Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Baza jest wpadająca w szary - ta niższa cena to pewnie cena za bazę.

Ta wyzsza cena za zabarwiony - a czy biały, to nie wiem... :)

• Odpowiedzi 195
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mieczysław,

my zamawialiśmy teraz, w grudniu, tynk silikonowy Amphisilan - dopłata za kolor i barwienie fabryczne to tylko 2.50 zł do wiaderka.

Cena za wiaderko 25 kg (już tynku barwionego fabrycznie) to 168 zł brutto - 190 czy 200 zł to jakiś kosmos cenowy.

W Caparolu nie ma "koloru białego" - każdy ma jakąś nazwę i numer - ten biały z oferty to baza, nie czysto biała - bardzo jasny, prawie biały, jest np. Graphit 18 - musisz wziąć od sprzedawcy wzornik kolorów Caparola dla danego tynku i wybrać.

A silikatowy jest tańszy od silikonowego i ma inne właściwości, ale to pewnie wiesz.

Witam!

Na wiosnę ok. kwietnia planuję ocieplić kompleksowo (styro 15) domek postawiony w 2 miesiące (od sierpnia do k. września). Obecnie pod k. stycznia planuję wykańczanie środka - kafle, łazienkę, malowanie itp.

Nie boję się nowych technologii ( mam np. założone panele na podczerwień i lekko grzeję budynek) chciałem ocieplić domek płytami PIR Jednak odstraszyła mnie cena i fakt że trzeba je idealnie równo kłaść (nie można tak jak przy styro gdzieniegdzie np. trochę zeszlifować).

Pytania do Kol. Fighter1983:

1) Z innego wątku (gdzie wg mnie jesteś liderem wpisów, wysokiej kultury (fachowe, bez zadęcia odpowiedzi chyba na wszystkie pytania forumowiczów)

Wiem, że swój dom wykonałeś "w tynku mineralnym + (chyba) farba silikonowa. Czy gdy dzisiaj musiałbyś ocieplać i kłaść tynki wybrałbyś też ten sposób czy raczej tynk Thermosan NQG barwiony w masie.

2) Proszę o porównanie tych dwóch metod. Wcześniej chyba nie raz porównywałeś inne systemy z tynkiem mineralnym Caparol.

3) O ile barwiony tynk Th.NQG (np. o współczynniku jasności np.25 z wzornika fassade A1) jest droższy od nie barwionego - wiadro 20 kg (myślę, że kilka..nascie zł)?

4) Jak długo od zamówienia u Ciebie, po dokonaniu przedpłaty, (Astrobud.pl) na większość elementów z systemu Caparol tynk Thermosan NQG czeka się na dostawę?!

Pozdrawiam i życzę zdrowia oraz wielu klientów w nowym roku!!

JaceK , dolnośląskie

Witam!

Na wiosnę ok. kwietnia planuję ocieplić kompleksowo (styro 15) domek postawiony w 2 miesiące (od sierpnia do k. września). Obecnie pod k. stycznia planuję wykańczanie środka - kafle, łazienkę, malowanie itp.

Nie boję się nowych technologii ( mam np. założone panele na podczerwień i lekko grzeję budynek) chciałem ocieplić domek płytami PIR Jednak odstraszyła mnie cena i fakt że trzeba je idealnie równo kłaść (nie można tak jak przy styro gdzieniegdzie np. trochę zeszlifować).

Pytania do Kol. Fighter1983:

1) Z innego wątku (gdzie wg mnie jesteś liderem wpisów, wysokiej kultury (fachowe, bez zadęcia odpowiedzi chyba na wszystkie pytania forumowiczów)

Wiem, że swój dom wykonałeś "w tynku mineralnym + (chyba) farba silikonowa. Czy gdy dzisiaj musiałbyś ocieplać i kłaść tynki wybrałbyś też ten sposób czy raczej tynk Thermosan NQG barwiony w masie.

2) Proszę o porównanie tych dwóch metod. Wcześniej chyba nie raz porównywałeś inne systemy z tynkiem mineralnym Caparol.

3) O ile barwiony tynk Th.NQG (np. o współczynniku jasności np.25 z wzornika fassade A1) jest droższy od nie barwionego - wiadro 20 kg (myślę, że kilka..nascie zł)?

4) Jak długo od zamówienia u Ciebie, po dokonaniu przedpłaty, (Astrobud.pl) na większość elementów z systemu Caparol tynk Thermosan NQG czeka się na dostawę?!

Pozdrawiam i życzę zdrowia oraz wielu klientów w nowym roku!!

