Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

Witam ponownie. Pochwalę się - właśnie zacząłem budowę Juliusza Nowy II w wersji lustrzanej. Do końca roku planuję dojść do stanu surowego zamkniętego.

Ktoś pytał o koszty zmian w projekcie. Podniesienie ścianki kolankowej to kilka stówek, poszerzenie garażu podobnie.

Ja kupiłem projekt Juliusz Nowy (nie było jeszcze wtedy dostępnego w wersji z garażem dwustanowiskowym) i adaptacja obejmowała także poszerzenie garażu do szerokości 6m.

Za projekt dałem 2499zł, za adaptację 2850zł (całą papierologię w postaci zapewnienia mediów, uzgodnienia zjazdu, mapy itd już miałem załatwione wcześniej).

Pozwolenie na budowę dostałem bez problemu jeszcze w 2013 r. (chciałem odliczyć część VAT za materiały budowlane) - zainwestowałem w elektrykę.

Buduje u mnie jedna firma i koszt planowany to ok. 190 tys. zł netto razem z materiałami, usługą geodety, koparką, transportem i wszystkim innym poza kierownikiem budowy - mam swojego. (Cena razem z pełnym deskowaniem i schodami wewnętrznymi-betonowymi).

3majcie kciuki za budowę i moją zdolność finansową ;-)

• 2 months później...
  • 3 weeks później...

Wysokość fundamentów jest jak w projekcie. W garażu 6 bloczków a w części mieszkalnej 8 bloczków (jeden bloczek ma 12cm + zaprawa).

U mnie na razie robią strop. Będę wdzięczny za jak największą ilość zdjęć. Macie jakieś uwagi co do wykańczania? Co ew zmienić/przesunąć/dodać itp. Pozdrawiam

W zależności od projektu kuchni, w naszej okno powinno być 10cm w prawo patrząc od środka (szersze szafki "nachodzą"). Teraz również zrezygnowalibyśmy z okna w kotłowni, bo i tak zrobiliśmy wyciąg na zewnątrz a przy własnej studni i piecu na ekogroszek zostaje mało miejsca do zagospodarowania na opał.

Jeżeli ma być kominek to komin warto minimalnie przesunąć bo tak wchodzi się wprost na niego ze schodów z góry.

Belki nad garażem powinny być połączone z tymi z reszty domu, a nie jak w projekcie, o tym warto porozmawiać z kierownikiem budowy.

O czym jeszcze warto pomyśleć to żeby zrobić sobie schowek z pustki pod schodami, z wejściem od garażu. Jest to zupełnie niewykorzystane w projekcie. My zrobiliśmy z korytarza, ale minimalnie zmieniliśmy układ przy tej łazience i zrobiliśmy korytarz z szafa i większą łazienkę (która wcale nie jest duża, ale też nie za mała). Niestety przez to do schowka wchodzi się przez szafę ;-) przy moim planie trzymania tam rury i innych akcesoriów od odkurzacza centralnego jest to ok, ale na sloiki było by już gorzej.

Z przesuwaniem komina to nie tak łatwo bo musi się wpasować między krokwie. U mnie już stoi więc i tak za późno. W kotłowni lekko przesunąłem drzwi (na 70cm od ściany) żeby tam właśnie zmieścić zbiornik hydroforowy. Tam też robię przyłącze wody. Okno na razie jest zostawione, ale może zmniejszę je do rozmiaru świetlika. Tak żeby nie ułatwiało włamania, a dawało światło. Może zwężę holik wejściowy dla powiększenia kuchni.

My również przesunęlismy drzwi pomiędzy kotłownia i garażem. Zupełnie zapomniałam. Do tego my mieliśmy jeszcze mieliśmy dylemat zanim wstawilismy piec, bo jest dość duży i z podajnikiem i ledwo się zmieścił pomiędzy ścianą a drzwiami na zewnątrz.

My komin mamy murowany i sam komin jest ok, ale gdybyśmy mieli tam kominek wstawić to też słabo. Znów jak się przesunie to w pokoju na górze będzie wystawał (murowany) więc coś za coś. Wydaje mi się że 20 cm można przesunąć, ale do uzgodnienia z kierownikiem.

• 2 weeks później...

1555m2 (31,5m szerokość frontu x 50m długość)

Nasz Juliusz II ma 148m2 zabudowy.

Ten projekt jest mniejszy niż kilka podobnych z innych pracowni. (np. Hermes 2G2)

Rozmiar działki to jedno, a drugie to wymiary (front i długość) oraz ułożenie na strony świata i wygodne wpasowanie w daną działkę.

• 3 weeks później...