marcineke 05.04.2013 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Witam serdeczniePo wielkich problemach z uzyskaniem Wz wreszcie się udało(chyba że ktoś znowu złoży odwołanie w ciągu 14 dni.)Po przeanalizowaniu kilkudziesięciu projektów nadających się na działkę o szerokości 12,5 m oraz po ustaleniu że przy moich oficjalnych zarobkach z kredytu nici,wychodzi że trzeba bedzie budować z oszczędności, pomocy rodziny oraz kredytów gotówkowych.Biorą te realia jako najważniejsze, z żoną wybralismy bardzo prosty projekt małego domku który mozna bardzo tanio wybudować czyli projekit Paulinka.http://artinex-projekt.pl/projekty-domow/d67-paulinkaCechy które zdecydowały o wyborze tego a nie innego projektu:-metraż ok 60-80 m2(po podniesieniu ścianki kolankowej poddasze zrobi się większe o ok 10-15 m2)-fundament prosty bez ścian nośnych w srodku-mała ilość okien(niestety musimy zrezygnować z tylniego balkonu i okna w sypialni przenieść je na inną ściankę)-bardzo prosty dach-kominek-na dole salon i sypialnia pozwalająca mieszkać bez wykończonego poddasza-projekt dośc ładny a prosty Planuje poprostu zaczą budowę i jak pozwolą finanse to posuwać się dalej.Budowa z BK 24 cm + syropian 15-20 cm (w zależności czy będzie kasa na WM)Dach raczej blacha lub tania dachówka z obróbką blaszaną. Chciałbym aby ktoś z forumowiczów uświadomił mnie czy widzą w tym projekcie jakieś drogie rozwiazania na które trzeba zwrocić uwagę oraz czy jest ktoś kto buduje lub budował ten dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.04.2013 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 kuchnia jest wręcz mikroskopijna, niewygodna do uzytkowania i trudna do zabudowy. W tak małym domu kominek to pomyłka. W dodatku chcecie budować za grosze a ładujecie się w kominy spalinowe i wkłady, które kosztują 6-10 tyś. Już koniecznośc budowania dwóch kominów w tak małym domku (z jedną łazienką!) jest bez sensu.Jak zamierzacie ogrzewać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcineke 05.04.2013 16:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Projekt wydaje mi się prosty w realizacji komin murowany jest do kominka lecz kominek ma być raczej ozdobą lub pełnić rolę dogrzewania w siarczyste mrozy bo nie chciałbym kotłowni w salonie.Ogrzewanie planuje gazowe z piecem 2 funkcyjnym zamontowanym w łazience alternatywnie kominek na pellet z podajnikiem 40 kg schowane za kominkiem .(wtedy komin byłby wykorzystany od razu a w łazience nie było by wkładu gazowego.)Mały domek to mała kuchnia zdaje sobie sprawę z tego lecz mieszkając na 37 m2 w bloku to nic mnie nie przeraża.W następnym tygodniu przychodzi geodeta oddzielić moją działkę i wtedy ruszamy do architekta z naszym projektem czy wejdzie i czy da się zrobić zmiany "po naszemu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.04.2013 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 ja bym jednak poszukała domu z jednym kominem, gdzie piec, łazienka i kuchnia się ze sobą stykają. Kominek za 10 tyś. dla ozdoby, ale oszczędność na wygodzie kuchni - ciekawa logika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcineke 06.04.2013 06:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 Elfir na Ciebie zawsze można liczyć.Wg mnie projekt bardzo prosty 1 komin murowany i 1 wkład do gazu.Gdyby zrobić ogrzewanie gazowe to na razie stałby komin czekając na lepsze czasy, a gdyby było kominek na pellet to mozna zrezygnować z podłączenia gazu(tu oszczędność) ,płyta indukcyjna załatwia problem gotowania,odpadnie również wkład do gazu.Wg kosztorysu koszt domu to 154 000 zł brutto gdzie kilka podpunktów zostało mocno przecenionych(pomylonych)np: syropian na elewacje za 11 000 zł netto(pomylono m2 z m3)drewno opałowe 6 000 zł?stolarka zewnętrzna 11 000 zł (ja wyceniłem u siebie okna 7 komorowe z roletami zewnętrznymi na 8000zł)blacha na dach po 51 zł za m2Choć kilku pozycji brakowało np.brak zbrojenia ław(choć to pewnie tak było w projekcie)komin do kominka wyceniony na 1050 zł wraz z klinkierem(sam klinkier koło tego wyjdzie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.04.2013 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 (edytowane) Ale łazienka i kuchnia potrzebują wentylacji, wiec i tak musisz murować komin spalinowo-wentylacyjny i drugi dymowo-wentylacyjny, bo wentylacji mechanicznej mieć nie będziesz. Planujesz w tak małym domku kotłownię w salonie (kominek na pellet) - coraz bardziej masz kuriozalne pomysły...Poza tym kominek nie może być głównym źródełm ciepła wg. przepisów prawa. Styropian można było podać w m2, gdy określono jego grubość. Aby obniżyć koszt domu w kosztorysie, pewnie uwzględniono max 10 cm. Kosztorys może być sprzed kilku lat. Edytowane 6 Kwietnia 2013 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcineke 08.04.2013 09:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 Wentylacje chciałbym mechaniczną nawet kosztem montażu najtańszej Luny 200.kominek na pellet jakby miał grzać dom byłby z podajnikiem 40 kg wsadu(czyli przy małym domku dosypywanie co 2 dni) , Dla wygody oczywiście wolałbym gaz z piecem dwu funkcyjnym. a kominek stał by tylko jako ozdoba do czasowego wieczornego palenia.Po przeglądnięciu zestawienia materiałów okazuje się że nie ma murowanego komina tylko stalowa rura obudowana GK do kominka.Zawsze można pokusić się o zrobienie projektu indywidualnego kosztowo nie powinno być dużo drożej.Projekt 1340 zł zagospodarowanie z adaptacją 1600 zł,drobne przeróbki projektu 500-1500 co daje jakieś 3500-4500.Za projekt indywidualny prostego małego domu achitekt powiedział mi 5000 zł za wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endrju02 09.04.2013 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Witam. Mnie osobiście podoba się ten projekt. Zastanawiam się pomiędzy tym a projektem muratora Czarowny. Aczkolwiek Paulinka bardziej mi odpowiada z rozmieszczeniem tylko na górze chce dodać toaletę. Domek ma mi służyć w weekendy, wakacje i święta. Budowa metodą gospodarczą z porotherm (ze względu na właściwości akustyczne lepsze niż bk). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcineke 10.04.2013 10:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Dopiero teraz odkryłem projekt Czarowny niestety ma ponad 7 metrów szerokości wiec u mnie nie wejdzie.Rozmieszczenie jest prawie identyczne, ja również docelowo chciałbym łazienkę u góry.Budowa oczywiście za pomocą sąsiada, ojca, szwagra no i oczywiście mnie, fundament z bloczka, ściany z BK 24.Działka jest w bardzo spokojnej okolicy gdzie przejeżdża 10 aut dziennie tj wewnętrzna droga osiedlowa.Cisza spokój, centrum 1,5 km niestety największa wada to działka 12,5 m szerokości.Niestety muszę poprzestawiać okna z tyłu na boki bo budowa 1,5 m od granicy, może uda się załatwić okno ppoż" po piniądzach" .to okno by się wstawiło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts