Monika. 16.07.2014 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2014 Dziękuję za zdjęcia. Aż miło popatrzeć jak idą postępy Widzę, że łazienkę inaczej urządziliście niż w projekcie i zrobiliście drzwi w pomieszczeniu przy wejściu do garażu. Na jaki cel przeznaczyliście tą przestrzeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lina88 07.08.2014 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 zupełnie zmieniliśmy to miejsce, zamiast małej łazienki i pomieszczenia gospodarczego zrobiliśmy korytarz do drzwi garażowych i idąc z mieszkania do garażu po prawej stronie (po całości) jest łazienka ok 6m, a po lewej zabudowana szafa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika. 27.08.2014 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 Ciekawe rozwiązanie przyjęliście. Warte zastanowienia. Jak oceniasz powierzchnię kuchni? Nie jest zbyt mała? Zastanawiamy się nad rezygnacją z szafy w wiatrołapie i dzięki temu przesunięciu ściany tak, aby zyskać dodatkową powierzchnię kuchni. Może udałoby się, abyśmy zobaczyli zdjęcia z Twojego zrealizowanego poddasza? Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lina88 29.08.2014 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 Kuchnia jest zdecydowanie wystarczająca. My nie zrobiliśmy szafek obok okapu a i tak nadal mam parę szafek zupełnie pustych, być może przez to że zrobiliśmy wyspę i zagospodarowaliśmy wnękę przy kominie. Myślę że przy dobrym projekcie kuchni nie ma sensu na taką zmianę, szczególnie że zyskujecie jedynie szafkę o szerokości ok 60 cm a tracicie bardzo dużą zabudowana szafę. Poddasze dopiero robimy, wszystko w proszku, był to jeden z warunków kupienia tego projektu że dół w zupełności wystarcza aby się przeprowadzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika. 05.09.2014 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 My chcemy zamknął kuchnię od strony salony. Nie jesteśmy zwolennikami otwartych kuchni stąd ten pomysł.Twoje sugestie są bardzo cenne i do rozważenia. Czy mogłabyś wstawić dodatkowo zdjęcie z małego pokoju na dole? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lina88 25.09.2014 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 Obecnie mamy w nim bardzo dużo rzeczy w związku z oczekującym wykończeniem pokoi na górze dlatego nie chcę wstawiać bieżących zdjęć, bo będzie sprawiał wrażenie zagraconego wrzucam z etapu budowy dwa zdjęcia. Jeżeli zamkniecie kuchnię macie dodatkową ścianę na szafki, chyba że ma się zmieścić tam dodatkowy stół to już gorzej - jednak nadal sądzę że wszystko kwestia dobrego projektu na szafki Salon jest tak duży że zamknięcie kuchni nie powinno spowodować ograniczenia przestrzeni, i w tym projekcie jest chyba bezproblemowe. Na jakim etapie jesteście? Może pochwalicie się efektami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lina88 25.09.2014 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 Obecnie mamy w nim bardzo dużo rzeczy w związku z oczekującym wykończeniem pokoi na górze dlatego nie chcę wstawiać bieżących zdjęć, bo będzie sprawiał wrażenie zagraconego wrzucam z etapu budowy dwa zdjęcia. [ATTACH=CONFIG]281548[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]281549[/ATTACH] Jeżeli zamkniecie kuchnię macie dodatkową ścianę na szafki, chyba że ma się zmieścić tam dodatkowy stół to już gorzej - jednak nadal sądzę że wszystko kwestia dobrego projektu na szafki Salon jest tak duży że zamknięcie kuchni nie powinno spowodować ograniczenia przestrzeni, i w tym projekcie jest chyba bezproblemowe. Na jakim etapie jesteście? Może pochwalicie się efektami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika. 30.09.2014 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Dziękuję za zdjęcia, W tym roku zakończyliśmy budowę na fundamentach, także nie jest przekonana czy jest czym się chwalić. Twoje zdjęcia świetnie pokazują czego możemy się spodziewać po realizacji całości. Świetnie, że Wasza budowa jest już na końcówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sintesi 23.11.2014 23:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Wreszcie osiągnąłem stan surowy zamknięty. Można zacząć instalacje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carl23 06.12.2014 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 To i ja się pochwalę. Buduję Juliusza w wersji lustrzanej, czyli z 1 stanowiskiem garażowym, ale jest małe ale, projekt robiłem u architekta na zamówienie, bo pojechałem, pokazałem co chcę i zwrócił mi uwagę na kilka rzeczy wymagających przeróbek. Kasowo wyszło to samo, a mam tak:-powiększoną kotłownię (piec na ekogroszek będzie)-poszerzony garaż-podniesiona kolankowa-cały budynek poszerzony o 1 pustak, by schowały się te 2 schodki wchodzące do salonu, by sobie stóp nie obijać o nie, zwiększył się m.in pokój gabinet na dole.-zlikwidowana spiżarka i powiększona łazienka (ma 9mkw), spiżarka jest pod schodami między jednymi a drugimi drzwiami do garażu, tam też będzie można zostawić ubłocone buty gdy będzie się wykonywało jakieś prace na zewnątrz w niesprzyjających warunkach-na górze zrobione 4 pokoje a nie 3 i spory korytarz-kominek przesunięty na ścianę od pokoju gabinetu, przez co salon zyskał na przestronności.Domek prosty w budowie i dość tani, obecnie mam stan surowy i konstrukcję dachu zrobioną, jak odpuści mróz będzie kryty. Gdyby kogoś interesowały Metrażowo zrobiło się 148mkw, też myślałem jak inni, że w pokoju nad garażem, do którego wchodzi się ze spocznika zrobię suszarnio-garderobę, ale majstry mi powiedzieli i po zastanowieniu się z nimi zgadzam, że będzie tam jeden z ładniejszych pokoi, widny i duży. Gdyby kogoś takie zmiany interesowały to istnieje możliwość odsprzedania projektu jak również namiarów na taniego architekta co Wam go dostosuje do zagospodarowania. Sumarycznie wyjdzie praktycznie to samo co zakup gotowca+adaptacja.Wiosną chcę przykryć blachodachówką, kolor grafit, obróbka złota, panelówka z budmatu, podobno mało odchodzi resztek, zastanawiałem się jakiego koloru kominy zrobić i w końcu wyjdą czarny klinkier a czapki żółto-złoto-piaskowy kolor klinkieru, nie cuduję z oklejanymi, bo podobno to potem obłazi po czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika. 30.12.2014 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Carl czy mógłbyś wstawić zdjęcia ze swojej budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kumien 04.01.2015 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Wreszcie osiągnąłem stan surowy zamknięty. Można zacząć instalacje... [ATTACH=CONFIG]290692[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]290693[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]290694[/ATTACH] Hej Sintesi. Wspólnie z żoną wybraliśmy również Juliusza Nowego II i jak możesz to odpowiedz na kilka moich pytań. 1. Jaki był koszt postawienia fundamentów? 2. Ile czekałeś czasu, aż fundamenty się "uleżą"? 3. Czy kosztorys dodany do projektu odpowiada rzeczywistości, czy może jest niedoszacowany? 4. Kominek będzie miał płaszcz wodny i jeśli tak to możesz podzielić się kilkoma uwagami co warto zrobić lepiej? 5. Jak ogólnie wyglądała budowa? Nie było jakiś większych problemów z wykonanie domku tak jak w projekcie? 6. Mógłbyś wkleić trochę zdjęć ze środka, a dokładnie z piętra, bo ciekawią nas skosy i wyjścia na balkon. Czy piętro jest ustawne, czy może nie jest aż tak dobrze. Dzięki za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sintesi 05.01.2015 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 (edytowane) Witam serdecznie. Moje odpowiedzi: 1. Jaki był koszt postawienia fundamentów? ława fundamentowa: 20000zł fundamenty:38300zł Koszt z materiałem i robocizną. W tym uziomy fundamentowe, wewnętrzna strona malowana dysperbitem, od zewnątrz impregnat, masa hydroizolacyjna, xps, klej z siatką i dysperbit na część pod ziemią, pospółka z zasypaniem, instalacja kanalizacyjna i wylewka betonowa do stanu zero. W tym też geodeta do wytyczenia budynku i koparka do prac ziemnych. Wiadomo, że fundamenty wychodzą niewspółmiernie drogo, ale wykonawcy dodają do nich coś jakby "opłatę początkową". 