Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wróble i gołębie bardzo brudzące - jak sie ich pozbyć

Recommended Posts

Wyluzuj bo ci żyłka pierdząca pęknie.

Gołębie wszystkich krajów łączcie się!

...i lećcie do Zagurskiego

Twoja elokwencja jest porażająca... Trzynaście tysięcy nabitych postów i ani jednego rozsądnego w tym temacie...

O żyłkach to na forum wędkarskim proszę pisać, a o łączeniu wszystkich krajów na forum Proletariuszy.

• Odpowiedzi 99
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kolega pozbył się gołębi instalując urządzenie emitujące odgłosy ptasich drapieżników. Zapewniał, że to na prawdę działa:)

A u mnie nie zadziałało. I co teraz?

A pranie w XXI wieku suszy się w suszarkach kondensacyjnych. Jak ktoś raz spróbuje to nigdy mu już nawet do głowy nie przyjdzie gaci na dworze wywieszać:no: Pozdrawiam

A gdzie tę suszarkę kondensacyjną postawić w mieszkaniu 56m2? Na środku pokoju, czy zamiast wanny w łazience? Ty zakładasz majtki na tyłek wyjęte wprost z suszarki? Nie dasz tkaninie odparować? Ot właśnie XXI wiek! Kupić majtki z elastilu i od razu na dupę, bo niby suche! A potem smród z okolic podbrzusza po 8 godzinach pracy. BLEeeee...

Ja kupuję bawełniane i suszę (latem na balkonie, zimą na domowej suszarce), przynajmniej jajka mi się nie pocą.

Ty zakładasz majtki na tyłek wyjęte wprost z suszarki? Nie dasz tkaninie odparować? Ot właśnie XXI wiek! Kupić majtki z elastilu i od razu na dupę, bo niby suche! A potem smród z okolic podbrzusza po 8 godzinach pracy. BLEeeee...

Ja kupuję bawełniane i suszę (latem na balkonie, zimą na domowej suszarce), przynajmniej jajka mi się nie pocą.

Wydasz 50-70zł na majtki z syntetyku to ci nic się nie zapoci i nic nie będzie śmierdzieć. Najwidoczniej nie masz pojęcia o dobrych tkaninach. Ale jak się kupuję gacie za dwa złote na rynku...

Bawełna ma to do siebie że wpija pot, robi się mokra, zimna i nieprzyjemna. Nie nadaje się do pracy. Widziałeś kiedyś sportowca (profesjonalnego) w bawełnie? Chyba jedynie Rockyego Balboa w mokrym dresie pod pachami :D

Buahaha, a o gołębiach na budowlanym? :lol2:

W tym temacie podałem ci linki gdzie należy szukać pomocy, ale ty najwidoczniej je olałeś.

Nieee, lepiej pierdzielić o praniu na budowlanym. Haaaalooo, jest tam kto? :bye:

Co do linków, to ty czytałeś co tam jest napisane? Bo ja tak. Skoro czytałeś, to napisz, co wywnioskowałeś i jak pozbyć się gołębi z balkonu. OK? Po prostu napisz, co wywnioskowałeś z tych linków? Bo ja nic, co mogłoby rozwiązać problem o którym piszemy. Ale być może coś mi umknęło...

Nieee, lepiej pierdzielić o praniu na budowlanym. Haaaalooo, jest tam kto? :bye:

Co do linków, to ty czytałeś co tam jest napisane? Bo ja tak. Skoro czytałeś, to napisz, co wywnioskowałeś i jak pozbyć się gołębi z balkonu. OK? Po prostu napisz, co wywnioskowałeś z tych linków? Bo ja nic, co mogłoby rozwiązać problem o którym piszemy. Ale być może coś mi umknęło...

O praniu to ty zacząłeś pierdzielić. Haaaaloo :lol2:

A może warto zapytać ekspertów? Skoro tamte firmy się tym zajmują profesjonalnie to zapytaj o ofertę dla ciebie. No tak, ale trzeba będzie zapłacić i tu cię boli. Sam widzisz, my niewiele ci na tym forum budowlanym pomożemy, zapytaj na ornitologicznym :D

Jak tak ciebie czytam to w sumie dziwię się tym gołębiom, że do ciebie przylatują. No chyba że specjalnie robią ci na złość, wtedy szacun :D

Wydasz 50-70zł na majtki z syntetyku to ci nic się nie zapoci i nic nie będzie śmierdzieć. Najwidoczniej nie masz pojęcia o dobrych tkaninach. Ale jak się kupuję gacie za dwa złote na rynku...

