Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wodne ogrzewanie podłogowe w płycie fundamentowej - czy warto?

GrasshopperXTR

Recommended Posts

Czy te 160m2 jest razem z garazem? Jesli tak to czy pod garazem tez jest ogrzewanie podlogowe?

Jakiej grubości jest ta płyta?

To ile kosztowała cała usługa wraz z pracami instalacyjnymi w płycie? I ogółem ile kosztowała cała płyta w takim zestawieniu?

160 m2 z garażem - podłogówki w garażu brak

Płyta ma 25 cm grubosci

Kosztu całej płyty nie liczyłem, jeżeli chodzi o wszystkie instalacje to w przybliżeniu koszt 30k zł - w tym rurowe gwc, woda, kanalizacja, odkurzacz centralny, podłogówka

• Odpowiedzi 83
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Płyta ma 25 cm grubosci

Kosztu całej płyty nie liczyłem, jeżeli chodzi o wszystkie instalacje to w przybliżeniu koszt 30k zł - w tym rurowe gwc, woda, kanalizacja, odkurzacz centralny, podłogówka

A gwc jakiej firmy?

Witam. Na wiosnę zaczynam budowę domu parterowego na płycie fundamentowe robionej własnymi siłami.

Nad jedną kwestią się jeszcze zastanawiam: gdzie i jak usytuować rury ogrzewania podlogowego?

W 100% bedzie podłogówka zasilana PCI. Stawiam na akumulacyjność i grzanie w 2 taryfie.

Zastanawialem się nad:

1. wylaniem plyty bez rur ktore umieszczę w dodatkowej wylewce (ciezko bedzie je umocować na listwach oraz dodatkowy koszt

2. na lub pod górnym zbrojeniu w płycie (raczej ciężko bedzie je rozprowadzić )

3.Bezpośrednio na xps spinkami. Za przemawia ławtwość wykonania ale martwię się potężną bezwładnością.

Najbardziej skłaniam się do ostatniej wersji. Czy ktoś mocował rurki bezpośrednio na xps?

Pozdrawiam

Z doświadczenia moich instalatorów - najpierw rozprowadzenie i wstępne umocowanie paskami zaciskowymi na dolnym zbrojeniu, potem po skręceniu górnej siatki podwieszenie podłogówki pod nią. Zysk moim zdaniem zysk jest taki, że wracając z dłuższego urlopu do wychłodzonego domu jednak szybciej odczujesz ciepło pod stopami niż mając podłogówkę "na dnie" płyty. Edytowane przez GrasshopperXTR

Z doświadczenia moich instalatorów - najpierw rozprowadzenie i wstępne umocowanie paskami zaciskowymi na dolnym zbrojeniu, potem po skręceniu górnej siatki podwieszenie podłogówki pod nią. Zysk moim zdaniem jest taki, że wracając z dłuższego urlopu do wychłodzonego domu jednak szybciej odczujesz ciepło pod stopami niż mając podłogówkę "na dnie" płyty.

Wszyscy prosimy o zdjęcia :yes:

W jakis posób zabezpieczyłeś się przed stratami ciepła przez garaż ? Stosowałes dylatację płyty?

Zimna płyta w garażu wychlodzi sąsiędnie pomieszczenia.

Zaciekawil mnie rozkład rur w tej płycie co ile one są - 30cm ? są miejsca zagęszczone? Na pierwszy rzut oka to jakos tak rzadko te rurki masz.

W jakis posób zabezpieczyłeś się przed stratami ciepła przez garaż ? Stosowałes dylatację płyty?

Zimna płyta w garażu wychlodzi sąsiędnie pomieszczenia.

Dylatacji brak, chociaż się nad nią zastawiałem po przeczytaniu wątku o płytach. Architekt rekomendował to rozwiązanie jako prostsze i bez ryzyka pękania ścian - poza tym garaż sąsiaduje tylko z kotłownią. Izolował będę najprawdopodobniej ścianę dzielącą te 2 pomieszczenia.

Zaciekawil mnie rozkład rur w tej płycie co ile one są - 30cm ? są miejsca zagęszczone? Na pierwszy rzut oka to jakos tak rzadko te rurki masz.

Podłogówka wg załączonego projektu. Rurki co 30 cm są tylko w 1 pomieszczeniu.

Page-01.jpg

Page-01.jpg

Edytowane przez GrasshopperXTR

Tak ogladam to co wybudowałes i przyznam szczerze mam wątpliwości czy to bedzie dobrze działało. Umieściłeś rurki w górnej warstwie betonu, betonu masz zdaje sie 25 cm, dzielisz instalacje na pomieszczenia, zostawiasz puste pola (np w kuchni pod szafkami, pod schodami)

Czytając początek wątku myślałem że chces grzać całą płytę. Pisząc całą mam na myśli cały jej przekrój 25 cm i całą powierzchnię - bez żadnych wyjątków.

Jak po ~20-50h rozgrzejesz płyte bedziesz mial wszędzie ciepło, stała temp itd.

A to co masz jak ma funkcjonować? Rozstaw rurek jak "zwykłej" podłogówce gr.7-8cm + posadzka. Grzejesz 8-10 cm grubości i od tąd do tąd, przecież płyta obok np pod szafkami będzie "wychładzać" strefę obok. Wiem w efekcie część tej energii wróci do pomieszczenia, ale nurtuje mnie pytanie czemu służa te dziury w układzie rur?

Użytkuje 70m2 podłogówki od 7 lat i jestem z tego rozwiązania bardzo zadowolony. Ale wiem że jak w wylewce nie ma rurki to 15cm dalej jest chłodna podłoga.

No ciekawe jak to będzie działało.

Jajmar, zapomniałem dodać ważnej informacji - podłogówka jest rozłożona na całej powierzchni pomieszczeń, bez wyjątków na szafki etc. Co do Twoich uwag do tego, że de facto mamy do czynienia z "normalną" podłogówką w płycie to zakładam, że biuro projektowe, które zajmowało się tematem odpowiednio policzyło moce obwodów i dobrało je do płyty i zapotrzebowania cieplnego budynku / pomieszczeń. Rzeczywistość zweryfikuje projekt pewnie za rok.

Ja mam pytanie jak prowadzic rury ogrzewania. Wiem że pętle maja byc równe max 70m każda ale jak je prowadzić?

Na całej powierzchnij plyty nie zważając na ściany (nosne tez), czy omijać sciany i wszystkie rury prowadzic korytarzem do rozdzielacz.

Pozdrawiam

witam

tak jak piszesz najlepiej:

omijać sciany i wszystkie rury prowadzic korytarzem do rozdzielacz

pozdrawiam

witam,

moglbys kolego lepiej zeskanowac ten projekt podlogowki ?

wlasnie czytam o tego typu fundamentach i chcialbym aby ktos wypisal liste co trzeba "wlozyc" przed zalaniem. chodzi mi ze dajem: rurki do ogrzewania, ciepla i zimna woda, kanalizacja, rura ogrzewania powietrza do rekuperatora, rurki odkurzania centralnego (jesli ktos chce), rurki z np kolektora poziomego do pompy ciepla. cos jeszcze ??

• 2 weeks później...

@ GrasshopperXTR

a nie lepiej jak byś umieścił rozdzielacz na przeciległej ścianie kotłowni przy drzwiach? będziesz mieć o kilka metrów krótsze pętle, zyskujesz na materiale (rury + izolacja) oraz na oporach - pompa mniej prądu weźmie, do tego nie ma ryzyka że kotłownia będzie przegrzana jak by izolacja nie była skuteczna tak jak byś sobie tego życzył.

@ GrasshopperXTR

a nie lepiej jak byś umieścił rozdzielacz na przeciległej ścianie kotłowni przy drzwiach? będziesz mieć o kilka metrów krótsze pętle, zyskujesz na materiale (rury + izolacja) oraz na oporach - pompa mniej prądu weźmie, do tego nie ma ryzyka że kotłownia będzie przegrzana jak by izolacja nie była skuteczna tak jak byś sobie tego życzył.

Słuszna uwaga - niestety ogrzewanie już wykonane, więc na poprawki za późno.

• 1 year później...
Gość TwojPan
Słuszna uwaga - niestety ogrzewanie już wykonane, więc na poprawki za późno.

Witam.

Trochę czasu już upłynęło.Mieszkasz już?Jestem ciekaw jak ta podłogówka działa.

Podejście było ,nie tyle nowatorskie co odważne.Takie połączenie płyty Legllet z wodą zamiast powietrza i przy nieco odmiennej technologii....

Jak to teraz funkcjonuje?