Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 4 months później...

Witam.

Ja buduję ten dom Domokles 2 lustrzane odbicie. W poniedziałek układamy dachówkę a w piątek montujemy okna na parterze. Zmieniliśmy dwie rzeczy w projekcie : podniesiona ścianka kolankowa o 50 cm co daje nam normalne pomieszczenia na poddaszu, powiększyliśmy o 1 m łazienka i kotłownia no i na poddaszu dzięki temu powiększyło się pomieszczenie. ( długość domu o 1 m.) Schody mamy betonowe .

Pod koniec tygodnia zrobimy zdjęcia i wstawimy.

Pozdrawiam GK

• 2 months później...

Witam wszystkich forumowiczów

W przyszłym roku planujemy z żoną budowę domu w okolicach Krakowa. Wybór padł na projekt Damokles 2. Zdajemy sobie sprawę, że dach ma skomplikowaną konstrukcję i może być dosyć drogi.

Chciałbym się zapytać tych co budowali, budują lub potrafią ocenić czy zmieścimy się w sumie 450 tys.

Zamieszczam link do projektu poniżej

http://www.domenaprojekt.pl/produkty/61/damokles-2.html#

Proszę o opinie i porady

Pozdrawiam

cosi

• 1 month później...
Witam wszystkich forumowiczów

W przyszłym roku planujemy z żoną budowę domu w okolicach Krakowa. Wybór padł na projekt Damokles 2. Zdajemy sobie sprawę, że dach ma skomplikowaną konstrukcję i może być dosyć drogi.

Chciałbym się zapytać tych co budowali, budują lub potrafią ocenić czy zmieścimy się w sumie 450 tys.

Zamieszczam link do projektu poniżej

http://www.domenaprojekt.pl/produkty/61/damokles-2.html#

Proszę o opinie i porady

Pozdrawiam

cosi

Dla osób budujących Damoklesa i innych wysyłam fotki.

Grzesiekkor.

Obraz 163.jpg

Obraz 166.jpg

Obraz 193.jpg

• 2 weeks później...
Dzięki za zdjęcia, dom wychodzi naprawdę fajnie.

Masz więcej wnętrz ? szczególnie ciekawią nas schody.

Dziękuję za góry

Witam.

Wysyłam kilka zdjęć dla zainteresowanych.

Można pozbyć się słupów na poddaszu nie zmieniając wyglądu zewnętrznego ( dobra brygada dekarzy ).

Lukarnę w pomieszczeniu nad garażem zrobiliśmy z betonu a nie drewniana jak w projekcie.

Brama garażowa jest wyższa 2,35 m ( na wyższe auto )

Przy podniesieniu ścianki kolankowej u nas to 50 cm, trzeba pamiętać o wydłużeniu krokwi czyli dachu tak aby proporcje budynku

były zachowane.

Obecnie planujemy rozmieszczenie instalacji wody i ogrzewania podłogowego - u nas będzie podłogówka na całości.

Proszę o rady innych budujących ten dom - może macie coś co zmieniliście.

Pytania można również kierować na email [email protected]

Budujemy 3 km od Lublina

Pozdrawiam

Grzegorz K.Obraz 187.jpgObraz 189.jpgObraz 192.jpgObraz 195.jpgObraz 198.jpg

• 5 weeks później...

Fajnie to wychodzi , naprawdę. Schody wyglądają na wygodne. Robisz rekuperację ?

Jak koszty poniosłeś ? chodzi mi czy się zgadza z kosztorysem. Nawiązałam kontakt z osoba która buduje Damoklesa i kosztorys jest ok. Podobno niektóre materiały i robocizna były taniej niż w rzeczywistości. Czy potwierdzasz ?

Fajnie to wychodzi , naprawdę. Schody wyglądają na wygodne. Robisz rekuperację ?

Jak koszty poniosłeś ? chodzi mi czy się zgadza z kosztorysem. Nawiązałam kontakt z osoba która buduje Damoklesa i kosztorys jest ok. Podobno niektóre materiały i robocizna były taniej niż w rzeczywistości. Czy potwierdzasz ?

Witam.

Tak zastanawiam się nad rekuperacją - mam szczelne okna oraz szczelny montaż , będzie szczenie ułożona folia na poddaszu paroizolacja aż do podłogi - zwykła wentylacja może nie wystarczyć. W projekcie jest komin - zrobiłem z 4 wentylacyjnymi przegrodami. Dostawiłem 2 wentylacyjny komin który jest w schowku przy kuchni i na poddaszu w pokoju aż do strychu . Od strychu wychodzi 2 kominkami wentylacyjnymi w dachówce. W szczelnych domach musi być wentylacja wymuszona mechaniczna - az się prosi rekuperacja. Jestem na etapie ogrzewania podłogowego chcę mieć w całym domu. Mam pytanie czy znacie może kogoś kto stosował folię paroizolacyjną onduline sp 15 jako dodatek do wełny na poddaszu ? - Posiada mardzo dobre parametry szczególnie przy okach dachowych by się mogło sprawdzić .

Jeśli chodzi o koszty zgadzam się że ta wycena przez Domenę jest mocno przesadzona jeśli się ceny pilnuje szuka i negocjuje materiały. Ja sam kupowałem materiały a nie brygady . Przy umowie z wykonawcami płaciłem zgodnie z umową i nie więcej ( a chcieli więcej jak zwykle ) nie robiła mi firma lecz brygady oddzielne, część prac sam. Wybierałem brygady gdzie szef robi z pracownikami - są to tańsze i lepsze brygady dopilnowane a nie szef z teczką swoje musi zarobić nic nie robiąc.

W projekcie można zmienić i ja to zrobiłem - podnieść wysokość ścianki kolankowej o 50 cm - pomieszczenia bardziej funkcjonalne, pamiętając o powiększeniu dachu , chodzi o wygląd zewnętrzny, można zlikwidować słupy na poddaszu - lekka zmiana w konstrukcji dachu.

Obraz 165.jpg

Obraz 170.jpg

• 8 months później...