JaceK , dolnośląskie

Dzieki za uznanie Jacku.

postaram sie odpowiedziec, chociaz pytanie nr 1 jest jednym z najtrudnijeszych zadanych tutaj od kiedy jestem.

W zasadzie 1-2 mozna polaczyc w jednej odpowiedzi.

NQG laczy zalety wszystkich wypraw elewacyjnych, mineralnej, silikatowej, silikonowej i akrylowej. W zasadzie laczy same zalety eliminujac wady. Gdybym teraz mial robic swoja elewacje bardzo powaznie bym sie nad tym zastanawial. Ostateczna decyzja zostalaby podjeta w oparciu o wycene material + robocizna w ukladach:

1)mineralny + farba Thermosan NQG

2)tynk NQG

Gdyby okazalo sie ze roznica w cenie jest mniejsza niz 30% wybralbym opcje 2.

Dlaczego - wlasnie z powodu wlasciwosci NQG i trwalosci koloru.

Jest jeszcze jeden czynnik.... ktory w moim przypadku mialby znaczenie - co by sie udalo zalatwic w formie "próbek". Dla osoby ktora sie tym zajmuje to dosc trudne rozwiazanie i pewnie w moim przypadku skonczyloby sie na mineralnym+farba NQG ale to z powodu tego, ze latwiej byloby mi sobie zalatwic z Caparola "na próbki" 60L farby niz 500kg tynku np :) a mineralke to juz bym jakos sam sobie wzial na swoj budzet :p

ad.3 a mozesz podac jakis konkretny kolor? wg wzornika FassadeA1? wtedy bedzie latwiej. Poza tym w Caparolu jest cos takiego jak program barwienia fabrycznego Soton, co dla kolorow o takiej intensywnosci moze byc doskonalym rozwiazaniem.

ad. 4 Barwienie w ColorExpress czyli na miejscu to kwestia 1-2 dni plus ewentualny czas dostawy firma kurierska, w przypadku SOTON - czyli barwienia fabrycznego - ok 5-6 dni roboczych

Dzieki za uznanie Jacku.

postaram sie odpowiedziec, chociaz pytanie nr 1 jest jednym z najtrudnijeszych zadanych tutaj od kiedy jestem.

W zasadzie 1-2 mozna polaczyc w jednej odpowiedzi.

NQG laczy zalety wszystkich wypraw elewacyjnych, mineralnej, silikatowej, silikonowej i akrylowej. W zasadzie laczy same zalety eliminujac wady. Gdybym teraz mial robic swoja elewacje bardzo powaznie bym sie nad tym zastanawial. Ostateczna decyzja zostalaby podjeta w oparciu o wycene material + robocizna w ukladach:

1)mineralny + farba Thermosan NQG

2)tynk NQG

Gdyby okazalo sie ze roznica w cenie jest mniejsza niz 30% wybralbym opcje 2.

Dlaczego - wlasnie z powodu wlasciwosci NQG i trwalosci koloru.

Jest jeszcze jeden czynnik.... ktory w moim przypadku mialby znaczenie - co by sie udalo zalatwic w formie "próbek". Dla osoby ktora sie tym zajmuje to dosc trudne rozwiazanie i pewnie w moim przypadku skonczyloby sie na mineralnym+farba NQG ale to z powodu tego, ze latwiej byloby mi sobie zalatwic z Caparola "na próbki" 60L farby niz 500kg tynku np :) a mineralke to juz bym jakos sam sobie wzial na swoj budzet :p

ad.3 a mozesz podac jakis konkretny kolor? wg wzornika FassadeA1? wtedy bedzie latwiej. Poza tym w Caparolu jest cos takiego jak program barwienia fabrycznego Soton, co dla kolorow o takiej intensywnosci moze byc doskonalym rozwiazaniem.

ad. 4 Barwienie w ColorExpress czyli na miejscu to kwestia 1-2 dni plus ewentualny czas dostawy firma kurierska, w przypadku SOTON - czyli barwienia fabrycznego - ok 5-6 dni roboczych

Do pyt. 3) Niestety nie znam kolorów wzornika. Myślę o czymś około a)piaskowego b)jasnego beżu czy c) "kości słoniowej". Przypuszczam, że te kolory znajdują się gdzieś na środku zdjęcia wzornika z Twojej strony firmowej. Nr koloru z wzornika podałem "na oko" (czuja) - być może niezbyt mi to wyszło. Rozważam zakup nowego wzornika zaraz po nowym roku. Proszę abyś odniósł się cenowo do kolorów które podałem.

