-góra (na rysunku z pierwszego posta) do odpływu? Najchętniej spadki robił bym po prostu od wejścia do ściany (zaznaczyłem kierunek też na rysunku).

Co do uszczelnień coś tam czytałem. Ja będę miał pływającą posadzkę (z podłogówką) więc wywinięcie do góry kołnierza (stalowego) odpływu odpada po miałbym "na sztywno" połączone ze ścianą. Trzeba będzie ten narożnik starannie uszczelnić tą elastyczną taśmą narożnikową, która zniesie mikro-ruchy posadzka/ściana. Plus oczywiście odpowiednie klejenie płytek (chyba ścienne "stawiane" na podłogowych, fugowane tam zdaje się silikonem jakim). Acha, odpływ planuję mieć przy samej ścianie.

Edytowane przez grzeniu666

• 3 weeks później...
radziowi, a wiesz jaki jest syfon w tych Kesmetach (wyższych, zab. 85mm, ew. też w niższych) jakoś się pewnie nazywa (McAlpine? jaki model?). Na fotach (choć to bywa złudne, a na żywo chyba nie mam gdzie zobaczyć) całkiem ładnie w nich wygląda wykończenie widocznych krawędzi w odpływie i pokrywie do wklejenia płytek.

Syfon jest ten: http://mcalpine.pl/site/node/2476

Kesmet ma swoją dystrybucję w sklepach więc z zobaczeniem na żywo nie powinno być problemu.

Z jedną mniejszą kabiną nie mam dylematu, po prostu będzie na szerokość. Ale w drugiej, tej o której piszę jest jeszcze sprawa spadków, zakładając że dam ten 1,2m to czy muszę jakoś dodatkowo formować spadek od narożnika lewo-góra (na rysunku z pierwszego posta) do odpływu? Najchętniej spadki robił bym po prostu od wejścia do ściany (zaznaczyłem kierunek też na rysunku).

Spadek powinieneś zrobić od lewej do odpływu. A nie chciałbyś dać tego dopływu na środku łazienki wtedy masz spadek z obu stron i będzie to wyglądać lepiej.

Co do uszczelnień coś tam czytałem. Ja będę miał pływającą posadzkę (z podłogówką) więc wywinięcie do góry kołnierza (stalowego) odpływu odpada po miałbym "na sztywno" połączone ze ścianą. Trzeba będzie ten narożnik starannie uszczelnić tą elastyczną taśmą narożnikową, która zniesie mikro-ruchy posadzka/ściana. Plus oczywiście odpowiednie klejenie płytek (chyba ścienne "stawiane" na podłogowych, fugowane tam zdaje się silikonem jakim). Acha, odpływ planuję mieć przy samej ścianie.

Jak uszczelnić kabinę prysznicową polecam obejrzeć ten film: