Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Spodobał mi się projekt autorstwa Marcina Abramowicza i Aldony Dymus o nazwie Juliusz II (wersja lustrzana) - (jest na wielu stronach z projektami np. dobredomy.pl:

link do projektu)

Jest dosyć podobny do Amaltea II (który ew też biorę pod uwagę - dość popularny).

Nie wiem czy to jest jakoś stosunkowo nowy projekt bo jeszcze nie znalazłem o nim żadnych opinii i ludzi którzy by go budowali.

Napiszcie ze swojego doświadczenia jakieś uwagi.

Jak chodzi o wymiary działki, warunki z MPZP itp to wszystko spełnia. Potrzebuję domu dla 4os rodziny. Na parterze musi być pokój (w przyszłości dla rodziców) i garaż na 2 samochody. Widzę, że ma sporo balkonów - gadżet, który ładnie wygląda, ale pewnie trudniej z mostkami cieplnymi i dobrym ociepleniem. Dach bardziej zawiły jak w Amaltei, ale poddasze będzie jaśniejsze przy takim układzie (z 3 stron słońce).

Na co jeszcze zwrócić uwagę?

Edytowane przez sintesi

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeśli chodzi o dom to jest bardzo...konserwatywnie drogi w budowie. Ma aż 8 połaci dachowych, balkoniki.

Szkoda, że symetryczna elewacja uniemożliwia połączenie garażu z wiatrołapem. Teraz aby zdjąc buty trzeba przejść z garażu do wiatrołapu przez dzienną część domu. W zimowe dni naniesie się wówczas błota.

Z daszku nad garażem zamierzał bym zrezygnować, bo ten pokój będzie raczej czymś w rodzaju strychu/magazynu. Pewnie będzie okno dachowe uchylne. Jeszcze nie buduję. Jestem na etapie wyboru projektu. Dosyć duża część dachu nachylona by była u mnie na południe i jest miejsce na solar (lub nawet dwa symetrycznie po bokach od balkonu).

będziesz miał problem z odsprzedażą takiego domu w przyszłości.

Nie jest to architektura wysokich lotów, by dom miał wartośc jako dzieło sztuki architektonicznej. Teraz coraz wiecej ludzi gustuje w prostych domkach - łatwych do przeróbki, rozbudowania, konserwacji, zmodernizowania.

Jak chodzi o układ pomieszczeń to w zasadzie projekt jest bliźniaczy do bardzo popularnej Amaltea II. Różnica w układzie dachu nad częścią mieszkalną-prostopadle. O sprzedaży na razie nie myślę bo będę budować po to żeby w nim przez dość długi czas mieszkać. Ciekaw jestem jak mają się wyliczenia z kosztorysu do faktycznych kosztów. Co ciekawe Juliusz II (227 tys.) jest niby tańszy niż Amaltea II (242 tys.) w stanie surowym zamkniętym i tylko 3 tys. droższy w wersji "pod klucz". Zresztą co strona to inny kosztorys tych samych projektów. (są nawet takie z kwotą poniżej 200 tys. za stan surowy).

A może ktoś z budujących Amalteę wypowie się co do kosztu z kosztorysu vs. rzeczywistość? Niby ceny materiałów i robocizny spadają.

Bo w jednej wersji "pod klucz" liczono parkiet a w drugiej tanie panele. Kosztorysy "pod klucz" są bez sensu bez znajomości dokładnej specyfikacji materiałowej, jaką brano pod uwagę.

Może cię interesować najwyżej koszt "stanu deweloperskiego" (wylewki, tynki, podejścia instalacji)

• 4 months później...

Witam,

budujemy wg projektu Juliusz, aktualnie kładziemy tynki. Projekt nam się spodobał od samego początku, teraz się to nie zmieniło.

Dom okazał się (mimo podanych wcześniej 126m pow. użytkowej) dosyć duży. Pomieszczenia na górze są dość duże, a skosy nie uciążliwe - konstrukcja dachu powoduje że nie ma ich aż tyle co np. w dachach czterospadowych. Na wrażenie ogromnego domu ma wpływ również pomieszczenie nad garażem, które jest tak przestronne, że szkoda wykorzystać je na strych - zdecydowanie lepiej było by zrobić z niego pokój rozrywki - z tv, lub stołem bilardowym. Jedyne czego mi tam brakuje, to miejsca na garderobę. Pokoje są z balkonami - bardzo dobre na sypialnie, ale nie na szafki z ubraniami i butami. Dom ma ogromny salon który był dla nas bardzo ważny przy wyborze - tu się nie zawiedliśmy.