2. Ile czekałeś czasu, aż fundamenty się "uleżą"? Od zalania do stanu zero do rozpoczęcia murowania ścian 2,5 tygodnia. 3. Czy kosztorys dodany do projektu odpowiada rzeczywistości, czy może jest niedoszacowany? Z tymi kosztorysami jest różnie bo zależy ile bierze firma/firmy i z czego się buduje. Z kosztorysu stan surowy metodą gospodarczą to było jakieś 160tys. a deweloperską chyba 200tys. Ja zmieściłem się w tych 200tys. ale mam trochę lepiej zaizolowane fundamenty (ok. 5 tys. drożej niż dysperbit i zwykły styropian) - mam dość wysoki poziom wód gruntowych. Dodatkowo w tej kwocie są schody wewnętrzne betonowe (3 tys. zł), pełne deskowanie (9 tys.), papa podkładowa 3mm zamiast folii (dopłata 2300 zł), kominy klinkierowe (dopłata 3600zł). Kosztorys był bez deskowania, z folią i kominy tylko otynkowane. U mnie buduje jedna firma (oprócz instalacji). Robili też dach, choć trochę ich trzeba było z tym pilnować jak chodzi o dokładność. Ostatecznie wyszło całkiem ok. Różnice w cenach wykonawców są spore. Buduję blisko Poznania i ceny lokalnych firm to jakiś kosmos. Taniej było wziąć firmę rodzinną spod Czarnkowa (jakieś 60km). Różnica w cenie 40tys. zł do innej najtańszej z Poznania! Koszt z materiałem bo biorą towar ze swojego składu budowlanego - też oddalonego 50km. Opłaca się to wozić niż kupować w Poznaniu. Elektrykę robię sam, ale kable kupuję na allegro. Różnica w cenie trzykrotna. (głównie jak chodzi o wszelkie nietypowe kable np. 4x1,5: Castorama 5,80zł/mb, a na allegro 2,10zł/mb). W marketach czasem są promocje na kable 3x1,5 i 3x2,5 - inne to drożyzna. To samo z oknami. Mam trójszybowe, profile 90mm PCV, z roletami elektrycznymi. Brama Krispol 5m na profilu 60mm. Wyszło to wszystko jakieś 36 tys. netto. Firma oczywiście też z dalszych okolic. W Poznaniu podobny zestaw to minimum 3-4 tys. drożej. Nawet kierownika budowy mam z Piły bo bierze 250zł za wizytę (całość wyjdzie pewnie 2-2,5tys. zł bo do teraz był 6 razy). W Poznaniu ceny zaczynały się od 4 tys. Jak się to wszystko pozbiera to dopiero widać ile się oszczędza szukając i porównując ceny. 4. Kominek będzie miał płaszcz wodny i jeśli tak to możesz podzielić się kilkoma uwagami co warto zrobić lepiej? Mój kominek jest zwykły i w przyszłości chyba zrobię rozprowadzenie ciepłego powietrza na górę kanałem biegnącym obok głównego komina. Mam kominy systemowe - komin o średnicy 200mm i obok jeden kanał jakieś 15x20cm. Płaszcza wodnego trochę się bałem robić bo mało miejsca na schowanie osprzętu i jednak wyższe koszty. Ogrzewanie będę miał tradycyjne - gazowe z kotłem kondensacyjnym. Jedynie ściankę za kominkiem poszerzyłem bo 1m to za wąsko - chyba, że obudowa będzie taka pionowa. 5. Jak ogólnie wyglądała budowa? Nie było jakiś większych problemów z wykonanie domku tak jak w projekcie? Zasadniczo wszystko spoko. Wykonawcy mówili, że te duże wylewki na stropie trochę przedrażają, ale cóż - taki projekt. Na piętrze trochę inaczej została podparta lukarna bo w projekcie są działówki G-K a ja mam z porothermu i zamiast 4 drewnianych słupów są 2 i lukarna podparta na poziomej belce opartej na ścianach działowych. 6. Mógłbyś wkleić trochę zdjęć ze środka, a dokładnie z piętra, bo ciekawią nas skosy i wyjścia na balkon. Czy piętro jest ustawne, czy może nie jest aż tak dobrze. Wysokość ścianki kolankowej podnieśliśmy o jeden pustak. Nie zmieniło to proporcji zewnętrznej a zawsze ciut wyżej. Miejsca na piętrze jest całkiem sporo. Sypialnia jest dość duża. Łazienka spoko - nie jakaś ogromna, ale ciasnoty też nie ma. Fajnie duży jest pokój nad garażem - taka mała hala. Pewnie teraz na etapie adaptacji powiększył bym balkony. (na głębokość) Mam fajny widok i pewnie często będę na nim siedział. Fotki muszę wygrzebać - bo jest ich pełno. Dorzucę w kolejnym poście. Za jakiś czas pewnie wrzucę też jakieś zestawienia kosztów i ilości materiałów jakie mi zeszły. Teraz kończę instalacje elektryczne. Alarm też już zamontowałem. (sam sprzęt wyszedł jakieś 3 tys. zł) Edytowane 6 Stycznia 2015 przez sintesi rozszerzenie