Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zawieszenie LCD na łancuchach

Biały905

Recommended Posts

Witam serdecznie chciałbym zawiesić LCD firmy Sharp 42 cale na dwóch łańcuchach zwisających z sufitu czy ktoś widział gdzieś na necie lub na własne oczy coś podobnego i wie jak to zrobić i czy jest taka możliwość prosił bym o podsyłanie linków lub wypowiadanie się dziękuje serdecznie za pomoc.

już przeniosłam do działu wnętrza. Może zamiast na chybcika zakładać temat, to trochę przejrzeć sobie forum, by zaznajomic się z jego budową i funkcjonowaniem? :)

Twoje pomysły sa zbyt nietypowe i nie spotkałam jeszcze forumowicza, który chciał coś takiego zrobić. Skąd wpadłeś na taki pomysł?

Ja co prawda nigdy czegoś takiego nie widziałem i choć nie jestem też zwolennikiem takiego "havymetalowego" designu, to wyobrażam sobie takie rozwiązanie:

Grube łańcuchy (2 szt.) zakotwione w suficie i podłodze na wysokości optymalnej dla oglądaczy tv połączone płaskownikiem/teownikiem, do którego można przykręcić uchwyt ścienny tv. Łańcuchy muszą być napięte, a od ściany, która byłaby tłem (rozumiem, że surowy beton) oddalone ok. 30 - 50 cm. Tylko martwi mnie estetyczne upięcie okablowania tv. Ewentualnie dałoby się je zamaskować swego rodzaju kurtyną z cienkich łańcuchów wiszących od wieszaka i rozpiętych np. co 3 cm.

Pozdrawiam :)

Witam serdecznie chciałbym zawiesić LCD firmy Sharp 42 cale na dwóch łańcuchach zwisających z sufitu czy ktoś widział gdzieś na necie lub na własne oczy coś podobnego i wie jak to zrobić i czy jest taka możliwość prosił bym o podsyłanie linków lub wypowiadanie się dziękuje serdecznie za pomoc.

Gotowego mocowania w PL raczej nie da się kupić, trzeba improwizować i zamówić coś u ślusarza. Telewizory mają mocowanie uchwytu mniej więcej w środku, co będzie powodowało jego przechylanie się górną krawędzią w kierunku podłogi (nie będzie wisiał w pionie do podłogi). Zróbcie testy z kawałkiem płyty meblowej (jakaś półka), powieszonej na sznurkach i sprawdźcie czy taki pomysł wam pasuje.