Tyle o wyglądzie.

Nie wiem natomiast jakie doświadczenia mają inni budujący z tej projektowni, ale to co nam spędza sen z powiek od momentu tworzenia więźby to właśnie jej konstrukcja - zarówno kierownik budowy jak i dekarz zalecali włożenie dodatkowych belek, co zrobiliśmy, jednak nie uchroniło to nas przed minimalnymi odkształceniami obróbek szczególnie w części nad garażem (dach z dachówki ceramicznej Creaton Premion - znacznie lżejsza niż maksymalny ciężar dopuszczalny wg projektanta). Trochę nas to martwi, ponieważ dach był kryty na początku lipca, a przed nami jeszcze zima z dodatkowym ciężarem w postaci śniegu.

Proszę o opinię osób które budowały domy projektów tej firmy - czy doświadczenia były podobne?

• 4 weeks później...

Witajcie

Ja zamierzam rozpocząc budowę wiosną. W projekcie mam trochę zmian. Muszę zmniejszyć garaż tak aby elewacja frontowa nie przekraczała 15 metrów (taki zapis w planie zagospodarowania) ponadto zmieniam rozmieszczenie pomieszceń na parterze tak aby mozna było z garażu wejśc do wiatrołapu bezpośrednio. Chcę też na górze przenieść łazienkę w inne miejsce bo obecnie jest ona od południowej strony tam gdzie mamy fajne widoki - chcę aby w jej miejscu był pokój. No trochę się tych zmian nazbierało. Lina88 czy możesz podesłac jakieś zdjęcia z budowy? Jestem bardzo ciekawy jak domek wygląda w realu.

Witam. Zastanawiam się jeszcze nad 2 koncepcjami układu pomieszczeń.

wersja lustro Juliusz II vs. wersja lustro Juliusz nowy

W Juliusz Nowy wydaje mi się sensowniej, aby obie łazienki były jedna nad drugą (kwestia pionów kanalizacyjnych i instalacji, oraz jeden komin/wywietrznik w dachu mniej) Powinno to wszystko obniżyć koszt.

oraz łazienka na górze chyba lepiej żeby była od strony zachodnio-północnej (w moim przypadku) zostawiając więcej wschodu na sypialnię.

W tej opcji do sypialni dodana jest garderoba. Jest to trochę kosztem wielkości pozostałych pokoi, ale pokój po prawej (2/4) mógłby mieć w przyszłości przejście do garderoby zamiast z sypialni. (Na wypadek gdyby w przyszłości córce brakowało miejsca na ciuchy)

Różnica jest też na parterze. Więcej miejsca jest dla kuchni oraz łazienka połączona z pomieszczeniem z wersji Juliusz II.

Inaczej zabiegają też schody zwiększając wielkość pokoju obok salonu (to też na plus).

Co ciekawe w Juliusz Nowy zmieniona jest pozycja komina CO do wewnątrz pomieszczenia w garażu - to chyba też będzie wygodniejsze, aby nie obchodzić komina przy zaparkowanym samochodzie.

W Juliusz Nowy planowany jest garaż pojedynczy, ale można to zmienić w projekcie (koszt ok. 350zł).

Co Wy na taką zmianę?

Macie jeszcze jakieś uwagi?

Właśnie kupiliśmy projekt Juliusz Nowy w wersji lustrzanej. Jak na razie dostępna jest wersja z pojedynczym garażem i na etapie adaptacji został powiększony do 6m wewnątrz i brama na 5m. Podnosimy też ścianę kolankową o 20cm-jeden bloczek silki. Zlikwidowaliśmy boczne okna w garażu i doprojektowane zostały uchylne w pomieszczeniu nad garażem. Układu pomieszczeń nie zmieniamy bo właśnie taki nam pasuje z łazienką od frontu i sypialnią od tyłu z dużą garderobą.

A jak ewentualne kosztorysy mają się do rzeczywistości?

Edytowane przez sintesi

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 4 weeks później...

Witajcie

Ja już mam zakupiony projekt Juliusz II teraz jestem na etapie pozwolenia na budowę a na wiosnę start budowy. Fanie że więcej osób będzie budowało Juliusza bo jak byłem na etapie kupna projektu to nikt więcej nie budował tego projektu.

Co prawda ja zrobiłem dużo zmian wewnątrz - przeorganizowałem całe poddasze, na dole też mam sporo zmian (zlikwidowany pokój na parterze dodany podcień z salonu, dorobiona spiżarka przy kuchni, zwiększony wiatrołap i wejście do domu z garażu przez wiatrołap - no sporo tych zmian. Oczywiście podnoszę ścianę kolankową o jeden pustak.

