GrasshopperXTR 09.04.2013 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Witajcie,jestem na etapie projektowania domu - bryła już gotowa, zaczynamy pracę z konstruktorem. Jestem zdecydowany na płytę fund., która w przekroju będzie wyglądała +/- następująco:- grunt rodzimy,- pospółka (grubość w zależności od badań gruntu),- XPS 20cm,- zbrojenie,- beton 20cm,- zbrojenie (?). I tutaj nasuwa się pytanie - czy warto umieścić wodne ogrzewanie podłogowe w płycie? Dodam, że dom całoroczny, więc bezwładność cieplna jest OK. Ma być Z góry dzięki za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 09.04.2013 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 W płycie? Ja tam specjalistą od płyt nie jestem(sam mam standardowe fundamenty), niech się ktoś lepszy wypowie ale moim zdaniem nie w płycie ogrzewanie. Styro najpierw potem rurki ogrzewania:yes: No chyba że chcesz mieć ogrzewanie podłogowe w całym domu to może ale bym tak nie robił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.04.2013 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Można w płycie, można w dodatkowej wylewce, leżącej bezpośrednio na płycie, można w wylewce oddzielonej styropianem. Zależy czego oczekujesz, czym grzejesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.04.2013 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Na legalecie chałupa pracuje podobnie jak tu by działała.Dla jednych dobre, dla innych zbyt nowatorskie.Wymusza sporą dokładność poziomowania i gładkości , bo na to już tylko pokrycie podłogowe idzie. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrasshopperXTR 10.04.2013 05:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 @fotohobby Dom będzie grzany kotłem gazowym i cały raczej mocno akumulacyjny (silka 24 cm) + WM + GWC. Czego oczekuję? NIezawodnejgo, energooszczędnego sposobu grzania domu. @adam_mk Jeżeli chodzi o wykonanie to o to się nie boję, bo ekipa jest łebska. To może zapytam inaczej: jakie są wady i zalety obu rozwiązań, tzn. podłogówki w wylewce oddzielonej styro od płyty i podłogówki bezpośrednio w płycie bez wylewek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 10.04.2013 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Witam,ja także się z tym męczę i najprawdopodobniej utopię podłogówkę w płycie, przymocowaną do dolnego zbrojenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrasshopperXTR 10.04.2013 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 No właśnie ja też chciałbym to tak rozwiązać, bo koszty mniejsze, a większych wad nie widzę. Czekam tylko na kogoś kto mi powie, że to jest bez sensu i wskaże na minusy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom.pk 10.04.2013 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Akumulacyjność płyty jest pożądana w przypadku grzania prądem lub pompą ciepła z wykorzystaniem drugiej taryfy.Ogrzewanie gazem i duża bezwładność to raczej wada , nie przynosi to żadnych oszczędności .Wykonanie płyty z ogrzewaniem jest trudniejsze ,a w przypadku uszkodzenia rury jak ją wymienić-naprawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrasshopperXTR 11.04.2013 09:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Rozmawiałem z architektem dot jeszcze jednej rezczy. Skoro bezpośrednio na płycie trzeba by montować okna (np. tarasowe) i drzwi to, żeby nie powstały wysokie progi i tak będzie konieczne zrobienie wylewki... Jak można sobie z tym poradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wanker 17.04.2013 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Mozna i bez wylewki, ale do tego spec grupa plus archeolog nie wystarczy Rozmawiałem z architektem dot jeszcze jednej rezczy. Skoro bezpośrednio na płycie trzeba by montować okna (np. tarasowe) i drzwi to, żeby nie powstały wysokie progi i tak będzie konieczne zrobienie wylewki... Jak można sobie z tym poradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrasshopperXTR 18.04.2013 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 Nie rozumiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wanker 18.04.2013 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 przeciez architekt z skad mialby wiedziec musisz isc do inzyniera a on ci pomoze z tymi oknami i drzwiami tarasowymi, dam ci maly tip tak samo sie np. to robi z oscieznicami drzwi dla wind Nie rozumiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof8 21.08.2013 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 By nie było problemu progu profil ( ramę lub ościeżnicę) montuje się w płaszczyźnie