Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowe mieszkanie, proszę o pomoc w aranżacji :)

Chani1981

Recommended Posts

Witam. Stanęliśmy przed faktem dokonanym ;) kupiliśmy mieszkanie 46m/kw, do remontu.

Forum podczytuję odkąd powstał w ogóle zamiar kupna, ale im więcej czytam tym mniej wiem, co ja bym właściwie chciała w tym mieszkaniu....

Wiem na pewno, że chcę aby było wygodne i przytulne,w jasnych kolorach. Ma służyć mi, mężowi i naszemu rocznemu synkowi :) mąż jest audiomaniakiem, więc wiem, że sprzęt cały zajmie sporo miejsca w pokoju dziennym. Poza tym muszę uwzględnić rozmaite szczegóły wpływające na akustykę wnętrza ;)

Pomóżcie mi proszę, ogarnąć się z tym planem.

Tak wygląda amatorsko zrobiony plan mieszkania:

http://imageshack.us/a/img27/5285/przechwytywanie1o.jpg

I wstępnie z grubsza umeblowany

http://imageshack.us/a/img600/43/przechwytywanie2ft.jpg

Największy problem mam z łazienką i kuchnią, oba pomieszczenia są małe.

W salonie, w tym wolnym rogu planuję urządzić kącik Małego, w sensie na zabawki itp. prawdopodobnie z regałów ikeowych.

W sypialni to prostokątne coś za drzwiami to komin.

A ja bym poszła coś w ten deseń;)

http://foto1.m.onet.pl/_m/b024d2fade007912d2d65142ce877385,21,19,0.jpg

Przede wszystkim wygospodarowałam przestrzeń dla dziecka. Przeznaczyłam na to ostatnie pomieszczenie przy łazience. Wstawiłam tam łóżko, regał i szafki pod oknem. Teraz młody ma swój azyl. :) Zamiast dużej sypialni proponuję w tym miejscu zrobić kuchnię. Można ją jeszcze przearanżować, ja pokazałam tylko propozycję. Wydaje mi się, że mając małe dziecko musicie przemyśleć jednak rozkładaną sofę w dużym pokoju. Ważne jest też miejsce, gdzie będziecie spożywać posiłki. Udało mi się zmieścić wygodny stół 130x90 cm w salonie.

Łazienka do zmiany. U mnie pralka otwierana od góry.

Nie wiem jaki remont planujecie, czy gruntowny, czy tylko niewielka kosmetyka. Ja pobawiłam się w przesunięcia ścian, ale nie wiem tak naprawdę na ile mogą być one przesunięte, ponieważ nie zaznaczyłaś szerokości okien oraz ich odległości od ścian.

Bardzo dziękuję za odzew :)

Elfir, przedpokój jest bardzo wąski, 125cm, nie bardzo widzę tam jakąkolwiek szafę. Chciałam postawić jedynie komodę, no i wieszak na kurtki.

Po co zamieniać sypialnię z salonem?

Wyanna, pewnie się da, ale niełatwo, bo w rogu za sedesem znajduje się rura kanalizacyjna. Wstawiłam do planu wannę taką, jak mam obecnie. Mogę wstawić krótszą, jeśli ta będzie uniemożliwiała wygodne korzystanie z wc.

Stolik do posiłków chciałabym mieć w kuchni (składany lub blat bez szafek pod spodem), ale nie bardzo wiem jak to rozplanować.

Magda34, nie planujemy mieć osobnego pokoju dla dziecka i nie chcę rezygnować z sypialni. Mały jest jeszcze zdecydowanie za mały na oddzielny pokój. I tak zajmuje tą samą przestrzeń, co my i czas spędza zawsze tam, gdzie my.

W łazience jest pralka otwierana od góry, bo taką mamy.

Remont będzie raczej z tych gruntownych, ale wyburzania wszystkich ścian dotąd nie planowałam :)

Okna starałam się zaznaczyć, ale chyba słabo je widać na moich rysunkach. Postaram się to poprawić.

Nie za bardzo rozumiem twojego podejścia Chani? Dlaczego nie chcecie aby dziecko miało swój kącik (pokój) tylko będziecie trzymać zabawki w pokoju dziennym?

Dodatkowa szafa by się przydała,gdzie będziecie trzymać kurtki zimowe i inne rzeczy swoje i dziecka-w jednej szafie sypialnianej?

Jeśli remont ma być gruntowny to warto wziąć pod uwagę że dziecko rośnie i potrzebuje więcej przestrzeni dla siebie,swoich misiów i zabawek.

Ja proponuję otworzyć kuchnię na pokój dzienny i jednak wydzielić mały pokoik dla dziecka nie tracąc przy tym sypialni.

http://img705.imageshack.us/img705/9237/12345rty.jpg

Ponieważ oboje z mężem uważamy, że rocznemu dziecku osobny pokój nie jest potrzebny. I tak nie będzie w nim przebywać, ani się bawić, a zabawki będą zawsze w pokoju dziennym. A pokój dziecięcy zrobiony tylko po to, żeby trzymać tam zabawki jest wg mnie bez sensu.

Planujemy w późniejszym czasie (za jakieś 3 lata) zlikwidować sypialnię i tam urządzić pokój synkowi.

Ta dodatkowa szafa mnie trochę martwi. W sensie, że przydałaby się, ale nie bardzo wiem, gdzie ją umieścić.

• 1 month później...

Kinka bardzo dobrze to wymyśliła.. Mój synek ma 13 miesięcy.. od ponad 2 ma swój pokoik, swoje łożeczko . Sypia sam w swoim pokoiku. Często budzi się rano i bawi ok 30 min sam zanim zacznie nas wołać.

Przepraszam Cię za szczerość, ale nie umiałabym uprawiać seksu przy moim dziecku odkąd zaczęło być tak bardzo kumate ,że wszystko po nas papuguje. Tfuuu