Z tego co wywnioskowałem z Twojej wypowiedzi to dla mnie raczej b. odpowiedni były nowy rodzaj tynku, domek jest mały i parterowy, stąd różnica w cenie nie byłaby tak porażająca. Ja nie mam też możliwości zakupu ( rozumiem że wyraźnie taniej) "na próbki".

Dzięki!

Właśnie dzisiaj otrzymałem oryginał wzornika.

Jak wygląda cenowo sprawa zakupu dobrej jakości (o którą dziś ciężko) tynku silikonowego np. na 150 m2 z dobrymi pozostałymi komponentami (bez styro) do tynku NQG ? chodzi mi o różnicę w cenie. Wiem, że będzie drożej (NQG)i to mnie nie przeraża.

Pozdrawiam! Jacek

Ps. W świetle dziennym wybraliśmy (raczej żonka) kolor :Ginster 110 (L85.C35.H85) lub Ginster 105

(L85.C40.H85) Wporównaniu do tynku silikonowego o zbliżonym odcieniu.

Edytowane przez Jacek06
  • 1 month później...
Czy możecie polecić wykonawcę na terenie trójmiasta specjalizującego się w dociepleniowych systemach caparol'a?
  • 2 months później...

Witam

Macie jakąś metodę na wybór koloru? Zostało mi 7 odcieni do wyboru / wczoraj były4/. W domu widzę różnicę, ale ciężko mi się zdecydować. Wyszłam na taras przy słonecznej pogodzie ze wzornikiem i różnice są niewielkie. Zrobić losowanie?

Przewidujecie jakieś zdjęcia z tytułowym tynkiem? Jakiś NQG może?

Witam

Macie jakąś metodę na wybór koloru? Zostało mi 7 odcieni do wyboru / wczoraj były4/. W domu widzę różnicę, ale ciężko mi się zdecydować. Wyszłam na taras przy słonecznej pogodzie ze wzornikiem i różnice są niewielkie. Zrobić losowanie?

Przewidujecie jakieś zdjęcia z tytułowym tynkiem? Jakiś NQG może?

Wybierz ten który pierwszy Ci się spodobał :)

Nie mogę, pierwszy jest na pierwszym arkusiku z góry. To byłoby niesprawiedliwe.

Mąż w delegacji i spałam ze wzornikiem na poduszce obok. Trochę pomogło. Mam znowu 4 odcienie.

Natur-Weiss - no ladny kolor. A to ze 1 z brzegu - no coz... widocznie tak mialo byc.
  • 3 weeks później...
Kolor wybrany, pomiary zrobione, a Fighter boi się, że zejdę na zawał po otrzymaniu wyceny. Poszukiwany szef od Caparola ma FM.
Kolor wybrany, pomiary zrobione, a Fighter boi się, że zejdę na zawał po otrzymaniu wyceny. Poszukiwany szef od Caparola ma FM.

Nie bedzie tak zle.

Zaraz skoncze i wysle.

A o co chodzi z ostatnim zdaniem?

Fighter1983 a moja elewacja dalej nie wyceniona :( http://emotikona.pl/emotikony/pic/0zlosc.gif

Posłałam przypomnienie na priv ( może się w końcu doczekam )

Edytowane przez modena
modena, fotohobby - blad naprawiony, Moje gapiostwo - przepraszam. wycenione, wyslane. Edytowane przez fighter1983

witam,

jak to jest z tym budowaniem, na każdym etapie trzeba się doktoryzować

teraz przyszedł czas na "doktorat" z tynków i tu mam nadzieję na pomoc fightera :D (zdecydowanie podpisuję się pod tym, co napisal Jacek :yes:)

ocieplenie jeszcze nie zrobione, ale ma być zwykły styropian z nieco lepszym współczynnikiem, kleje kupione firmy mapei (tak zaordynował wykonawca), po wielu przymiarkach wybraliśmy kolor tynku i wyczytałam, że ponieważ ciemny (współczynnik 16,6) to taki nie może być. Nie pojmuję po co w takim razie są takie we wzornikach kolorów?

Rozumiem, że jedyna nadzieja, to ten specjalnie wzmacniany tynk Caparola?

Czy ten tynk można położyć na klej mapei?

Elewację planujemy w dwóch kolorach, tzn bryła domu jasna, bryła garażu ciemna - czy w takim przypadku mogę położyć różne typy tynków?

Kolory wybieraliśmy z Kabe (10080 i 12990) - da się to jakoś zamienić na Caparol?

będę wdzięczna za pomoc