Planuje budować z betonu komórkowego - kostka 36cm.

Zmieniłem też wykusz - chcę zrobić w prostokącie i cały przeszklony bez słupów - puki co nie wiem jak to wykonać - jak połączyć płytę nad wykuszem ze stropem gęstożebrowym - jak to zazbroić. Dodam że nad wykuszem nie będę miał balkonu tylko łazienkę, czyli obciążenia też większe.

Jeśli ktoś ma doświadczenie w takich konstrukcjach to będe wdzięczny za wszelkie wskazówki.

Fajnie by było gdyby ktoś kto jest już na etapie budowy przesłał jakieś fotki jak domek wygląda.

Witajcie

Ja już mam zakupiony projekt Juliusz II teraz jestem na etapie pozwolenia na budowę a na wiosnę start budowy. Fanie że więcej osób będzie budowało Juliusza bo jak byłem na etapie kupna projektu to nikt więcej nie budował tego projektu.

Co prawda ja zrobiłem dużo zmian wewnątrz - przeorganizowałem całe poddasze, na dole też mam sporo zmian (zlikwidowany pokój na parterze dodany podcień z salonu, dorobiona spiżarka przy kuchni, zwiększony wiatrołap i wejście do domu z garażu przez wiatrołap - no sporo tych zmian. Oczywiście podnoszę ścianę kolankową o jeden pustak.

Planuje budować z betonu komórkowego - kostka 36cm.

Zmieniłem też wykusz - chcę zrobić w prostokącie i cały przeszklony bez słupów - puki co nie wiem jak to wykonać - jak połączyć płytę nad wykuszem ze stropem gęstożebrowym - jak to zazbroić. Dodam że nad wykuszem nie będę miał balkonu tylko łazienkę, czyli obciążenia też większe.

Jeśli ktoś ma doświadczenie w takich konstrukcjach to będe wdzięczny za wszelkie wskazówki.

Fajnie by było gdyby ktoś kto jest już na etapie budowy przesłał jakieś fotki jak domek wygląda.

dobrze by było go zoptymalizować pod względem kosztów, bo wersja podstawowa wychodzi drogo

Witam ponownie. Ja dzisiaj odebrałem swoje pozwolenie na budowę Juliusza II Nowego.

W zasadzie mało zmieniałem. (podniesiona ściana kolankowa o 1 pustak 20cm, likwidacja okien w garażu, w pomieszczeniu nad garażem okna dachowe zamiast wykuszu). Materiały jak w projekcie - ew. lepszy standard ocieplenia.

Zamawiał ktoś z Was kosztorysy?

Według mojego dla stanu surowego zamkniętego na III kw 2013:

207 tys. zł (114 tys. zł to koszt materiałów)

przy metodzie gospodarczej:

143 tys. zł (94 tys. zł to koszt materiałów)

Ja pewnie będę budował metodą pół-gospodarczą. Do stanu surowego zamkniętego większość wykonywać będzie ekipa. Jak chodzi o instalacje i wykończeniówkę to mam od tego kolegów i sporo mogę też sam zrobić.

Ciekaw jestem na ile udało/uda Wam się zejść z kosztami w stosunku do kosztorysów.

Ciekaw jestem na ile udało/uda Wam się zejść z kosztami w stosunku do kosztorysów.

zależy z jakiej pracowni......

Niestety część wciąż wychodzi z założenia że musi być dom konkurencyjny cenowo i zaniżają cenę ale są i również takie u których nie zgadza się nawet przedmiar robót

• 1 month później...

Witam wszystkich.

Jest to mój pierwszy post więc proszę o wybaczenie ewentualnych błędów :)

Jestem zainteresowany zakupem projektu Juliusz Mały(113,20) lub Juliusz Nowy (128,80m2) nie mogę się zdecydować. Działka ponad 800m2, więc róznica około 60 cm na wymiarze budynku jest jeszcze do zaakceptowania. Chciałbym zapytać o następujące rzeczy:

1. Jaka orientacyjnie może być różnica w budowie tych domów systemem gospodarczym, jest wycieniony tylko Nowy na 133tys. i czy ta wycena jest w miarę realna do osiągnięcia

2. Ile może kosztować zmiana w postaci podniesienia ściany kolankowej do zrównania dachów, zmniejszenia okien i np. delikatnie poszerzenie garażu do otwarcia drzwi obustronie w samochodzie czyli pewnie jakaś 1,2 cegły.

Czekam na Waszą opinię

pozdrawiam