Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasze M-71 czyli noc księżycowa

Recommended Posts

Kiedy skończyła się zima i bardzo szybko zrobiła się wiosna a to był Kwiecień i kiedy uporałem się z ogrodzeniem i papierologią zabrałem się za przygotowanie warzywniaka. Czas leciał, robota też a warzywka sobie rosły aż doczekaliśmy się własnych PLONÓW!!! Pierwszy raz w życiu mam własny ogródek tymi rękoma robiony. Mamy własną marchewkę, rzodkiewkę, por, seler, fasole, cebule a nawet posiałem dynie. Fajnie, że tak wszystko dobrze rośnie.

Poza tym dzieciaki mają gdzie pohasać i pobiegać ...

ogródek1.jpg

ogródek2.jpg

ogródek3.jpg

ogródek4.jpg

Edytowane przez stam222

• Odpowiedzi 113
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No i doczekałem się więźby dachowej. Jeszcze nie w pełni gotowej ale robota ruszyła i powoli widać jej efekty.

Najgorsze w tym, że jestem poza granicami kraju i cały nadzór jest nieco utrudniony. Co prawda mam telefoniczny kontakt i z murarzami i z cieślą a dodatkowo żona pstryka zdjęcia i przesyła na bieżąco więc jakoś dajemy radę to wszystko ogarnąć.

DSC08755.jpg

DSC08757.jpg

DSC08764.jpg

DSC08767.jpg

DSC08771.jpg

Taki widok napawa już optymizmem po tak długim okresie wyczekiwania na ekipę od dachu. Chłopaki robią sprawnie i siedzą do późnych godzin na budowie. Zastrzeżeń ogólnie nie mam i puki co robią zgodnie z założeniami i ustaleniami. Pewne drobne korekty są wprowadzane na bieżąco.

• 2 weeks później...

Taras też jak dla mnie jest urokliwy. Prosiłem o wycheblowanie desek bo na chwilę obecną nie będę robił podbitki (może za jakiś czas) i zostaną takie surowe deski a jak przeschną to je czymś zamaluje/lakieruje. Wiem, ze powinny być na P+W ale już za późno .Myślę, że drewno samo w sobie ma urok więc nie powinno z ty być , żadnych problemów.

DSC_0540.jpgDSC_0543.jpgDSC_0547.jpgDSC_0550.jpgDSC_0553.jpg

Jak już wcześniej wspomniałem ścianki działowe też już się robią a więc w środku można zobaczyć jak i co będzie wyglądało bo do tej pory wszystkie podziały były w wyobraźni. Teraz kiedy wyodrębnione są pokoje, łazienki i inne pomieszczenie cała ta betonowa bryła nabiera wyglądu.DSC_0522.jpg

DSC_0525.jpg

DSC_0527.jpg

DSC_0528.jpg

DSC_0529.jpg

• 2 weeks później...

Witajcie.

Wróciłem właśnie z pracy i zamierzam trochę popisać i troszkę zdjęć dodać bo ciut się pozmieniało od ostatniego wpisu. Jestem już w domu kilka dni ale od razu zrobiłem zaległą i obiecaną wiechę a, że ekipa budująca super to impreza przeciągnęła się do białego rana ( no prawie w domu oddalonym o 5km byłem przed 3.00 autem oczywiście i nie ja kierowałem :D ). Od poniedziałku ostro zabieram się do pracy bo czas nadrobić zaległości.

Będę teraz na bieżąco z robotą i ze zdjęciami. Czekajcie cierpliwie. Swoją drogą zastanawiam się czy ktoś buduje M-71 bo jakoś tak dziwnie cicho na forum w tym temacie.

Pzdr.

• 3 weeks później...
  • 1 month później...

Witam serdecznie. Śledzimy Twój dziennik już od dłuższego czasu, ale ostatnio żadnych wpisów:) Co tam? Jak tam z budową? Będą zdjęcia :)?

Z żoną planujemy rozpocząć budowę projektu Księżycowa Noc na Warmii i Mazurach, ale w większym wariancie I - z garażem dwustanowiskowym. Jesteśmy ciekawi o ile powiększyliście taras (ile metrów/powierzchni), chcemy zrobić podobnie. Nie będzie Wam za ciemno w salonie i pokojach?

Macie jakieś inne zmiany w planie w projekcie? Ściana kolankowa nie za niska/wysoka?

Myśleliście już o ogrzewaniu domu?

Pozdrawiam

• 1 month później...

Czy poczyniliśmy jakieś zmiany pytasz? Żadnych wielkich nie, ale w czasie budowy doszło do kilku zmian wydaje mi się, że drobnych ale jednak tak.

1. Przerobiona została kuchnia tzn. wymiary pozostają takie same ale zrezygnowaliśmy z drzwi wyjściowych na taras.

2. Rezygnacja z okna w salonie.

3. Dołożenie drzwi tarasowych w salonie.

4. Zmiana ścianek działowych przy schodach i kuchni.

Na czerwono zaznaczyłem zmiany na parterze.

Parter -zmiany.jpg

Na poddaszu dołożyłem łazienkę (łazieneczkę) w naszej sypialni.

opcja2 zmniejszona.jpg

A także zmieniliśmy wejście do pralni i tym sposobem zrobił się całkiem spory korytarzyk na piętrze.

piętro zmiany.jpg

Co do tarasu to jak widać na poprzednich zdjęciach jest na całej szerokości domu i wysunąłem go chyba na jakieś 5 metrów w stronę ogrodu. Wiadomym jest, ze koszt jest dość duży ale nie żałuję i uważam to za dobre posunięcie bo taras w oryginalnym projekcie jest nie do zaakceptowania. Pytasz czy nie będzie za ciemno? Może troszeczkę ciemniej ale w naszym przypadku jest to strona północna więc i tak nie ma tam słońca wcale a w letnie gorące dni będzie miło posiedzieć w przyjemnym cieniu.

zamykanie (4).jpg

PS

A już myślałem, ze nikt tego dziennika nie czyta.

• 3 weeks później...
  • 5 months później...