M_SL 08.06.2002 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2002 W tym roku wprowadziłam się do nowego mieszkania wybudowanego w ramach spółdzielni. Jako potwierdzenie własności mieszkania dostałam od spółdzielni przydział. Wytłumaczcie mi proszę czy mam żądać od spóldzielni aktu notarialnego? Czy spółdzielnia musi zgodzić się na wydanie takiego aktu? Jakie są koszty tej operacji? Czy po otrzymaniu aktu dalej jestem członkiem spółdzielni? Czy spółdzielnia może podnieść czynsz osobom występującym o akt notarialny? Jakie są wady i zalety (praktyczne) wystąpienia o ten akt?A może znacie jakiegoś prawnika biegłego w prawie spółdzielczym w Warszawie, który mógłby wyjaśnić mi wszystkie moje wątpliwości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sanipro 10.06.2002 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2002 W przypadku przekazania mieszkania na zasadach lokatorskiego prawa do lokalu notariusz nie jest potrzebny. Natomiast w przypadku odrębnej własności przekazanie odbywa się przy udziale notariusza. W/w sprawy reguluje (Dz.U. 2001 nr 4 poz. 27)Ustawa z dnia 15 grudnia 2000 r. o spółdzielniach mieszkaniowych..Istnieje jeszcze własnościowe prawo do lokalu, ale obecnie nie są wydawane takie przydziały.S-O Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sanipro 10.06.2002 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2002 Akt ten był już zmieniany:Orzeczenie TK: Dz.U. 2001 nr 57 poz. 601Akty zmieniające:Dz.U. 2001 nr 71 poz. 733 2001.07.10Dz.U. 2001 nr 154 poz. 1802 2002.01.01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts