Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wróble i gołębie bardzo brudzące - jak sie ich pozbyć

Recommended Posts

Witam. Mam taki problem z wróblami i gołębiami otóż na podwórku mam drzewo orzech na którym nie wiem dlaczego bardzo chętnie siadają te ptaki i objadają się słonecznikiem. Nie wiem skąd go biorą ale na podwórku przed domem i cały płot mam brudny (obsrany) i pełno słoneczników leży. Czy macie jakiś sposób aby przepędzić te ptaki. Czy używał ktoś jakiegoś urządzenia które odstrasza ptaki ultradźwiękami bo na allegro jest tego troszkę i myślę kupić coś takiego.

• Odpowiedzi 99
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ten płyn faktycznie nic nie daje, również mam problem z gołębiami, ale z kolei na balkonie (za wszelką cenę chcą tam na jajach siadać) :mad:. Czasowo może pomóc zamontowanie jakiś ruchomych straszaków, typu balony, wiatraki. Ale to tylko do czasu działa. Ja mam zamiar założyć siatkę na cały balkon. w Twoim przypadku będzie trudniej coś z tym zrobić, ale trzymam kciuki :). Na ptactwo najlepiej działa obecność drapieżnika, może w tym kierunku trzeba pokombinować?

• 9 months później...
Ja też miałem problem z wróblami, które właziły mi na poddasze przez wydzióbane otwory, skutecznym rozwiązaniem na problemy z wróblami jest odstraszacz ultradźwiękowy. Po paru dniach już się wyniosły na dobre. Tylko jedna uwaga nie stosujcie odstraszacza przez cały czas. Jeśli już się wyniosły wyłączcie go, dopiero gdy znowu będą krążyć w pobliżu włączać co jakiś czas i nie będzie problemu że się przyzwyczają do dźwięków :bye: Edytowane przez Elfir

• 2 weeks później...
Hej, a możecie polecić jakieś konkretne odstraszacze? Czy wszystkie są skuteczne i można wybrać ten najtańszy?:) Jaki zasięg mają takie odstraszacze? A kluczem do rozwiązania tego problemu może być znalezienie źródła pochodzenia słonecznika;)

Z karmnika sąsiada?

Albo bezpośrednio od "życzliwego" sąsiada.

Jeżeli chodzi o płot, to czy siadają na płocie? Wtedy jedynym sposobem jest rozciągnięcie drutu kolczastego na całej długości, nad płotem. Innego sposobu nie ma.

Miejskie gołębie są na tyle bezczelne, że jak sobie upatrzą miejscówkę/obiekt do godów, to nawet jak go miotłą w łeb walniesz, to one i tak wrócą. A już jak się zagnieżdżą na drzewach, to jedynym rozwiązaniem jest wyciąć drzewo. SERIO piszę, niestety. Żadne straszaki na nich nie działają, NIC! Kompletnie!

Bardzo mi przykro to napisać, kolego pastorek23, ale wyjścia są tylko dwa:

1) Albo się przyzwyczaisz do nich

2) Albo znajdziesz jakiś najbardziej humanitarny sposób, aby je uśmiercić. Wiatrówki nie polecam, bo gołąb ze śrutem w sobie, mimo bólu, dalej będzie przylatywał - on myśli, że to jego dom, nawet jak mu pokażesz Księgę Wieczystą, że to Twój teren.

Najlepiej wynająć kogoś, żeby walnął ze śrutówki. Gołąb się nie będzie męczył, a ty będziesz miał w miarę spokojne sumienie, a jak cię będzie gryzło, to pomyśl sobie, ile kurczaków w życiu zjadłeś ;-)

Innej opcji nie ma, no chyba, że zetniesz drzewo, albo wynajmiesz kogoś na pełny etat, kto będzie stał pod drzewem ze sztycą i ich straszył. Chociaż prędzej zrezygnuje ten sztycowy z roboty, niż gołębie z miejscówki.

Edytowane przez Misterhajt

ok, strzelaj sobie w takim razie do gołębi i wróbli, ciekawe kiedy cię odwiedzi policja.

A ty żyj sobie z nimi w pełnej symbiozie. Jak ci na leżak, albo na głowę nasrają, to pójdziesz umyć włosy? Czy może będziesz starała się pozbyć tego ptactwa?

Jeszcze dzięcioła pod dach zaproś do towarzystwa, wtedy będziesz żyła w zgodzie z naturą i rano zacznie ci grać ptasia orkiestra:

- Ćwir, ćwir...

- Grrrrrr.... uhuuuu, uhuuu, grrrrr.... uhuuuu...

- Jeb jeb.... jeb jeb jeb ... trrrrrrrrrrrr......trrrrrrrrrrrrrrr...

A może, zamiast pisać górnolotne posty, po prostu poradzisz koledze pastorkowi23, jak tego towarzystwa się pozbyć?

No napisz jak?

Ale raczej nie poradzisz, bo po prostu nie wiesz jak.

I pewnie nie wiesz, jak twoi "skrzydlaci przyjaciele" potrafią człowiekowi zajść za skórę i życie utrudnić, bo nie doświadczyłaś tego.

Się, qwa, obrończyni miejskich gołębi znalazła, a sama kurczaka i cielęcinę w restauracji zamawia...

Ech... pewnie zaraz się dowiem, że Efir to od urodzenia wegetarianka, a nawet weganka...

Edit:

I w końcu odróżnij strzał do ptaka z wiatrówki, od strzału ze śrutówki. W pierwszym przypadku ptak prawdopodobnie przeżyje i będzie z pojedynczym śrutem latał, w drugim przypadku spadnie z drzewa jako trup, nieboszczyk. Jest różnica?

A jeżeli nie dostrzegasz różnicy, to udaj się pod Sejm, przebierz się za gołębia i protestuj, żeby zabronili w Polsce myślistwa uprawiać. Do Komorowskiego idź najlepiej (on jest myśliwym) i podpierdol, że ktoś na działce srającego gołębia ustrzelił, humanitarnie.

Edytowane przez Misterhajt

No i od razu mi się humor poprawił. Dlatego, że nie mam Ciebie za sąsiada. Masz zapewne wielu przyjaciół....

Obawiasz się, że ja będę w kierunku sąsiednich budynków z kałasznikowa strzelał?

Nie no, chłopie, wyluzuj... to nie tak, jak myślisz...

Co najwyżej, mógłbym zacząć ziarna słonecznika na twoją posesję sypać, mając za sąsiada takiego gołąba :-)