Bawełna ma to do siebie że wpija pot, robi się mokra, zimna i nieprzyjemna. Nie nadaje się do pracy. Widziałeś kiedyś sportowca (profesjonalnego) w bawełnie? Chyba jedynie Rockyego Balboa w mokrym dresie pod pachami :D

A słyszał ty o elastycznej bawełnie? Teraz wziąłem młodego SPORTOWĄ koszulkę i na metce jak wół napisane 95% COTTON.

A słyszał ty o elastycznej bawełnie? Teraz wziąłem młodego SPORTOWĄ koszulkę i na metce jak wół napisane 95% COTTON.

Czyli wielkie G. Koszulka pewnie też za 5zł. Zapewniam cię, nie masz pojęcia o czym piszesz. Bawełna nie nadaję się do uprawiania sportu! To że ma 5% elastanu nic nie znaczy poza tym, że nie będzie się rozciągać jak 100% bawełna i mniej krępuje ruchy, ale nie przy sporcie.

A u mnie nie zadziałało. I co teraz?

Nie wiem:confused: Próbowałem pomóc, jeśli się nie udało to najmocniej przepraszam;)

A gdzie tę suszarkę kondensacyjną postawić w mieszkaniu 56m2? Na środku pokoju, czy zamiast wanny w łazience? Ty zakładasz majtki na tyłek wyjęte wprost z suszarki? Nie dasz tkaninie odparować? Ot właśnie XXI wiek! Kupić majtki z elastilu i od razu na dupę, bo niby suche! A potem smród z okolic podbrzusza po 8 godzinach pracy. BLEeeee...

Wybacz, ale te stojące na pralce to nie są suszarki. To imitacja suszarki. Szkoda kasy na takie coś.

Widać, że się w świecie nie bywało i że pojęcie o nowoczesnej technice słabe niestety, ale wtedy trzeba mądrzejszych słuchać, a nie agresją reagować.

Suszarkę kondensacyjną można jak najbardziej postawić na pralce, gdyż jedynym jej "podłączeniem" jest przewód elektryczny. Gwarantuję Ci, że wysuszy każdy materiał, bez zniszczeń i bez jakiejkolwiek wilgoci. Używam takiego sprzętu od lat i nie wyobrażam sobie powrotu do tradycyjnych metod suszenia - suszymy w niej nawet chodniki, kurtki czy buty. Nie spodziewam się, że to zrozumiesz,ale być może inni czytający skorzystają i coś z takiej wiedzy wyniosą. Pozdrawiam

• 1 year później...

U mnie temat załatwiła sama przyroda :)

Wróble założyły gniazdo za rynną pod gzymsem wydłubując styropian (widać był niezbyt dokładnie osłonięty). Nie pomagały naklejki na szybę, plastikowy kruk pomógł może na pół godziny, dostać się tam dosyć trudno, a ptaki zdążyły znieść jajka.

Paskudziły pod rynną i zaczynały trzepotać już o wschodzie słońca, ale co najgorsze, inna parka wzięła przykład i uwiła gniazdko nad sąsiednią rynną.

Na szczęście, inne gatunki ptaków coraz częściej pojawiają się w okolicy i starają się dbać o równowagę demolowana przez człowieka ;)

Obserwuję coraz więcej srok, kosów, sójek przylatujących na podwórko, widziałam jak sójki patrolują żywopłoty w poszukiwaniu wróblich gniazd, a z "naszego" sroka wybrała jajka, więc wróble musiały je opuścić.

Metoda długodystansowa - najtańsza i najskuteczniejsza - nie płoszyć żadnych ptaków i nie podtruwać chemikaliami naszego otoczenia. Pewnie za kilka(-naście, -dziesiąt?) lat doczekamy się drapieżników tępiących latające szczury w miastach.

A przez ten czas? Zlikwidować lub uszczelnić ten nieszczęsny daszek, jak ja planuję porządnie zabezpieczyć rynny.

• 2 months później...
Rzeczywiście jedyne skuteczne sposoby to profesjonalne urządzenia. Domowe sposoby już w swoim życiu przerobiłem i wole tego okresu nie wspominać. Teraz używam tylko sprawdzonych sposobów. Zakup dźwiękowych odstraszaczy to dobry pomysł, polecam. Swój sprzęt kupowałem u [sPAM], duży wybór za nieduże pieniądze. Edytowane przez Elfir