opisu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sintesi 06.01.2015 00:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Sypialnia: Łazienka: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sintesi 06.01.2015 00:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Klatka schodowa: Pokój nad wykuszem z lukarną: jeszcze nie było ścianki działowej z garderobą: jedną ścianę lukarny jednak wymurowaliśmy całą: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sintesi 06.01.2015 00:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 pokój od frontu: pokój nad garażem: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sintesi 06.01.2015 01:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Z ciekawostek odnośnie elektryki: Dla zaoszczędzenia na kablach i ułatwieniu sobie pracy postanowiłem zrobić dwie skrzynki elektryczne. Jedna główna w garażu oraz dodatkowo (dla gniazd i oświetlenia poddasza + różnicówka dla osobnego obwodu w łazience). Oczywiście oświetlenie i gniazda na osobnych obwodach. Ma to dodatkową zaletę, że w razie wyskoczenia bezpiecznika na piętrze nie muszę po ciemku lecieć przez cały dom. W kuchni planuję płytę indukcyjną i żeby znowu oszczędzić na długości kabla i kombinowaniu z kładzeniem trójfazowego grubego przewodu na ścianach wyciąłem rowek w wylewce i tam go schowałem. Dodatkowo poszła tamtędy osobna linia dla lodówki (na osobny bezpiecznik i ew zasilanie awaryjne) oraz linie gniazd w kuchni i salonie. Może ktoś z tych co budował napisze jakieś swoje rozwiązania. Mile widziane fotki. Opiszcie którędy puściliście instalację wody oraz CO. Ja planuję częściowo robić podłogówkę: na parterze w holu, łazience, korytarzu i kuchni oraz na piętrze w łazience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewitek 05.02.2015 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 (edytowane) Lina88 fajny domek i już daleko jesteście! W pokoju na parterze macie płytki drewnopodobne czy parkiet/panele? Jeśli płytki to napisz jakie, bo bardzo fajny kolor.Sintesi powodzenia w wykańczaniu domku! Ciekawy pomysł z tymi dwoma rozdzielniami prądu. A jakie planujesz ogrzewanie poza podlogówką? Nie myślałeś o niskotemperaturowym w całym domu ze wzgledu na efektywna prace kondensata?No i w twoim blogu pytałem się o okna (masz na profilu Veki?) i jaki masz kolor okna, rolet i bramy? Kurcze, jak na wydatek okna-rolety-brama, to wydałeś malutko! Nam z montażem i 8% VAT na szerszym profilu wyceny podają od 22 do 35tys z ciepłym montażem, a mamy porównywalną liczbe okien, bo projekt z tej samej pracowni i bardzo podobny (mamy ok 14-15 okien, no i chcemy ukryte zawiasy), szczególnie po naszych zmianach np z likwidacją przedniego wykuszu (Aleksander II). No i widzę że masz rolety nadstawne. Zamawiałeś razem z oknami? U nas będą podtynkowe, bo mamy za szerokie okna i byłby problem z nadprożami. U nas to samo jest z cenami, lokalnie dość drogo, szczęście, że kierbud wynegocjował dość dobre ceny w składzie, ale w przypadku okien to nawet Olkusz nie jest tańszy od Krakowa. Ale akurat okna chcielibysmy kupić blisko ze wzgledu na ew. reklamacje, regulacje itp. Edytowane 5 Lutego 2015 przez ewitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazurka 07.02.2015 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 My też mamy na oku projekt Aleksander II z pracowni Dobre Domy. ewitek, na jakim jesteście etapie? na razie adaptujecie projekt i robicie kosztorysy, tak? czy źle wnioskuję i może ruszyliście już z budową? daj znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sintesi 08.02.2015 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Okna są na profilu 90mm Thermicco firmy Deco. Producentem są EKO-Okna model EkoSun, okucia mam maco, rolety są zintegrowane z oknami. Kolor złoty dąb - okien i bramy. Jak na razie jestem zadowolony.Jak jednej nocy osadził się szron na szybach to pomimo grzania cały dzień kominkiem (wewnątrz było ok 15stC) nie udało się ich odmrozić - dowód na dobrą izolację pakietu trójszybowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts