Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wodne ogrzewanie podłogowe w płycie fundamentowej - czy warto?

GrasshopperXTR

Recommended Posts

Witajcie,

jestem na etapie projektowania domu - bryła już gotowa, zaczynamy pracę z konstruktorem. Jestem zdecydowany na płytę fund., która w przekroju będzie wyglądała +/- następująco:

- grunt rodzimy,

- pospółka (grubość w zależności od badań gruntu),

- XPS 20cm,

- zbrojenie,

- beton 20cm,

- zbrojenie (?).

I tutaj nasuwa się pytanie - czy warto umieścić wodne ogrzewanie podłogowe w płycie? Dodam, że dom całoroczny, więc bezwładność cieplna jest OK. Ma być

Z góry dzięki za pomoc!

• Odpowiedzi 83
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W płycie?:eek: Ja tam specjalistą od płyt nie jestem(sam mam standardowe fundamenty), niech się ktoś lepszy wypowie ale moim zdaniem nie w płycie ogrzewanie. Styro najpierw potem rurki ogrzewania:yes: No chyba że chcesz mieć ogrzewanie podłogowe w całym domu to może ale bym tak nie robił.

Na legalecie chałupa pracuje podobnie jak tu by działała.

Dla jednych dobre, dla innych zbyt nowatorskie.

Wymusza sporą dokładność poziomowania i gładkości , bo na to już tylko pokrycie podłogowe idzie.

Adam M.

@fotohobby

Dom będzie grzany kotłem gazowym i cały raczej mocno akumulacyjny (silka 24 cm) + WM + GWC. Czego oczekuję? NIezawodnejgo, energooszczędnego sposobu grzania domu.

@adam_mk

Jeżeli chodzi o wykonanie to o to się nie boję, bo ekipa jest łebska.

To może zapytam inaczej: jakie są wady i zalety obu rozwiązań, tzn. podłogówki w wylewce oddzielonej styro od płyty i podłogówki bezpośrednio w płycie bez wylewek?

Akumulacyjność płyty jest pożądana w przypadku grzania prądem lub pompą ciepła z wykorzystaniem drugiej taryfy.Ogrzewanie gazem i duża bezwładność to raczej wada , nie przynosi to żadnych oszczędności .Wykonanie płyty z ogrzewaniem jest trudniejsze ,a w przypadku uszkodzenia rury jak ją wymienić-naprawić?

Mozna i bez wylewki, ale do tego spec grupa plus archeolog nie wystarczy :rotfl:

Rozmawiałem z architektem dot jeszcze jednej rezczy. Skoro bezpośrednio na płycie trzeba by montować okna (np. tarasowe) i drzwi to, żeby nie powstały wysokie progi i tak będzie konieczne zrobienie wylewki... Jak można sobie z tym poradzić?

• 4 months później...

By nie było problemu progu profil ( ramę lub ościeżnicę) montuje się w płaszczyźnie ocieplenia na wysięgnikach mocowanych do lica płyty co redukuje przy okazji mostek termiczny przy progu. Ja dodatkowo w strefie progów wtapiam w płytę bloczki ze szkła piankowego ( wysoka wytrzymałość mechaniczna i zarazem niezłe parametry izolacyjne. Strefa progu jest więc w dwójnasób zabezpieczona przed powstaniem mostka termicznego.

Ja też chcę robić ogrzewanie w płycie fundamentowej. Jak zamocować rury podłogówki w strefie miedzy poziomami zbrojenia by się przy wylewaniu betonu nie przesuwały ?

• 3 months później...

Interesuje mnie jak instalatorzy wykonali ta podlogowke? Ogołem chciałbym sie dowiedzieć wszystkiego o tej płycie fundamentowej (o ile to mozliwe).

Ile m2?

Ile kosztowała wymiana pospolki i na jaka glebokosc trzeba było ja wymienic?

Ile kosztował XPS i ile m3 poszlo?

Ile zbrojenia i za ile?

Ile betonu i za ile?

Ile kosztowała podłogówka (materiał) a ile robocizna?

Czy moge prosic o jakies zdjecia?

Mam zamiar samemu wiekszosc rzeczy zrobic, a w internecie mało jest zdjec jak zrobic podlogowke w plycie fundamentowej.

Z gory dziekuje i pozdrawiam

Ile m2?

Ok. 160 m2

Ile kosztowała wymiana pospolki i na jaka glebokosc trzeba było ja wymienic?

U mnie pod domem wg badań 3 metry dobrze zagęszczonego piasku, więc tylko zdjąłem humus (ok 30 cm) i podsypałem 20 cm piasku, żeby chwycić "0".

Ile kosztował XPS i ile m3 poszlo?

XPS Synthos 30, grubość 10 i 15 cm kosztował ok. 430 zł/m3. Razem z opaską przeciwwysadzinową potrzebne było ok 52 m3. Pod płytą jest 25 cm + 25 cm burta dookoła + opaska gruba na 10 cm i szeroka na 60 cm.

Ile zbrojenia i za ile?

3,3 tony, ceny stali mocno się zmieniają w czasie więc do przeliczenia.

Ile betonu i za ile?

40 m3, ceny podobnie jak w przypadku stali

Ile kosztowała podłogówka (materiał) a ile robocizna?

Nie wiem, bo płaciłem za całość z usługą wraz z innymi pracami instalacyjnymi w płycie.

Czy moge prosic o jakies zdjecia?

Jestem teraz na wakacjach, więc jak wrócę to wkleję :).

Czy te 160m2 jest razem z garazem? Jesli tak to czy pod garazem tez jest ogrzewanie podlogowe?

40 m3' date=' ceny podobnie jak w przypadku stali.[/quote']

Jakiej grubości jest ta płyta?

Pod płytą jest 25 cm + 25 cm burta dookoła + opaska gruba na 10 cm i szeroka na 60 cm.

Co to jest ta opaska?

Nie wiem' date=' bo płaciłem za całość z usługą wraz z innymi pracami instalacyjnymi w płycie.[/quote']

To ile kosztowała cała usługa wraz z pracami instalacyjnymi w płycie? I ogółem ile kosztowała cała płyta w takim zestawieniu?

Edytowane przez Emistofeles