ocieplenia na wysięgnikach mocowanych do lica płyty co redukuje przy okazji mostek termiczny przy progu. Ja dodatkowo w strefie progów wtapiam w płytę bloczki ze szkła piankowego ( wysoka wytrzymałość mechaniczna i zarazem niezłe parametry izolacyjne. Strefa progu jest więc w dwójnasób zabezpieczona przed powstaniem mostka termicznego. Ja też chcę robić ogrzewanie w płycie fundamentowej. Jak zamocować rury podłogówki w strefie miedzy poziomami zbrojenia by się przy wylewaniu betonu nie przesuwały ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrasshopperXTR 22.08.2013 06:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Cześć, dzięki za wskazówki. Co do ogrzewania - moi instalatorzy będą je mocowali od spodu górnej warstwy zbrojenia, więc przy zalewaniu nie powinno być problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emistofeles 11.12.2013 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Interesuje mnie jak instalatorzy wykonali ta podlogowke? Ogołem chciałbym sie dowiedzieć wszystkiego o tej płycie fundamentowej (o ile to mozliwe). Ile m2? Ile kosztowała wymiana pospolki i na jaka glebokosc trzeba było ja wymienic? Ile kosztował XPS i ile m3 poszlo? Ile zbrojenia i za ile? Ile betonu i za ile? Ile kosztowała podłogówka (materiał) a ile robocizna? Czy moge prosic o jakies zdjecia? Mam zamiar samemu wiekszosc rzeczy zrobic, a w internecie mało jest zdjec jak zrobic podlogowke w plycie fundamentowej. Z gory dziekuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrasshopperXTR 14.12.2013 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 Ile m2? Ok. 160 m2 Ile kosztowała wymiana pospolki i na jaka glebokosc trzeba było ja wymienic? U mnie pod domem wg badań 3 metry dobrze zagęszczonego piasku, więc tylko zdjąłem humus (ok 30 cm) i podsypałem 20 cm piasku, żeby chwycić "0". Ile kosztował XPS i ile m3 poszlo? XPS Synthos 30, grubość 10 i 15 cm kosztował ok. 430 zł/m3. Razem z opaską przeciwwysadzinową potrzebne było ok 52 m3. Pod płytą jest 25 cm + 25 cm burta dookoła + opaska gruba na 10 cm i szeroka na 60 cm. Ile zbrojenia i za ile? 3,3 tony, ceny stali mocno się zmieniają w czasie więc do przeliczenia. Ile betonu i za ile? 40 m3, ceny podobnie jak w przypadku stali Ile kosztowała podłogówka (materiał) a ile robocizna? Nie wiem, bo płaciłem za całość z usługą wraz z innymi pracami instalacyjnymi w płycie. Czy moge prosic o jakies zdjecia? Jestem teraz na wakacjach, więc jak wrócę to wkleję . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jakuboski 15.12.2013 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 Witam. Powiedzcie mi co z dylatacja podlogowki w takiej plycie? i czy rzeczywiscie wychodzi ona taniej niz tradycyjny fundament? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emistofeles 15.12.2013 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 (edytowane) Czy te 160m2 jest razem z garazem? Jesli tak to czy pod garazem tez jest ogrzewanie podlogowe? 40 m3' date=' ceny podobnie jak w przypadku stali.[/quote'] Jakiej grubości jest ta płyta? Pod płytą jest 25 cm + 25 cm burta dookoła + opaska gruba na 10 cm i szeroka na 60 cm. Co to jest ta opaska? Nie wiem' date=' bo płaciłem za całość z usługą wraz z innymi pracami instalacyjnymi w płycie.[/quote'] To ile kosztowała cała usługa wraz z pracami instalacyjnymi w płycie? I ogółem ile kosztowała cała płyta w takim zestawieniu? Edytowane 16 Grudnia 2013 przez Emistofeles Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 15.12.2013 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 Co to jest ta opaska? Przeciwko przemarzaniu gruntu pod płytą. Wszystko jest na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emistofeles 16.12.2013 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Przeciwko przemarzaniu gruntu pod płytą. Wszystko jest na forum Mysle, ze to to: https://www.google.pl/search?q=p%C5%82yta+fundamentowa+opaska&espv=210&es_sm=93&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=CbquUp3KIILU4wS18IHABA&ved=0CEgQsAQ&biw=1600&bih=798#facrc=_&imgdii=_&imgrc=Ua1IY5YFC2CFqM%3A%3B7IjrYablfmreZM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.sabmagazine.com%252Fblog%252Fwp-content%252Fgallery%252Fecohouse-4-naugler%252Fnax02frostprotection.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fforum.muratordom.pl%252Farchive%252Findex.php%252Ft-15342-p-28.html%3B2144%3B1424 Tylko zastanawiam się w czym to pomaga jak i tak cała płyta jest otoczona 25cm styro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts